lodami :) Składniki: Na formę o śr 24cm Spód: 200g herbatników maślanych 150g masła 2 łyżki kremu nutella 2 łyżki kakaa ciemnego 40g posiekanych drobno orzechów włoskich Krem: 200ml słodkiej śmietanki 30% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka białej czekolady 1 laska wanilii Dodatkowo: ok 10 dużych dojrzałych truskawek żelatyna w sprayu lub galaretka truskawkowa rozpuszczona(...)kremem nutella. Wyrabiamy mikserem, a następnie wylepiamy spód i boki naszej formy. Wstawiamy do lodówki. 2. Gdy spód chłodzi się w lodówce przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Mieszamy do połączenia dodając w międzyczasie ziarenka z rozciętej laski wanilii oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej i ostudzoną białą czekoladę. Przygotowany krem wykładamy na schłodzony spód
Kuchnia w czekoladzieokiełznać i czasem wychodzą ;) Składniki: Beza: 6 białek 250 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 100 g serka mascarpone Dodatkowo: ok. 200-300 g truskawek golden syrup lub miód pistacje - 1/2 szklanki posiekanych Beza Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, dosypując po trochu(...)godziny. Krem Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno (możecie dodać 1-2 łyżki cukru pudru - ja nie dodaję, bo według mnie beza jest wystarczająco słodka). Dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Bezę dekorujemy kremem bezpośrednio przed podaniem. Ozdabiamy pokrojonymi na mniejsze kawałki truskawkami, pistacjami z grubsza posiekanymi i golden syrupem lub miodem. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!25cm Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru (250ml) 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki krupczatki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem jagodowy: 500ml śmietanki 30% 2 serki mascarpone (2x250g) 1 szklanka cukru pudru 200g jagód leśnych 1 galaretka jagodowa lub wiśniowa Ganache: 100ml słodkiej śmietanki 30% 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: 1 puszka krojonego ananasa(...)Upieczony biszkopt delikatnie wyciągamy z tortownicy i pozostawiamy do przestudzenia, a następnie przekrawamy na 3 blaty, każdy nasączamy ponczem już po nałożeniu na tort. 2. Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, serki mascarpone oraz zmiksowane jagody, Wszystko dodajemy stopniowo, uważając by nie ścięło nam masy. Na końcu wlewamy zimną, tężejącą galaretkę jagodową (wiśniową). Krem schładzamy kilkanaście minut
Kuchnia w czekoladzieCześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na tartę z kremem na bazie kremówki i mascarpone. Tarta została wykończona świeżymi figami, które można teraz kupić w świetnej cenie! Część składników na pewno macie w domu. Tarta jest błyskawiczna w przygotowaniu i z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Tartę przygotowałam na warsztatach, w których ostatnio miałam przyjemność brać udział. Ale o nich(...)szef kuchni Kamis. Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 150 g masła 150 g białego sera 1 żółtko 1/2 laski wanilii Kamis Krem śmietankowy: 200 g śmietany kremówki 30 % – dobrze schłodzonej 250 g serka mascarpone 1/2 laski wanilii Kamis 2 płaskie łyżki cukru pudru świeże figi – 5 szt. Wykonanie: Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wyskrob nasionka
Moja pasja smakuCześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na tartę z kremem na bazie kremówki i mascarpone. Tarta została wykończona świeżymi figami, które można teraz kupić w świetnej cenie! Część składników na pewno macie w domu. Tarta jest błyskawiczna w przygotowaniu i z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Tartę przygotowałam na warsztatach, w których ostatnio miałam przyjemność brać udział. Ale o nich(...)szef kuchni Kamis. Składniki: Ciasto: 150 g mąki pszennej 150 g masła 150 g białego sera 1 żółtko 1/2 laski wanilii Kamis Krem śmietankowy: 200 g śmietany kremówki 30 % – dobrze schłodzonej 250 g serka mascarpone 1/2 laski wanilii Kamis 2 płaskie łyżki cukru pudru świeże figi – 5 szt. Wykonanie: Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wyskrob nasionka
Moja pasja smakuserka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce Wszystkie składniki powinny być schłodzone. W misie miksera umieścić kremówkę i mascarpone. Ubijać do otrzymania gęstego kremu, uważając by ubijanie nie trwało zbyt długo, by krem się nie zwarzył. Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder. Ubity krem śmietankowy wymieszać szpatułką ze startą czekoladą. Nasączenie
moj przepis napieczenia -4 łyżki maku -50 g roztopionej kostki do pieczenia Kasia 100 % roślinnej bez laktozy Krem cytrynowy: -sok z 3 cytryn (wcześniej sparzonych i wyszorowanych) -1 szklanka wody -1 szklanka cukru -2 żółtka -1 budyń waniliowy -1 łyżka mąki ziemniaczanej -250 g serka mascarpone * (w wersji bez laktozy serek mascarpone można zastąpić Kostką Kasia 100 % roślinną bez laktozy - 150g(...)budyń, mąkę, żółtka i 0,5 szklanki wody. Mieszamy i wlewamy do gotującej się wody z sokiem z cytryny. Gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. --> Wystudzony krem cytrynowy miksujemy mikserem, następnie dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i serek mascarpone. Miksujemy do połączenia. --> (W wersji bez laktozy miękką kostkę Kasia 100 % roślinną bez laktozy ucieramy mikserem, a następnie dodajemy partiami krem cytrynowy). --> Wykonanie: --> Ostudzone
Marta Gotujebukiet (instrukcję znajdziecie też na filmik u na Youtube). Składniki na biszkopt: 4 jajka 12 łyżek cukru 12 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 2 opakowania utrwalacza do bitej śmietany Dodatkowo: 50 g białej czekolada 1 łyżka oleju kokosowego wiórki kokosowe 80 g płatków(...)ganache – czyli mix kremówki i czekolady musi być zupełnie zimny zanim dodamy go do kremu. Do pasty kokosowej dodajemy ok. 100 ml wody lub mleka, podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do ostudzenia. Do misy miksera wrzucamy mascarpone, zimny ganache z białej czekolady i resztę śmietany kremówki – wszystkie składniki powinny być prosto
Ciastkozercyuczta dla zmysłów. Wyobraźcie sobie słodycz chrupiącej bezy w połączeniu z delikatnym, puszystym kremem o kawowym aromacie. Jej strukturę uzupełniają prażone orzechy laskowe, miękkie daktyle (jeśli za nimi nie przepadacie, świetnie sprawdzą się namoczone w rumie rodzynki) oraz zmielona kawa, która jest “wisienką” w kremie. Taki tort bezowy można podać na wyjątkowe okazje – przyjęcia, imieniny, święta(...)pokojowej 250 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki (skrobi) ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego, jabłkowego lub soku z cytryny szczypta soli Idealna beza kawowa – krem: 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% 30-40 ml mocnego, dobrej jakości espresso ( kawy do espresso ) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka dobrej jakości mielonej kawy ½ szklanki orzechów laskowych
Poezja smakumiękkiego masła 150 g. ciemnej czekolady szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM ADWOKATOWY: 250 ml. adwokata (przepis na domowy adwokat znajdziecie tutaj: krem adwokatowy ) 250 g. serka mascarpone 150 ml. śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 op. śmietan-fix [9g.] DODATKOWO: 250 ml. śmietany kremówki pół tabliczki gorzkiej czekolady DO NASĄCZANIA: Przestudzona, zapażona kawa sypana(...)gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy. KREM ADWOKATOWY: Cukier puder łączymy ze śmietan fix’em. Do adwokata dodajemy serek mascarpone- rozdrabniamy łyżką, następnie mieszamy mikserem do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy powoli śmietanę, następnie cukier puder ze śmietan-fix’em. Miksujemy
Domowe Tortypieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka ciemnego kakao mokre: 3 jajka 400 g kwaśnej śmietany (18%) 100 gram rozpuszczonego i przestudzonego masła Krem cynamonowy: 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cynamonu Dodatkowo: 1 łyżka cynamonu do oprószenia Przygotować dwie miski. W jednej umieścić wszystkie składniki suche - zamieszać(...)Piec około 20 minut w temperaturze 180˚C (bez termoobiegu). Następnie wyjąć z formy i dokładnie ostudzić na kratce (fot.2) . W międzyczasie przygotować krem cynamonowy. Bardzo ważne jest, żeby śmietana i serek mascarpone były schłodzone przed użyciem, przez minimum 24 godziny. Wszystkie składniki na krem włożyć do jednego naczynia i ubić, do otrzymania gęstego kremu. Kiedy babeczki będą
Świat Ciastatortwicy o wymiarach 22-26 cm i podwoić składniki. Składniki na biszkopt: 4 jajka 12 łyżek cukru 12 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 100 g białej czekolady 2 opakowania utrwalacza do bitej śmietany Dodatkowo: 50 g białej czekolada 1 łyżka oleju kokosowego wiórki kokosowe 80 g płatków(...)ganache – czyli mix kremówki i czekolady musi być zupełnie zimny zanim dodamy go do kremu. Do pasty kokosowej dodajemy ok. 100 ml wody lub mleka, podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy do ostudzenia. Do misy miksera wrzucamy mascarpone, zimny ganache z białej czekolady i resztę śmietany kremówki – wszystkie składniki powinny być prosto
Ciastkozercybudyń waniliowy lub śmietankowy 500 ml mleka 2 łyżki cukru 3 pełne łyżki masła orzechowego ( 100% z kawałkami orzechów ) 1 płaska łyżeczka żelatyny szczypta soli Krem czekoladowy: 100 g czekolady deserowej 250 g serka mascarpone Wykonanie: 1. Biszkopty pokruszyć w malakserze. W rondelku rozpuścić masło. Gdy masło lekko przestygnie, wlać je do okruszków biszkoptowych.Dodać kakao. Całość(...)Gotowy krem wyłożyć na ciasteczkowy spód. 3. Czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą. Pozostawić czekoladę do rozpuszczenia. Serek mascarpone zmiksować. Dodać płynną czekoladę - połączyć składniki. Krem czekoladowy wyłożyć na krem orzechowy. 4 . Tartę wstawić na minimum 2 godziny do lodówki. RADA: jeśli chcecie urozmaicić smak tarty, na krem orzechowy połóżcie plasterki banana
kolorowotorcikowoSkładniki na naleśniki: 3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody gazowanej, 2 łyżki oleju migdałowego lub zwykłego, 2 łyżki cukru, 2 jajka, szczypta soli, mąka. Składniki na krem: 250 g serka mascarpone, czubata łyżka cukru pudru, 30 dag truskawek. Dodatkowo: kilka truskawek do dekoracji, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Mąkę, sól, cukier, wodę i mleko dokładnie mieszam (mąkę dodaję stopniowo(...)naleśniki). Następnie wbijam jajka, mieszam. Dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni. Mascarpone miksuję z cukrem pudrem przez około 1-2 minuty. Do masy dodaję pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, razem miksuję jeszcze przez chwilę. Naleśniki smaruję przygotowanym kremem, zwijam w rulony i układam na talerzu. Dekoruję połówkami truskawek i posypuję cukrem pudrem
JejKuchniaBiszkopt: 5 jajek 140 g jasnego brązowego cukru 100 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g kakao 4 łyżki oleju Krem śmietanowy: 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce Nasączenie: mocna kawa, lekko osłodzona lub likier kawowy rozmieszany z niewielką ilością wody Dodatkowo(...)Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30-40 minut (lub do suchego patyczka). Po przestudzeniu kroimy na 3 blaty. Schłodzoną kremówkę ubijamy wraz z mascarpone aż do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy startą na tarce czekoladę, mieszamy szpatułką. Jeden z blatów układamy na paterze. Nasączamy go kawą lub likierem kawowym. Rozprowadzamy
Smaki Na Talerzu