efekt zadziwiający i powalający. Przynajmniej w opinii ogólnej znajomych i sąsiadów, których to nakarmiłam owym torcikiem. CO istotniejsze, jest lżejszy , niż zwyczajowo torty z tłustymi kremami, więc bez wyrzutów sumienia można pozwolić sobie na więcej niż skąpy, cienki klinek. TORT STRACIATELLA (przepis ogólny - autorski; przepis na biszkopt - tradycyjny:) biszkopt : 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka
W kuchni Karmel-itkiokres lekkich zup jarzynowych, delikatnych makaronów pełnych warzyw, kolorowych sałatek i owocowych deserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów. Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach, na straganach, a więc z sezonowych produktów. Czasami jednak nachodzi ochota na jakąś zupę
W kuchni Karmel-itkiBABCE GRYSIKOWEJ Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ i po KREMIE ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z KOZIM SEREM dziś przedstawię kolejny przepis dotyczący tego samego tematu. Zapewne te trzy receptury nie zakończą mojej przygody z kuchnią Małopolski, gdyż po wstępnym rozpoznaniu, rodzinie spodobały się smaki wykorzystywane w potrawach. Jedyną ujmą jest to, że nie lubi nikt prócz mnie kozich serów. Skandal! Ale, każdy
W kuchni Karmel-itkimimozą.Jest trudniej dostępny, ponieważ okres nektarowania mimozy przypada na czas, gdy pszczelarze przygotowują pasieki do zimy. Barwa jasnożółta do jasnobursztynowej. Dość szybka krystalizacja - wtedy miód zyskuje konsystencję delikatnego kremu. Smak słodki, przełamany nutą goryczy, wyraźnie wyczuwalny posmak cytryny. Wskazany jest w stanach zapalnych i zakażeniach dróg moczowych, kamicy nerkowej i skąpomoczu. Stosowany w infekcjach górnych dróg oddechowych, nerek
W kuchni Karmel-itkizabraknąć prawdziwego, hiszpańskiego jedzenia. MENU: Gazpacho andaluzyjskie Paella marinara (z owocami morza ) fot.: Karmel-itka Cocido madrileno ( gulasz madrycki) Churros z sosem czekoladowym fot. Karmel-itka. Crema catalana ( krem kataloński ) fot. : Karmel-itka . Panierowane jajka przepiórcze fot. : Karmel-itka. Tortilla di patatas fot.: Karmel-itka Pierwszy raz w życiu pracowałam z małżami, ba, to był mój debiut, jeśli
W kuchni Karmel-itkitylko tyle, aby ogórki niecałkowicie były przykryte płynem. Gotuję do miękkości ogórków. W tym czasie siekam koperek. Do ugotowanych ogórków w bulionie dodaję serek i wszystko razem miksuję na krem, dodając posiekany koperek. Podaję skropioną olejem lnianym i posypaną prażoną cebulką. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkimistrzynią w ich robieniu była moja Babcia, ale też dawno ich nie robiła, nie wiedzieć dlaczego. Najukochańsze? Ruskie, ale ogólnie mogłabym zajadać się nimi bez końca, tak samo, jak kremami z warzyw. Przedstawiam Wam moją propozycję na temat pierogów. Wegetariańskich. PIEROGI Z SOCZEWICĄ, BIAŁYM SEREM I MIĘTĄ. /własny farsz; ciasto - Moje Wypieki ./ ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka gorącej
W kuchni Karmel-itkimnie wróżki Disney'a) Truskawki płuczę, usuwam szypułki (w tej kolejności, nigdy nie odwrotnie!). Umieszczam w wysokim naczyniu, dodaję wodę kokosową, cukier puder, listki mięty i całość miksuję na krem za pomocą blendera. Makaron gotuję wg opisu na opakowaniu, a kiedy jest miękki, odcedzam, przelewam zimną wodą. Chłodnik podaję z makaronem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiwcześniej – szczelnie zamknięty może nawet tydzień czekać, aż najdzie nas ochota na zupę. Ja najbardziej lubię świeżo upieczony, gdy jest jeszcze ciepły. Groszek ptysiowy szczególnie polecam do zup kremów. W następnym wpisie pokażę do jakiej zupy pasuje idealnie. Składniki: 40 g masła (ciut mniej niż 1/4 kostki) 100 ml wody (niepełne pół szklanki) 80 g mąki (pół szklanki
Poezja smakuTo ciasto piekłam na Święta Bożego Narodzenia - w domu zrobiło furrorę wśród męskiej części rodziny. Zniknęło do ostatniego okruszka w ciągu dwóch dni:) SKŁADNIKI NA KAKAOWY
Blondynka GotujeCiasto z rodzinnego notesu. Składniki: 45 dag mąki pszennej 15 dag cukru 5 dag masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu
Blondynka GotujePrzepis z zeszytu rodzinnego. Kiedyś była straszna moda na to ciasto, żadne imieniny rodzinne nie mogły się bez niego obyć, nie tylko u mnie w domu
Blondynka Gotujeszklanki wody mineralnej 2 łyżeczki cukru, płaskie szczypta soli mąka pszenna Dodatkowo: 1 kostka sera białego cukier do smaku Mus Truskawkowy Ser biały zmiksowałam z cukrem na gładki krem. Wykonanie: Ciasto naleśnikowe zawsze robię na tzw. oko. Wbijam jajka, wlewam mleko i wodę, wsypuję cukier i miksuję. Dodaję po trochu mąkę, tyle, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję cista. Jak sypnie
Blondynka GotujeZapach orzechów, smak - wszyscy, którzy degustowali mój krem, powiedzieli, że jest leszy od oryginału. Mnie się podoba przepis, bo nie zawiera ani masła, jak w niektórych przepisach. Przepis zmodyfikowałam pod swój gust. Jeśli chodzi o czekolady, to ja użyłam mlecznej, białej i gorzkiej. Miałam 40 g mlecznej, nie chciało mi się biec do sklepu więc dodałam 60 g białej
Blondynka GotujeKażdy lubi Toffiefee. Ja też i to bardzo. Postanowiłam nie ograniczać się do samej masy karmelowej i czekolady. Puściłam wodze fantazji i upiekłam kruche babeczki z
Blondynka Gotuje