idealne trio. Ten tort jest delikatny i puszysty i trzeba uważać bo szybko znika a że sezon już powoli się kończy więc trzeba się spieszyć z jego upieczeniem. A na prawdę warto. Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem z czekoladą: 400 ml kremówki(...)poukładać truskawki, rozsmarować resztę kremu i przykryć trzecim biszkoptem. Włożyć na dwie godziny do lodówki by krem stężał. Bita śmietana: zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlewać małym strumieniem rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę i zmiksować. Bitą śmietaną posmarować boki tortu i obsypać kokosem. Wierzch toru posmarować i udekorować bitą śmietaną. Włożyć do lodówki do stężenia. Przed
Ala piecze i gotujektóry jest miłośnikiem kajmaku. Niesamowity smak, dużo kalorii i jeszcze więcej radości w jedzeniu tego mega pysznego ciasta. Biszkoptu nie nasączałam, bo był wilgotny. Więcej przepisów na ciasta i torty znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA. Jeżeli przygotujecie coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. źródło przepisu słodkiefantazje.pl Biszkopt(...)części. Układamy blat ciasta Smarujemy kremem Przykładamy kolejny blat ciasta Wykładamy krem Przyciskami kolejnym blatem ciasta Boki smarujemy odłożonym kremem. Boki posypujemy zmielonymi orzechami włoskimi Wierzch smarujemy kajmakiem i układamy orzechy włoskie Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. tort orzechowo-kajmakowy
O kuchni z uczuciemMalinowy Sen to przepyszne waniliowe ciasto nasączone galaretką malinową, udekorowane kremem śmietankowym i frużeliną malinową. Ciasto Malinowy Sen w każdym kawałku smakuje słonecznym latem :). Zaletą tego
Słodki PomysłPo BABCE GRYSIKOWEJ Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ i po KREMIE ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z KOZIM SEREMdziś przedstawię kolejny przepis dotyczący tego samego tematu. Zapewne te trzy receptury
W kuchni Karmel-itkiJeżeli jednak chcielibyście je udekorować- możecie to zrobić za pomocą bitej śmietany, lub jednym z polecanych na moim blogu kremów np. śmietankowym, czekoladowym bądź pomarańczowym. Życzę Wam miłego pieczenia i Smacznego!!! Artykuł Babeczki czekoladowe pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortycukru pudru * szklanka soku pomarańczowego * słoiczek dżemu malinowego albo wiśniowego * 200g gorzkiej czekolady * mała krem ówka * owoce do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt przekroić na 3 blat , każdy nasączyć sokiem pomarańczowym i przełożyć d żemem i kremówką ubitą z fix-em i cukrem pudrem . Cały tort posmarować kremówką , odstawić do lodówki na godzinę. Czekoladę drobno posiek ać. Kremówkę zagotować, dodać czekoladę
Magiczne Życie MartyTorcik o interesującym smaku, nie za słodki, z lekką nutką wina:) Do tego pyszne winogronka:) Mniammmmm....:) Przepis z "Tiny" nr 9/2006. Przepis troszkę zmieniłam pod własne
In my kitchenPrzepyszny, czekoladowy torcik z wiśniami. Nieziemski w smaku, delikatny, puszysty. Biszkopt lekki, krem rozpływający się w ustach, charakteru nadają wiśnie skąpane w gęstym syropie - istna poezja dla podniebienia.Tort Czekoladowo Wiśniowy - Składniki:Biszkopt:4 jajka150 g cukru70 g mąki pszennej tortowej25 g kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowyWarstwa Wiśniowa:75 ml syropu po wiśniach w zalewie25 ml wody2 łyżki cukru pudrułyżeczka(...)pestek (mogą być mrożone)Masa Czekoladowa:5 żółtekcukier waniliowy3 łyżki mąki pszennejbudyń waniliowy2 szklanki mleka3/4 szklanki cukru220 g masła50 g czekolady mlecznej50 g czekolady gorzkiejłyżka kakaolikier wiśniowy (opcjonalnie)Tort Czekoladowo Wiśniowy - Sposób przygotowania:Biszkopt:Formę (ok. 25 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli
Słodka StronaTort, w którym zakochacie się od pierwszego kęsa. Intensywnie czekoladowy, z karmelową nutką. Intrygującego smaku dodają mu drobinki soli morskiej. Miękki, bardzo wilgotny biszkopt, rozpływa się w ustach. Smak, który uzależnia, zrobi furorę wśród Waszych gości ;) Najlepiej smakuje, podany z piwem stout - pełnia smaku. Polecam, bardzo! :) Składniki na ciasto: 370 g mąki pszennej 85 g kakao 1 i 1/2 łyżeczki(...)Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze, posmarować 1/3 kremu i posypać niewielką szczyptą soli. Przykryć drugim blatem, posmarować kolejną warstwą kremu i oprószyć solą. Położyć ostatni krążek, resztą masy posmarować boki i wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem tort posypać resztą soli i polać tężejącym karmelem*. Smacznego :) * Karmel - wodę zagotować z cukrem, zmniejszyć ogień i gotować do czasu
Domowa cukiernia Ewyskoro kocham Tiramisu w jego klasycznym wydaniu ;). Puszyste kawowe blaty biszkoptowe, a pomiędzy nimi przepyszny krem oraz biszkopty nasączone w ponczu ze świeżej kawy i Amaretto... To cała blacha pysznego ciasta, które wspaniale nadaje się na wszelkie rodzinne uroczystości; może też być alternatywą dla tortu urodzinowego :). Bardzo bardzo polecam :). Biszkopt: 120 g mąki pszennej tortowej ( 3/4 szklanki ) 2 łyżki mąki
Opowieści z piekarnikaFenomenalne ciasto, typowe na letnie i ciepłe dni. Pyszny spód z ciemnych herbatników, cytrynowa śmietanka i wiśniowa galaretka stworzyły pyszny deser, idealny w smaku! 200 g
VioletoweKucharzeniebyć. Jeśli szukacie rozwiązania kompromisowego - wypieku smacznego, nie porażającego ilością cukru, wykonanego na bazie wartościowych składników - dobrze trafiliście. Ten pyszny tort składa się z mąki ziemniaczanej i niewielkiej ilości cukru kokosowego zamiast zwykłego, bezowych blatów z wiórkami kokosowymi, kremu kokosowo-śmietankowego na bazie sera mascarpone i kremu migdałowego, w którym dominują masło migdałowe i daktyle. Czy potrzeba więcej zachęty
Milion Smakówwilgotne w smaku, o korzennym aromacie, z dużą ilością konfitury ze śliwek. Postanowiłam, że zrobię ciasto, które wyglądem będzie przypominać tort. I tak powstało, bardzo proste, ale pięknie się prezentujące ciasto, z obłędną masą śliwkową, dwiema bezami i kremem na bazie kremówki. Jest pycha! Takie weekendowe ciacho, jak przyjdą goście! Polecam! PRZEPIS NA CIASTO: składniki (mała bardzo wysoka tortownica
SMYKWKUCHNIPrzekonuję się ostatnimi czasy do słodkości pozbawionych produktów zwierzęcych. Dzisiejszy tort to prawdziwe zaskoczenie - ciasto jest niewyobrażalnie wilgotne. Mocno czekoladowe (można dorzucić kawałki gorzkiej czekolady do środka), z kremem czekoladowym na bazie awokado i mrożonymi owocami. Świetne byłoby też przełożone dżemem, np. z truskawek. Ilość kremu można zwiększyć. Składniki Ciasto 5 łyżek oleju roślinnego (75 ml) 1 2/3 szklanki mąki
Słodkie inspiracjespontanicznie i baaardzo dawno... Kiedyś często wymyślałam takie cuda - korzystając z produktów, które miałam w zasię gu wzroku. Co do tortu... Jest naprawdę przepyszny i na stałe za gościł na liście moich wypieków. Biszkopt zawsze pięknie wyrasta, a krem z kaszy... można jeść dosłownie łyżką. Czasami muszę go dorabiać - jak wszyscy zaczną próbować to zostaje połowa, a bywa
Di gotujebezowego. Najbardziej smakuje nam wersja z owocami bo ich kwaskowy smak równoważy słodycz samej bezy. Ale w tej dzisiejszej jeszcze krem czekoladowy przełamuje tę słodkość bo do niego dodatkowego cukru już nie dodawałam. Beza może być bardzo efektownym tortem na specjalną okazję. Odpowiednio przybrana będzie ozdobą stołu i zwieńczeniem np. uroczystego obiadu. Białka na bezę miałam sprzed kilku dni. Zostały
Smaczna Pyzahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Klasyczna karpatka z ciasta parzonego i pyszny krem budyniowy. Ta wersja ciasta jest najprostsza i najlepsza. Można ją
Di gotujeWitajcie, tort upiekłam w czerwcu, ale dopiero teraz dodaje przepis :) Robiłam już bardzo podobny, ale ten ma troszkę inny krem, dodałam do niego mascarpone :) (Biszkopt z przepisu Bakeholic ) Ps. Wiem, że nie jest najpiękniejszy, ale włożyłam w niego całe serce ;) SKŁADNIKI: 7 jajek rozmiaru L 1 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej
The Sweet Damsel„ To taki torcik trochę w starym stylu. Bez tłustego kremu. Przełożony jedynie galaretką porzeczkową i oblany czekoladą. Dodatek migdałów do kakaowego biszkoptu sprawia, że nie jest
Wiem co jemDziś sobota, za oknem deszcz, brzydko i ponuro chcę Wam osłodzić dzień wpisem na słodko. Taki torcik śmietanowo-ananasowy jest nie tylko pyszny ale i
Wanilia i Kardamonaksamitnym smaku i Wam tego samego życzę! A jeśli tak, jak ja zakochacie się w pasternaku, polecam także ten tort , który pokazywałam niemal przed rokiem - klik. CREME BRULEE Z PASTERNAKU /składniki na 4 porcje; przepis własny/ Krem ma cudowny, głęboki, korzenno-orzechowy smak. Dodatek zmiksowanego pasternaku powoduje, iż jest gęstszy i bardziej aksamitny od wersji klasycznej. Jedynym
KUCHARNIAwłoskiego. Polecam na kanapki do pracy czy szkoły lub dla dzieciaków - na pewno im zasmakuje!. Na ok 450g kremu Czas przygotowania: 10 minut + schładzanie Składniki: 200 g czekolady mlecznej (Polecam Wedel bo nie jest taka słodka) 200ml śmietanki do deserów, tortów 36% tł. (Polecam Piątnica - akurat mają op. 200ml) 50 ml mleka 3,2 % tł. 3 łyżki oleju(...)energicznie mieszamy. 3/ Przelewamy do 2 szklanek po małej nutelli i po lekkim ostudzeniu zabezpieczone wkładamy na 1,5 godziny do zamrażarki. 4/ Wyjmujemy i możemy smarować kanapki!. Krem przechowujemy zamknięty w lodówcę. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnabędzie. Gruszki za to robiły się coraz bardziej miękkie, a ja nabierałam na nie coraz większej ochoty. Po torcie (o którym powinnam opowiedzieć Wam wcześniej, ale jednak napiszę później) nie miałam chęci na zbyt skomplikowane, pełne kremów i słodyczy ciasta. Chciałam czegoś prostego, miękkiego, pachnącego.Tej jesieni, mam wrażenie, panuje moda na ciasta z całymi gruszkami. Już rok temu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKrem cytrynowy Krem cytrynowy to rześka (i lżejsza) wersja kremu budyniowego. Świetnie nada się jako dodatek do cytrynowych babeczek (np. takich lub takich), a także do przekładania tortów, ciast czy tart. Składniki:1 budyń waniliowy1,5 szklanki mleka3 łyżki cukru1 kostka masłaskórka z połówki cytrynyaromat cytrynowyżółty barwnik spożywczy (opcjonalne) Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na mniejsze
Ciastkozercy