Wędzony pstrąg z czerwoną cebulką i majonezem Zaletą zimowych weekendów (choć obecna zima bardziej przypomina jesień) jest to, że można odpalić świeczkę zapachową bezkarnie o każdej
Kraina Tysiąca SmakówJollof rice - czyli ryż z zachodniej afryki.Gdy na BBC Food znalazłam przepis na to afrykańskie risotto, nawet nie przypuszczałam, że aż tak mnie zachwyci. Tak, zdecydowanie
Kraina Tysiąca SmakówPiękny kolor, zacny bukiet, delikatnie kwaskowy smak, lekko cierpki na języku. Powiedziałabym, że jest strasznie dobry, ale strasznie to bardzo nieodpowiednie słowo, bo niesie negatywny przekaz
Kraina Tysiąca SmakówSałatka z pieczarek - na co dzień i od Święta!Nigdy nie ładuję aparatu fotograficznego "na zapas" - w trosce o baterię podpinam go dopiero, gdy
Kraina Tysiąca SmakówSos jogurtowy na bazie pora i dorsz atlantycki = zdrowy i lekki obiadNieustannie szukam nowych pomysłów na rybę. W zamierzchłych czasach przygotowywałam takie sosy na bazie słodkiej
Kraina Tysiąca SmakówBabeczki piernikowe z kremem piernikowym i musem jabłkowym :)Śniegu brak (i dobrze!), szaro i buro, ale gdy zapach piernikowych babeczek wypełnił kuchnię, wreszcie poczułam Święta. Czekam
Kraina Tysiąca SmakówJarzynowy krupnik przygotowuje się w tempie ekspresowymNie mam w zwyczaju gotować zup z torebki. W ogóle zupy goszczą na moim stole zbyt rzadko i choć staram
Kraina Tysiąca SmakówDomowa wędlina - szynka peklowana przez 4 dni, upieczona w pieprzu młotkowanym z kolendrą. Pyszna i aromatyczna wędlina to to, co lubię najbardziej. Niestety, to co sprzedają
Kraina Tysiąca SmakówUdka z patelni z marchewką i pietruszką oraz kaszą pęczak - warzywa "robią" za sałatkę, więc o zieleninę nie trzeba się już martwić ;) Niech mi
Kraina Tysiąca SmakówPierś z kurczaka w sosie koperkowym z dodatkiem grzybów, podana z kaszą pęczak. Danie, które powstało przypadkowo i spontanicznie - miałam zrobić dokładnie to samo, ale bez
Kraina Tysiąca SmakówSałatka z kurczakiem i dipem z koziego sera Jakkolwiek niesympatycznie ten wstęp zabrzmi - nie lubię serów. Jedyna forma żółtego sera jaką toleruję to roztopiony na spaghetti
Kraina Tysiąca SmakówSałatka z roszponką, wędzoną piersią kurczaka i czosnkowym sosem Ci, którzy znają mnie osobiście, wiedzą jak bardzo zmieniła się moja dieta w ciągu ostatniego półrocza. Prawie
Kraina Tysiąca SmakówDo napisania posta skłonił mnie ten artykuł w tygodniku "Polityka", bo przyznam szczerze - ja, laik w dziedzinie wpływu aktywności fizycznej na nasze ciało, byłam
Kraina Tysiąca SmakówPrawdziwki marynowane w occie Uwielbiam patrzeć na marynowane grzybki. Najpiękniejsze bez wątpienia są borowiki - malutkie prawdziwki i podgrzybki wyglądają po prostu słodko. Moja siostra w zeszłym
Kraina Tysiąca SmakówKrólik w sosie jogurtowym z grzybami Jakiś czas temu opublikowałam ten przepis na królika w śmietanowym sosie na bazie wina. To było w czasach, kiedy jadłam
Kraina Tysiąca Smaków