Tydzień temu miałam swoje małe święto. Musiał więc być tort. Wymarzyłam sobie czekoladowy, z lekkim kremem na bazie śmietanki i mascarpone, z warstwą soczystych gruszek i orzechową bezą. Powiem nieskromnie, że wyszedł doskonały! Smaki cudownie się komponują i dopełniają, by razem stworzyć przepyszne połączenie. Kto miał okazję spróbować, ten wie, o czym mówię;) Składniki: ciasto: 125ml kefiru lub jogurtu naturalnego(...)wyłożonej papierem tortownicy (20cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić, ściąć górkę, przekroić na 2 blaty. Krem: 250ml śmietanki 30% 100g mascarpone 100g czekolady (deserowa, gorzka albo wg uznania) Czekoladę połamać, zalać śmietanką, ciągle mieszając podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Śmietankę ostudzić i dobrze schłodzić (najlepiej wstawić
Obiad gotowyjajka 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżka sody oczyszczonej Masa orzechowa: 200 g posiekanych orzechów włoskich 100 g cukru 120 g margaryny/masła 2 łyżki miodu 50 ml śmietanki 30% Krem: 3 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklani cukru 1 cukier wanilinowy 2 żółtka(...)ciasta wykleić w formie i odstawić. Masa orzechowa: Margarynę roztopić z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, pod koniec wlać śmietankę. Gorącą masę wyłożyć na trzecie, surowe ciasto. Całość piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Krem: 2 szklani mleka zagotować z cukrami. Do pozostałego
Malinowo w kuchnisody 1 cukier waniliowy 3 łyżki miodu 200g masła 2 łyżki mleka Składniki na krem budyniowy: 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 700 ml mleka Ponadto: 1 puszka masy krówkowej Potrzebujemy blaszki o wymiarach 25x35cm. Warstwa orzechowa: W garnku rozpuszczamy masło z miodem, na koniec dodajemy orzechy. Dokładnie mieszamy, wylewamy na blaszkę(...)złoty kolor w temperaturze 170 o C. Blaty studzimy. Krem budyniowy: ½ litra mleka wraz z cukrem zagotować. W pozostałej części mleka wymieszać budyń z mąkami. Ugotować budyń. Wykonanie: Jeden blat smarujemy masą krówkową, przykrywamy kolejnym plackiem, który smarujemy połową masy budyniowej. Ponownie przykrywamy zapieczonym blatem, budyniem i przykrywamy warstwą orzechową. Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo
Słodki Zakątekjest propozycja dla wszystkich miłośników czekoladowych kremów w wersji domowej, zdrowej, przepysznej ? Przepis jest łatwy, szybki a efekt zniewalający ? Polecam. Krem czekoladowy Complete można wykorzystać jako dodatek do naleśników, placuszków, do chleba, albo po prostu jako przekąskę. Składniki: 1 szklanka prażonych orzechów laskowych 1,5 łyżki kakao 1 porcja szejka czekoladowego (użyłam JuicePlus+ Complete , więcej o zdrowych i niskokalorycznych szejkach(...)mleka (może być roślinne) 2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy (do smaku) Uwaga: szklanka 200 ml Orzechy mielę do uzyskania masła orzechowego, dodaję pozostałe składniki i całość mieszam łyżką do uzyskania jednolitej masy. Krem czekoladowy Complete gotowy. Przygotowując krem możecie ewentualnie pominąć proszek szejkowy. Dodaje on do kremu wartości odżywczych, ale nie jest decydujący dla smaku. Krem nadal będzie
Słodki sentymentśmietanki kremówki 30% 25 dag serka mascarpone 3 listki żelatyny Dr.Oetker 4 łyżki kawy cappuccino –z magnezem lub orzechowa 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka gęstej konfitury wiśniowej Poncz: ¾ szklanki słodzonego naparu z kawy 50 ml rumu Krem śmietankowy: 300 ml śmietany kremówki 30% 1 torebka śmietan fix Dr.Oetker 1 łyżka cukru pudru 50 g tartej gorzkiej czekolady do posypania
Wanilia i KardamonTylko 15 minut przygotowań, a efekt zachwycający! Ten puszysty i wilgotny chlebek dyniowy z nadzieniem czekoladowo-orzechowym i orzechową kruszonką to absolutny hit jesieni. Jest przepyszny, dziecinnie prosty w przygotowaniu (nie potrzebujesz miksera!) i długo trzyma świeżość. C hlebek dyniowy z nadzieniem czekoladowo-orzechowym Wiem, jak lubicie ciasta, które nie wymagają użycia miksera. Dlatego mam dla Was kolejny jesienny przepis(...)dynią z w roli głównej: Pieczona owsianka z dynią Muffinki dyniowe z kruszonką Placki z dynią Sernik dyniowy Dyniowe cynamonki Ciasto dyniowe z kremem z serka śmietankowego Drukuj Chlebek dyniowy z nadzieniem czekoladowo-orzechowym #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe
Na-talerzu.plniego obejść. Próbowałam wielu wersji- masło migdałowe, masło z nerkowców, jednak to z orzeszków ziemnych bije wszystkie inne na głowę. Pyszny krem stanowi nieodłączny dodatek mojej śniadaniowej owsianki - jedno nie istnieje bez drugiego. Dzień bez masła orzechowego to dzień stracony . Po banany sięgam natomiast znacznie rzadziej, co nie zmienia faktu, że bardzo je lubię. Najlepiej sprawdzają się w mojej
peanutbuttermonstersmakuje soczyste, chrupiące i słodkie jabłko z kremowym masłem orzechowym. Teraz już wiem. I muszę przyznać, że jest pysznie! Jabłko podane w takiej formie na pewno zostanie ze mną na dłużej. Aha i jeszcze jedna kwestia, jabłko skropiłam sokiem z cytryny, aby dłużej zachowało świeżość. KOLACJA ⇨ Zupa krem z pieczonej dyni i pomidorów Moja pierwsza zupa dyniowa w tym sezonie
Zdrowie na języku :Pkawowym lub czekoladowym krem budyniowy 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 4 łyżki cukru 600 ml mleka 100 g masła masa orzechowa 300 g prażonych orzechów ziemnych bez soli 120 g masła 1/2 szklanki cukru kryształu(...)masłem na gładki krem. W formie wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę krakersów. Masę kajmakową ( można ją lekko podgrzać ) rozprowadzamy na ciastkach, po czym układamy kolejną warstwę krakersów. Na krakersy wlewamy jeszcze ciepły budyń i dokładnie go rozprowadzamy a na wierzchu masy budyniowej umieszczamy ostatnią warstwę krakersów. masa orzechowa W garnku
Smakowite Daniagorzkiej czekolady 3 łyżki masła orzechowego (gładkiego) 1/3 szklanki mleka sojowego 1/2 szklanki cukru trzcinowego maliny Przygotowanie: Do rondelka wlać mleko sojowe i wsypać cukier trzcinowy. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Wyłączyć gaz i dodać posiekane czekolady oraz masło orzechowe. Mieszać do całkowitego połączenia składników. Dodać tofu i dokładnie zmiksować na gładki krem. Następnie przelać do kieliszków lub pucharków
Oryginalny smakpatyczka. Po wystygnięciu kroję biszkopt na dwa równe blaty. Składniki na warstwę bezy orzechowej: 2 białka 6 łyżek cukru 1 szklanka mielonych orzechów Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i cały czas ubijam jak bezę, aż masa zrobi się gęsta jak krem. Dodaję mielone orzechy i delikatnie mieszam łopatką do połączenia się składników. Masę wykładam(...)łyżki cukru pudru 250 g mascarpone Zimną śmietankę ubijam i dodaję do niej partiami mascarpone oraz cukier puder. Krem smaruję na całym torcie i wyrównuję. Do ozdobienia tortu wykorzystałam kwiaty, borówki i figi w kombinacji dowolnej Smacznego Artykuł Tort z czekoladą, orzechową bezą i musem owocowym pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentpatyczka. Po wystygnięciu kroję biszkopt na dwa równe blaty. Składniki na warstwę bezy orzechowej: 2 białka 6 łyżek cukru 1 szklanka mielonych orzechów Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier i cały czas ubijam jak bezę, aż masa zrobi się gęsta jak krem. Dodaję mielone orzechy i delikatnie mieszam łopatką do połączenia się składników. Masę wykładam(...)łyżki cukru pudru 250 g mascarpone Zimną śmietankę ubijam i dodaję do niej partiami mascarpone oraz cukier puder. Krem smaruję na całym torcie i wyrównuję. Do ozdobienia tortu wykorzystałam kwiaty, borówki i figi w kombinacji dowolnej Smacznego Artykuł Tort z czekoladą, orzechową bezą i musem owocowym pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentBardzo efektowne i nieziemsko smaczne ciasto na biszkopcie, przekładane kremem śmietankowym, malinami i wiórkami kokosowymi. Świetne zarówno na przyjęcie, jak i na święta. Palce lizać! Ciasto Dakłas Przepis tutaj (KLIK) Delikatny biszkopt kakaowy, rozpływający się w ustach krem kajmakowy z orzechami i daktylami oraz krucha i chrupiąca beza orzechowa. Po prostu niebo w ustach! Ciasto rajski ogród(...)ciasteczkami oreo. Kremowy, wilgotny, pyszny. Obłędnie dobry i banalnie prosty. Polecam! Morze Czarne Przepis tutaj (KLIK) Efektowne i przepyszne ciasto na szczególne okazje. Czekoladowy biszkopt przełożony dwoma kremami- czekoladowym i śmietankowym oraz delikatnie kwaskową frużeliną malinową, a całość zwieńczona słodką i chrupiącą bezą. Niebo w ustach. Co prawda przygotowanie ciasta jest dość pracochłonne ale efekt WOOOW (zarówno wizualny
Blog z Apetytemzakochana w przepisach, których się nauczyłam i bardzo cieszę się z nowo zdobytej wiedzy! :) Składniki: I. Blaty orzechowe: 4 białka 25 g cukru kryształu 65 g cukru pudru 60 g bardzo drobno zmielonych orzechów włoskich cukier wanilinowy firmy Delecta II. Kremy: 75 g mleka 3,2 % 20 g żółtka 30 g cukru 3 g płatków żelatyny 275 g śmietanki(...)cukierniczego wyciskamy bezy. Możemy je przypalić palnikiem, lub wysuszyć w piekarniku (140°C - ok. 1 godz.). Ostudzone blaty orzechowe delikatnie ściągamy z papieru/maty. Są delikatne, cienkie i lepiące. Jeden blat układamy na podstawce (lepiącą stroną w górę). Na nim rozsmarowujemy krem chałwowy i przykrywamy drugim blatem (lepiącą stroną w dół). Na wierzchu rozsmarowujemy krem czekoladowy i układamy bezy, posypujemy orzechami
DominikaDolciorzechów laskowych 500 g serka mascarpone 1 szklanka śmietanki 36% 460 g masy kajmakowej o smaku kakaowym (1 puszka) 2 łyżki cukru pudru 1 wafelek o smaku orzechowym (np. góralek lub princessa) Herbatniki maślane lub kakaowe (około 45 sztuk) 50 g białej czekolady Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni. Gdy już są ciepłe zawijamy je w suchą ściereczkę i uderzamy(...)orzechy siekamy dość drobno. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone, miksujemy do połączenia się składników. 1/3 kremu mascarpone odłożyć do osobnej miski. Do reszty dodajemy 2 łyżki masy kajmakowej, połowę orzechów i pokrojony wafelek orzechowy. Całość dokładnie mieszamy. Do pozostałej masy kajmakowej dodajemy resztę orzechów, dokładnie mieszamy. Na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy równo
VioletoweKucharzenie