łyżki kakao 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem : 700 ml kremówki 30 % 1 serek mascarpone 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 krem mascarpone Dr. Oetkera 1 mała paczka okrągłych biszkoptów 3 galaretki czerwone 800 ml przegotowanej wody 1 łyżka kawy cappuccino Do nasączenia ciasta : 100 ml przegotowanej wody 1,5 łyżeczki(...)Wykonanie kremu : 3 galaretki czerwone rozpuszczamy w 800 ml przegotowanej wody i odstawiam do lekkiego stężenia. Kremówkę lekko ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym , następnie po łyżce dodajemy serek mascarpone , krem tiramisu i łyżkę kawy cappuccino orzechowe. W przegotowanej wodzie rozpuścić cukier i kawę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietanką. Warstwy ciasta : 1. Spód ciasta nasączamy kawą 2.Połowa
Sama słodycz i szczypta chilimascarpone i skórkę z cytryny. Wymieszać. Dolać sok z cytryny i wymieszać.Na koniec "składamy tort". Najpierw beza. Na nią 2/3 kremu z mascarpone. Druga beza, na nią 1/3 kremu mascarpone, a na krem sos truskawkowy (zostawić trochę do polania wierzchu). Trzecia beza. Na bezę 3/4 bitej śmietany. Czwarta beza. Na nią reszta bitej śmietany i sos truskawkowy
W kuchni wieczoremSZPINAKOWY Z KREMEM I TRUSKAWKAMI SKŁADNIKI: Zielony biszkopt: 300 g mrożonego szpinaku - brykiet 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem mascarpone: 150 g białej czekolady 375 g serka mascarpone 100 ml śmietanki 30% Dodatkowo: 200 g truskawek galaretka ( krystaliczna lub truskawkowa PRZYGOTOWANIE 1. Szpinak rozmrozić na sicie(...)Pozostawić czekoladę do rozpuszczenia, w między czasie zamieszać. Serek mascarpone lekko ubić. Dodac płynną czekoladę i połączyć składniki. Schłodzoną śmietankę ubić i dodać do mascarpone. Całość delikatnie wymieszać. Krem mascarpone równomiernie wyłożyć na ostudzony biszkopt. 3. Truskawki pokroić w plasterki lub pozostawić całe ( całych będziemy potrzebowali więcej niż 200 g ). Plasterki truskawek układać na kremie. Ciasto
kolorowotorcikowoTruskawki, maliny i borówki, przekładane kremem mascarpone - na przywołanie w końcu tego słońca ;) Miłej niedzieli! Składniki 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 36% 3 łyżki cukru pudru herbatniki - na spód pół filiżanki mocnej kawy - schłodzonej owoce - truskawki, maliny, borówki kakao - do posypania z góry Sposób przygotowania Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. W oddzielnej misce mocno schłodzoną śmietankę ubić(...)sztywno. Dodawać do ubitej śmietany po jednej łyżce serka mascarpone i miksować na jak najmniejszych obrotach. Do pucharków (szklanek) dać na sam spód herbatniki nasączone kawą, krem mascarpone, owoce i jeszcze raz krem. Posypać z góry kakao i przyozdobić borówkami. Dać najlepiej na noc do lodówki. Smacznego
pink envelopeBabeczki czekoladowe z buraczkiem, kremem mascarpone i pudrem z buraka Uwielbiamy buraki pod każdą postacią i chętnie je dodajemy nawet do wyrobów na słodko. Tym razem wykorzystałyśmy je do czekoladowych muffinek. Dzięki dodatkowi buraka są wilgotne i aromatyczne. Zróbcie eksperyment i nie zdradzajcie domownikom dodatku tego tajnego składnika. Jeśli odgadną, że to burak obiecajcie nagrodę… kolejną babeczkę Składniki BABECZKI(...)wyjść 12 sztuk babeczek. Pieczemy w 175°C około 25 minut. KREM Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder, następnie delikatnie, na wolnych obrotach miksera łączymy z serkiem mascarpone. Gotowy krem odstawiamy na 3o minut do lodówki. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy kremem babeczki. PUDER Z BURAKA Wyszorowane i obrane buraki tniemy na cienkie plastry, najlepiej wykorzystać
Tajemnice Smakumąki pszennej 3 żółtka 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wiśniowa galaretka: 2 galaretki wiśniowe 500 ml gorącej wody 1 opakowanie mrożonych wiśni Krem z mascarpone: 500 ml kremówki 30% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki żelatyny Migdałowa beza: 3 białka 150 g drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g płatków migdałowych(...)mikrofalówce lub kąpieli wodnej, przestudzić. Do misy robota kuchennego wlać kremówkę, dodać mascarpone oraz cukier. Miksować, aż powstanie gęsty i puszysty krem. Jego dwie łyżki wymieszać z przestudzoną żelatyną, a następnie wmieszać w ubitą śmietanę. Krem z mascarpone rozprowadzić równomiernie na wiśniowej galaretce, położyć na nim migdałową bezę i docisnąć ją lekko. Blachę owinąć folią spożywczą, aby beza zbytnio
niecodziennikparyWięcej inspiracji i wiedzy o pieczeniu na Instagramie! Krem Speculoos z mascarpone to idealny pomysł na słodki dodatek do świątecznych tortów i ciast. Krem jest przepyszny! Dlatego radzę uważać, bo może nie starczyć do tortu! Zrobiłam go z gotowym kremem ze słoika, ponieważ kupiłam go na spróbowanie i nie byłam w stanie zjeść bez niczego, taki jest słodki. Kupiłam też(...)będę robić domowy krem Speculoos, ale nie wiem czy do świąt zdążę go zrobić! Składniki: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 125 g kremu Speculoos, schłodzonego* W misce umieszczamy mascarpone i krem ciasteczkowy. Za pomocą miksera mieszamy krótko, do momentu połączenia się składników. Uwagi: Kremu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu/ciasta o śr 18 cm (grubość kremu – 1 cm). Skorzystaj
Słodki Pomysłprzygotowany przez mamę dla małej dziewczynki :) Tort w kształcie "Barbie - motyla" to okrągły biszkopt (średnica formy 24 cm ), który podzieliłam na 3 blaty. Na pierwszym z nich rozsmarowałam krem z mascarpone, konfitury jagodowej, białej czekolady i soku z cytryny, a na drugim taki sam krem z konfiturą truskawkową. Przełożone i schłodzone ciasto przekroiłam pionowo na 2 połówki, a następnie każdą(...)tort wygląda jak pacyfka ;) Zamieniając połówki miejscami (prawą na lewą stronę, lewą na prawą stronę) i lekko rozsuwając przecięte części, uzyskałam kształt motyla. Każdy z 4 kawałków obłożyłam kremem z mascarpone i śmietany kremówki z dodatkiem fioletowego barwnika w żelu. Na bokach zrobiłam pionowe fale za pomocą plastikowego „grzebienia” do dekoracji, który można zastąpić chociażby widelcem. Pozostały krem użyłam
Trzeci talerzTron musiałam się postarać świętując premierę kolejnego sezonu serialu. Postanowiłam zrobić tort, który był też spóźnionym urodzinowym prezentem dla mojego męża. Lekki w środku, z puchowym kremem z mascarpone i kwaskawymi malinkami, ciężki na zewnątrz od maślanych smoczych łusek ;) Polecam! Poziom trudności: średnie Czas przygotowania: 3-4 godziny Ilość porcji(...)szklanki mąki ziemniaczanej · 5 jajek · 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków Na krem z mascarpone: · 200 gramów śmietany kremówki 36% · 250 gramów mascarpone
Bazując na smakuścierce. W ten sposób pozbywamy się łupinek. Obrane orzechy siekamy dość drobno. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, miksujemy do połączenia się składników. 1/3 kremu mascarpone odłożyć do osobnej miski. Do reszty dodajemy 2 łyżki masy kajmakowej, połowę orzechów i pokrojony wafelek orzechowy. Całość dokładnie mieszamy. Do pozostałej masy kajmakowej dodajemy resztę orzechów, dokładnie mieszamy(...)nich rozsmarowujemy masę z mascarpone z orzechami i wafelkiem. Kolejną warstwą są ponownie herbatniki, następną kajmak z orzechami i ostatnia warstwa herbatników. Na wierzchu rozkładamy pozostałą część odłożonego białego kremu mascarpone. na górę ciasta ścieramy białą czekoladę. Ciasto chłodzimy w lodówce (najlepiej całą noc aby herbatniki zmiękły
VioletoweKucharzeniewszystkich zapracowanych, szybkie, pyszne i łatwe do zrobienia ciasto z pysznym kremem mascarpone, połączonym z brzoskwiniami i galaretką. Do ciasta użyłam biszkoptów, dzięki którym torcik przygotujemy w naprawdę szybkim tempie. Składniki (tortownica 24 cm): krem: mascarpone 500 g, śmietanka 36% 400 ml, cukier puder 10 łyżek, olejek śmietankowy kilka kropel, dodatkowo: biszkopty podłużne 26 szt, herbata gorzka(...)pomarańczowa 1-2 opakowania, Sposób przygotowania: Na dno tortownicy układamy połowę biszkoptów, które nasączamy herbatą. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, olejek śmietankowy oraz mascarpone i ucieramy mikserem do połączenia składników. Połowę kremu nakładamy na biszkopty i równomiernie rozsmarowujemy. Na kremie układamy pozostałe biszkopty, które również nasączamy herbatą. Następnie nakładamy pozostały krem. Brzoskwinie odcedzamy z syropu, kroimy na mniejsze
kulinarne odsłony patiSłodkie pucharki z malinami. Moi drodzy na osłodę końcówki wakacji zapraszam Was dziś na pyszny, słodki deser. Czekolada, słodki krem, słomka ptysiowa i maliny. Taka mała rozkosz dla podniebienia Kto się skusi? Składniki: (na 2 porcje) 125 g mascarpone 1/3 szklanki śmietanki 30% (zimnej) 2 łyżki cukru pudru około 2 garście mrożonych malin około 14 słomek ptysiowych Brześć gęsty(...)śmietanką (można użyć miksera, ja zrobiłam to ręczną trzepaczką). Do masy dodajemy cukier puder, znów mieszamy. Na dno pucharków wylewamy gęsty sos czekoladowy. Następnie kładziemy po około 1 łyżce kremu mascarpone, warstwę połamanych słomek ptysiowych (4 zostawiamy do dekoracji). Mrożone maliny podgrzewamy tak długo, aż puszczą sok. Wykładamy na warstwę słomki ptysiowej. Całość kończy warstwa kremu mascarpone. Na koniec
Słodkie okruszkiespresso i pysznym kremem z mascarpone . Czy potrzebujemy specjalnej okazji by wykonać te babeczki ? Oczywiście, że NIE! Możemy cieszyć się nimi każdego dnia. Babeczki są kremowe i aromatyczne, a krem mascarpone dobrze komponuje się z kawą i miękkim biszkoptem . Babeczki to obowiązkowa propozycja dla każdego miłośnika kawy i mascarpone ! Płatki kokosowe są bardzo popularnym dodatkiem do ciast, deserów czy nawet(...)ostygnięcia. Wierzch babeczek polewy odrobina espresso i odstawiamy na około 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę z serka mascarpone. Śmietanę kremówkę ubijamy i dodajemy erytrytol. Miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy całość. Do rękawa cukierniczego przekładamy masę z mascarpone i dekorujemy babeczki. Posypujemy kakao i podajemy. Przechowujemy je w lodówce. Miłośnicy kawy radujmy się! Babeczki tiramisu wprowadzą
Zdrowy Styl Joannytort marchewkowy z orzechami Przepis na pyszny tort marchewkowy z orzechami włoskimi , kremem mascarpone, sosem karmelowym i migdałami. Tort jest mięciutki, puszysty i wyjątkowy w smaku. Szczerze powiedziawszy to nie spodziewałam się tak rewelacyjnego smaku. Gorąco polecam. Jak wykonać tort marchewkowy z orzechami pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative to będziesz na bieżąco(...)posiekane nożem Sos karmelowy: cukier (1 szkl.) woda (1/4szkl) śmietanka kremówka 30% (pół szkl.) masło (2 łyżki) o temp. pokojowej. ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) sól (1 łyżeczka) Krem: mascarpone (500 g) śmietanka kremówka 30% (1 i 1/4 szkl.) cukier puder (pół szkl. ) sos karmelowy (1/3szkl. = 80 g) żelatyna sypka (3 łyżeczki) + gorąca woda (1/4 szkl.) Dekoracja
RITA food channelnagrzanym do 140 stopni przez 90 minut. Bezy suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach do piekarnika. Gdy bezy całkowicie wystygną przygotowujemy krem. W misce mieszamy łyżką mascarpone z kremem cytrynowym. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę. Dodajemy po łyżce kremu cytrynowego wymieszanego z mascarpone, delikatnie mieszamy. Jeden blat układamy na dużym talerzu, smarujemy(...)masą. Do rękawa cukierniczego z cienką tutką wkładamy 3 łyżki kremu cytrynowego, połowę wyciskamy na krem z mascarpone o śmietaną. Przykrywamy drugim blatem i dekorujemy pozostałą częścią kremu cytrynowego z rękawa
Kulinarne przygody Gatity