ostrożnie z blachy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Do rozpuszczonej, lekko już przestudzonej czekolady ( ale nadal płynnej ) dodawać partiami bitą śmietanę i delikatnie mieszać. Gotowy krem wyłożyć na ciasto. Wstawić do lodówki, musi się dobrze schłodzić. Gotową tartę udekorować ciasteczkami, posypać makiem. Tartę tą zgłosiłam do konkursu LIDLa. Jeśli masz chwilkę - dosłownie 3 sekundy - proszę zagłosuj
kolorowotorcikowozupy dodać ketchup oraz napój ryżowy Alpro. Możecie go zastąpić mlekiem kokosowym lub słodką śmietanką. Zupę doprawić do smaku przyprawami. Ugotowaną zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na krem. Smacznego
kolorowotorcikowowyciąć zdrewniały środek i pokroić na mniejsze cząstki. Do kielicha blendera wrzucić cząstki ananasa - zmiksować. Mleczko kokosowe dodać do ananasa - raz jeszcze zmiksować. Jeśli mleczko kokosowe przybrało postać gęstego kremu - możecie je przed dodaniem do ananasa lekko podgrzać, zanurzając puszkę w gorącej wodzie. Koktajl podawać od razu ! Smacznego
kolorowotorcikowoweekend będzie słodki ! Kuszący torcik z musem czekoladowym i truskawkami gotowy. Puszysty orzechowy biszkopt, obłędnie czekoladowy krem i pierwsze truskawki ! Ja zaczynam truskawkowy sezon tak, Wam również polecam zrobić . SKŁADNIKI: Biszkopt orzechowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus czekoladowy
kolorowotorcikowotruskawek Galaretki rozpuścić w 800 ml zagotowanej wody. Odstawić do wystygnięcia. Truskawki opłukać i osuszyć. Gdy galaretka wystygnie i powoli zacznie tężeć, wylać około 1/3 na krem śmietankowy, ułożyć truskawki i wstawić na 5-7 minut do lodówki. Pilnować, by w tym czasie pozostała galaretka nie stężała - można delikatnie ją podgrzać. Gdy galaretka z truskawkami stężeje, wylać resztę galaretki
kolorowotorcikowoIdą chłody - mam coraz większą ochotę na zupy, kremy, ciepłe gulasze i różne potrawki. Chce wykorzystywać jesienne owoce i warzywa. Gotować coś, co będzie miało kolory trzeciej pory roku - mojej ulubionej. Ta potrawka świetnie się w to wpisuje. Inspiracja: Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 11. Składniki: 1 filet z kurczaka żółta i czerwona papryka pół kapusty pekińskiej
Pasja SmakuŻycie na gorąco", nr 34/2013. Składniki: Kruche ciasto: 250 g mąki sól pół łyżeczki proszku do pieczenia 75 g cukru pudru 1 cukier wanilinowy 125 g masła 1 jajko Krem: 400 g śliwek 250 ml mleka 100 g cukru pudru 1 budyń śmietankowy/waniliowy 200 ml śmietany 18% 3 jajka Wykonanie: Mąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia
Pasja Smakumieliśmy więcej czasu i dzięki temu więcej spróbowaliśmy. Na początek zdecydowaliśmy się zamówić zupy: Mąż wybrał gulaszową zupę węgierską z wieprzowiną (8 zł), a ja zdecydowałam się na zupę-krem z dyni z kluseczkami szpinakowymi (7 zł). Gulaszowa była bardzo dobrze doprawiona, treściwa i wyjątkowo smaczna. Za tą cenę zdecydowanie warto. Moja zupa dyniowa była kremowa, z bardzo dobrymi kluseczkami
Pasja Smakupiekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Upieczone warzywa przełożyć do garnka i zalać bulionem. Gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut na małym ogniu. Zupę miksować blenderem aż do uzyskania kremu. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Smak można podostrzyć przez dodatek chili, dzięki czemu zupa jeszcze bardziej rozgrzewa. Zupę można podawać też z kleksem śmietany
Pasja Smakupiekarnika i zrzucić z wysokości około pół metra w formie(najlepiej na dywan). Biszkopt wsadzić z powrotem do piekarnika i zostawić do przestygnięcia z uchylonymi drzwiczkami. Składniki na krem tiramisu: -250ml kremówki -500g mascarpone -5 żółtek -75g ksylitolu(może być cukier) -1 szklanka świeżego naparu kawy -1 śmietan-fix Biszkopt przekroić na pół i nasączyć naparem kawy
Smaczne Zdrowełyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników. Biszkopt przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić trochę na boki. Przygotowanie posypki: Masło roztopić w patelni, na małym ogniu, dodać wiórki i ksylitol. Mieszać, aż będzie miała złoty kolor. Ciepłą posypkę wklepać w masę, aby dobrze
Smaczne Zdroweniższym poziomie i na programie do pieczenia biszkoptów(wilgoć pozostaje w środku) przez ok. 1 godzinę i 40 minut, a następnie zostawiłam w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Krem budyniowy: -5 żółtek -75g ksylitolu -350ml mleka -31g mąki orkiszowej -11g maki ziemniaczanej -aromat waniliowy(kilka kropel) Dodatkowo: -jedno nieduże dojrzałe mango, obrane i pokrojone w plasterki
Smaczne Zdroweminutach zmniejszyć temp. do 140*C i piec jeszcze ok.110-115 minut. Po ok.1h można blaszki zamienić poziomami, by ta dolna się nie przypaliła. Zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Krem do tortu: - 250g mascarpone - 300ml kremówki - 150g masy karmelowej "krówki" - 100g orzechów włoskich - 10 daktyli , pokrojonych na kawałki Wymieszać masę karmelową z serkiem mascarpone. W drugim naczyniu ubić kremówkę. Następnie
Smaczne Zdrowedodatek do żywności rozpoznamy go po symbolu E967. Dodaje się go do deserów, gum do żucia, cukierków, dżemów, sosów, wyrobów cukierniczych (głównie z kakao), musztard. Znajdziemy go też w kremach do smarowania pieczywa, likierach czy mrożonych rybach. Ksylitolem możemy zastąpić biały cukier we własnym domu. Świetnie nadaje się do słodzenia herbaty lub kawy oraz dosładzania wypieków, deserów, konfitur, napojów
Smaczne Zdrowewnętrza. Mieszamy. 3. Masę z masą jajeczną stawiamy na garnku z gotującą się wodą (na małym palniku) i cały czas ubijamy trzepaczką, ok.3-4 minuty. Masa ma mieć konsystencję kremu. Zdejmujemy masę z garnka z wodą i cały czas ubijamy aż masa wystygnie, trwa to kilka minut. Pomocne ręce bardzo wskazane... Po ostygnięciu dodajemy po jednej łyżce jogurt grecki, cały czas
Smaczne Zdrowe