czosnku. Natkę pietruszki myjemy i kroimy. Zostawiamy trochę do dekoracji. Kiedy warzywa są miękkie zdejmujemy zupę z palnika. Dodajemy natkę pietruszki. Przy pomocy blendera zamieniamy zupę w krem. Przyprawiamy i podgrzewamy. Przekładamy do misek. Dodajemy grzanki. Dekorujemy pietruszką. Smacznego
Weganka gotujeteż jest, że jak się nie ma faceta u boku to kobita usycha. No cóż, taki to teraz etap w życiu mam. Ale zawsze humor poprawia mi kubek ulubionego kremu z pomidorów. Najbradziej lubię z pomidorów pieczonych. Dodajcie pieczony czosnek, odrobinę chili, ser pleśniowy i ... łyżkę konfitur śliwkowych. A poznacie nowe wrażenia smakowe! Takie wrażenia kulinarne póki
Bon Appetit Małgorzatykażdej postaci. Są doskonałe gdy mamy ograniczony czas na przygotowanie pyszności w kuchni. Ponadto są świetnym źródłem rozmaitych substancji odżywczych i witamin, i dzisiejszy wpis zostanie poświęcony właśnie dla kremu z brokułów - nie wiem jak Wam, ale mi taki lekki kremik z prażonym słonecznikiem już kojarzy się z odczuwaną w powietrzu wiosną - choć według niektórych prognoz zima ponoć jeszcze
psgotujemyprogramy typu Top Chef, Masterchef itp. 5. Niespodziewanie wpadają do ciebie goście masz 20 min na przygotowanie kolacji, co przygotujesz? Spaghetti carbonara 6. Ile potrzebujesz składników by zrobić krem z warzyw? Niewiele - wystarczą warzywa, bulion i przyprawy :) 7.Twoje menu na imprezę - zależy od rodzaju imprezy, nie ma jednego uniwersalnego menu :P 8. Czy gotujesz obiad tak żeby wykorzystać
psgotujemyDziś znowu szybki wpis, bo dzień jest tak piękny, że postanowiłam go wykorzystać na całego. Także moją dzisiejszą propozycją na tą, jakże cudowną porę jest zupa krem z porów i ziemniaków. Jak dla mnie taka lekka zupka sprawdza się idealnie, gdy nie mam za bardzo ani czasu, ani chęci dłużej stać przy garnkach. Smacznego! Składniki: 5 dużych ziemniaków 1 duży
psgotujemymała, że gotowanie podczas upału jest bardzo uciążliwe ze względu chociażby na brak okna w tym ciasnym pomieszczeniu. Dzisiaj jednak pomimo tego przedstawię lekką, szybką w przygotowaniu zupkę krem z cukinii. Smacznego! Składniki: 2 cukinie – u mnie ok. 800 g cebula 3 ząbki czosnku 3 małe ziemniaki 1,25 l bulionu łyżka masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie
psgotujemyciasto w nieco innej formie, niż zakładaliśmy na początku? Grunt, żeby było pysznie. A więc smacznego! Składniki: ok. 400 g kawałków ciasta kruchego, biszkoptowego itp. (bez żadnego kremu) 1/4 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 2 łyżki masła ok. 5 łyżek dżemu wiśniowego gdy biszkopt jest inny niż kakaowy to 3 łyżki kakao do ozdoby: np. wiórki kokosowe, rozdrobnione orzechy
psgotujemystąd dobrym pomysłem jest przygotowanie zupy - na pewno rozgrzeje nas w środku, może nawet lepiej niż kawał mięcha. Oczywiście najbardziej rozgrzewające są dania z imbirem, ale taka zwykła zupa krem z kalafiora też jest niczego sobie. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na obiad - do dzieła!! Smacznego! Składniki: 1 duży kalafior 3 ziemniaki mała cebula łyżka masła 3 ząbki czosnku
psgotujemymasła - 1 szklanka cukru kryształu - 2 łyżki cukru waniliowego - 6 jajek - 400 g mąki pszennej - 2 łyżki kakao - 4 łyżki mleka - 2 łyżki rumu - 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem - 2 szklanki mleka - 1 budyń waniliowy - 7 łyżek cukru pudru - 1 kostka masła Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrami na jednolitą masę, kolejno wbijając po jednym jajku. Do masy dodajemy mąkę
Zainspirowana w kuchniWlać wywar, dodać zielę, listek i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 15 minut. Listek wraz z zielem wyjąć, dodać świeże liście bazylii i zmiksować na gładki krem. Doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z makaronem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącareszcie rozpuszczamy budynie z jajkami oraz obiema mąkami. Mieszankę wlewamy na gorące mleko i cały czas mieszając gotujemy budyń, lekko studzimy. Schłodzone ciasto pokrywamy kolejną warstwą herbatników i wylewamy krem budyniowy, wygładzamy, przykrywamy ostatnią warstwą herbatników i wstawiamy do lodówki. 3 WARSTWA: Zimną śmietanę ubijamy na puch, dodajemy cukier oraz śmietan fixy i ubijamy na sztywno. Dodajemy 3/4 podprażonego kokosu
Ostra na SłodkoTaką roladę możemy zrobić z jabłkami, jak również z kremem Roladę podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji Filona Rolada biszkoptowa z galaretką Składniki: CIASTO jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 5 łyżek proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki sól szczypta NADZIENIE galaretka wiśniowa 2 opak woda gotowana - 700 ml POLEWA czekolada gorzka
Kuchnia Danusismakiem. Szarlotka to jedno z moich ukochanych ciast. Niby taki proste i nieskomplikowane. Ale uwielbiam je! I wolę po tysiąckroć o ciężkich i kalorycznych ciast z kremami! Bo czy jest coś lepszego od naszych świeżych polskich jabłek? ;-) Zapraszam na Facebooka i instagram smyk_w_kuchni
SMYKWKUCHNIzrobiłam takie oto cudo, cudo z którego jestem nawet zadowolona ;) Ale przecież wnętrze jest najważniejsze :) W środku mamy jasny biszkopt, nasączony sokiem z cytryny z odrobiną cukru, przekładany kremem typu ganache z mascarpone o smaku czekoladowym z nutką pomarańczy, z dodatkiem własnoręcznie zrobionego w sezonie dżemu malinowego dla kontrastu smakowego
Cakes By Kejtmałe cudeńka zrobiłam dla Mężusia z okazji Dnia Ojca. Pyszne, karmelowe, a krem zaskakujący w smaku, mimo użycia tak małej ilości składników :) Przepis został już powtórzony i znów wypiek zniknął w okamgnieniu :) Składniki: 260g mąki 150g cukru 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml mleka 80ml oliwy z oliwek 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Cakes By Kejt