Ciasto 4 jajka szczypta soli 2 łyżki cukru drobnego do wypieków 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Krem lawendowy 1 czubata łyżeczka świeżych kwiatków lawendy 200 g. śmietanki 36% 250 g. serka mascarpone 50 g. białej czekolady 1 łyżeczka cukru waniliowego zmielonego na puder 1 łyżka soku z cytryny odrobina fioletowego barwnika spożywczego (najlepiej(...)zdejmij go (odklej) od ciasta. W miejsce papieru rozłóż na cieście złożony na pół mały ręcznik frotte i szybko ale delikatnie zwiń ciasto w roladę tak, jakby ręcznik był kremem do ciasta. Odstaw tak zwinięty biszkopt, aż całkiem wystygnie. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia. Kwiatki lawendy (bez zielonych części) ugnieć w moździerzu wraz z cukrem waniliowym
Delicious Placepapierem do pieczenia. Piec do lekkiego zrumienienia w temp. 160oC. Krem: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki cukru kryształu 3 budynie truskawkowe lub waniliowe z cukrem 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 5 żółtek 150 dag masła 250 g serka mascarpone 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 600 g mrożonych truskawek 2 galaretki(...)cukrem, budyniami i mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. Zimny utrzeć z miękkim masłem i mascarpone, dodając do utartego masła i serka po łyżce budyniu oraz zmiksowane truskawki. Z ciasta zdjąć papier. Ciasto umieścić z powrotem na blasze Wyłożyć połowę kremu. Biszkopty krótko maczać w soku z truskawek, układać wzdłuż na kremie, przykryć pozostałym kremem i schłodzić. Galaretki rozpuścić
Czerwień i błękitlimonka (skórka i sok) 1 cytryna (skórka i sok) 260 g mąki szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g jagód Krem: 50 g masła 200 g kremowego serka (śmietankowego twarożku lub mascarpone) 150 g cukru pudru 1 limonka (skórka i sok) 50 g jagód 1. Rozgrzać piekarnik do 180°C, blaszkę posmarować masłem i wyłożyć papierem(...)czasie ubić masło z cukrem pudrem na puch, dodać serek, skórkę i sok z pozostałej limonki, ponownie dokładnie ubić. Wstawić do lodówki na 20 minut. 5. Rozsmarować krem na wystudzonym cieście, pospać resztą jagód, lekko wgniatając je w krem, posypać całość cukrem pudrem i wstawić do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu można kroić; ciasto nie wymaga dalszego przechowywania
Kuchnia PrezydentowejSkładniki: 200 gram nutelli ½ paczki sucharów 0,25 litra śmietany kremówki 36% 250 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 75 gram płatków migdałowych 2 garście
Przepisy Babcijajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 200 ml. oleju łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżeczka cynamonu pół łyżeczki soli SKŁADNIKI NA KREM : 125 g. serka kanapkowego, naturalnego np. Philadelphia 250 g. serka mascarpone pół szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny DO OZDOBY: cukrowe marchewki lub połówki orzechów włoskich Wykonanie Tortu: CIASTO MARCHEWKOWE: Marchewkę ścieramy na tarce(...)ciasto jest dobrze upieczone. Jeżeli jest wciąż wilgotne w środku, zostawiamy w piekarniku na kolejne 5 – 10 min. Upieczone ciasto, wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy, aż dobrze wystygnie. KREM: Wszystkie składniki kremu, dokładnie miksujemy, do momentu uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. PRZEKŁADANIE TORTU: Marchewkowe ciasto kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze… …i smarujemy go kremem. Przykrywamy kolejnym
Domowe TortySkładniki na formę ok 19x28cm Ciasto: 175g mąki tortowej 1 żółtko 1 łyżka śmietany 80g masła 35g cukru pudru Szczypta soli Krem: 120ml słodkiej śmietanki 1 tabliczka białej czekolady 1 łyżka oryginalnej zielonej herbaty matcha 125g serka mascarpone 1 galaretka agrestowa Ewentualnie szczypta zielonego barwnika w proszku Dodatkowo: Świeże truskawki, pestki granatu i białe pokruszone bezy do dekoracji Sposób przygotowania(...)pieczemy kolejne 10-12 minut (do zrumienienia). Studzimy. Krem: Galaretkę rozpuszczamy w 180ml gorącej wody i studzimy. Śmietankę podgrzewamy, ale nie gotujemy. Do gorącej wkładamy białą czekoladę, łyżkę herbaty i przykrywamy. Po ok 3 minutach intensywnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i koloru. Studzimy, schłodzoną ubijamy z dodatkiem serka mascarpone, a następnie galaretkę. Wylewamy od razu na upieczony spód. Dekorujemy
Kuchnia w czekoladzieprzelewamy do małej i wysokiej tortownicy. Pieczemy godzinę w temp 175 stopni C. Grzanie: dół + termoobieg. Ciasto studzimy całkowicie. KREM SKŁADNIKI: - 150 g miękkiego masła - 300 g cukru pudru - 2 łyżki mleka w proszku - 2 łyżki serka mascarpone - 75 g ajerkoniaku - 2 wafelki Lusette smak czekoladowy - 1 wafelek Lusette o smaku mlecznym Masło ucieramy na puszystą masę mikserem(...)Masa musi być dobrze napowietrzona, dodajemy cukier puder i ciągle ucieramy. Bardzo małymi porcjami dodajemy ajerkoniak, mascarpone i mleko w proszku. Należy zwrócić uwagę aby wszystkie składniki miały taką samą temperaturę, najlepiej pokojową. Ciasto kroimy na 3 warstwy, każdą przekładamy kremem i posypujemy pokruszonymi wafelkami. Wierzch tortu i brzegi smarujemy dokładnie kremem. DEKORACJA - 2 wafelki Lusette o smaku czekoladowym
SMYKWKUCHNIczekoladowej dodać płatki migdałowe i kukurydziane, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem i wyłożyć czekoladową masą. Wstawić do lodówki na godzinę. Krem serowy: 500 g śmietankowego sera (dałam ser biały zmielony); 500 g sera mascarpone; 110 g cukru pudru; 9 łyżeczek żelatyny; 1 cukier waniliowy; 3 dojrzałe banany (średniej wielkości); sok z połowy cytryny; 250 g śmietany kremówki(...)zmielony wymieszać z serem mascarpone, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Banany zmiksować i skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać do masy serowej delikatnie przy tym mieszając. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody (około 1/4 szklanki) i małym strumieniem wlewać do masy serowo-bananowej. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z tężejącym kremem. Masę wyłożyć na czekoladowy spód
In my kitchencukru 3 jajka kilka kropel czerwonego barwnika kilka łyżek konfitury truskawkowej (najlepiej takiej z kawałkami owoców) Cukrowe szkło: 1/2 szklanki cukru 25 ml wody Krem: 250 ml śmietanki kremówki (ja użyłam 36%) 250 g serka mascarpone śmietanfix 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: galaretka truskawkowa lub wiśniowa Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najpierw ucieramy masło z cukrem na puszystą masę(...)grubość 2-3 mm i pozostawiamy do wystudzenia. Jak nasze szkło będzie zimne możemy je połamać na mniejsze kawałki. Kiedy babeczki są już wystudzone zajmujemy się dekoracją i kremem. Galaretkę rozpuszczamy w około 400 ml gorącej wody i wstawiamy w zimne miejsce do lekkiego stężenia. Śmietankę ubijamy na prawie sztywno, pod koniec dodajemy śmietanfix i cukier puder. Następnie dodajemy serek
PatiGotujeproszku do pieczenia Składniki (na choinki): świąteczne cukierki „laski” cukier puder zielony barwnik spożywczy dowolne ozdoby do ciast Składniki (na czapki Mikołaja): świeże truskawki 250 gramów serka mascarpone 250 gramów zimnej śmietany kremówki 36% 3 łyżki stołowe cukru pudru Wykonanie (ciasto): Masło, wodę, kakao, cukier i cukier z wanilią włóż do garnka, podgrzej i (cały czas mieszając) gotuj(...)osobne blaty. Z jednej części wytnij trójkąty, z drugiej części okrągłe podstawy do czapek. Zrób zielony lukier do choinek oraz krem do czapek: śmietanę ubij na sztywno, na koniec ubijania dodaj cukier puder. Zmniejsz obroty i dodaj mascarpone, wymieszaj tylko do połączenia się składników. Włóż do lodówki. Umyj i obierz truskawki. Trójkąty przyozdabiaj lukrem i ozdobami do ciasta. Choinki możesz
Garniec MagalieRolada gigant z kremami chałwowymi – od dawna chodziła mi po głowie i tam, w tej głowie, wygląda o wiele lepiej No rzeczywistość nie zawsze chce współgrać z wyobrażeniami, ale smak jest fantastyczny, więc dzielę się z Wami przepisem Składniki na biszkopt: 5 jajek ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka kakao Uwaga: szklanka(...)chałwy Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijam i dodaję partiami do przestudzonej, ale nie zimnej czekolady, delikatnie mieszając. Do kremu kruszę chałwę i ponownie delikatnie mieszam. Mus chałwowo-śmietankowy 200 g mascarpone 330 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 150 g chałwy Śmietankę ubijam, a następnie dodaję do niej mascarpone i puder. Delikatnie miksuję. Do masy dodaję chałwę
Słodki sentymentRolada gigant z kremami chałwowymi – od dawna chodziła mi po głowie i tam, w tej głowie, wygląda o wiele lepiej No rzeczywistość nie zawsze chce współgrać z wyobrażeniami, ale smak jest fantastyczny, więc dzielę się z Wami przepisem Składniki na biszkopt: 5 jajek ½ szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka kakao Uwaga: szklanka(...)chałwy Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijam i dodaję partiami do przestudzonej, ale nie zimnej czekolady, delikatnie mieszając. Do kremu kruszę chałwę i ponownie delikatnie mieszam. Mus chałwowo-śmietankowy 200 g mascarpone 330 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 150 g chałwy Śmietankę ubijam, a następnie dodaję do niej mascarpone i puder. Delikatnie miksuję. Do masy dodaję chałwę
Słodki sentymentszkl. cukru pudru 250 g waniliowego serka homogenizowanego 1 szkl. mleka w proszku 150 g jagód 2 łyżki żelatyny Masa śmietanowa: 1 szkl. śmietany 30% 1 śnieżka 125 g mascarpone Dodatkowo: starta czekolada do dekoracji Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku i miksujemy po każdym dodaniu. Wlewamy olej. Mąkę, proszek(...)rozrobioną żelatynę łączymy z resztą masy . Masę wykładamy na jeden z blatów biszkoptowych, przykrywamy drugim plackiem. Składniki na masę śmietanową miksujemy ze sobą, aż do utworzenia się gęstego kremu. Wykładamy go na wierzch ciasta. Posypujemy tartą czekoladą. Ciasto przechowujemy w lodówce. Źródło
Smaki Na Talerzupachnący truskawkami. Sezon na truskawki już trwa, warto zrobić sobie taką owocową przyjemność. Polecam! Podobnego kremu użyłam w też tych ciasteczkach z ciasta francuskiego i w tym deserze z rabarbarem. składniki - 2 - 3 porcje 250 g serka mascarpone 200 g zimnej śmietanki 30% 2 łyżki ksylitolu 250 g truskawek przygotowanie Truskawki umyć, odciąć
Stare Gary