300g domowej gęstej konfitury - u mnie z czarnej porzeczki. Przygotowanie Mąkę przesiać, dodać sól oraz plastry margaryny, posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dodać do mąki. Jedno białko ubić na sztywną pianę, dodać do mąki. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować
Z miłości do słodkościPo 3-tygodniowej przerwie powoli wracam do gotowania;) Na razie w mojej kuchni nadal trwa remont, więc nie bardzo mogę szaleć i muszę przygotowywać "szybkie" dania
Z miłości do słodkościJednym z najczęściej wyszukiwanych przez Was przepisów jest Ciasto chałwowe. Przyznam, że to jedno z naszych ulubionych ciast;)) Jego ogromna zaletą jest to, że jest bardzo
Z miłości do słodkościzmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około 20-25 minut w temp. 175st. Ostudzić. Krem: 2 i 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 125g masła lub margaryny, 3-4 żółtka, 3/4 szklanki mąki pszennej. 1 i 1/2 szkl. mleka zagotować. W reszcie
Z miłości do słodkościteraz muszę je piec na każdą wycieczkę:) Ja użyłam jogurtu truskawkowego i konfitury różanej, ale możecie dać dowolne smaki. Można również piec bułeczki bez nadzienie lub nadziewać je np. kremem czekoladowym. Składniki: 500g mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, 200g jogurtu owocowego, 4 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 120ml letniego mleka, jajko
Z miłości do słodkościkopuła Czekoladowe tiramisu z truskawkami i miętą Sernik na zimno z truskawkami i białą czekoladą Grysikowe z kremem czekoladowym i truskawkami Jogurt z truskawkami i otrębami Deser lodowy z czekoladą i sosem owocowym Deser kokosowy z truskawkami A już
Z miłości do słodkościzebrałam dla Was wszystkie przepisy na różne ciasta z truskawkami, jednak wszystkie pieczone;) Mam nadzieję, że zbiór okaże się pomocny:) Ciasta z truskawkami: Placek z kremem i truskawkami Kokosowa roladka z białą czekoladą i truskawkami Ciasto Leśne smaki Serniczki z truskawkami Wyznanie miłosne Drożdżowe z czekoladą i owocami
Z miłości do słodkościsoku z cytryny, 3 łyżki rumu, 250g konfitury z czarnej porzeczki. Sok z cytryny wymieszać z rumem, ponczem nasączyć ciasto. Posmarować konfiturą i wstawić do lodówki. Krem: 533 g kajmaku, 250g masła, 2 łyżki bardzo mocnej zaparzonej kawy, 5 łyżek ajerkoniaku, 300g bez. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, powoli dodawać ajerkoniak oraz
Z miłości do słodkościmarchewke i por. Po 15 minutach dodajemy podsmazone ziemniaki z cebula i gotujemy kolejne 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny byc miekkie. Za pomoca blendera miksujemy je na krem. Doprawiamy sola i pieprzem. Gdyby nasza zupa byla zbyt gesta mozemy ja rozrzedzic odrobina wody lub bardziej kalorycznie smietana. Na patelni rozgrzewamy odrobine masla i wrzucamy pokrojone w kostke pieczywo
Przysmaki KarolkiDzis poczatek "Festiwalu dyni" zorganizowanego przez Bea i wlasnie z tej okazji przyrzadzilam zupe-krem z dyni. Przyznam szczerze, ze nie mam doswiadczenia gdy chodzi o dynie w kuchni. Jako dziecko raz czy dwa zetknelam sie z zupa dyniowa z dodatkiem szarych klusek ziemniaczanych autorstwa mojej Babci. Wtedy ta zupa nie bardzo mi smakowala. Pamietam jeszcze kompot z dyni
Przysmaki Karolkilososia zastapilam pieczarkami, co wcale nie ujmowalo pysznym babeczkom. Babeczki vol-au-vent to moja kolejna propozycja do "Kuchni Wielkanocnej" Olgi z blogu Smak Imprezy. Vol-au-vent z kremem pieczarkowym 6 babeczek vol-au-vent nadzienie pieczarkowe skladniki na nadzienie: 2 lyzki masla+ maslo do smazenia pieczarek 4 lyzki maki mleko sol, pieprz pieczarki cebula szczypiorek wykonanie: Pieczarki
Przysmaki KarolkiDodac orzyprawe marokanska, zmielony kmin, dynie, soczewice, ziemniak i bulion. Wszystko doprowadzic do wrzenia i gotowac na malym ogniu 30 minut. Gdy warzywa breda juz miekkie zmiksowac zupe na krem, doprawic sola i pieprzem. Na talerzu udekorowac szczypiorkiem. Podawac z grzankami. zrodlo: ksiazka "Inspiracje kulinarne" Moje inne dyniowe zupy: Zupa z dyni z parmezanem Zupa z dyni na bazie ziemniakow
Przysmaki Karolkiwinnego mieszamy z 2 lyzkami oliwy z oliwek az do uzyskania jednolitego plynu. Doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Kapary i rodzynki zagotowac w 100 ml wody. Zmiksowac na krem. Ja zapomnialam kupic kaparay i zamiast nich uzylam zielonych oliwek, ktorych juz nie laczylam z rodzynkami. Zmiksowalam je ze sosem vinaigrette. Na talerz wykladamy puree z kalafiora, na nim ukladamy
Przysmaki Karolkiczasem wpadam do kuchni i doslownie w pare minut gotuje pyszna i prosta zupe. Najbardziej sie ciesze, ze smakowala mojej dosc wybrednej Corce. Zapewne i Wam zasmakuje. Krem ze szparagow skladniki: 2 duze ziemniaki 1 cebula 1 peczek zielonych szparagow 750ml bulionu warzywnego sol, pieprz do smaku oliwa z oliwek smietana 18% wykonanie: Szparagi myjemy, odciamy koncowki i obieramy
Przysmaki Karolkizasiadamy przy nim wraz z przyjaciolmi i delektujemy sie pysznymi daniami. Tego dnia na stole zagoscil deser dla dwojda. Slodki i kwasny zarazem, pyszny. Rabarbar z serowo-waniliowym kremem skladniki 500g rabarbaru 50g cukru 2 serki waniliowe 200ml kremowki cukier waniliowy 100g ciasteczek amaretti wykonanie: Rabarbar po umyciu kroimy na kawalki okolo 1,5 cm. Wkladamy do rondelka razem
Przysmaki Karolki