Niemiecka sałatka ziemniaczana: ziemniaki, jajko, cebula i ogórek Ziemniaczana sałatka to idealny "zapychacz". Idealnie sprawdzi się jako dodatek do potraw z grilla. Będzie też
Kraina Tysiąca SmakówPasta śniadaniowa z makreli z koperkiem i pomidorową "nutą" :) Kupując rybę - czy świeżą, czy z puszki, nie jestem niestety w stanie sprawdzić ile metali
Kraina Tysiąca SmakówWarsztaty w Ganesh. Jak zwykle piękną mam minę na zdjęciu :) /zdj. Organizatorzy Moje doświadczenia z kuchnią indyjską nie są zbyt bogate, przyznaję się bez bicia. Jednak
Kraina Tysiąca SmakówSałatka z piersią kurczaka, serem feta i roszponką Składniki wystarczą na przygotowanie dwóch dosyć sporych porcji. Będzie idealna na drugie śniadanie do pracy. Ja zjadłam ją
Kraina Tysiąca SmakówSmaczny, zdrowy i bardzo prosty koktajl. Banan, kiwi i pomarańcza, nic więcej nie potrzeba, ale zawsze możesz dodać szczyptę ulubionej przyprawy lub np. kilka listków mięty
Kraina Tysiąca SmakówZupa z botwinki - najważniejsza zupa wiosną ;) Wiosna nieodłącznie kojarzy mi się z rabarbarem i zupą zwaną "botwinką". Rabarbar mama zawsze miała na działce, a
Kraina Tysiąca SmakówSałatka ziemniaczana z boczkiem Dzień przed Świętami było "wielkie wędzenie" zwane dalej "wielkim piciem piwa". W każdym razie po tym wydarzeniu pozostało
Kraina Tysiąca SmakówKompot jabłkowo-rabarbarowy z nutą limonki Nie wyobrażam sobie wiosennych, ciepłych dni bez kwaskowatego kompotu z rabarbarem. Połączenie słodkich jabłek i kwaśnego rabarbaru jest absolutnie idealne
Kraina Tysiąca SmakówPamiętam, że pierwszy barszcz biały jaki ugotowałam, to była katastrofa :) Ugotowałam sobie wywar na jakimś mięsie, gotowałam w nim później białą kiełbasę, a na koniec wlałam
Kraina Tysiąca SmakówSos majonezowo-ketchupowy z czosnkiem i szczypiorkiem Od dzisiaj na blogu nowa, sezonowa seria postów - sosy do grilla. I choć temat na czasie, bo wiosna, to
Kraina Tysiąca SmakówMój pierwszy cukier fiołkowy. Przeglądałam różne przepisy w internecie, wszyscy używają pięknych fioletowych fiołków. U mnie rosną trójbarwne. Wykorzystałam proporcje z tego przepisu, mój cukier nie
Kraina Tysiąca SmakówJajka faszerowane awokado Jakoś do tej pory awokado nie robiło na mnie specjalnego wrażenia, więc kiedy siostra wymyśliła, żeby faszerować nim jajka, jakoś nie podeszłam do
Kraina Tysiąca SmakówMasło czosnkowe z koperkiem Masło czosnkowe to zawsze dobry pomysł na grilla, zwłaszcza do ziemniaczków. Ale i grzanki wychodzą z nim świetne. Można przygotować je sobie
Kraina Tysiąca SmakówJeśli mam ochotę na ciasto z owocami najczęściej jako "bazę" wybieram ciasto jogurtowe lub właśnie na majonezie. Miny osób, które jedzą to drugie są
Kraina Tysiąca SmakówSernik czekoladowy Właściwie to ser i czekolada to niekoniecznie moje ulubione połączenie, ale znam tylu jego miłośników, że choć sama nie do końca jestem przekonana, postanowiłam
Kraina Tysiąca Smaków