mąki pszennej 3 żółtka 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wiśniowa galaretka: 2 galaretki wiśniowe 500 ml gorącej wody 1 opakowanie mrożonych wiśni Krem z mascarpone: 500 ml kremówki 30% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki żelatyny Migdałowa beza: 3 białka 150 g drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g płatków migdałowych(...)mikrofalówce lub kąpieli wodnej, przestudzić. Do misy robota kuchennego wlać kremówkę, dodać mascarpone oraz cukier. Miksować, aż powstanie gęsty i puszysty krem. Jego dwie łyżki wymieszać z przestudzoną żelatyną, a następnie wmieszać w ubitą śmietanę. Krem z mascarpone rozprowadzić równomiernie na wiśniowej galaretce, położyć na nim migdałową bezę i docisnąć ją lekko. Blachę owinąć folią spożywczą, aby beza zbytnio
niecodziennikparyWięcej inspiracji i wiedzy o pieczeniu na Instagramie! Krem Speculoos z mascarpone to idealny pomysł na słodki dodatek do świątecznych tortów i ciast. Krem jest przepyszny! Dlatego radzę uważać, bo może nie starczyć do tortu! Zrobiłam go z gotowym kremem ze słoika, ponieważ kupiłam go na spróbowanie i nie byłam w stanie zjeść bez niczego, taki jest słodki. Kupiłam też(...)będę robić domowy krem Speculoos, ale nie wiem czy do świąt zdążę go zrobić! Składniki: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 125 g kremu Speculoos, schłodzonego* W misce umieszczamy mascarpone i krem ciasteczkowy. Za pomocą miksera mieszamy krótko, do momentu połączenia się składników. Uwagi: Kremu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu/ciasta o śr 18 cm (grubość kremu – 1 cm). Skorzystaj
Słodki Pomysłprzygotowany przez mamę dla małej dziewczynki :) Tort w kształcie "Barbie - motyla" to okrągły biszkopt (średnica formy 24 cm ), który podzieliłam na 3 blaty. Na pierwszym z nich rozsmarowałam krem z mascarpone, konfitury jagodowej, białej czekolady i soku z cytryny, a na drugim taki sam krem z konfiturą truskawkową. Przełożone i schłodzone ciasto przekroiłam pionowo na 2 połówki, a następnie każdą(...)tort wygląda jak pacyfka ;) Zamieniając połówki miejscami (prawą na lewą stronę, lewą na prawą stronę) i lekko rozsuwając przecięte części, uzyskałam kształt motyla. Każdy z 4 kawałków obłożyłam kremem z mascarpone i śmietany kremówki z dodatkiem fioletowego barwnika w żelu. Na bokach zrobiłam pionowe fale za pomocą plastikowego „grzebienia” do dekoracji, który można zastąpić chociażby widelcem. Pozostały krem użyłam
Trzeci talerzTron musiałam się postarać świętując premierę kolejnego sezonu serialu. Postanowiłam zrobić tort, który był też spóźnionym urodzinowym prezentem dla mojego męża. Lekki w środku, z puchowym kremem z mascarpone i kwaskawymi malinkami, ciężki na zewnątrz od maślanych smoczych łusek ;) Polecam! Poziom trudności: średnie Czas przygotowania: 3-4 godziny Ilość porcji(...)szklanki mąki ziemniaczanej · 5 jajek · 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków Na krem z mascarpone: · 200 gramów śmietany kremówki 36% · 250 gramów mascarpone
Bazując na smakuścierce. W ten sposób pozbywamy się łupinek. Obrane orzechy siekamy dość drobno. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, miksujemy do połączenia się składników. 1/3 kremu mascarpone odłożyć do osobnej miski. Do reszty dodajemy 2 łyżki masy kajmakowej, połowę orzechów i pokrojony wafelek orzechowy. Całość dokładnie mieszamy. Do pozostałej masy kajmakowej dodajemy resztę orzechów, dokładnie mieszamy(...)nich rozsmarowujemy masę z mascarpone z orzechami i wafelkiem. Kolejną warstwą są ponownie herbatniki, następną kajmak z orzechami i ostatnia warstwa herbatników. Na wierzchu rozkładamy pozostałą część odłożonego białego kremu mascarpone. na górę ciasta ścieramy białą czekoladę. Ciasto chłodzimy w lodówce (najlepiej całą noc aby herbatniki zmiękły
VioletoweKucharzeniewszystkich zapracowanych, szybkie, pyszne i łatwe do zrobienia ciasto z pysznym kremem mascarpone, połączonym z brzoskwiniami i galaretką. Do ciasta użyłam biszkoptów, dzięki którym torcik przygotujemy w naprawdę szybkim tempie. Składniki (tortownica 24 cm): krem: mascarpone 500 g, śmietanka 36% 400 ml, cukier puder 10 łyżek, olejek śmietankowy kilka kropel, dodatkowo: biszkopty podłużne 26 szt, herbata gorzka(...)pomarańczowa 1-2 opakowania, Sposób przygotowania: Na dno tortownicy układamy połowę biszkoptów, które nasączamy herbatą. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, olejek śmietankowy oraz mascarpone i ucieramy mikserem do połączenia składników. Połowę kremu nakładamy na biszkopty i równomiernie rozsmarowujemy. Na kremie układamy pozostałe biszkopty, które również nasączamy herbatą. Następnie nakładamy pozostały krem. Brzoskwinie odcedzamy z syropu, kroimy na mniejsze
kulinarne odsłony patiSłodkie pucharki z malinami. Moi drodzy na osłodę końcówki wakacji zapraszam Was dziś na pyszny, słodki deser. Czekolada, słodki krem, słomka ptysiowa i maliny. Taka mała rozkosz dla podniebienia Kto się skusi? Składniki: (na 2 porcje) 125 g mascarpone 1/3 szklanki śmietanki 30% (zimnej) 2 łyżki cukru pudru około 2 garście mrożonych malin około 14 słomek ptysiowych Brześć gęsty(...)śmietanką (można użyć miksera, ja zrobiłam to ręczną trzepaczką). Do masy dodajemy cukier puder, znów mieszamy. Na dno pucharków wylewamy gęsty sos czekoladowy. Następnie kładziemy po około 1 łyżce kremu mascarpone, warstwę połamanych słomek ptysiowych (4 zostawiamy do dekoracji). Mrożone maliny podgrzewamy tak długo, aż puszczą sok. Wykładamy na warstwę słomki ptysiowej. Całość kończy warstwa kremu mascarpone. Na koniec
Słodkie okruszkiespresso i pysznym kremem z mascarpone . Czy potrzebujemy specjalnej okazji by wykonać te babeczki ? Oczywiście, że NIE! Możemy cieszyć się nimi każdego dnia. Babeczki są kremowe i aromatyczne, a krem mascarpone dobrze komponuje się z kawą i miękkim biszkoptem . Babeczki to obowiązkowa propozycja dla każdego miłośnika kawy i mascarpone ! Płatki kokosowe są bardzo popularnym dodatkiem do ciast, deserów czy nawet(...)ostygnięcia. Wierzch babeczek polewy odrobina espresso i odstawiamy na około 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę z serka mascarpone. Śmietanę kremówkę ubijamy i dodajemy erytrytol. Miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy całość. Do rękawa cukierniczego przekładamy masę z mascarpone i dekorujemy babeczki. Posypujemy kakao i podajemy. Przechowujemy je w lodówce. Miłośnicy kawy radujmy się! Babeczki tiramisu wprowadzą
Zdrowy Styl Joannytort marchewkowy z orzechami Przepis na pyszny tort marchewkowy z orzechami włoskimi , kremem mascarpone, sosem karmelowym i migdałami. Tort jest mięciutki, puszysty i wyjątkowy w smaku. Szczerze powiedziawszy to nie spodziewałam się tak rewelacyjnego smaku. Gorąco polecam. Jak wykonać tort marchewkowy z orzechami pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative to będziesz na bieżąco(...)posiekane nożem Sos karmelowy: cukier (1 szkl.) woda (1/4szkl) śmietanka kremówka 30% (pół szkl.) masło (2 łyżki) o temp. pokojowej. ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) sól (1 łyżeczka) Krem: mascarpone (500 g) śmietanka kremówka 30% (1 i 1/4 szkl.) cukier puder (pół szkl. ) sos karmelowy (1/3szkl. = 80 g) żelatyna sypka (3 łyżeczki) + gorąca woda (1/4 szkl.) Dekoracja
RITA food channelnagrzanym do 140 stopni przez 90 minut. Bezy suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach do piekarnika. Gdy bezy całkowicie wystygną przygotowujemy krem. W misce mieszamy łyżką mascarpone z kremem cytrynowym. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę. Dodajemy po łyżce kremu cytrynowego wymieszanego z mascarpone, delikatnie mieszamy. Jeden blat układamy na dużym talerzu, smarujemy(...)masą. Do rękawa cukierniczego z cienką tutką wkładamy 3 łyżki kremu cytrynowego, połowę wyciskamy na krem z mascarpone o śmietaną. Przykrywamy drugim blatem i dekorujemy pozostałą częścią kremu cytrynowego z rękawa
Kulinarne przygody GatityJeśli macie ochotę na wyjątkową tarte najeżoną ulubionymi czekoladkami, w której nic nie trzeba piec - to polecam ten właśnie przepis :) Ciasteczkowy spód oraz delikatny krem mascarpone, polany delikatnie słonym karmelem - to idealna propozycja deseru do popołudniowej kawki. Wierzch ciasta możemy ozdobić dowolnymi czekoladkami, jakie wam tylko przyjdą do głowy - nie ma żadnych ograniczeń :) Składniki na spód: 300 g ciastek(...)ubijać całość mikserem, przez około 3 minuty, aż krem zwiększy objętość i będzie bardziej puszysty. Około 1/2 masy przełożyć do innej miski, a do pozostałej części dodać masło orzechowe z Nutellą i krótko zmiksować, tylko do momentu połączenia się składników. Z lodówki wyjąć spód ciasteczkowy i wypełnić go kremem mascarpone, wykładając w różnych miejscach obok siebie masę orzechową naprzemiennie
Świat Ciastakawą. Możecie też pokusić się o jakiś alkohol Połówkę ciasta przekładamy do foremki i nasączamy ją tym na co się zdecydowaliśmy. Na wierzchu układamy owoce. Krem: – 570 ml kremówki 30% – 570 g mascarpone – 1 szklanka cukru pudru – 1 galaretka cytrynowa – opcjonalnie 3 łyżki soku spod brzoskwiń (jeżeli korzystacie z brzoskwiń w puszce) – dowolne owoce(...)ciasta, które pozostały w trakcie ścinania „wybrzuszenia” biszkoptu. Upychamy je po prostu w wolne przestrzenie i dopiero wtedy wylewamy polewę. Ciasto trzymamy w lodówce Pyszne ciasto z kremem mascarpone Maliny z brzoskwiniami to bardzo smaczne połączenie Eleganckie ciasto, proste w wykonaniu Ciasto zaserwowane na drewnianych podkładkach Polecam prosty krem z mascarpone Smacznego!!! Justyna Źródło wpisu: domowetorty.com
RelaxtimeCiasto jakby na wzór Leśnego Mchu – ciasto-torcik dyniowy mech;) Ciasto pachnące dynią, cynamonem, lekko wilgotne, nie za słodkie, przełożone wspaniałym kremem z mascarpone, śmietanki i pomarańczowej galaretki. Pięknie się prezentuje, jest prosty w wykonaniu i nie za słodki. Można jeść, jeść i jeść… daję słowo! Ciasto-torcik przygotowałam na urodziny Teściowej, było warto sięgnąć po dynię, poczuliśmy(...)oleju z pestek winogron lub 200 ml jednego z nich lub oleju ryżowego po łyżeczce proszku do pieczenia, sody i cynamonu szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM: 250 g serka mascarpone, czyli 1 opakowanie 250 ml śmietanki 30% 1 galaretka pomarańczowa + 1 szklanka wrzątku 2 łyżki cukru 60 g opakowania śnieżki w proszku PRZYGOTOWANIE CIASTA-TORCIKU DYNIOWEGO: W misce mieszam mąkę
Zasmakuj Kuchnipistacji mogą być solone (300g = ok. 1,5szklanki) 100 g białej czekolady parę kropel oliwy z oliwek opcjonalnie 150 ml śmietanki kremówki min. 30% zawartości tłuszczu 150 g serka mascarpone Krem limonkowy 200 g masła min. 82% tłuszczu mlekowego 2 szt limonek 2 łyżki cukru pudru 3 szt żółtek jaj 250 g śmietany kremówki min. 30% Polewa z białej czekolady(...)chwilę, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozpuszczoną czekoladę wlej do pistacji i zmiksuj wszystko razem na jednolitą pastę. Włóż pastę do lodówki na czas przyrządzania kremu śmietankowego. Krem śmietankowy: Wymieszaj śmietankę z kremem mascarpone. Miksuj wszystko razem blenderem ręcznym, najlepiej w wysokim a wąskim pojemniku. Miksuj aż krem stanie się gęsty i bardziej puszysty. Silikonową szpatułką wymieszaj krem i pastę
SmartBake.plCiastka truskawkowa chmurka- Ostatnio naszło mnie na coś słodkiego ale nie było jajek i wpadłam na pomysł ciastek kruchych z kremem mascarpone i truskawkami Ciastka truskawkowa chmurka Składniki – ciasto: 1,5 szklanki mąki 5 łyżek kremówki ew. 2 łyżki wody 125 g masła odrobina soli cukier puder (2–3 łyżki, o ile ma być na słodko) Masa(...)ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aż się połączy, ale bardzo krótko. Ps. Ilość cukru pudru w przepisie jest orientacyjna i zależy od potrawy do jakiej dodamy krem mascarpone. Również ilość śmietany nie jest jedna, jedyna i słuszna. Jeśli robimy tartę czy cupcakes, na pewno lepszy będzie krem z 500 g śmietanki. Jest wtedy bardziej puszysty i lekki. Tort
Gotowanie-uk