mieszając by się nie przypalił. Budyń musi być gęsty! Po zrobieniu odstawiam by całkowicie wystygł. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na biały puszysty krem. Dodać stopniowo budyń miksując . Jeśli w masie pojawią się grudki to dodać łyżkę mleka, tak samo, gdy masa jest bardzo gęsta. Dodatek mleka dodaje też puszystości całej masie. Upieczony biszkopt(...)innymi gadżetami również z takiej masy. Niestety sama ich nie robiłam bo zabrakło talentu, zakupiłam już gotowe. Dookoła tort jest jeszcze ozdobiony odrobiną bitej śmietany i wiórkami kokosowymi. Szkoda, że nie uwieczniłam miny córki jak go zobaczyła
Kuchnia w opałachPyszny,bardzo aromatyczny, orientalny mazurek z zaskakujacym nadzieniem .Marchewka okazuje sie warzywem uniwersalnym.Biszkopt marchewkowo-migdalowy ,oraz smaczne,wilgotne ciasta marchewkowe wszyscy znaja.Teraz kolej na tarte
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego, szczyptą majeranku i ząbkiem czosnku. Po kilkunastu godzinach moczenia ugotować do miękkości. Na końcu posolić i wlać lampkę wina. Cebulę podsmażyć na oleju kokosowym, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Dodać do fasoli razem z suszonymi pomidorami, wbić jajko i wsypać odrobinę bułki tartej, wszystko dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dwoma ząbkami(...)jednorazowej wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec w 180 st C przez ok 50 min (góra-dół). Ja podałam z listkami szpinaku w sosie vinegrette i odrobiną kremu balsamicznego.. Smacznego
Gaździnka warzynadają się żadne mini blendery, wynalazki typu nutri-bullet czy blender- łapka (immersyjny). Zastanawialiście się kiedyś czemu ma taki, a nie inny kształt? Został zaprojektowany z myślą o zupach kremach (z ugotowanych, miękkich komponentów) i emulsyfikacji sosów. Zwykłe miksery tylko mieszały, nie cięły, a wkładanie wąskiego i wysokiego narzędzia do garnka lub kubka ułatwiało manewrowanie nim, mieszanie, cięcie lub ubijanie(...)prawa się udać! Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Na ciasto szykujemy sobie standardową formę keksówkę o wymiarach 25cm/10cm. Smarujemy formę olejem kokosowym lub wykładamy ją papierem do pieczenia (lepiej – bo to ciasto czasami przykleja się nawet do najlepiej wysmarowanej foremki!). Jabłka myjemy i osuszamy. Kroimy na ćwiartki i wycinamy im gniazda nasienne. Cząstki jabłek kroimy
Karo in the KitchenWpadłam dziś na fajny pomysł z wykorzystaniem jabłuszek. Ciasto przekładane jabłkami i kremem z dodatkiem kokosu. Coś pysznego i efektownego. Mojej rodzinie przypasowało i chcą powtórki z rozrywki . Więc może za jakieś 2 tygodnie je powtórzę.Już dziś was zapraszam na zrobienie. Składniki na biszkopt: mąka pszenna typ 500 1 szklanka mąka ziemniaczana 1/2 szklanki jaja 7 szt cukier(...)pieczenia 1 łyżeczka Masa z jabłek: jabłka 2 kg cukier 3/4 szklanki galaretka cytrynowa 3 szt Masa mascarpone: śmietana 30% 400ml mascarpone 300 g cukier 2 łyżki Posypka: wiórka kokosowe 150 g masło 100 g cukier pół szklanki Wykonanie: 1.Jaja ubijamy z cukrem na puch,masa potraja swoją objętość.Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie w jedną
Różowa kuchniagóry zakładajac, że są niedobre. No cóż, ale znalazłam na to sposób, na szczęście pomidorów i ogórków jeszcze nie odmawia. Tak więc dla niejadków, ale nie tylko - zupa krem z pomidorów i dużej ilości warzyw (zblendowanych, by nie widziały oczęta co zajadają...) Zupa bez laktozy, bez mąki, zagęszczona naturalnie warzywami, z pyszną domową passatą (smak lata zamknięty w słoikach). Składniki(...)puszki pomidorów (u mnie domowa passata z bazylią ) - 1 szklanka lub więcej domowego bulionu, rosołu, itp. - sól, pieprz, szczypta chili do smaku - natka pietruszki - 1-2 łyżki oleju kokosowego (daję bezzapachowy) lub oliwy Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zamieszać. Dodać pokrojone warzywa (używam włoszczyzny w słupki) oraz seler
Smaczne Zdroweorzechów włoskich - łyżka jagód goi - 3 łyżki proszku czekolada na gorąco na wierzch bajaderek: - czekolada gorzka + 2 łyżki śmietanki 36% - posypka WYKONANIE: Pierniki pokrusz, zalej roztopionym masłem i olejem kokosowym. Śliwki i jagody goi zalej wrzątkiem (dodaj syrop o smaku rumowym), odstaw na 20 minut. Pierniki pokruszone z tłuszczem, śliwki i jagody umieść w wysokim naczyniu, blenderem zmiksuj na gładką(...)uformuj kuleczki, ułóż na talerzu. Czekoladę gorzką umieść w kubeczku dodaj śmietanę i wstaw do mikrofali na 30 sekund aby czekolada się rozpuściła. Energicznie wymieszaj masę łyżką , na gładki krem. Gęstym czekoladowym kremem posmaruj obficie bajaderki, posyp ulubioną posypką. Wstaw do lodówki na 30 minut. Gotowe! SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIPojawiły się już szparagi, które uwielbiam. W zeszłym roku gotowałam przepyszną zupę: Krem z białych szparagów z pesto z estragonu , koniecznie muszę ją ponownie ugotować, a Wam z całego serca polecam :). Szparagi w sezonie jem prawie codziennie w różnych kombinacjach, teraz przedstawiam sałatkę Potrzebne składniki: 0,5 pęczka białych szparagów garść sałaty garść czosnku niedźwiedziego 5 pomidorów koktajlowych(...)papryki czerwonej garść oliwek zielonych garść pestek słonecznika 0,5 kostki fety 2 łyżki oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżka oleju kokosowego pieprz, sól Przygotowanie: Białe szparagi obieramy i dokładnie myjemy. Przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać, dodajemy olej kokosowy, gałkę muszkatołową, pieprz, sól i zapiekamy z 180 st przez
Łycha smakówwielbiam wszystko co ciepłe i rozgrzewające; cieplutkie bułeczki, gorącą kawę, parującą zupę-krem, ale ciepła owsianka to zdecydowanie numer jeden na mojej liście, najlepiej z masą aromatycznych przypraw. Nasuwa się jednak jedno pytanie: co zrobić, kiedy za oknem świeci słońce, słupek termometru niebezpiecznie pnie się w górę, a kalendarz przypomina mi, że już dawno minęła połowa wakacji? Odpowiedź jest jedna(...)truskawkami na ciepło! * Całonocna owsianka (overnight oats) - to po prostu płatki owsiane, które przez całą noc nasiąkają płynem którym je zalejemy w lodówce - ja najczęsciej używam mleka sojowego lub kokosowego, lecz równie dobrze może to być woda czy mleko krowie lub jogurt. Uwaga! Radzę zakryć czymś owsiankę aby przez noc nie pochłonęła przykrych zapachów z lodówki. Plusy: - Nie traci właściwości
Pland based fillemargaryny lub masłakrakersy na dwie warstwy u mnie wyszły 44 szt1 niepełna szklanka cukru2 żółtka2,5 szklanki mleka2 łyżki cukru waniliowego2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej300 g wiórek kokosowych Krestowiórki i płatki migdałowe do posypania Kresto (po dwie garście)kilka kropel zapachu rumowegoŻółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać 1 szklankę mleka oraz mąki dokładnie wymieszać(...)margarynę utrzeć i porcjami dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać wiórki i zapach, dokładnie wymieszać. Prostokątną formę wyłożyć papierem, na dnie ułożyć warstwę krakersów, na krakersach rozsmarować połowę kremu, przykryć drugą warstwą krakersów. Na wierzchu rozsmarować drugą połowę kremu i posypać wiórkami i płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki do schłodzenia
Monia miesza i gotujezdrowiu za to z codzienną poprawą nastroju, jaki zapewnia cukier. Wszyscy moi domownicy smakując tego brzydala, mówili że to bomba kaloryczna, a to zupełne złudzenie bo konsystencję tłustego kremu nadały temu deserowi gotowane bataty, dodatku cukru jest tu jak na lekarstwo, więc śmiało wszyscy dbający o linię biec jutro po słodkie pyry do Biedronki. ps. Smakuje dzieciakom! Składniki(...)skórą) 1 średni banan 30-50 g cukru 40 g mąki pszennej (kukurydziana też powinna się sprawdzić) 200 ml mleka sojowego dwie kopiaste łyżki oleju kokosowego (około 40 g) lub 50 ml innego oleju roślinnego 50-100 g orzechów (ulubionych, lub takich które akurat macie) 50-100 g rodzynek lub suszonej żurawiny łyżka cynamonu Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki do miękkości
greenscarfnasza cera wygląda najlepiej wtedy kiedy dostarczymy naszemu organizmowi odpowiednich witamin i minerałów wiedzą chyba wszyscy. Nie muszę chyba mówić, że stosowanie drogich kremów na nic nam, kiedy nasza dieta jest nieodpowiednia. Pragnę Was zachęcić do picia wszelkich koktajli, smoothie i domowych soków. Nie tylko z owoców ale również warzyw! Warto bawić się, mieszać, łączyć to co w pierwszej chwili(...)przepisy na zdrowe i smaczne koktajle, które z naszą skórą mogą zdziałać cuda! Myślę, że warto drugie śniadanie zastąpić takim pysznym koktajlem. 1).Koktajl jabłko/melon/brokuł/cytryna/woda kokosowa* Składniki (na 2 porcje): 4 małe jabłka 1/2 melona 150 gram brokuł (nie trzeba dzielić na różyczki) sok z 1/4 cytryny 100 ml wody kokosowej 100 ml zimnej wody Warzywa
Mango PapajaSkładniki na ciasto:4 szklanki mąki 2 szklanki cukru 2 łyżki kakao opakowanie budyniu śmietankowego 2 szklanki mleka 1,5 szklanki oleju płaska łyżka proszku
Świat Ciastaprawdę warta jest pracy i grzechu! Bo gdy będzie gotowa, spokojnie możecie wygodnie usiąść i rozkoszować się smakiem. Dziś zapraszam Was na Tartę ptysiowa z kremem patissiere. Aż chce się rzec "om nom nom!" :)Składniki na kruche ciasto:250 g mąki100 g masła2 żółtka70 g cukru pudru2 łyżki cukru waniliowegoSposób przygotowaniaNa stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone ma male kawałki(...)całkowitego ostudzenia.Składniki4 żółtka80 g cukru2 łyżki cukru z ziarenkami waniliiłyżeczka ekstraktu waniliowegołyżka mąki pszennejłyżka mąki ziemniaczanej150 ml mleka krowiego250 ml mleka kokosowegoSposób przygotowania:Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy 50 ml mleka krowiego i pozostawiamy do zagotowania.W tym czasie żółtka ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na jasną kremową masę.W 100 ml zimnego mleka rozrabiamy dokładnie mąkę
Słodkie Przyjemnościzobaczcie sami! :) Bajaderki (naprawdę bajadery) to nic innego, jak ciastka z ... różnego rodzaju odpadów cukierniczych (biszkopt, ciasto ucierane, kruche, herbatniki, ciasteczka). Jedyny warunek - ciasta na bajadery muszą być bez kremu i żadnych innych dodatków. Już wiecie zatem, skąd wzięła się ich zła sława ... Zresztą, ja sama nie miałabym odwagi kupić i zjeść tych gotowych bajaderek, a w dzieciństwie(...)stołowe cukru 1 łyżka stołowa masła 82% 1 – 2 łyżki ciemnego kakao 60 gramów orzechów i migdałów (mieszanka) 60 gramów czekolady Do obtoczenia: ciemne kakao, wiórki kokosowe, posiekane orzechy lub migdały Wykonanie: Resztki ciasta rozkrusz za pomocą blendera. W garnuszku podgrzej mleko, masło, cukier i kakao, cały czas mieszaj, aż składniki się połączą. Odstaw
Garniec Magalie