Zapraszam Was do udziału w pierwszym konkursie w Krainie Tysiąca Smaków. A jest o co powalczyć.. J Do wygrania są dwa zestawy, w skład których wchodzą: ręcznie wykonany przepiśnik z Pracowni Plastycznej ART WITH HEART oraz laska wanilii. Jest to pierwszy konkurs, który organizuję na blogu, dlatego zadanie konkursowe nie będzie trudne J Warunki(...)swojej tablicy. Napisz dlaczego chciałabyś lub chciałbyś dostać taki przepiśnik w komentarzu pod tym wpisem lub pod plakatem na Facebooku. Będzie nam bardzo miło jeśli polubisz nasze funpage: Kraina Tysiąca Smaków i Pracownia Plastyczna ART WITH HEART, ale nie jest to warunek ;) Ze wszystkich nadesłanych odpowiedzi wybierzemy z Joaśką z Pracowni dwie, które najbardziej nam się spodobają
Kraina Tysiąca Smakówsię wiecznie bałam za to zabrać :D I jestem z siebie mega dumna, bo wszystko zrobiłam sama - czytając i podpytując ;) Jeśli zauważysz jakieś błędy koniecznie mnie poinformuj! Od dziś Kraina Tysiąca Smaków dostępna jest pod adresem tysiacsmakow.eu :)Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówPyszny sernik z delikatnie migdałową nutą. Uwielbiam serniki. Zdecydowanie to jedne z moich ulubionych ciast i nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia czy Wielkanocy bez niego. Tym
Kraina Tysiąca SmakówNaleśniki z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i kukurydzą. Wybaczcie fotki, ale nie dość, że było ciemno, to goście czekali przy stole, a ja kompletnie nie mogłam
Kraina Tysiąca SmakówSzczęśliwego Nowego Roku! Siedziałam dziś przy oknie, za oknem 12 stopni mrozu i sikorki podjadające chleb, który im zostawiam specjalnie w tym miejscu. I tak sobie
Kraina Tysiąca SmakówKapuśniak na wędzonce Ostatnio mam "klimat" na zupy. Rosół, pomidorową i kapuśniak mogłabym jeść w kółko. Chociaż może to mało świąteczne... tak zdecydowanie powinnam
Kraina Tysiąca SmakówRóżne formy rozgrzewających gulaszy ze słodką i ostrą papryką to to, co tygryski jesienią i zimą lubią najbardziej ;) Oprócz walorów smakowych mają też inne zalety - łatwo
Kraina Tysiąca SmakówSernik na zimno z serka mascarpone, śmietanki i malinowej galaretki. Od jakiegoś czasu funkcjonuję bez piekarnika (w zasadzie od wczesnej wiosny), dlatego jedyna opcja na zjedzenie
Kraina Tysiąca SmakówOstatnio jem bardzo dużo zup. Przypomniałam sobie np. pyszną jarzynową z "gałkami", czyli mięsnymi kulkami. Najlepszą robi tato i nie wiem jak on to
Kraina Tysiąca SmakówTen przepis może stanowić podstawę różnych pysznych wariacji - można np. dodać do gulaszu pieczarki lub w sezonie leśne grzyby. Pyszny, treściwy, lekko pikantny gulasz. Dzięki podsmażonej
Kraina Tysiąca SmakówWrzesień postanowił zaszczycić nas jeszcze kilkoma ciepłymi dniami, grill nie idzie więc w odstawkę :) Tym razem lekko i zdrowo, bo chwilami nie mogę już patrzeć na
Kraina Tysiąca SmakówUwielbiam rozmaryn. Kilka lat temu w Chorwacji, chodząc po bunkrach na wyludnionej wyspie, zauważyłam wielkie krzaki rozmarynu - nie spodziewałam się nawet, że może on osiągać takie
Kraina Tysiąca SmakówDomowe placki ziemniaczane Od jakichś 3 miesięcy (?!!) chodziły za mną placki ziemniaczane, obleciałam chyba wszystkie możliwe knajpy, żeby znaleźć gdzieś placek po węgiersku i oszczędzić moje
Kraina Tysiąca SmakówKawałki kurczaka w pysznym, cebulowym sosie. Z przyjemnością wypróbowałam nową bazę do jasnych sosów marki Winiary. Naprawdę, gdy nie ma czasu sprawdza się idealnie - pyszny, domowy
Kraina Tysiąca SmakówKoktajl z ananasa i truskawek z dodatkiem świeżej melisy. Jakiś rok czy dwa lata temu odkryłam świeżego ananasa... ale cóż to było za odkrycie. Kurczę, pomyślałam
Kraina Tysiąca SmakówUlubione ciasteczka Sansy Stark z serialu "Gra o tron" - słodkie i mocno cytrynowe! Kurczę, kurczę, kurczę! I ja dałam się wciągnąć... Późno, bo późno
Kraina Tysiąca SmakówMango i kiwi to prawdziwe witaminowe bomby! Z niecierpliwością czekam na ten dzień, gdy truskawki będą kosztować 4 zł, a nie 14 zł :) Już tuż tuż
Kraina Tysiąca SmakówSurówka z kiszonej kapusty sprawdzi się jako dodatek do ryby, pieczonych mięs lub do tradycyjnego schabowego. Od kiedy pamiętam surówkę z kiszonej kapusty mama robiła zawsze
Kraina Tysiąca SmakówFaszerowane jajka są podstawą każdej udanej imprezy ;) Ilości jajek jakie u mnie schodzą są po prostu porażające :) Mogę zjeść na śniadanie jajecznicę, na obiad sadzone, a
Kraina Tysiąca SmakówDelikatna babka piaskowa z nutą cytryny. Miała być na Święta... ale coś mnie podkusiło, żeby zmodyfikować przepis i dodałam mleka. Wyszedł piękny zakalec, choć trzeba przyznać
Kraina Tysiąca SmakówDziś chciałabym zaprezentować Wam dwie książki z serii "Szkoła gotowania krok po kroku". Podobną pozycję recenzowałam już jakiś czas temu - była to "Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia
Kraina Tysiąca SmakówCiasto marchewkowe z orzechami włoskimi, kremem mascarpone i prażonymi migdałami :) Gdy wszyscy pieką wielkanocne baby, ja jak zwykle muszę się wyłamać :) Wymyśliłam sobie, że upiekę pyszne
Kraina Tysiąca SmakówUwielbiam gołąbki. Na zmianę z pierogami mogłabym je jeść co drugi dzień :) Szkoda tylko, że ich przygotowanie jest dosyć pracochłonne i bałaganotwórcze ;) ! - Po co tyle tych
Kraina Tysiąca SmakówLekka sałatka z kurczakiem podlanym winem i musztardowym sosem. Na dworze coraz bardziej wiosennie i jak co roku o tej porze nadchodzi dla mnie pora porządków
Kraina Tysiąca SmakówPyszna zielona sałatka. Jeśli masz ochotę dodaj uprażone płatki migdałów lub pestki słonecznika, aby dodać jej chrupkości. Wiem, wiem, rzadko ostatnio zaglądam na bloga. Ale tak
Kraina Tysiąca SmakówKurczak w sosie śmietanowo-ziołowym z pieczarkami. Dodatkowo posypałam kiełkami rzodkiewki, które nałogowo dodaję ostatnio do wszystkiego :) Dziś miałam dzień dobroci dla roślin. Przyznam się Wam
Kraina Tysiąca SmakówZiemniaki hasselback nie tylko smakują świetnie, ale również wyglądają efektownie. To świetny pomysł, żeby zaskoczyć znajomych! Uwielbiam ziemniaki. W każdej postaci. Jednak ta postać właśnie jest
Kraina Tysiąca SmakówLekki, niskokaloryczny i zdrowy obiad - pulpety z indyka w sosie pomidorowym Dziś wpadł mi w ręce suplement diety - pokrótce: ocet jabłkowy i ekstrakt ze szparagów w
Kraina Tysiąca SmakówŹródło Tytuł: Fotograf Produkcja: Polska Premiera: 9 stycznia 2015 (Polska), 17 września 2014 (świat) Reżyseria: Waldemar Krzystek Scenariusz: Waldemar Krzystek, Krzysztof Kopka Polskie filmy lubią być
Kraina Tysiąca SmakówPyszny, kremowy sernik z lekko kakaowym spodem Serniki są u mnie zdecydowanie na pierwszym miejscu, jeśli chodzi o ciasta. Co prawda ostatnio nie piekę ciast co
Kraina Tysiąca SmakówWędzony pstrąg z czerwoną cebulką i majonezem Zaletą zimowych weekendów (choć obecna zima bardziej przypomina jesień) jest to, że można odpalić świeczkę zapachową bezkarnie o każdej
Kraina Tysiąca SmakówJollof rice - czyli ryż z zachodniej afryki.Gdy na BBC Food znalazłam przepis na to afrykańskie risotto, nawet nie przypuszczałam, że aż tak mnie zachwyci. Tak, zdecydowanie
Kraina Tysiąca SmakówPiękny kolor, zacny bukiet, delikatnie kwaskowy smak, lekko cierpki na języku. Powiedziałabym, że jest strasznie dobry, ale strasznie to bardzo nieodpowiednie słowo, bo niesie negatywny przekaz
Kraina Tysiąca SmakówSałatka z pieczarek - na co dzień i od Święta!Nigdy nie ładuję aparatu fotograficznego "na zapas" - w trosce o baterię podpinam go dopiero, gdy
Kraina Tysiąca SmakówSos jogurtowy na bazie pora i dorsz atlantycki = zdrowy i lekki obiadNieustannie szukam nowych pomysłów na rybę. W zamierzchłych czasach przygotowywałam takie sosy na bazie słodkiej
Kraina Tysiąca SmakówBabeczki piernikowe z kremem piernikowym i musem jabłkowym :)Śniegu brak (i dobrze!), szaro i buro, ale gdy zapach piernikowych babeczek wypełnił kuchnię, wreszcie poczułam Święta. Czekam
Kraina Tysiąca SmakówJarzynowy krupnik przygotowuje się w tempie ekspresowymNie mam w zwyczaju gotować zup z torebki. W ogóle zupy goszczą na moim stole zbyt rzadko i choć staram
Kraina Tysiąca SmakówDomowa wędlina - szynka peklowana przez 4 dni, upieczona w pieprzu młotkowanym z kolendrą. Pyszna i aromatyczna wędlina to to, co lubię najbardziej. Niestety, to co sprzedają
Kraina Tysiąca SmakówUdka z patelni z marchewką i pietruszką oraz kaszą pęczak - warzywa "robią" za sałatkę, więc o zieleninę nie trzeba się już martwić ;) Niech mi
Kraina Tysiąca SmakówPierś z kurczaka w sosie koperkowym z dodatkiem grzybów, podana z kaszą pęczak. Danie, które powstało przypadkowo i spontanicznie - miałam zrobić dokładnie to samo, ale bez
Kraina Tysiąca SmakówSałatka z kurczakiem i dipem z koziego sera Jakkolwiek niesympatycznie ten wstęp zabrzmi - nie lubię serów. Jedyna forma żółtego sera jaką toleruję to roztopiony na spaghetti
Kraina Tysiąca SmakówSałatka z roszponką, wędzoną piersią kurczaka i czosnkowym sosem Ci, którzy znają mnie osobiście, wiedzą jak bardzo zmieniła się moja dieta w ciągu ostatniego półrocza. Prawie
Kraina Tysiąca SmakówDo napisania posta skłonił mnie ten artykuł w tygodniku "Polityka", bo przyznam szczerze - ja, laik w dziedzinie wpływu aktywności fizycznej na nasze ciało, byłam
Kraina Tysiąca SmakówPrawdziwki marynowane w occie Uwielbiam patrzeć na marynowane grzybki. Najpiękniejsze bez wątpienia są borowiki - malutkie prawdziwki i podgrzybki wyglądają po prostu słodko. Moja siostra w zeszłym
Kraina Tysiąca SmakówKrólik w sosie jogurtowym z grzybami Jakiś czas temu opublikowałam ten przepis na królika w śmietanowym sosie na bazie wina. To było w czasach, kiedy jadłam
Kraina Tysiąca SmakówJogurt naturalny to właściwie jedyna forma nabiału jaką ostatnio jem. Nie przepadam za serami, a do wyjałowionego ze wszystkiego co dobre mleka jakoś nie jestem przekonana
Kraina Tysiąca SmakówSałatka z kaszą jaglaną i wędzonym kurczakiem Oj, dawno mnie tu nie było :) Ponad miesiąc! I większość tego czasu spędziłam bez internetu i komputera. Choć Mazury
Kraina Tysiąca SmakówWiecie co? Jeszcze dwa lata temu żyłam w przekonaniu, że kalafior musi być ugotowany, żeby w ogóle nadawał się do czegokolwiek:) Masakra! Poniżej przepis na
Kraina Tysiąca SmakówKochani, o tym na co przeznaczone zostaną nasze podatki decydują niestety politycy. Ale o jednym procencie odprowadzanego podatku możecie zadecydować sami. Będzie to zawsze jeden procent
Kraina Tysiąca SmakówDawno nie było na blogu recenzji - zima sprzyja książkom, a wiosna i lato mobilizują do innych czynności na świeżym powietrzu :) Ale w końcu znalazłam chwilę, żeby
Kraina Tysiąca SmakówKarmelizowane gruszki z kremem z serka mascarpone z migdałami i karmelową kratką. Obiecałam Wam przepis na deser, który przygotowywałam podczas konkursu BlogerChef i oto jest :) Tak
Kraina Tysiąca SmakówW tym roku nie miałam niestety czasu na przygotowywanie przed Świętami przepisów na bloga, ale serników znajdziecie tutaj całkiem sporo, bo piekę je nie tylko "od
Kraina Tysiąca SmakówGalaretka z bitą śmietaną i owocami Gdybyście zapytali mnie o ulubiony deser z dzieciństwa odpowiedziałabym natychmiast i bez zastanowienia: galaretka z bitą śmietaną i owocami. Takimi
Kraina Tysiąca SmakówNie ma nic lepszego o tej porze roku od domowej zupy pomidorowej ze świeżych, soczystych pomidorów. A ponieważ zawsze robię ją na oko i raczej mało
Kraina Tysiąca SmakówSernik na zimno z jagodami (lub borówkami amerykańskimi) Strasznie mnie kusi, żeby upiec tartę z jabłkami, bo akurat trafiły mi się idealne, kwaśne :) Jednak to lekki
Kraina Tysiąca SmakówKopytka z purée z proszku i sos ze świeżych pomidorów i oregano Na działce, w warunkach "przyczepowych" zachciało mi się kopytek. Żeby nie gotować
Kraina Tysiąca SmakówSmoothie jagodowe Dlaczego smoothie jagodowe jest idealne dla okularników? Bo okulistka zawsze mi powtarzała, że osoby z problemami ze wzrokiem powinny jeść dużo jagód i borówek
Kraina Tysiąca SmakówPlacuszki z jabłkami sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek lub deser. To zdecydowanie jedno ze wspomnień mojego dzieciństwa. Sama robię je chyba drugi albo trzeci raz w
Kraina Tysiąca SmakówKasza gryczana z boczniakami i czerwoną fasolą Takie dania lubię, gdy jest upał - zazwyczaj powstają one tak, że otwieram lodówkę i patrzę: jest kasza, fasola i
Kraina Tysiąca SmakówMuffinki czekoladowe z czereśniami. Już piekąc te muffinki rozmarzyłam się o wersji z wiśniami :) Bo i one i czereśnie świetnie pasują do czekoladowych babeczek. I choć
Kraina Tysiąca SmakówPierś z kurczaka w sosie grzybowym na bazie jogurtu. Zazwyczaj sos grzybowy kojarzy się z sosem śmietanowym. Moje zmiany w odżywianiu, o których wspominałam ostatnio wykluczają
Kraina Tysiąca Smaków"Prawie risotto" z kalafiorem i boczkiem Właściwie prawie risotto :) Dlaczego prawie? Bo byłam pewna, że mam w szafce torebkę ryżu odpowiedniego do risotto, a
Kraina Tysiąca SmakówSzybka sałatka z bobem Dawno, dawno temu... czyli gdzieś w zeszłym roku... nie lubiłam bobu. Po prostu mi nie smakował, bo gorzki, bo fuj. Chyba się
Kraina Tysiąca SmakówJakoś ostatnio prawie nic nie piekę, nie mam ani czasu, ani ochoty na stanie przy gorącym piekarniku. I wcale mi się nie chce jeść ciast w
Kraina Tysiąca SmakówDomowy budyń bananowo-truskawkowy Ostatnio kiepsko u mnie z czasem, a na stole późno wieczorem, królują szybkie dania. Dobrze, że lato, bo łatwo o szybkie sałatki
Kraina Tysiąca SmakówProsta, szybka i naprawdę smaczna potrawa ze składników dostępnych o każdej porze roku. Jeśli jednak masz pod ręką świeże lub mrożone prawdziwki, podgrzybki czy kozaki
Kraina Tysiąca SmakówProste jest piękne, a czosnkowe masło zawsze jest "hitem" spotkań przy grillu. Smakuje najlepiej, kiedy dobrze "przegryzie się" z czosnkiem, dlatego warto przygotować je dzień przed
Kraina Tysiąca SmakówKawa, mleko i odrobina cukru, ot i cała filozofia! Nieważne czy masz ekspres czy nie. Potrzebny Ci jedynie zwykły, mały spieniacz do mleka. Jest też idealne
Kraina Tysiąca SmakówWpis edytowany 21.06.2013 r.Kiedy rok temu spisałam ten przepis, Weronika (patrz: komentarze pod postem) doradziła mi, żeby nie gotować słoików. Mama potwierdziła, więc tak też przygotowałam
Kraina Tysiąca SmakówPyszne ciacho, idealne na sobotnie popołudnie. Jeśli przyrządzimy je w niedużej tortownicy może być łatwym i efektownym urodzinowym torcikiem. Warto wtedy posmarować bitą śmietaną również brzegi
Kraina Tysiąca SmakówPanna Cotta, czyli tłumacząc dosłownie "gotowana śmietana", to klasyczny włoski deser - idealny na upalne letnie wieczory. Ponieważ sama śmietanka jest słodka polecam podawać ją z kwaśnymi
Kraina Tysiąca SmakówFilet z kurczaka to coś, co prawie zawsze jest gdzieś w lodówce... Jeśli więc szukasz pomysłu, jak podać go dziś na obiad polecam w delikatnym pieczarkowo
Kraina Tysiąca SmakówDziś "na tapecie" konfitura z truskawek. Przyrządzenie takiej konfitury to naprawdę nic skomplikowanego, niestety zajmuje sporo czasu, ale za to możesz mieć pewność, że jest to
Kraina Tysiąca SmakówCo prawda nasz mini-grill turystyczny ledwie już zipie, a kratka ugina się pod ciężarem paru szaszłyków, ale najważniejszy jest efekt końcowy i towarzystwo oczywiście :)A
Kraina Tysiąca SmakówOdkryłam ostatnio nowy sklepik rybny, w którym w każdy wtorek sympatyczny pan sprzedaje świeże ryby i jestem zachwycona:) Za tydzień będzie flądra!Przepis w myśl zasady
Kraina Tysiąca SmakówAkcja przetransportowania czerwonych porzeczek z mamy ogródka zakończona absolutnym sukcesem:) Porzeczki przejechały ponad 300 kilometrów, część została zjedzona natychmiast, reszta trafiła do deseru lub kompotu..Kompot
Kraina Tysiąca SmakówPampuchy to pyszne, miękkie, drożdżowe bułeczki, które można przyrządzić na słodko lub na słono. Ja osobiście uwielbiam je w wersji na słono z mięsem i sosem
Kraina Tysiąca SmakówPiliście kiedyś smoothie w McCafe? Smakuje całkiem nieźle, ale ostatnio przyjrzałam się niestety jak pani je robiła... lód, mleko i syrop truskawkowy... Tymczasem prawdziwe smoothie to
Kraina Tysiąca SmakówOstatnio przesympatyczny Pan zaczepił mnie na ulicy i "wcisnął" mi trochę czarnych porzeczek. Nie powiem, żebym się jakoś opierała, bo są one źródłem wielu
Kraina Tysiąca SmakówZgodnie z zapowiedzią dziś przepis na maślane bułeczki. Niestety, ciasto potrzebuje dużo czasu, żeby wyrosnąć, ale w niedzielę, kiedy nigdzie nie musimy się spieszyć będą świetną
Kraina Tysiąca SmakówJaki jest wasz sposób na zrobienie pysznego kompotu? Ja wrzucam owoce do zimnej wody, czekam aż się zagotuje, dosładzam do smaku i odstawiam do wystygnięcia. A
Kraina Tysiąca SmakówDzisiaj będzie może mało dietetycznie, ale każdemu panu, który lubi golonkę trzeba od czasu do czasu taką przyjemność zrobić ;) Czasami, gdy wędzimy wędliny na święta, wrzucam
Kraina Tysiąca SmakówMmm... muffiny chodziły za mną od dawna, wreszcie się zebrałam i wiecie co? Warto było! Jutro babskie spotkanie z P. i K. i mam nadzieję, że
Kraina Tysiąca SmakówUwielbiam kombinować z różnymi "zestawami" składników do spaghetti. Najbardziej lubię takie z sosem zrobionym ze świeżych pomidorów, a pora jest teraz idealna ;) Zamiast słoiczka paskudnego sosu
Kraina Tysiąca SmakówKolejny weekend na działeczce... W sobotę na śniadanie miały być jajka na miękko... Miały. Pojechałam rano po pyszny wiejski chleb, a kiedy wróciłam i wysiadłam z
Kraina Tysiąca SmakówBardzo się staram unikać chemii w jedzeniu, zwłaszcza tam, gdzie jest ona zupełnie niepotrzebna. Czytaliście kiedyś skład śmietany? Wbrew pozorom śmietana śmietanie nie równa ;)To samo
Kraina Tysiąca SmakówWczorajszy brak notek był efektem spontanicznego wyjazdu z koleżanką do Warszawy. Tak bardzo spodobał jej się skok na bungee w Zakopanem, że chciała jeszcze raz... no
Kraina Tysiąca SmakówNiby nic, ale jak to "nic" smakuje ;) Idealna kawka na upały, a przyrządza się ją może z 2 minuty...Kawę można przygotować w prosty
Kraina Tysiąca SmakówNa wstępie chciałabym nadmienić, że niniejszy artykuł powstał w całości z mojej inicjatywy i opisuje w nim swoje subiektywne odczucia. Pozwoliłam sobie zaczerpnąć zdjęcia ze strony
Kraina Tysiąca SmakówCaprese to pochodząca z południowych Włoch sałatka, która miała odzwierciedlać włoską flagę - czerwony - pomidory, biały - mozzarella i zielony - bazylia. Sałatkę polewamy delikatnie oliwą z oliwek.
Kraina Tysiąca SmakówCzytaliście kiedyś ile cukru jest w tych sztucznych napojach? A ostatnio coraz głośniej na temat syropu glukozowo-fruktozowego, którym producenci słodzą napoje. Dla nich jest on
Kraina Tysiąca SmakówLubicie nuggetsy? Ja uwielbiam, ale kiedy próbowałam tych fixów-mixów do ich przygotowywania zawsze okazywało się, że dla mnie jest za mało panierki! Dwie torebki to
Kraina Tysiąca SmakówZostało mi parę tych śmiesznych płaskich brzoskwiń, których nazwy nigdy nie mogę zapamiętać (wujek Google podpowiada, że UFO, ale pamiętam, że jest jeszcze jakaś bardziej profesjonalna
Kraina Tysiąca SmakówNie róbcie tej malinówki! Ja zrobiłam i już żałuję... ledwo co uchowałam dwa kieliszki, żeby zrobić zdjęcia... Dwa tygodnie czekania i co? Mała wieczorna degustacja, ot
Kraina Tysiąca SmakówMiałam ochotę na jakiś serniczek, ale jakoś nie opłacało się piec całego ciasta.. Chciałam coś na zimno i na szybko, więc wymyśliłam takie sobie babeczki
Kraina Tysiąca SmakówMuffiny z M&M'sami chodziły za mną od dawna i byłam bardzo ciekawa, jak skończy się taki eksperyment;) Muffiny są świetne, z wierzchu
Kraina Tysiąca SmakówBrzmi dobrze, prawda? Choć rum kojarzy się raczej rozgrzewająco, to z zimną kawą również smakuje świetnie. Trochę kofeiny, do tego nutka rumu, a żeby się rozpieścić
Kraina Tysiąca SmakówPyszne, wilgotne i delikatnie cynamonowe muffinki. Najlepiej smakują z kwaśnymi jabłkami, ale i ze słodkimi będą bardzo dobre. Jabłek spokojnie można pokroić jeszcze więcej, a miłośnicy
Kraina Tysiąca SmakówOd tygodnia siedzę na działce, a co za tym idzie większość obiadów jest z grilla. Rybki, karkóweczka, piersi z indyka itp itd.Sezon na potrawy z
Kraina Tysiąca SmakówZastanawiałam się dzisiaj co by tu szybko zrobić na obiad i przypadkiem trafiłam na post Edyty (Pyszna Pasja) - przepis na pierś z kurczaka w papirusie
Kraina Tysiąca SmakówNa początek wybaczcie mi jakość zdjęć i plastikowe talerzyki, ale wczoraj kiedy jedliśmy nasz "obiad" było już ciemno, a ja myślałam raczej o zjedzeniu potrawy niż
Kraina Tysiąca SmakówPada i pada :) Ale dzięki temu miałam chwilkę, żeby wydobyć dawno zapomnianą grejpfrutówkę z piwnicy... miała przegryzać się dwa tygodnie, a wyszedł grubo ponad miesiąc (i
Kraina Tysiąca SmakówOd dłuższego czasu chodziło za mną ciasto ze śliwkami i wreszcie znalazłam chwilkę, żeby je upiec. Przepis poleciła mi siostra, która wypatrzyła je na Kwestia
Kraina Tysiąca SmakówMiałam dziś ochotę na dobre śniadanko :) Ta pasta krzyczała do mnie z miseczki "dodaj natkę pietruszki", ale niestety moje zasoby w przyczepie są bardzo
Kraina Tysiąca SmakówWłaściwie to kawa czekoladowa, bo mocno odbiega od klasycznego cappuccino... A może już czekolada kawowa??;) Ja przygotowałam wersję z gorzką czekoladą, ale myślę, że można zastąpić
Kraina Tysiąca SmakówDziś z pewną młodą pomocniczką upiekłyśmy pyszne muffinki. I wyszły FAJNE!!:) Serio! Są wilgotne w środku, a do tego ze słodziutką kruszonką. Czytaj dalej »
Kraina Tysiąca SmakówMam 50 kilo cukru, więc możecie się spodziewać w najbliższym czasie "cukrzanych" przepisów ;) Dziś cukier cynamonowy - idealny do kawy... świeżo starta kora cynamonowa pachnie obłędnie - zupełnie
Kraina Tysiąca SmakówSporo rzeczy wpakowałam w ten deserek, ale wyszedł pyszny, trochę słodki, trochę kwaśny - dokładnie taki jak lubię.. i suplementy dla niejadka możesz schować do szafki
Kraina Tysiąca SmakówNiestety w wyścigu po grzyby zawsze przegrywam:) Po prostu nie jestem w stanie zmusić się w weekend do wstania o jakiejś nieludzkiej godzinie. Kiedy wychodzę o
Kraina Tysiąca SmakówCoś mam ostatnio pecha do wypieków... Nie wiem czy to kwestia zamyślenia i rozkojarzenia, robienia ich w biegu? Wczoraj zapomniałam dodać mąki ziemniaczanej do sernika i
Kraina Tysiąca SmakówIdealne na leniwe, niedzielne śniadanie... Doskonałe na drugie śniadanie lub deser. Smakują doskonale posypane cukrem pudrem. Ja podałam z prażonymi jabłkami, które dostałam od mamy, ale
Kraina Tysiąca SmakówUwielbiam polędwiczkę we wszelkich sosach, a że weekend był grzybowy... Do tej potrawy idealnie nadają się prawdziwki, podgrzybki, kozaki... Jest również dosyć szybka w przygotowaniu, bo
Kraina Tysiąca SmakówWpis NIE jest sponsorowany. Zasadniczo nie przepadam za szeroko pojętym nabiałem. Nie lubię kanapek z żółtym serem, twarożku na słono, a jogurtów po prostu nie
Kraina Tysiąca SmakówWiem, że przez tradycyjne gołąbki każdy rozumie co innego... Dla mnie tradycyjne gołąbki to takie z mięsa mielonego i ryżu, bo takie jadłam od dziecka:) Nietradycyjne
Kraina Tysiąca SmakówPrzepis pochodzi z książki Sigrid Vebert "Smakowite prezenty". Przesłała mi go koleżanka, ażebym wypróbowała... Ja osobiście książki nie posiadam.Ciasteczka są pyszne, ale bardzo słodkie. Zakochają się
Kraina Tysiąca SmakówDla wszystkich kochających kawę... Miała być z rumem, ale całe zapasy zniknęły w tajemniczych okolicznościach i trochę mnie to, nie powiem, przeraziło... Odkryłam za to
Kraina Tysiąca SmakówSuszenie pomidorów było dla mnie drogą przez mękę:) Naprawdę, totalna masakra:) Nie wiem czy katastrofami kulinarnymi też wypada się chwalić na blogu, ale to była katastrofa
Kraina Tysiąca SmakówPewnie wszyscy już słyszeliście o akcji reklamowej Lidla z udziałem Pascala i Okrasy? W poniedziałek byłam w tymże markecie i wpadły mi w ręce ulotki z
Kraina Tysiąca SmakówTa herbata jest dowodem na to, że nawet przeziębienie potrafi być inspirujące!:) A wszystko dlatego, że naprawdę nie lubię brać leków. Muszę być naprawdę zdesperowana, żeby
Kraina Tysiąca SmakówNie wiem czy ma to jakiś tajemniczy związek z tym, że nie mam jeszcze biegających po domu potomków, czy jest jakieś inne uzasadnienie tego stanu rzeczy
Kraina Tysiąca SmakówDziś nie będzie kulinarnie, choć temat jedzenia w książce, o której chcę Wam napisać pojawiał się czasami. Czytałyście już? Gdybym miała opisać tę książkę jednym zdaniem
Kraina Tysiąca SmakówOponki z serem białym to przysmak mojego dzieciństwa. Miałam dziś wreszcie napisać przepis na konfiturę z kiwi, ale tak mnie naszło na te oponki:) Zadzwoniłam
Kraina Tysiąca SmakówOdkryłam lekarstwo na ponurą aurę i jesienną depresję ;) Słoiczek konfitury z kiwi zaskoczy i rozbawi każdego, kogo dobiła ta paskudna pogoda. Konfitura ma ciekawy, słodko
Kraina Tysiąca SmakówWłaśnie dlatego, że jest ponuro, że pada, że jest paskudnie i że wszyscy znowu zaczęli narzekać (a przecież jesień rozpieszczała nas w tym roku bardzo długo
Kraina Tysiąca SmakówTo chyba najszybsza i najprostsza tarta z jabłkami na świecie :) Lubię to :) Słyszeliście, kto to jest Się? Się to najbardziej zapracowana osoba w domu. Się
Kraina Tysiąca SmakówPrzepis pochodzi z książki "Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku", której recenzja pojawi się wkrótce na blogu. Do oryginalnego przepisu wprowadziłam drobne modyfikacje. Ogólnie
Kraina Tysiąca SmakówTekst NIE jest sponsorowany. Zakup książki sfinansowałam z własnych funduszy ;) Źródło zdjęcia: www.tesco.pl Markety zaczęły dosłownie "bombardować" nas przepisami. Największym sukcesem cieszy się akcja Lidla, w
Kraina Tysiąca SmakówTen przepis powstał zupełnie przypadkowym przypadkiem:) Wiecie, coś komuś czasem wpadnie do ciasta albo do zupy i eureka!:)Ja zrobiłam na obiad pizzę:) Oj była pyszna
Kraina Tysiąca SmakówStroganow wieprzowy ma nad oryginalnym wołowym jedną przewagę - czas przygotowania. Wiadomo, że wołowina potrzebuje go dużo więcej:) Tymczasem ten jest "szybki";) Danie inspirowane przepisem z książki
Kraina Tysiąca SmakówMimo że potrawę przygotowałam na konkurs, zależało mi jak zwykle na prostocie. I jest - proste i pyszne. Pachnie obłędnie i ledwo wystarczyło mi cierpliwości, żeby zrobić
Kraina Tysiąca Smaków"Ktoś znów wczoraj mówił mi: Trzeba przecież kochać coś, by żyć Mieć gdzieś jakiś własny ląd Choćby o te dziesięć godzin stąd" Lady Pank
Kraina Tysiąca SmakówŹródło zdjęcia: http://mojesmakizycia.pl/ Tekst NIE jest sponsorowany!Wbiegłam wczoraj do Biedronki chwilę przed zamknięciem po ekspresowe zakupy i kiedy Panie krzyczały już, że zapraszają
Kraina Tysiąca SmakówKałuże zamarzły, a nawet "spotkałam" dziś trochę śniegu... i poczułam, że Święta zbliżają się wielkimi krokami, mimo że jeszcze nie słyszałam w radiu "Last Christmas" - ale
Kraina Tysiąca SmakówUwielbiam ryż z jabłkami - na śniadanie, drugie śniadanie, deser, podwieczorek albo kolację, a nawet na obiad! Najlepszy ryż z jabłkami zapieka tato, nie wiem jak on
Kraina Tysiąca SmakówPowoli przyzwyczajam się do myśli, że idzie zima... nadchodzi w tym roku małymi kroczkami i mam ten komfort, że mogę przyzwyczajać się do tej myśli i
Kraina Tysiąca SmakówBo kto powiedział, że na Święta trzeba upiec piernik? Czemu nie babeczki? Polecam takie właśnie z makiem! Z wierzchu chrupiące, a w środku mięciutkie. Więc jeśli
Kraina Tysiąca SmakówA może by tak pomieszać trochę tradycji naszej i "obcej"? Co powiecie na piernikową panna cottę? Składniki (4 niewielkie porcje):- 150 ml śmietanki 30%- 100
Kraina Tysiąca SmakówIdealny serniczek na Święta:) Klasyczną "złotą rosę" przygotowujemy na kruchym cieście, ale taki na ciemnym "ciasteczkowym" spodzie wygląda moim zdaniem bardziej efektownie:) Składniki na tortownicę
Kraina Tysiąca SmakówTak mi się ostatnio zebrało na te muffinkowe eksperymenty:) Bo jak już i tak rozgrzałam piekarnik, to czemu by przy okazji nie zrobić szybciutko pysznych babeczek
Kraina Tysiąca SmakówŹródło zdjęcia: www.empik.com Tekst NIE jest sponsorowany i jest wyrażeniem mojej subiektywnej opinii, książkę kupiłam za własne pieniądze. Jeżeli ktoś podaje się za eksperta, restauratora
Kraina Tysiąca Smaków... z serii pomysły na sylwestrową zagrychę ;) Ja wiem, że to jeszcze nie pora na planowanie menu na Sylwestra... wiem, że powinnam teraz "pierniczyć", piec
Kraina Tysiąca SmakówMoje autko chwilowo uziemione i jakoś źle się z tym czuję... A na pocieszenie 12 pysznych muffinek, z których została już tylko jedna :) Jeśli lubicie bardziej
Kraina Tysiąca SmakówTekst NIE jest sponsorowany. Generalnie nie kupuję "takich" rzeczy. Wolę sama się pobawić - może nie jest szybciej, ale taniej, ciekawiej ;) Te babeczki spojrzały na mnie błagalnie
Kraina Tysiąca SmakówKochani! Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę Wam zdrowia, szczęścia i dużo radości! Mnóstwa pyszności na wigilijnym stole i dużo zapału do kulinarnych eksperymentów!
Kraina Tysiąca SmakówKorzenny - świąteczno-sylwestrowy i czekoladowy - dobry na każdą okazję. Bez wątpienia typowo "babski" ;) Nie za mocny, ale dzięki gorzkiej czekoladzie ma wyrazisty smak. Czytaj
Kraina Tysiąca SmakówMoje pierwsze:) I jestem nieskromnie zachwycona... Dużo się naczytałam zanim zabrałam się za ich przygotowanie o rozpuszczaniu i temperowaniu czekolady. Niestety nie mam termometru kuchennego
Kraina Tysiąca SmakówTa sałatka to moja miłość od pierwszego spróbowania:) I chociaż zawsze robię według instrukcji siostry, to zawsze wychodzi inaczej... tak już chyba musi być. W każdym
Kraina Tysiąca SmakówNoworoczne postanowienia? A czy kiedykolwiek pamiętałam o nich dłużej niż tydzień?Noworoczne podsumowania? Może początek roku to dobry czas, żeby coś podsumować? Ja właśnie dziś zamknęłam
Kraina Tysiąca SmakówKiedy zobaczyłam to ciacho wiedziałam, że muszę je upiec, chociaż mam wrażenie, że nad moimi wypiekami drożdżowymi ciążyła jakaś klątwa :) To chyba pierwszy drożdżowy wypiek, który
Kraina Tysiąca SmakówŹródło zdjęcia: merlin.pl Tekst NIE jest sponsorowany.Książkę Ewy Wachowicz pożyczyłam od koleżanki i zastanawiam się nad jej zakupem przy najbliższym przypływie gotówki.Ale od początku
Kraina Tysiąca SmakówNigdy nie lubiłam ajerkoniaku. Kojarzył mi się z przesadnie słodkim ulepkiem - dla mnie nie do wypicia. Tak było dopóki nie zrobiłam własnego :) Domowy to coś zupełnie
Kraina Tysiąca SmakówSetny post na moim blogu... Długo się zastanawiałam o czym powinien być i jaką pyszną potrawę z tej okazji ugotować. W końcu setny post to nie
Kraina Tysiąca SmakówKiedy na blogu Cook & Celebrate zobaczyłam przepis na "Gruszki z puszystym kremem migdałowym" nabrałam strasznej ochoty, żeby zjeść taki deser tutaj i teraz
Kraina Tysiąca SmakówTekst NIE jest sponsorowany. Opisuję w nim moje SUBIEKTYWNE odczucia w styczniu 2013 roku.Wyjazd na narty w góry wiąże się dla mnie z całą wycieczką: kilkugodzinną
Kraina Tysiąca SmakówIdealny deser na ochłodę w upalne letnie dni lub do podgrzania atmosfery w zimowy wieczór walentynkowy ;) Deser podajemy od razu po przygotowaniu. Zamrożone truskawki po
Kraina Tysiąca SmakówRobert Sowa potrafi pięknie opowiadać o wyczarowanych na naszych talerzach potrawach Bardzo się ucieszyłam, kiedy dostałam zaproszenie z portalu Polska Gotuje na warsztaty kulinarne. Moja radość
Kraina Tysiąca SmakówMoja ulubiona potrawa z warsztatów kulinarnych, na których byłam ostatnio :) Przyznam się szczerze, że było to moje pierwsze w życiu starcie z jagnięciną i teraz już
Kraina Tysiąca SmakówJestem wielką fanką wszelkiego rodzaju babeczek, dlatego z przyjemnością pojechałam na otwarcie Pani Cupcake (Piotrkowska 89 - w bramie). Wiem, że w Łodzi jest już podobne miejsce
Kraina Tysiąca SmakówDawno, dawno temu, kiedy Ewa była mała, pomagała babci robić faworki. A właściwie jedyne co robiła to wywijała ciasto przez dziurkę. I tak mnie ostatnio naszło
Kraina Tysiąca SmakówFaszerowane pomidory są świetnym pomysłem na wszelkiego rodzaju imprezy. Mogą być także pysznym śniadaniem, podwieczorkiem lub kolacją. Jeśli chodzi o nadzienie, można wypróbować różne warianty i
Kraina Tysiąca SmakówGdy byłam dzieckiem, zebra była jednym z moich ulubionych ciast. Może dlatego, że fajnie się wylewało te warstwy? Taka babeczkowa wariacja jest jeszcze łatwiejszą wersją ciasta
Kraina Tysiąca SmakówZ czym kojarzą Wam się Walentynki? Bo mi z głupimi kartkami w podstawówce od anonimowych wielbicieli. Szczerze nie znosiłam tego zwyczaju, bo po co wyznawać miłość
Kraina Tysiąca SmakówSą takie sytuacje, że człowiekowi szczęka, cycki i inne rzeczy opadają, siada i zastanawia się czy to możliwe, że to się dzieje naprawdę? Przecież to chore
Kraina Tysiąca SmakówGdzieś w internecie przemknęło mi ostatnio zdjęcie okrągłych ciasteczek z serduszkami z dżemem na środku i z miejsca się w nich zakochałam:) A oto efekty owej
Kraina Tysiąca SmakówŹródło zdjęcia: gandalf.com.pl Tekst NIE jest sponsorowany."Kuchnia miłosna" przykuła mój wzrok na półce swoją piękną okładką. Nie dość, że moim zdaniem jest ciekawie skomponowana, to
Kraina Tysiąca SmakówMój ulubiony obiad:) Przepisu nauczyłam się od mojej siostry Doroty. Są oczywiście drobne różnice - ona używa kminku, ja majeranku. Sos zagęszczam tylko mąką, ale można też
Kraina Tysiąca SmakówPrzepis na ciasto pochodzi z książki "Ewa gotuje. Ulubione", której recenzję pisałam niedawno. Ciacho od razu zwróciło moją uwagę i wreszcie miałam okazję, żeby je
Kraina Tysiąca SmakówDomowa czekolada ma jedną ogromną przewagę nad taką kupioną w sklepie... dodajesz do niej dokładnie to, na co masz ochotę. Figi? Orzechy? Rodzynki? Migdały? Suszone owoce
Kraina Tysiąca SmakówPrzeglądając jakąś gazetkę w sklepie trafiłam na przepis na polędwiczkę pieczoną właśnie w liściach pora... część przepisu zapamiętałam, resztę przerobiłam po swojemu:) Moja polędwiczka marynowała się
Kraina Tysiąca SmakówA jeśli tytuł miałby być precyzyjny, musiałabym napisać, że są to czekoladowe muffinki na spodzie z ciasteczka Oreo z kremem z dodatkiem Oreo i dekoracją z
Kraina Tysiąca SmakówKsiążkę otrzymałam dzięki uprzejmości wydawnictwa Zysk i S-ka.Rozmawiałyśmy ostatnio z koleżanką blogerką, że mnóstwo na sklepowych półkach książek kulinarnych sygnowanych przez gwiazdy. Przyciąga nas słynne
Kraina Tysiąca SmakówCzemu niebiańskie? Bo inspirowane meksykańskim ciastem "torta de cielo"... mój hiszpański utknął na poziomie podstawowym, ale z tego co rozumiem oznacza to placek lub
Kraina Tysiąca SmakówEmpanadas, czyli pochodzące z Argentyny pierogi, zapiekane w piekarniku. Idealnie nadają się na ciepłą przekąskę. Np. jako alternatywa do barszczyku na imprezkę :) Jeśli zależy Ci na
Kraina Tysiąca SmakówAparatu foto wciąż brak, a tu w lodówce czeka serniczek Davida Lebovitza w kolejce do sesji... ale jakoś sobie radzę:) Byle do wtorku...Zupy goszczą na
Kraina Tysiąca SmakówWłaściwie to przepis miał pojawić się jutro lub pojutrze, ale dziś na blogu właśnie pojawiło się magiczne 100 000 wyświetleń i miałam świetną motywację do działania
Kraina Tysiąca SmakówNie będę ściemniać, że co tydzień jeżdżę setki kilometrów nad morze po świeżą rybę prosto z kutra. Byłam dziś w jednym z dyskontów (nie wstydzę się
Kraina Tysiąca SmakówProsty - podstawowy przepis na muffinki :) Najprostsze i najszybsze. Idealne na takie okazje jak dziś. A może jakiś Pan się skusi, żeby je upiec dla swojej żony
Kraina Tysiąca SmakówWeekend to idealny moment na leniwe śniadanie:) I choć omlet nie wymaga ani dużo pracy, ani czasu, to jednak zazwyczaj takie śniadanie przychodzi czas właśnie w
Kraina Tysiąca Smaków"Kuchnia lwowska" Andrzeja Fiedoruka to książka bardzo nietypowa. Kucharska, ale niekucharska... Znajdziecie w niej przepisy "żywcem" spisane z zeszytów pewnej lwowskiej rodziny. Najstarsze notatki pochodzą z
Kraina Tysiąca SmakówKoleżanka namówiła mnie na małą zabawę ze zdjęciami... ciekawa jestem jak Wam się podobają efekty... To moja pierwsza samodzielna babka:) I wszyscy zgodnie stwierdzili, że
Kraina Tysiąca SmakówTaka miodówka i cytrynówka w jednym :) Wyjątkowo łatwa do zrobienia i trudna do opisania, bo jednocześnie jest słodka i kwaśna... Kogo zapytać odpowie inaczej. No i
Kraina Tysiąca SmakówKto mnie zna ten wie ile czasu spędzam w "warunkach kempingowych". Butla z gazem i grill to moje ulubione kuchenki latem:) A karkówka z grilla, nawet
Kraina Tysiąca SmakówKsiążka po prostu niezbędna w biblioteczce początkującego kuchcika, ale i bardziej zaawansowani znajdą tu dla siebie pomysły na wykwintne dania. I nie dotyczy to tylko wielbicieli
Kraina Tysiąca SmakówKto prosił o białe Święta? Przyznać się! Zakochałam się w babkach... od tej pory nie będzie na blogu innych wypieków ;) A tak poważnie, to myślę o
Kraina Tysiąca SmakówCytrusowymi wypiekami próbuję przegonić zimę :) Ale słyszałam dziś pocieszające informacje, że szykuje nam się najbardziej upalny kwiecień w historii! Pyszne, mięciutkie babeczki z wyczuwalną cytrynową nutą
Kraina Tysiąca SmakówWiedeńskich w internecie pełno, a każdy przepis inny. Na cieście, ciasteczkach takich i owakich... ale czy ze spodem to jeszcze sernik wiedeński?? W końcu zamknęłam przeglądarkę
Kraina Tysiąca SmakówDzisiaj na blogu występy gościnne ;) Galaretka z ozorków wieprzowych. I choć ja osobiście za tego rodzaju potrawami specjalnie nie przepadam, to jest to pierwsza galaretka, która
Kraina Tysiąca SmakówPo świętach mam dla Was propozycję szybkiego obiadu, z dedykacją dla wszystkich, którzy zmęczyli się długim staniem w kuchni i przygotowywaniem pracochłonnych potraw ;) Pyszne, delikatne
Kraina Tysiąca SmakówNikogo nie cytując - smacznie jak u mamy:) Najprostszy na świecie przepis:) Potrzebne są dosłownie trzy składniki: ugotowane ziemniaki, jajko i mąka ziemniaczana. No i osolona woda
Kraina Tysiąca SmakówNie wiem czy jest coś takiego jak książka podróżniczo-kucharska, ale właśnie taka kategoria byłaby idealna dla "Smaku tropików...". Pierwsze skojarzenie? Cejrowski. Zdarzyło mi się kiedyś
Kraina Tysiąca SmakówPonieważ "piękną mamy zimę tej wiosny"... Pyszna, gorąca czekolada z dodatkiem likieru tiramisu. Słodka, ale nie za bardzo, a przede wszystkim podwójnie rozgrzewająca ;) Polecam
Kraina Tysiąca SmakówKiedy pierwszy raz usłyszałam, że picie wody z cytryną lub limonką oczyszcza organizm, po prostu odruchowo się skrzywiłam ;) Choć okazuje się, że tylko pierwszego dnia wydaje
Kraina Tysiąca SmakówIlość "białego" za oknem powoli się zmniejsza. To znaczy, że pewnie niedługo wreszcie pojawią się pyszne i świeże warzywa, a na blogu wzrośnie liczba przepisów na
Kraina Tysiąca SmakówWczoraj były chwile radości, a dziś jest czas, żeby się chwalić:) Jakiś czas temu na blogu mogliście oglądać banerek zachęcający do oddawania na mnie głosów w
Kraina Tysiąca SmakówJakiś czas temu miałam okazję uczestniczyć w zorganizowanym przez Fundację Włosko-Polską InteRe. Spotkanie poprowadzili przedstawiciele firmy Terravecchia, zajmującej się produkcją oliwy z oliwek, która była
Kraina Tysiąca SmakówWiększość z nas cierpi na jakieś swoje drobne dolegliwości, co świetnie potrafią wykorzystać producenci różnego rodzaju leków i suplementów diety. Ich tabletki zapobiegają wszystkiemu i każdy
Kraina Tysiąca SmakówSama nie wiem, co mam napisać o tym cieście, bo wiecie, łatwo jest pisać, że coś jest "och i ach", a ten sernik jest taki trochę
Kraina Tysiąca SmakówMusiałam znaleźć jakiś sposób na spożytkowanie zupek chińskich, które ciągle przeszkadzały mi w szafce. Nie lubię ich jeść, raz na rok, na jakimś wyjeździe... zdarza się
Kraina Tysiąca SmakówKuchnia pełna świeżych warzyw, owoców, serów, ziół - marzenie każdego wielbiciela sałatek. Taką kuchnię udostępnili blogerom firma Oleofarm i łódzki Andel's Hotel w ramach cyklu "Dietetyczne
Kraina Tysiąca SmakówSchab z sosem pomidorowo-ziołowym i puree borowikowo-ziemniaczanym spojrzał na mnie błagalnie z ulotki Lidla. Przyznam Wam szczerze, że jakoś nie przepadam za połączeniem
Kraina Tysiąca SmakówDosyć szybki i nie bardzo skomplikowany sposób na chińszczyznę w domowym zaciszu :) Raczej rzadko używam owoców do dań obiadowych (może zbyt rzadko?), ale ananas w miodzie
Kraina Tysiąca SmakówŚniadanie, drugie śniadanie lub deser - w zależności od nastroju. A jeśli zrezygnować z cukru, to również dietetyczne ;) Osobiście nie lubię kanapek z serem, twarożkiem, o jogurtach
Kraina Tysiąca SmakówJeszcze w poprzednim wpisie zastrzegałam się, że nie lubię jogurtu :) Bo nie lubię :) Ale delikatnie dosłodzony i ubity naturalny jogurt grecki podany lub zmiksowany z owocami
Kraina Tysiąca SmakówBardzo szybka i prosta sałatka, idealna do potraw z grilla. Świetnie sprawdzi się również przy obiedzie, ale tylko jeśli lubicie czosnek ;) Pomidorki koktajlowe można zastąpić
Kraina Tysiąca SmakówKarkówka to chyba najczęściej grillowane mięso. Najprościej posypać ją gotową mieszanką przypraw, ale moim zdaniem są one nudne :) Każde mięso smakuje podobnie, a poza tym ileż
Kraina Tysiąca SmakówProsta, szybka i pyszna, idealna do obiadu. Nie wymaga krojenia dużej ilości składników ;) Najlepiej smakuje oczywiście z młodymi marcheweczkami, które mogłabym chrupać bez końca i
Kraina Tysiąca SmakówLucynka to jedno z moich ulubionych ciast. Już sama nazwa mi się ciepło kojarzy, choć nie mam pojęcia skąd się wzięła. W każdym razie taka się
Kraina Tysiąca SmakówTak jakoś miałam ochotę na makaron, brokuła... A brokuł z fetą to zawsze dobre połączenie :) Ot i stąd cały pomysł. Jeszcze parę pomidorków dla smaku i
Kraina Tysiąca SmakówNa bananowe muffiny miałam ochotę już od dawna i kiedy zobaczyłam je u Łasucha w kuchni wreszcie zmobilizowałam się, żeby je zrobić. Ponieważ nigdy nie piekłam
Kraina Tysiąca SmakówTo zdecydowanie wersja dania dla dorosłych, chyba że wasze pociechy lubią ostre smaki :) Jeśli nie wystarczy, że pominiecie pieprz cayenne i będzie pyszna potrawa dla całej
Kraina Tysiąca SmakówAch ten rabarbar :) Chodził za mną i chodził, aż wreszcie dopadł mnie w sklepie... a że miałam upiec ciasto, to tak wyszło... i miało być z
Kraina Tysiąca SmakówZ mikrofali korzystam niespecjalnie często. Nie moja bajka - wychowałam się bez i jakoś wolę sobie coś odsmażyć niż odgrzać w kuchence mikrofalowej. Chociaż nie zaprzeczam, że
Kraina Tysiąca SmakówNiby nic odkrywczego, ale warto się skusić :) W upalne dni taki zaspokoi pragnienie dużo lepiej niż napoje, w których składzie jest tylko cukier i różne "
Kraina Tysiąca SmakówUff... gotowanie na rynku Manufaktury w Łodzi w ramach Festiwalu Dobrego Smaku mam już za sobą :) Trzeba przyznać, że miałam trochę "stresa", bo nie
Kraina Tysiąca SmakówSandacz lub dowolna inna ryba - w ten sam sposób przygotowuję morszczuka, mirunę. Może być też panga, ale osobiście za nią nie przepadam. Każdy filet się nada
Kraina Tysiąca SmakówBabeczki idealnie waniliowe, mięciutkie, po prostu pyszne... zniknęły tak szybko jak powstały :) Czytaj dalej »
Kraina Tysiąca SmakówWakacje za pasem, a mobilizacji do sportu jak nie było tak nie ma... Jestem absolutnym sportowym leniem... Lubię pływać, ale nie lubię wychodzić na basen, jak
Kraina Tysiąca SmakówW sobotę 8.06 miałam ogromną przyjemność przygotować meksykańskie tortille na rynku Manufaktury w Łodzi. Muszę Wam przyznać, że ręce mi się trzęsły, gdy sympatyczny Pan Jarek
Kraina Tysiąca SmakówJedna z moich ulubionych potraw z dzieciństwa :) Zawsze uwielbiałam jak mama przygotowywała karkówkę w delikatnym sosie z kopytkami, kluskami śląskimi lub pampuchami... a jeśli zostawało na
Kraina Tysiąca SmakówMoje zauroczenie tymiankiem nie przemija - do sosu, do kotleta do grilla... tymianek, tymianek, tymianek. Świeży, suszony, jaki akurat jest pod ręką - choć trzeba przyznać, że świeży
Kraina Tysiąca SmakówSzaszłyki mogę jeść w każdej postaci i w każdej marynacie :) Z mięsem i dowolnymi dodatkami... tutaj tylko cebula, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać
Kraina Tysiąca SmakówTakie jak lubię najbardziej, czyli mocno mięsne ;) Ostatnie upały nie sprzyjały raczej długim godzinom przy gorącej kuchence czy piekarniku :) Dlatego ilość pojawiających się na blogu przepisów
Kraina Tysiąca SmakówSerniki na zimno przez długi czas były moją zmorą :) Najprostszy na świecie, a jednak ciągle coś mi z nimi nie wychodziło... raz jakoś źle dodałam żelatynę
Kraina Tysiąca SmakówTa sałatka to efekt mojego nieprzemijającego zauroczenia tymiankiem :) I chyba nawet smakuje mi bardziej smakuje mi niż klasyka z bazylią, bo jest bardziej wyrazista w smaku
Kraina Tysiąca SmakówFinałowi konkursu BlogerChef towarzyszyło mnóstwo imprez. Wzięłam udział m.in. w warsztatach z Adamem Chrząstowskim, na których powstało pięć pysznych potraw, a kolejki do degustacji były długie
Kraina Tysiąca SmakówBabeczki z czerwonymi porzeczkami to dla mnie idealne połączenie słodyczy z delikatnie kwaskowym smakiem owoców. Surowych porzeczek raczej nie jadam, ale w takiej otoczce po prostu
Kraina Tysiąca SmakówKiedy zobaczyłam surówkę z kalarepy u Biedronki, wiedziałam, że pojawi się i u mnie, jak tylko kalarepki w ogródku urosną :) Dostałam od siostry masę sadzonek
Kraina Tysiąca SmakówA ja aż tak kreatywna jak McGyver nie jestem :) Zrobiłam sobie w niej shake'a. A przy okazji doszliśmy do bystrego wniosku, że za "
Kraina Tysiąca SmakówOrzeźwiający, lekko kwaśny deser, idealny w upalny dzień... Na dole warstwa serka, lekko dosłodzonego do smaku. Środek to serek zmiksowany z porzeczkowym musem, a na wierzchu
Kraina Tysiąca SmakówPrzez ostatnie trzy tygodnie miałam przyjemność prowadzić na Mikserze Kulinarnym akcję "Truskawkowy zawrót głowy 2013". To pierwsza akcja za jaką się zabrałam... zaplanowałam sobie wszystko pięknie
Kraina Tysiąca SmakówZacznijmy od tego, że lubię takie spotkania. Otwierają mi oczy na to, jak wielu jeszcze rzeczy nie spróbowałam i jak fajnie można sobie jeszcze w kuchni
Kraina Tysiąca SmakówCzerwona porzeczka sprawia mi problem :) I nie jest to problem natury kulinarnej, a problem natury językowej... bo tak się zastanawiam - na logikę sok robi się z
Kraina Tysiąca SmakówTak już bywa, że czasami po weekendzie człowiek jest bardziej zmęczony niż przed :) Nawet jeśli prześpi pół niedzieli... Więc ku pokrzepieniu na drugie śniadanie orzeźwiająca sałatka
Kraina Tysiąca SmakówChciałam Wam się pochwalić z czym ostatnio eksperymentuję i co odkryłam, dlatego dziś będzie trochę długaśnie, ale możecie po prostu przejść na koniec :) Pisałam niedawno o
Kraina Tysiąca SmakówWeekend zapowiada się cieplejszy, więc dziś polecam szaszłyki. Szaszłyki są drobiowe, więc będą propozycją bardzo rodzinną i maluchy również nie powinny wybrzydzać ;) Piersi z kurczaka świetnie
Kraina Tysiąca SmakówLato w pełni, spędziłam świetny weekend na Mazurach, przywiozłam trzy litry miodu, który smakuje jak miód... Zjadłam mojego ulubionego gofra w Mikołajkach - jeszcze nigdy się na
Kraina Tysiąca SmakówMoże nie jest to dobry pomysł na panujące aktualnie upały, ale z drugiej strony samo przygotowanie takiego obiadku zajmuje chwilkę, a później można z kuchni wyjść
Kraina Tysiąca SmakówKochani, ogłaszam mały urlop... i korzystając z okazji uroczyście obiecuję i przyrzekam, że dla dobra moich umęczonych patrzeniem w monitor oczu oraz mojego zdrowia psychicznego nie
Kraina Tysiąca SmakówPrzyznam się Wam, że urlop mnie rozleniwił, a powrót do rzeczywistości nie był łatwy :) Tymczasem pomidory urosły mi jak szalone i jestem z tego powodu bardzo
Kraina Tysiąca SmakówSą dni kiedy każda minuta jest cenna i wydaje Ci się, że najszybszy obiad zjesz w McDonald's, KFC lub budce z kebabem... przedstawiam idealne
Kraina Tysiąca SmakówJakiś czas temu miałam przyjemność poznać Ewę - autorkę MojeTworyPrzetwory. Jej strona jest absolutną kopalnią pomysłów na przetwory i była pierwszą, która przyszła mi do głowy, gdy
Kraina Tysiąca SmakówProsty, pyszny i myślę, że ciekawy pomysł na obiad. Udka bez kości piecze się krócej, a szynka nadaje całości smaczku ;) Czytaj dalej »
Kraina Tysiąca SmakówKlasyka w polskich domach ;) Pokusiłabym się o stwierdzenie, że jest to jedna z najczęściej goszczących na naszych stołach potraw. Pamiętam ze szkoły, że były czasy, kiedy
Kraina Tysiąca SmakówPrzygotowanie w ten sposób piersi z indyka zajmuje chwilę. Warto jednak przeznaczyć trochę czasu na to, aby poleżała w marynacie. Tak przyrządzona będzie miękka i wilgotna
Kraina Tysiąca SmakówThe Mexican ul. Ogrodowa 19a (Rynek Manufaktury) Łódź Ile czasu trzeba spędzić w restauracji, żeby napisać jej recenzję? Godzinę? Półtorej? Do "The Mexican" wybrałam
Kraina Tysiąca SmakówMaślaki marynowane w zalewie octowej Jeżdżę na działkę do "maślakowego lasu" i przyznam się szczerze, że tęsknię za dużą ilością prawdziwków, podgrzybków i kozaczków
Kraina Tysiąca SmakówRisotto z maślakami Strasznie dużo się ostatnio u mnie dzieje, relacje i recenzje czekają na spisanie, ale ponieważ sezon na grzybki w pełni, najpierw szybciutko risotto
Kraina Tysiąca SmakówCytrynowe ciasto ucierane Bardzo łatwe i szybkie ciasto, a jednocześnie delikatne, lekkie i pysznie cytrynowe :) Ucieramy składniki we właściwej kolejności, przekładamy do keksówki i już. Ciasto
Kraina Tysiąca SmakówJeśli chodzi o sałatki moja siostra jest niezastąpiona. Zawsze kroiłam wszystkie składniki i zostawiałam jej do przyprawienia. I w sumie tak jest do dziś, bo wiem
Kraina Tysiąca SmakówLucynka na blogu już gościła, choć w trochę innej wersji (zobacz: Lucynka). Opowiadałam Wam, że to moje ulubione ciacho do kawy, choć jego przygotowanie nie jest
Kraina Tysiąca SmakówPierogi ruskie - moje ulubione :) Pierogi ruskie zawsze były moimi ulubionymi. Najbardziej kojarzą mi się z czasami studiów, kiedy przywoziłam od mamy całe tony różnych pierogów, krokietów
Kraina Tysiąca Smaków"Księga chleba" Ponieważ dziś Światowy Dzień Chleba, mam dla Was recenzję książki właśnie o chlebie... Przyszło Wam kiedyś do głowy, żeby zastanowić się jak
Kraina Tysiąca SmakówNie pamiętam, gdzie po raz pierwszy wypatrzyłam przepis na tego pysznego kotleta, chyba była to jakaś gazeta... W każdym razie było to dosyć dawno, a cordon
Kraina Tysiąca SmakówDługo się zastanawiałam czy opublikować ten wpis :) Dlaczego? Bo gnocchi wyszły mi trochę niekształtne :) Nie mam specjalnego drewienka do ich kształtowania, więc męczyłam się z każdą
Kraina Tysiąca SmakówNie da się ukryć, że większość maluchów, czy rodzice tego chcą czy nie, uwielbia słodkości. Niestety coraz więcej dzieciaków cierpi na alergie pokarmowe, a co za
Kraina Tysiąca SmakówPyszne, wilgotne i mięciutkie czekoladowe muffiny mogą być bazą do różnych kremów. Dziś proponuję podać je z kremem pomarańczowym z waniliowym akcentem. Bardzo dobre połączenie :) Krem
Kraina Tysiąca SmakówOj dawno nie było ryby :) Dziś prosta propozycja dla zapracowanych - najlepiej przygotować sobie rybę rano, przed wyjściem do pracy, poleży w lodówce z przyprawami i będzie
Kraina Tysiąca SmakówListopad był dla mnie podły. Co prawda jeszcze się nie skończył, ale jestem przekonana, że teraz już będzie lepiej. Właściwie to wolę myśleć, że już grudzień
Kraina Tysiąca SmakówŚwięta dopiero za miesiąc, ale wychodzę z założenia, że o prezentach lepiej myśleć za wcześnie niż na ostatnią chwilę. Te kupowane na szybko, byleby tylko coś
Kraina Tysiąca SmakówInspiracją dla potrawy było piwo Książęce Burgundowe Trzy Słody - uwarzone z dziką różą. Ma piękny kolor i bardzo specyficzny smak, więc niezależnie czy lubicie pić piwo
Kraina Tysiąca SmakówCzy ja wspominałam, że listopad jest dla mnie w tym roku wyjątkowo pechowy? Choć może nie do końca, bo jednak udało mi się wygrać w konkursie
Kraina Tysiąca SmakówCzekoladowe muffiny z orzechami laskowymi i kremem piernikowym Święta zawsze kojarzyły mi się z makowcem, sernikiem... Nie piekliśmy nigdy piernika, nie przypominam sobie pierniczków :) Jednak bardzo
Kraina Tysiąca SmakówDzięki migdałom sałatka jest bardziej chrupiąca i ma "wykwintny" charakter ;) Chwaliłam się już na Facebooku, ale tylko niewielki procent z Was tam zagląda, pochwalę
Kraina Tysiąca SmakówKrólik w lekkim sosie śmietanowym z dodatkiem wina W zamierzchłych czasach, gdy byłam małym dzieckiem mój dziadek hodował króliki :) Z opowieści wiem, że przygotowywało się z
Kraina Tysiąca SmakówChciałabym udowodnić Wam i sobie, że nawet nie mając niezliczonej ilości foremek, można zrobić coś z niczego ;) Mam ambitne plany z kółek (wyciętych szklankami i kieliszkami
Kraina Tysiąca SmakówKsiążkę Basi Ritz "Dom pełen smaku" wygrałam niedawno w konkursie i przyznam szczerze, że mnie zauroczyła :) A ponieważ jak podtytuł wskazuje jest to "
Kraina Tysiąca SmakówOstatnio na blogu pojawiła się recenzja książki Basi Ritz "Dom pełen smaku", w której pisałam, że muszę upiec te muffiny koniecznie. I upiekłam :) Muffiny
Kraina Tysiąca SmakówLebkuchen - niemieckie, mięciutkie pierniczki - tak wyglądają na "surowo" bez lukru, polewy itp. Lebkuchen to pierniczkowe "last minute". Powinny być miękkie już następnego
Kraina Tysiąca SmakówBiszkopt na majonezie z masą makową Bardzo lubię ciasta przygotowane z dodatkiem majonezu - zawsze są puszyste i mięciutkie, bardzo delikatne. Choć majonez w cieście w pierwszej
Kraina Tysiąca SmakówSeromakowiec to rozwiązanie dla leniwych :) Dla tych, którym się nie chce albo po prostu nie mają już czasu, żeby np. na Święta upiec sernik i makowiec
Kraina Tysiąca SmakówMałe kanapeczki z okrasą z makreli to fajna przystawka na imprezę :) Dawno, dawno temu, można powiedzieć, że w zamierzchłych czasach, odbył się finał konkursu BlogerChef. Wśród
Kraina Tysiąca SmakówJedna z moich ulubionych sałatek, ma w sobie coś, co mnie przyciąga, może to kuskus i tuńczyk bardzo do siebie pasują? ;) Choć konsystencją trochę przypomina pastę
Kraina Tysiąca SmakówPierś z kurczaka pieczona w maśle, podana z pikantnymi warzywami i kaszą kuskus Pierś pieczoną w maśle po prostu uwielbiam :) Jest miękka, wilgotna i lekko... maślana
Kraina Tysiąca SmakówChoć ostatnio bardzo popularne jest "to, co nasze jest najlepsze jest, bo nasze jest", postanowiłam jednak sięgnąć trochę do innych i przetestować na własnej skórze,
Kraina Tysiąca Smaków