nutą pomarańczową . Składniki :na 3 porcje 200 g truskawek Kilka biszkoptów Sok z dwóch świeżych pomarańczy 150 g serka mascarpone 100 g śmietany kremówki 2 żółtka Gorzka czekolada 1 łyżka cukru pudru Żółtka ubijamy na puszysty krem z cukrem ,dodajemy serek maskarpone i łączymy z masą żółtkową .Oddzielnie ubijamy śmietanę kremówkę i dodajemy do masy ,oraz sok z jednej
Ladylaura.formy, co wcześniej przygotowywaliśmy malinową galaretkę i pieczemy 15 minut w 180 C. Warstwa biała: Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku. Mascarpone mieszamy z połową szklanki cukru pudru oraz wiórkami kokosowymi. Kremówkę ubijamy z resztą cukru pudru na krem. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 3 łyżki kremówki, mieszamy i łączymy powoli z resztą kremówki a następnie kremówkę łączymy z serkiem mascarpone
Zainspirowana w kuchnisoli Składniki na krem: 500 g śmietany kremówki 30% 1 puszka gotowego kajmaku 400 ml 5 łyżeczek żelatyny 6 łyżek mleka 2 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo:5 gruszek z puszki lub z kompotu 1 szklanka mocnej herbaty3 łyżki rumu 3 łyżeczki cukru2 łyżki galaretki gruszkowej 150 g serka mascarpone 150 g śmietanki(...)masę, wyrównać i wstawić do lodówki na parę godzin. Galaretkę gruszkową rozmieszać z 1/4 szklanki gorącej wody. Odstawić. Serek mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym. 150 g śmietanki ubić, dodać serek i delikatnie wymieszać. Częścią masy posmarować boki tortu, a resztę kremu odłożyć do ozdobienia wierzchu. Następnie boki obłożyć płatkami czekoladowymi (fot.3). Pozostałe gruszki odsączyć i pokroić w plasterki. Poukładać
Świat Ciastamama dała mi różaną) Masa: 500 g truskawek 200 g borówek 100 g białej czekolady 500 mascarpone 2 łyżki cukru pudru kieliszek nalewki do nasączenia Przygotowanie: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, lub mikrofali. Masło z cukrem i szczyptą soli ucieramy na jednolity krem. Po czym zaczynamy stopniowo dodawać po jednym żółtku, ciągle mieszając dodajemy roztopioną czekoladę i wsypujemy(...)więc piekłyśmy w dwóch blaszkach). Czekoladę do masy topimy w kąpieli wodnej lub mikrofali, czekamy aż przestygnie i ucieramy z mascarpone, cukrem pudrem i nalewką. truskawki kroimy na kawałki i delikatnie mieszamy je razem z borówkami i z kremem. Mama ścięła górę blatów czekoladowych, żeby je lekko wyrównać. Nasączamy lekko blaty nalewką. Blat czekoladowy włożyłyśmy do rantu i na niego
Lili w kuchniwykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. Krem: 350 g mlecznej czekolady 500 ml śmietanki kremówki 36% 500 g serka mascarpone Wykonanie: Kremówkę doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Wrzucamy kosteczki mlecznej czekolady i mieszamy szpatułką do momentu rozpuszczenia się czekolady. Po ostudzeniu przykrywamy(...)szybko wmiksowujemy w masę serek mascarpone dodawany w kilku częściach. Masę wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy blaty biszkoptowe w celu złożenia tortu. Dodatkowo: połowa opakowania takich owalnych ciasteczek w czekoladzie (ja użyłam takich z Biedronki) 200 g czekolady ciemnej Wykonanie: Biszkopt kroimy na 3 równe blaty. Każdy blat smarujemy kremem czekoladowym. Obsmarowujemy zarówno wierzch
Blondynka GotujeZapraszam na smaczne ciasto z aromatycznym kremem marchewkowym. Krem dzięki marchewce ma piękny pomarańczowy kolor i niezwykły smak. Polecam Składniki: 275 g ciasta francuskiego 330 ml śmietanki 30% 350 ml soku wyciśniętego ze świeżych marchewek 250 g mascarpone 1/4 szkl cukru pudru 2 łyżki żelatyny oraz cukier puder do posypania blaszka 24x24cm Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy(...)wyjmujemy ją z lodówki. Do dużej miski wlewamy zimną śmietankę, wsypujemy cukier puder i miksujemy na sztywno. Potem dodajemy partiami po łyżce mascarpone cały czas miksując. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę marchewkową i miksujemy razem, aż składniki kremu się połączą. Na dno blaszki wkładamy ciasto francuskie w dużym kawałku. Na ciasto wkładamy krem i wyrównujemy. Na kremie układamy w małej odległości
słodkie i nie tylko historie kulinarneszklanki mąki 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju KREM KOKOSOWY: 300 ml śmietanki kremówki 36% 250 ml śmietanki kokosowej 200 g białej czekolady 350 g serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych 30 g płatków migdałowych Szklanka Ambition Latte DODATKOWO: 1 tabliczka białej czekolady 100 g wiórek kokosowych 1 szklanka(...)choinki. Umieścić w lodówce na 2 godziny. Przygotowujemy krem: Śmietanki wymieszać ze sobą. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i zostawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać czekoladę ze śmietanką aż się rozpuści. Wstawić do lodówki na 12 godzin pod przykryciem. PO 12 godzinach dodać serek mascarpone i miksować aż masa będzie gęsta.. Dodać wiórki
Kuchnia w oparachminut. Składniki: beza: 5 białek (o temperaturze pokojowej) 250 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej krem: 300 ml śmietanki 30% - 36% (schłodzonej) 250 g serka mascarpone 3 - 4 łyżki cukru pudru dodatkowo: kiwi, pomarańcza, winogrona lub inne ulubione owoce Przygotowanie: beza: Białka włożyć do suchej, czystej (bez zatłuszczeń) miski i ubijać(...)około 90 minut (jeśli mamy czas można nawet suszyć i 120 minut). Bezę studzić w wyłączonym piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami. Po wystudzeniu bezę delikatnie zdjąć z papieru, posmarować kremem i udekorować dowolnymi ulubionymi owocami. krem: Śmietanę ubić z cukrem pudrem (uważać by nie przebić, bo się rozwarstwi), pod koniec ubijania dodać serek i dokładnie połączyć z ubitą śmietaną. Beza
Kuchcik gotujedeser, który nie wymaga pieczenia w piekarniku. Smakiem przypomina tiramisu. Krem jest puszysty o delikatnym posmaku kawy. Natomiast oprawa ma bardziej intensywny smak kawy. Oprawą są podłużne biszkopty, które są nasączone. Deser znika nie jest duży, zatem znika szybko. Przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut. SKŁADNIKI: mascarpone 250 g. śmietana kremówka 36 % 300 ml. cukier 4 łyżki kawa rozpuszczalna(...)Resztę biszkoptów zostawić na górę. Do miski wlewamy śmietankę kremówkę, dodajemy cukier i miksujemy, aż masa zgęstnieje ( ale nie na sztywną pianę ). Dodajemy mascarpone, kawę i likier. Miksujemy chwilę na najwyższych obrotach, aż masa będzie sztywna. Krem wykładamy na biszkopty. Na wierzch kremu układamy namoczone biszkopty w kawie. Deser obsypujemy kakao. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny
Kuchnia Pauletteszmielonych migdałów (lub mąki migdałowej) 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka ekstraktu z migdałów (ewentualnie aromatu migdałowego) Nasączenie biszkoptu: 1/2 szklanki likieru Amaretto Krem śmietankowy: 500 ml schłodzonej śmietanki 36% 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru amaretto Dodatkowo: 500 g truskawek ok. 100 g płatków migdałowych galaretka truskawkowa (rozpuszczona w 150 ml wody) - opcjonalnie(...)duże ciasto, które następnie należy przekroić na 3 części. Ja jednak preferuje pieczenie blatów osobno, gdyż wówczas każdy wygląda tak samo i nie ma problemów z krojeniem biszkoptu J Krem śmietankowy: Wszystkie składniki na krem (oprócz likieru) umieszczamy w dużej misce i dokładnie miksujemy. Ubijamy do momentu otrzymania gęstego, ścisłego kremu. Pod sam koniec dodajemy likier i ponownie chwilkę ubijamy
MyCookBook.plłyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wrzątku szczypta soli SERNIK WANILIOWY: 500 g zmielonego twarogu 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej KREM MALINOWY: 250 g zmielonego twarogu 300 g malin (mogą być mrożone) 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny(...)mascarpone i cukry zmiksować. Odłożyć 3 łyżki tego słodkiego sera, a do reszty dodać mąkę ziemniaczaną i jajka. Zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą. Przelać do formy o wymiarach 21 x25 z wyłożonym papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C. Piec przez około 40 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu odstawić do lodówki. Krem
https:KKuchniaMniamPrzyznam, się bez bicia, że nigdy nie jadłam Kinder Country. Ciężko mi się odnieść więc stricte do samego smaku. Za to wiem jedno, brakuje mi trochę
Mieszam w Garnkumąki ziemniaczanej 100 g cukru (drobny kryształ) 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego 5 jajek rozmiar L, rozdzielone żółtka od białek na krem: 400 ml śmietanki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone 80 g cukru pudru 2 śmietan fix (9 gramowe) truskawki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Rolada biszkoptowa z truskawkami Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Białka(...)papierem na którym go położyłam, brzegi zawijam pod spód tak aby był szczelnie zapakowany i żeby cisto nie obsychało. Tak zapakowany biszkopt odkładam do wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie kremu – krem zaczynam przygotowywać gdy biszkopt jest zimny: Do miski przelewam dobrze schłodzoną śmietankę i przez chwilę ubijam. Następnie dodaję cukier puder, śmietan-fx i ubijam na sztywno. Do ubitej śmietany
Uwaga Babcia Gotujeśmietany kremówki, cukier puder do smaku, truskawki, 2 opakowania galaretki, ewentualnie opakowanie zagęstnika do śmietany, ewentualnie opakowanie serka mascarpone. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Sucharki rozkrusz. Najwygodniej jest je zawinąć w ściereczkę i rozkruszyć wałkiem. Pokruszone sucharki wymieszaj z kremem czekoladowym. Tak przygotowaną masę wyłóż na blachę i wyrównaj jej powierzchnię. Blachę wstaw do lodówki, aby masa się ścięła. Śmietanę
blog.moje-pasje.infoolejku cytrynowego 1 puszka brzoskwiń (480g owoców po odsączeniu) Masa kremowa: 250g serka mascarpone 4-5 łyżek cukru pudru 3 śmietan fixy 660ml śmietany kremówki 30% (lub 36%) Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń (480g owoców po odsączeniu) 2 galaretki brzoskwiniowe lub morelowe Ciasto brzoskwiniowe z kremem – Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę. Następnie wlać(...)przesiać je przez sitko, by nie powstały grudki), miksować jeszcze chwilę do połączenia składników. Następnie dodawać partiami mascarpone i mieszać łyżką (lub trzepaczką do jajek) do uzyskania jednolitej masy. Drugą puszkę brzoskwiń również pokroić w kostkę. Na upieczony i ostudzony biszkopt wyłożyć krem, wyrównać, poukładać pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretkę. Wstawić ciasto do lodówki, by całkowicie stężało. Smacznego
Kulinarne Przebojekremu kakaowego, musem brzoskwiniowym, kremem śmietankowym i wiórkami gorzkiej czekolady. Ciasto jest lekkie, nie za słodkie i bardzo łatwe w przygotowaniu. Jak zrobić takie ciasto brzoskwiniowo kakaowe możecie zobaczyć w filmiku . Serdecznie zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. SKŁADNIKI: Masa kremowa: śmietanka kremówka 30% ( 600 ml.) mascarpone ( 500 g ) cukier puder(...)stopniowo dolewamy ostudzoną galaretkę z żelatyną. Dobrze mieszamy i taki mus wstawiamy na chwilę do lodówki żeby masa brzoskwiniowa zaczęła lekko tężeć. 3.) Krem. Śmietankę kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, serek mascarpone, wlewamy ostudzoną żelatynę i miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Masę dzielimy na dwie części. Do pierwszej części masy dodajemy 3 łyżki kakao
RITA food channel