księżniczki kochają najbardziej! Biszkopt: 3 jajka szklanka cukru pudru szklanka mąki 1/3 szklanki wody łyżka cukru z wanilią opakowanie cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia Krem: opakowanie śmietanki 36% opakowanie mascarpone 6 batoników Milky Way kilka łyżek mleka Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy mikserem z cukrem pudrem. Dodajemy resztę składników i miksujemy jeszcze chwilę na wolnych(...)międzyczasie rozpuszczamy 5 Milky Way'ów z kilkoma łyżkami mleka na wolnym ogniu. Śmietankę, wcześniej schłodzoną w lodówce, ubijamy, dodajemy mascarpone i masę batonikową, mieszamy jeszcze chwilę do połączenia się składników. Delikatnie rozwijamy biszkopt i nakładamy krem, największy pasek dowalając przy jednym z boków, żeby rolada była w środku na bogato jak król cyganów. Z przeciwnej strony zostawiamy trochę pustego
sama złodyczmąki 70 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml oleju 1 jajko Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru + 250 g truskawek, gorzka czekolada Jak zrobić jogurtowe babeczki z truskawkami? Truskawki myjemy i układamy na ściereczce, żeby wyschły. Odkładamy(...)schłodzić ją przez chwilę w zamrażarce). Żelatynę namaczamy w ciepłej wodzie, po około 5 minutach mieszamy dokładnie, aż zupełnie się rozpuści. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Do żelatyny dodajemy łyżkę kremu i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Całość wlewamy do reszty kremu i miksujemy na wysokich obrotach. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Krem przekładamy do szprycy
Ciastkozercyzimnego masła 2 żółtka 1 łyżka cukru z wanilią 0,5 szkl cukru pudru Krem pomarańczowy: 0,5 l soku pomarańczowego Smaki Victorii 1 budyń waniliowy b/c 1 galaretka pomarańczowa 125 g masła Bita śmietana: 250 ml zimnej kremówki 30% 125 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą(...)masła i miksować do momentu aż masło się rozpuści i zrobi się jednolity krem. Zimny krem wylać na kruche ciasto i odłożyć w zimne miejsce by krem stężał. Bita śmietana: Zimną kremówkę i mascarpone ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Wyłożyć na krem. Można też zrobić dekorację za pomocą szprycy i udekorować kawałkami pomarańczy
Ala piecze i gotuje40cm. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Krem tiramisu: Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru mikserem przez co najmniej 15 minut na puszysty krem. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy aż składniki się połączą. Do białek możemy dodać szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy pozostały cukier cały czas ubijając. Białka zwiększą objętość(...)jeśli będą źle ubite masa będzie wodnista. Łączymy masę mascarpone z pianą z białek. Upieczony wcześniej biszkopt kroimy w paski. Mus ze zmiksowanych truskawek mieszamy z likierem Amaretto. Kawałki biszkoptu (lub biszkopty kocie języczki) moczymy w musie truskawkowym i wykładamy na dnie wysokiego naczynia. Na warstwę biszkoptów wykładamy krem, następnie ponownie biszkopty, krem itd. Ostatnią warstwę będzie stanowił krem
Smakowity Blog Kulinarnyczas mieszając drewnianą łyżką gotować aż powstanie gęsty krem.Zdjąć z ognia i wmieszać likier.Ostudzić przykrywając folią spożywczą w taki sposób by dotykała kremu. Krem śmietanowy: 300 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru łyżka cukru wanilinowego 1 śmietan-fix (opcjonalnie,jakby krem miał za lekką konsystencję) Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrami.Serek(...)mascarpone wymieszać i dodać do śmietanki,delikatnie połączyć. Dodatki: 3-4 banany sok z połowy cytryny 50-100 g czekolady do dekoracji Banany pokroić w krążki,przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny.Poukładać na wystudzonej tarcie.Wystudzony krem patissiere wymieszać (żeby krem był lżejszy można dodać 330 ml kremówki,lekko ubitej) ,wyłożyć na banany.Na krem rozsmarować masę śmietanową
Anielskie wypiekiTort naleśnikowy Składniki: naleśniki: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1,5 szklanki mąki łyżka oleju szczypta soli 3 łyżki cukru barwnik różowy krem: 500 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy, dodajemy barwnik i mieszamy do uzyskania jednolitych konsystencji. Smażymy naleśniki na patelni posmarowanej oliwą(...)Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i nie przerywają miksowania serek mascarpone. Formujemy tort układając na przemian - naleśnik, krem, naleśnik, krem itd. Górę i boki pokrywamy kremem, Tort ozdabiamy serduszkami wyciętymi z kawałków naleśników. Przepis i inspiracja kulinarna z bloga: Słodka Strona
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaIdealny na romantyczną kolacje lub... Walentynki. Oryginalny pomysł na mały prezent, który oczaruje obdarowanego. A dla fanów naleśników i tortów jest to idealna kombinacja.Tort Naleśnikowy -
Słodka Stronaserka mascarpone 50 g czekolady mlecznej wykonanie: Śmietankę podgrzewamy ale nie doprowadzamy do wrzenia. Michałki oraz czekoladę siekamy a następnie zalewamy gorącą kremówką i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukierków i czekolady. Masę odstawiamy do wystudzenia a następnie schładzamy w lodówce przez noc. Następnie dodajemy do mascarpone i miksujemy, aż składniki się połączą. składniki na krem z michałków białych(...)cukierków michałków białych 200 g śmietanki kremówki 30% 125 g serka mascarpone 50 g czekolady białej wykonanie: Postępujemy tak samo jak w przypadku kremu z michałkami klasycznymi. składniki na krem malinowy: 120 g malin 200 ml śmietanki kremówki 1/2 galaretki malinowej w proszku 60 ml gorącej wody wykonanie: Maliny przekładamy do rondelka i podgrzewamy, aż się rozpadną i puszczą
Domowy Smak Jedzeniałyżeczki proszku do pieczenia 8 g cukru wanilinowego 100 g masła GALARETKA Z MALINAMI 600 g malin 3,5 szklanki wrzątku 3 galaretki malinowe KREM ŚMIETANKOWY 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 50 ml wrzącej wody BEZA 150 g cukru 3 białka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie KRUCHE(...)malinami. Następnie włożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Lekko stężałą galaretkę wyłożyć na krycie ciasto i wsadzić do lodówki do całkowitego stężenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); KREM ŚMIETANKOWY Pamiętajcie, że śmietana i mascarpone powinny być schłodzone. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru. Kiedy zgęstnieje, dodawać stopniowo po łyżce mascarpone. Ubijać do momentu połączenia składników. W 50 ml wrzącej wody rozpuścić żelatynę
Przepiski.plBabeczki Ferrero Rocher to muffinki z mocno czekoladowym ciastem stworzonym na wzór brownies, którego środek stanowi przepyszny krem Nutella, a serce tworzy orzech laskowy. Wierzch babeczek stanowi masa czekoladowa na bazie delikatnej, puszystej kremówki, aksamitnego serka mascarpone oraz Nutelli. Babeczki Ferrero Rocher - Składniki:Ciasto: 165 g masła 170 g czekolady gorzkiej3 jajkaniepełna szklanka cukrucukier waniliowy3/4 szklanki mąki(...)nadal pozostanie płynna.Kremówkę ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy mascarpone, czekoladę oraz Nutellę i miksujemy do otrzymania gładkiej may (pamiętajmy, że kremówki, oraz masy na jej bazie nie można zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło). Na upieczone babeczki wykładamy po ok. łyżce kremu i wygładzamy za pomocą noża lub szpatułki (można również użyć szprycy
Słodka Stronawyczuwalny. Bąbelki nadają babeczkom lekkości. „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego również i w tych babeczkach pełni ważną rolę." Udekorowane kremem na bazie kremówki i serka mascarpone z dodatkiem ciemnego kakao lub/i barwnika spożywczego. Bardzo polecam! :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl(...)Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto, do 3/4 wysokości papilotek. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki 36% 50 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru kakao/czerwony barwnik spożywczy + czekoladowe serduszka* kolorowa posypka Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać mascarpone i cukier puder, połączyć. Ubitą
Domowa cukiernia Ewymąki pszennej tortowej ¾ szklanki cukru 125 g masła 82% 125 g gorzkiej czekolady 1,5 łyżki miałkiej kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem cappuccino: 400 ml śmietanki kremówki 30% 25 dag serka mascarpone 3 listki żelatyny Dr.Oetker 4 łyżki kawy cappuccino –z magnezem lub orzechowa 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka gęstej konfitury wiśniowej Poncz: ¾ szklanki słodzonego naparu(...)przepisie na opakowaniu, następnie odciskamy w dłoniach, przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej do płynnej konsystencji. Dobrze schłodzoną śmietankę oraz serek mascarpone umieszczamy w misie miksera, ubijamy na gęsty krem, pod koniec wsypujemy cukier puder oraz kawę, wlewamy płynną żelatynę, ponownie miksujemy. Krem śmietankowy: Smietankę prosto z lodówki ubijamy na krem,pod koniec wsypujemy cukier pudre
Wanilia i Kardamondeserem i zabieram się za kolejne truskawkowe propozycje 😊 Udanego dnia! SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 1 roztrzepane jajko SKŁADNIKI NA KREM: 300 g śmietany kremówki 36% lub 30% (bardzo zimnej) 250 g mascarpone (bardzo zimnego) 100 g wiórków kokosowych 3 łyżki cukru pudru DODATKOWO: 300 g świeżych truskawek garść listków świeżej mięty WYKONANIE: Piekarnik nagrzej(...)minut do lekkiego zezłocenia. Upieczone wyjmij i całkowicie ostudź . KREM: Kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder, wiórki kokosowe i mascarpone. Zmiksuj jeszcze całość na gładką masę. SKŁADANIE: Na ostudzone ciasto wyłóż kokosowy krem, na to ułóż pokrojone na połówki truskawki i całość posyp listkami mięty. Tartę przechowuj w lodówce. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyzarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc. krem: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30% 150 g masy kajamkowej pół szklanki posiekanych orzechów włoskich 10 posiekanych daktyli Mascarpone wymieszać za pomocą miksera z kajamkiem(...)Śmietanę kremówkę i cukier puder ubić na sztywno. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając łopatką. Dodać bakalie i ponownie wymieszać. ponadto: cukier puder do oprószenia kakao do oprószenia daktyle do dekoracji Na talerzu ułożyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć cukrem pudrem i odrobiną naturalnego kakao, udekorować
Kolorowa kuchnia Elkiprzełożyć ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 170 minut przez około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. W taki sam sposób upiec pozostałe dwa blaty. Krem śmietankowy: 250 g mascarpone 450 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru sok i skórka z 1 limonki Mascarpone i śmietanę ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz
Domowa cukiernia Ewy