gotowych do użycia rękawów cukierniczych Rengo. Produkt jest w wygodnym, estetycznym kilogramowym opakowaniu i spokojnie pozwoli na pokrycie średniej wielkości tortu. Wystarczy otworzyć opakowanie i nałożyć nadzienie na ciasto lub użyć dołączonych tylek cukierniczych i wykorzystać krem do dekoracji. Ja przygotowywałam truskawkowy torcik na urodziny męża, a krem wykorzystałam do ozdobienia, akurat Malutka miała gorszy dzień i nie pozwoliła(...)długo popracować w kuchni więc to było dla mnie wybawieniem. Pokryłam nim tort, zrobiłam rozetki dołączoną tylką, muszę przyznać, że bardzo wygodnie się z nim pracowało. Niewątpliwym plusem jest zakręcane opakowanie, jeśli nie wykorzystamy całego produktu, zakręcamy i spokojnie możemy przechować w lodówce do następnego użycia. Kremy występują w kilku wariantach smakowych ja otrzymałam waniliowy i malinowy, który faktycznie
Cynamonowe szczęście******************************* Karnawał to nie tylko góra słonych małych przekąsek, które idealnie sprawdzają się na tanecznych imprezach, gdzie tłum ludzi szaleje na parkiecie. słodkości mają tu swoje
W kuchni Karmel-itkiPrzecieram jeszcze zaspane oczy. Ciemno. Zbyt ciemno jeszcze, by wstać.Ale zegarek ewidentnie pokazuje realną godzinę.Zwlekam się, ociągając. Ubieram w amoku. Zaczyna się pora
W kuchni Karmel-itkiDawno, dawno nie robiłam ciasta z kremem . Czekoladowa rolada z dulce de leche wydała mi się szybką i łatwą alternatywą na zaspokojenie mojej ochoty na ciasto
codojedzeniałyżeczka cukru waniliowego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem ananasowy: 1 puszka ananasów 1,5 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny (z górką) (dałam galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzątku) 200 - 250 gramów śmietany kremówki 30% (dałam 400 g) Dodatkowo: 1 galaretka cytrynowa (rozpuściłam wg przepisu na opakowaniu, do tortu zużyłam połowę a resztę zjadł mąż :)) 1 duża(...)żelatyny dodać 2 łyżeczki śmietany, wymieszać, po czym przelać całość do bitej śmietany, szybko zmiksować na najwyższych obrotach. Wsypać pokrojone ananasy, wymieszać. Wsadzić do lodówki do częściowego stężenia kremu, ma mieć konsystencję ubitej śmietanki. Pierwszy blat kakaowy nasączyć 3 łyżkami zimnej zalewy ananasowej, rozprowadzić na nim połowę kremu. 2. Następnie przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć do tak jak poprzednio
Na Ciasteczkowych PapierachWilgotne blaty czekoladowe nasączone nalewką , obłędny czekoladowy krem z orzechowymi michałkami, całość zwieńczona świeżymi malinami zatopionymi w galaretce. To ciasto nie ma sobie równych i jest jak najlepszy tort, wbrew pozorom bardzo łatwe do zrobienia. Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Składniki: Biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki cukru 2/3 szklanki i mąki tortowej 1/3 szklanki ciemnego kakao 50 g gorzkiej czekolady
Wanilia i Kardamonstopniach. Ja rozlewam masę do dwóch tortownic, bo biszkopt bardzo rośnie. Z podanych składników wychodzi 6 blatów. Do tortu użyłam 4 oraz jeden do ozdoby. Każdy blat trzeba nasączyć syropem z szklanki wrzątku, łyżki cukru oraz soku wyciśniętego z połowy cytryny. Krem : * 2 małe śmietanki * opakowanie serka mascarpone * 500 g świeżych malin * łyżka cukru pudru Przygotowanie : Maliny(...)dodaję serek. Całość delikatnie mieszam z przetartymi malinami. Każdy nasączony biszkopt przekładam przygotowanym kremem. Boki i wierz przykrywam cienką warstwą kremu. Posypałam drobnymi, kolorowymi cukiereczkami. Ułożyłam gotowe ozdoby z masy cukrowej. Z odłożonego biszkopta wycięłam kwiatuszki. Obłożyłam nimi bok tortu. Całość przewiązałam wstążką. Kilka zdjęć z przygotowań do urodzinowej imprezy
Magiczne Życie Martyjednolitą masę i całkowicie studzimy w temperaturze pokojowej (około 4 godzin). Wystudzony ganasz mieszamy i przekładamy nim blaty migdałowe. Górę i boki gotowego tortu smarujemy ganaszem. Chłodzimy chwilę w lodówce i nakładamy drugą warstwę kremu, wyrównując powierzchnię (zostawiamy trochę ganaszu do dekoracji). Ponownie chłodzimy w lodówce. Z papieru do pieczenia zwijamy kornet (rożek), napełniamy go pozostałym ganaszem i dekorujemy wierzch
WojnaNaSmaki.plTort malinowo — kokosowy to tort dla tych, którzy nie przepadają za skomplikowanymi przepisami, którzy wolą prostotę i co równie ważne wolą przepisy szybkie. Tort malinowo — kokosowy robimy na tradycyjnym biszkopcie (przepis TUTAJ ), krem natomiast można zrobić również w wersji bez laktozy (co niestety dla mnie jest też bez fajerwerków, ale to dlatego, że kocham mascarpone, które występuje w przepisie
Wypieki i Rumieńceupiekłam tort o smaku czekoladowym na kremówce, ponieważ nie używam surowych żółtek do masy. Figurki zaczęłam lepić już parę dni wcześniej aby dobrze wyschły. I tak też powstał mój tort świąteczny: Składniki: Biszkopt 8 jajek 15dag mąki(...)trzy krążki. Każdy nasączyć (ja miałam herbatę), posmarować cienką warstwą dżemu w moim przypadku był to dżem truskawkowy domowej roboty. A na koniec krem czekoladowy. W ten sposób posmarować drugi blat biszkoptu. Jak widać ja tort ozdobiłam masą plastyczną więc wierzch całego tortu posmarowałam masą maślaną i obłożyłam tort masa cukrową. Całość ozdobiłam figurkami z tej masy
Amatorka kuchennaOd dawna chciałam zrobić ten torcik, beza jednak wydawała mi się bardzo trudną do zrobienia ze względu na jej delikatność. Ale… nic bardziej mylnego! Beza
PastelFoodOd dawna chciałam zrobić ten torcik, beza jednak wydawała mi się bardzo trudną do zrobienia ze względu na jej delikatność. Ale… nic bardziej mylnego! Beza
PastelFoodtych moim zdaniem najlepszych. Może coś przypadnie Wam do…podniebienia Ciasta na Komunię – przepisy Ciasta z kremem Rolada cytrynowa z kiwi Malinowa chmurka Pani Walewska Ciasto marchewkowe z kremem Ciasto szpinakowe z cukierkami Leśny mech Karpatka Ciasto miętusek Tort Rafaello Wuzetka Ciasto Kubuś Ciasto karmelowe ze śmietaną Serniki Sernik wiedeński Sernik z delicjami Sernik na zimno Sernik
ArbuziakiKiedyś ktoś mnie zapytał: "Jakie ciasto podałabyś do pysznego Espresso?". Nie musiałam się długo zastanawiać nad odpowiedzią. Torcik bezowy z kremem czekoladowym o lekkim smaku alkoholu! Ale nie byle jaki tort. To musi być tort z domowej bezy, z takiej która tylko na zewnątrz jest chrupiąca a w środku białko pozostaje w formie lekko ciągnącej. Do tego pyszne ganache czekoladowe(...)połączenia. Na końcu wmiksować rum. Polewa: 50 g czekolady mlecznej łyżka masła łyżka mleka Wszystkie składniki umieścić w małym rondelku, mieszać do rozpuszczenia i połączenia. Wykonanie: Blaty bezowe przełożyć kremem, polać polewą i podawać schłodzone - do pysznej kawy! Po więcej zdjęć zapraszam na FB oraz Instagram
Poezja Smaków - blog kulinarnyciasta, deseru, a nawet tortu. Ciekawa jestem jak to wyjdzie praktyce, a ponieważ zamierzam osobiście wypróbować kilka przepisów m.in. na fit tort kokosowo jaglany z czekoladą, wybuchowy blok czekoladowy na bogato, czy ciasto miodowo serowe z praliną słonecznikową to z pewnością Was o tym poinformuję. Już wiem, że pierwszy ogień pójdzie ciasto pomidorowe z kremem daktylowym, bo strasznie mnie ciekawi(...)jego smak. Wracając do książki to została podzielona na 10 rozdziałów: ciasta, serniki, torty, ciasteczka i drobne słodkości, naleśniki i placuszki, desery, zdrowe słodkie śniadania, chleby bułeczki pizze, drożdżówki i słodkie bułeczki i smarowidła, musy kremy. Samych przepisów znajdziecie całe mnóstwo, większość ciekawa i dość oryginalna. Do tego jeszcze we wstępie znajdziecie garść ważnych wskazówek od autorki. Naprawdę jest
Cynamonowe szczęście