krem z cukinii - 717 przepisów (strona:36/48)

Ciasto czekoladowe z burakami 449

można robić wypieki z warzywami ano można. Robiłam już ciasto z cukinią , szpinakiem a to jest z buraczkami. Wszystkie te ciasta są pyszne i ciężko zdecydować, które najlepsze. Ciasto z buraczkami jest mocno czekoladowe, wilgotne, aromatyczne i długo zachowuje świeżość. Z tym ciastem doskonale komponowało się wino o smaku truskawki Monte Santi. Składniki: Składniki suche: 1 szkl mąki orkiszowej jasnej(...)wanilią 100 g cukru kokosowego 50 g cukru Składniki mokre: 250 g ugotowanych buraczków 200 ml oleju rzepakowego 3 duże jajka 100 g posiekanej czekolady mlecznej lub gorzkiej Krem: 250 ml zimnej kremówki 30% 125 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru wiórki czekoladowe Przygotowanie: W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki. Do drugiego naczynia zetrzeć na drobnych oczkach lub zmiksować

Ala piecze i gotuje
Toskania: Jak uczyłam się gotować po włosku. Relacja z lekcji gotowania. 198

dużo siły. Duża męska dłoń sprawdza się najlepiej, ja się nieźle przy tym napociłam ;) Muszę jeszcze poćwiczyć, aby nabrać wprawy, jaką miał Andrea. Zaskoczeniem był dla mnie flan z cukinii, czyli zielone babeczki pieczone w kąpieli wodnej i podane z sosem pomidorowym. Mimo niepozornego wyglądu okazały się przepyszne. Przygotowaliśmy także królika cacciatore, czyli po myśliwsku, duszonego z białym winem(...)agroturystykach, w których mieszkaliśmy, gdy tymczasem brakowało mi dobrego noża do krojenia). Ze względu na duże palniki kuchenki, Andrea ustawił kawiarkę na patelni grillowej :) Zrobiony przez nas krem miał ładny żółty kolor i był naprawdę pyszny! Musieliśmy od razu spróbować! Lekcja była prowadzona w języku angielskim, choć Andrei czasem brakowało słówek i posiłkował się włoskim oraz gestykulacją. Na szczęście

Chilli Czosnek i Oliwa
Ekologiczne produkty żywnościowe - współpraca z Victualia :) 191

pomidory 92%, warzywa w różnych proporcjach - marchew, cebula, seler 6,5%, sól morska, bazylia, chilli 0,5%, papryka) Sos pomidorowy z warzywami  (pomidory 67%, warzywa w różnych proporcjach - cukinia, cebula, oberżyna, marchew 28%, oliwa z oliwek extra virgin, sól morska, bazylia, czosnek) Sos pomidorowy Salsa Pomarola  (pomidory 85%, warzywna w różnych proporcjach - cebula, marchew, seler 9,5%, oliwa(...)oliwa z oliwek extra vergine, pomidory suszone 23%, woda, bazylia, pomidor, pietruszka, ocet winny, czosnek, sól morska, pieprz, oregano) Ocet balsamiczny biały  (biały ocet, moszcz z winogron) Krem balsamiczny ciemny do deserów  (skoncentrowany moszcz winogronowy, ocet Balsamico di Modena 20%, xsantan) Makaron pełnoziarnisty spaghetti  (semolina z pełnoziarnistej pszenicy twardej durum, woda) Wszystkie produkty oczywiście są certyfikowane jako

Zdrowie na języku :P
Pasta z awokado i kiełkami 255

Ma być zdrowo i smacznie więc będzie pasta z awokado i kiełkami. Taka pasta to ciekawa odmiana dla codziennych kanapek z szybką czy żółtym serem. Zapewne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tefal Cuisine Companion i warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim 412

Grzegorza Łapanowskiego, który omówił działanie urządzenia Tefal i przedstawił nam swoje danie pokazowe, w którego skład wchodził sos holenderski wykonany w urządzeniu Cuisine Companion, podany razem z rybą i cukinią, które również zostały przygotowane w Cuisine Companion. Później podzieliliśmy się na trzy grupy. Każda z grup przyrządzała wymyślone przez Grzegorza dania. Jedni tworzyli danie główne, a reszta przystawki(...)Pierś kaczki z pate, owocami i chałką, Dania główne:  - Risotto z pęczakiem i młodymi warzywami, - Chicken lemon curry, - Wołowina z grzybami, parowanym pak choi i szparagami,  Desery: -Krem cytrynowy z miętą i bitą śmietaną, - Sorbet malinowy z verbeną i mascarpone, - Cygaretki z ciasta filo z kremem migdałowym i syropem różanym Byłem w grupie, której opiekunem był Grzegorz Łapanowski

Plate of Joy
Odwodnienie – śmiertelne zagrożenie. Garść informacji i super przepis 278

herbata – kwas chlebowy – mleko o obniżonej zawartości tłuszczu – fermentowane napoje mleczne – woda z kiszenia ogórków/buraków – sezonowe warzywa o dużej zawartości wody, np. cukinie, pomidory, ogórki, rzodkiewki, warzywa kapustne, – strączki – groszek, fasolka szparagowa – warzywa kiszone, które mają również szereg innych znakomitych właściwości – gotowane kasze – jęczmienna, pszenna, brązowy ryż A dla wytrwałych(...)ozdoby Zielony groszek zblanszowałam i wystudziłam. Ogórki dokładnie umyłam i obrałam ze skórki. Ząbki czosnku obrałam i pokroiłam na mniejsze cząstki. Dodałam jogurt i wszystko zmiksowałam na gładziutki krem. Doprawiłam do smaku i wstawiłam do lodówki Na suchej patelni uprażyłam na złoto sezam wraz z orzechami piniowymi. Piekarnik rozgrzałam do 100-120 stopni. Buraczka starłam na tarce o drobnych oczkach

Kate's Kitchen
Kuchnia hiszpańska 152

Hiszpania ma także ciepły klimat. Latem utrzymuje się tu temperatura od 25 do 30 stopni Celsjusza, co sprzyja uprawie południowych warzyw i owoców, takich jak cytrusy, daktyle, bakłażany, cukinie i pomidory. Kraj słynie z produkcji wina i oliwek, które Hiszpanie namiętnie wzbogacają rozmaitymi farszami, np. serem, cytrynami i anchovis. Warunki klimatyczne i geograficzne zdecydowanie sprzyjają tutejszym uprawom, a także hodowli(...)pasących się na górzystych terenach La Manchy w Kastylii. Do najbardziej rozpoznawanych dań kuchni hiszpańskiej na świecie zaliczyć należy ryżową paellę, chłodnik gazpacho, ziemniaczaną tortillę (tortilla de patats) i krem kataloński. Jednak każdy z regionów może poszczycić się własnymi, spotykanymi tylko na danym obszarze specjałami.  W Hiszpani królują targi na których można kupić świeże owoce, warzywa, mięso, czy owoce

Pyry na Gaz
Krem z zielonych warzyw z fasolką i migdałami 179

pozbawi Was strachu przed nimi. Jest esencjonalna, pożywna i prosta w wykonaniu. Czego chcieć więcej? Składniki na ok. 6 porcji: ok. 1,2-1,5 l bulionu warzywnego średnia cukinia różyczki z 1/2 brokuła 200 g świeżego szpinaku 2-3 średnie ziemniaki 2 garście fasolki szparagowej 100 ml śmietanki słodkiej 1,5-2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka majeranku mały(...)Gotujemy całość na średnim ogniu do miękkości warzyw (ok.15 min.). Doprawiamy zawartość garnka i dorzucamy czosnek. Miksujemy wszystko na gładką masę. Stawiamy z powrotem na palnik i dodajemy do kremu pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę oraz poszatkowaną pietruszkę i koperek. Doprawiamy zupę w razie potrzeby. Po ok. 15 min, zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy śmietanki, mieszając wszystko dokładnie. Gotowy

Pyszny Duet
Gorące dania – dieta dr Dąbrowskiej. Część 4 383

litr gorącej wody, dodać pokrojoną dynię, może być ze skórą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, gotować ok. 20 minut. – Gotową zupę zmiksować na gładki krem i podawać z burakiem startym na tarce.   Mus z kalafiora i brokuła Składniki: – 1 mrożonka: kalafior, brokuł, marchewka – pęczek koperku, czarna sól(...)vegetti cukiniowym Składniki: – włoszczyzna: 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, 2 cebule – sól czarna, 3 liście laurowe, 5 sztuk ziela angielskiego – 1 cukinia, natka pietruszki Wykonanie: – Gotować warzywa i przyprawy z odrobiną soli, na wolnym ogniu ok. 1 godzinę. – Z cukinii zrobić makaron za pomocą specjalnej temperówki

To co kocham
Toskania: Zapraszam na toskański targ! 208

Dzień dobry, Dziś znowu zapraszam Was do Toskanii!Poprzednio odwiedziliśmy producenta oliwy i dowiedzieliśmy się, jak jest tłoczona. Dziś przejdziemy się po targu w małym miasteczku

Chilli Czosnek i Oliwa
Uczciwa włoska kuchnia w Mercato Bar i Delikatesy - recenzja 142

wrażenia, ryba była kompletnie nie słona. Dużo bardziej smakowało mu podane obok świeże pieczywo maczane w pieprznej oliwie. Na danie główne wybrałam makaron lumaconi (duże muszle) nadziewany papryką i cukinią zapieczony z mozzarellą podany na sosie pomidorowym (29 zł) . Potrawa była smaczna, łagodna w smaku. Dobry wybór jeśli nie chcemy się przejść.  Mój Mąż nie mógł sobie odmówić zupy(...)podane w charakterystycznych szklaneczkach uśmiechały się do nas wcześniej z lady chłodniczej przy barze.  Tiramisu było wręcz boskie! Idealnie wyważone smaki, prawdziwa harmonia łącząca gorzką kawę i słodki krem z mocno wyczuwalną nutą kakao. Jedne z najlepszych, jakie jadłam w życiu. Panna cotta niestety nas rozczarowała. Była mało waniliowa i na mój gust za mocno ścięta. Z zazdrością patrzyłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Kuchnia włoska usystematyzowana. 207

buliony, wywary, przyprawy, przetwory na słodko i słono) Mięso (białe, czerwone i dziczyzna) Ryby (mięczaki i skorupiaki) Warzywa (warzywa owocowe i strączkowe) Owoce (owoce cytrusowe, egzotyczne i sezonowe) Słodkości (kremy i dekoracje) Słowniczek Indeksy (produktów, potraw, przepisy) Każdy rozdział zaczyn się od opisu sprzętu, które nam się przyda i tak np. ciasta i przygotowanie wstępne to m.in.: forma do trójkątnych(...)których musimy się naszukać. :) Na pewno książka to dobra podstawa na temat kuchni włoskiej. Smażona polenta ze słoniną i truflą. Ravioli z ziemniakami i szynką. Lasagne z kozim serem, cukinią i orzechami. Homarce z koniakiem. Dział: ryby. Konfitura z czerwonej cebuli. Koreczki owocowe na słono

Brzuszki Łakomczuszki
Kotlety mielone z mozzarellą 278

Kotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Poniedziałek – Stir free, czyli stir fry bez smażenia 186

łyżki suszonej kolendry 3 łyżki oleju rzepakowego Pół limonki lub cytryny Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Myjemy warzywa. Papryki kroimy w kwadraty, bakłażan w kostkę, cukinię w półkrążki. Wysypujemy na blaszkę do pieczenia. Posypujemy suszoną kolendrą, skrapiamy olejem rzepakowym, solimy i mieszamy, żeby warzywa pokryły się przyprawami. Wstawiamy do pieca. Pieczemy 30-35 minut. Krok 2 Krewetki(...)przepisu na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Krok 4 Wyciągamy upieczone warzywa i krewetki z piekarnika. Dodajemy do makaronu i mieszamy (czosnek wyciskamy z łupinek, powinien być jak krem). Następnie przyprawiamy: sosem sojowym, rybnym, sokiem z limonki, miodem, olejem sezamowym. Mieszamy. Dodajemy posiekane zioła. Gotowe! Artykuł Poniedziałek – Stir free, czyli stir fry bez smażenia pochodzi z serwisu Niedzielny

Niedzielny kucharz
Menu na 7 dni diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej 315

zakwasu buraczanego podgrzanego do 40 stopni C. zielony koktajl z grejpfrutem II śniadanie: surówka z młodej kapusty z koperkiem 1 jabłko Obiad: surówka z kiszonej kapusty z granatem zupa-krem z marchewki Podwieczorek  frytki z dyni piżmowej 1/2 grejpfruta Kolacja pomidory z cebulą i koperkiem  ryż z kalafiora z marchewką Dzień trzeci Śniadanie: szklanka letniej wody z sokiem(...)zakwasu buraczanego podgrzanego do 40 stopni C. Koktajl z zielonego ogórka, jabłka i imbiru II śniadanie:  surówka z kapusty z marchewką rzodkiewki Obiad: chłodnik z buraków spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym Podwieczorek:  kiszona kapusta ze startą marchewką i cebulą 1 porcja  wegańskiej szarlotki Kolacja:   grillowana cukinia z warzywami po grecku sok wielowrzywny Dzień piąty Śniadanie

Kulinarne przygody Gatity