Przepis na : deser
B ardzo prosty mazurek bez pieczenia wykonany z andrutów i kremu daktylowego. Smak cudowny. Użyłam gotowej daktynelli ale można przygotować własny krem z daktyli. Polecam daktyle medjool bo mają niski IG. Krem daktylowy: 400 g daktyli medjool 1 łyżka kakao np. surowe 2 łyżki masła orzechowego np. z migdałów lub nerkowców lub stałej części mkeczka kokosowego. Daktyle zalewamy wrzątkiem ok. 20-30 minut. Wyjmujemy pestki (wody nie wylewamy - może się przydać do dodania do kremu jeśli będzie za gęsty... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...