Bajaderki podana ilość składników wystarcza na 10 sporych ciastek Do przygotowania bajaderek potrzebne będzie: 100 g biszkoptów lub herbatników lub domowego biszkoptu kawałek (u mnie było to pół keksówki) domowego ciasta czekoladowego lub innego, np. babka drożdżowa piaskowa, zebra, ciasto ucierane, murzynek, na dobrą sprawę cokolwiek byle bez kremu, owoców, galaretki czy innych dodatków, może być(...)dowolnej czekolady (u mnie 100 g gorzkiej i 100 g mlecznej) 50 ml słodkiej śmietanki 30-36% Dodatkowo: wiórki kokosowe, drobno siekane orzechy lub migdały do posypania/obtoczenia ciastek Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz ze śmietanką umieszczamy w garnuszku. Rozpuszczamy, cały czas mieszając. Wszystkie rodzaje ciasta, herbatniki czy biszkopty kruszymy drobno i umieszczamy w sporej misce. Dodajemy mleko, rozpuszczoną
Ratunku obiaduprzednio papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut w 160ºC do suchego patyczka. Biszkopt ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyjąć z formy i podzielić na trzy równe części.Krem czekoladowy:500 ml śmietany kremówki 36%500 g mascarpone200 g czekolady gorzkiej, minimum 70% kakao4 łyżki cukru pudruKremówkę ubić na sztywno. Następnie dodawać partiami mascarpone, ubijając na wolniejszych obrotach. Wsypać(...)całości do dekoracji)200 g ciastek owsianych z czekoladą typu digestive, pokruszonychponcz z 120 ml zaparzonej herbaty z cytryną i cukrem (do nasączenia)opcjonalnie: 100 ml ubitej kremówki do dekoracji, cukrowe kwiatkiPrzygotowanie:Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Nasączyć 1/3 ponczu, a następnie posmarować połową musu. Na mus wyłożyć część kremu, na który poukładać plasterki truskawek. Przykryć kolejnym blatem
Food SquareSkładniki: ciasto 2 szklanki mąki pszennej pół kostki margaryny pół szklanki cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem 500 ml mleka 3 łyżki mąki
Pychotkaaaskładniki: 100 g ciasta (np. biszkoptu, okrawków z ciast) ok. 4- 5 łyżeczek kremu orzechowego – nutella 80 g czekolady gorzkiej 1 łyżka oleju posypka kolorowa
Domowy Smak JedzeniaOreo zrobiło furorę swoim pojawieniem się na rynku!Czarne ciasteczka wypełnione delikatnym kremem zachwycają nie tylko dzieci , ale i dorosłych!Postanowiłam i ja je wykorzystać do zrobienia pysznego deseru!Połączenie z mascarpone i truskawkowym musem zachwyciło całą rodzinę!SKŁADNIKI: ( na 5 foremek )- ciastka Oreo – 10 szt – mascarpone – 150 g – serek „bieluch
Ostra na Słodko******************************* Karnawał to nie tylko góra słonych małych przekąsek, które idealnie sprawdzają się na tanecznych imprezach, gdzie tłum ludzi szaleje na parkiecie. słodkości mają tu swoje
W kuchni Karmel-itki150g schłodzonego masła - 50 g cukru pudru - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 3 żółtka Krem budyniowy (podane poniżej proporcje zwiększyłam o połowę): - 1 szklanka mleka - 3 łyżki masła - 3 łyżki mąki krupczatki - 1 łyżka cukru - 2 żółtka - 1 laska wanilii Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia ciastek Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiewamy
mojewypiekiinietylkomiałam, stwierdziłam, że żelatyna będzie ok. Dzięki temu rabarbar ładnie się trzyma na ciastkach, nie spływa na boki nawet po nocy w lodówce. Hmm... Jak widać, i profesjonalistom zdarzają się wpadki.Ciasteczka naprawdę są wspaniałe - chrupkie ciasto francuskie, do tego naprawdę słodki - choć bez cukru - krem marcepanowy, całość zwieńczona delikatną bitą śmietaną i kwaskowym rabarbarem, świetnie równoważącym słodycz nadzienia
Pożeraczka, czyli raz adobrze400g - kilka łyżek cukru pudru - 2 szklanki budyniu (jaki kto lubi) - opakowanie ciastek biszkoptowych - 3 szklanki malin - kubek kawy Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Osobno ubić serek , dodać budyń, wymieszać. Dodać śmietanę, wszystko wymieszać. W szklankach układać kolejno warstwy: biszkopty moczone w kawie, maliny, krem budyniowy. Najlepiej schłodzić z 2 godziny. Przepis brał udział w akcjach: W malinowym
Corner With Recipesmomencie gdy zostaje zawołana przez księcia Maxona. Sytuacja bardzo zabawna, bo przełknięcie ciastka zajmuje nieco czasu, a mi też z tego właśnie powodu ta scena zapadła w pamięci. I dlatego też postanowiłam stworzyć przepis na owe truskawkowe ciasteczka. Nadałam im formę truskawkowych muffinek z kremem, ale równie pyszne są również bez kremu, wystarczy je lekko posypać cukrem pudrem
Passions hobbies lifeTe ciasteczka to wynik ponownej wspólnej inicjatywy z Pyzą i Olą . Po obiadowym penne all
Kuchnia Prezydentowejsztuk cake popsów: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (jasne ciasto babkowe, przepis poniżej) 120 g serka mascarpone 70 g gorzkiej czekolady, roztopionej Przygotować krem: mascarpone wymieszać z roztopioną gorzką czekoladą. Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc dużą kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce. Wyjąć, odmierzając równe kawałki ciasta przy pomocy np. łyżki(...)kąpieli wodnej. Każdą kulkę zanurzać do połowy w czekoladzie. Troszkę poczekać aż nadmiar czekolady scieknie. Posypkę przesypać do miseczki, każde ciasteczko wytarzać w posypce odstawić. Jak już wszystkie ciastka zostaną obtoczone udekorować ozdobami cukrowymi. Wstawić do lodówki do momentu aż czekolada nie zastygnie. Składniki na przykładowe jasne ciasto do cake pops: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku
moj przepis naorzechowe kuleczki są doskonałe na przyjęcia, zawsze kojarzą mi się z ciastkami weselnymi. Można je długo przechowywać, najlepiej w lodówce żeby nie były miękkie. Składniki na około 40 sztuk: 100 g masła 8 łyżek płatków owsianych 10 biszkoptów 3 łyżki orzechów włoskich zmielonych 2 łyżki kremu typu nutella 1/3 szklanki rodzynek 70 g cukru pudru kieliszek rumu
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: Ciasto: 250 g margaryny 6 jajek 2 szklanki maki pszennej 3 / 4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 olejek rumowy spirytusowy 1 - 2
Ciastka - domowe słodkościwiem dlaczego bezy uchodzą za trudne do przygotowania. Wystarczy zachować kilka zasad, a uwierzcie mi że się udadzą. ½ szklanki schłodzonych białek 1 szklanka bardzo miałkiego cukru Szczypta soli Krem Śmietana 30% 200 ml 1 łyżka cukru pudru Śmietan fix 1 szt Maliny lub truskawki, winogrono, Białka ubić na sztywno, następnie małymi porcjami dodawać cukier ciągle ubijając. Od momentu(...)minut drzwiczki piekarnika powinny być lekko uchylone na ok. 3 cm ., tak aby wilgoć z nich „uciekła”. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. Na połowę bezowych ciastek nakładamy kleks śmietany i obkładamy w koło owocami, przykrywamy drugą połówką ciastka. Wierzch również możemy udekorować owocem. Ciastka należy przygotować na 1-2 godzinę przed spożyciem, gdyż potem
Jadło i czytadło