kraina lodu - 114 przepisów (strona:7/8)

Morderca - Inni, lecz tacy sami, rozdział I 131

mimo mdłości, zawrotów głowy, zasypiania na stojąco i wymiotów mam dalej domowe obowiązki i opiekę nad Zuzią na głowie.  Gdybym nie miała trochę wpisów z zamkniętego bloga Kolorowa Kraina to chyba nie miałabym czego dodawać na blog. Jeszcze niedawno spędzałam od 2 do 4 godzin niemal codziennie przy komputerze, czasem więcej, jak siedziałam po nocach. Teraz(...)coś przed sobą. Po chwili powoli odwrócił się i z dziwnym uśmieszkiem na szarej twarzy zerknął w stronę zbliżającego się intruza. Za tajemniczym mężczyzną na warstwie śniegu i lodu leżał nieruchomo jakiś nastolatek.  Jerzy przeraził się na widok martwego chłopaka i straszliwych czerwonych oczu mężczyzny. Zatrzymał się kilka metrów od niego, czując, że robi mu się coraz zimniej mimo

Anioszek w kuchni
Urlop z dzieckiem....czyli co zjeść i gdzie. Miejsca przyjazne dzieciom. 160

skrajnie  mała  liczba  dni  z  pokrywą  śnieżną, wydłużony okres bez przymrozków oraz jedne z najmniejsze średnie amplitudy temperatur (ciepła zima-chłodne lato). Krainy klimatyczne  Nowogardzko-Gryficka i Koszalińska obejmujące gminy Gościno, Dygowo, Rymań i Siemyśl w stosunku do regionu zachodniopomorskiego i północnej  powiatu  cechują  się  dodatkowo  większą(...)się na górę. Oczy szeroko otwarte, uszy nastawione. Miejsca zabaw dla dzieci zwykle są w cieniu pośród drzew, także można odsapnąć. Posiedzieć, popatrzeć, wypić kawę dojeść kolejnego gofra i loda bo dziecko miało ochotę, ale w trakcie się rozmyśliło.  Złodzieje... Na każdym kroku czają się pożeracze drobnych. No ale jak nie puścić na to dziecko? tylko potem człowiek patrzy

ClauditteMissCooking
Na jeżyny! TU I TAM nr 26 w trzech odsłonach - creme caramel, crostini i galaretka. 146

coraz trudniej się w nie wedrzeć. Matowa zieleń liści, pędy i kolce w barwach osadu wina - to koloru papieru do obkładania zeszytów i szkolnych podręczników. (...)  Najpyszniejsze będą jeżynowe lody, jeszcze dziś wieczorem - zamrożona słodycz, w której drzemią uśpione ostatnie promienie słońca, podszyte mrocznym chłodem.  Jeżyny, czarne i błyszczące. Ale przy zbieraniu najlepiej smakują te, w których tkwi jeszcze(...)drodze do jeżynowego raju! Polecam Wam także pyszną galaretkę z jeżyn , którą pokazywałam tu (klik) chyba już dwa lata temu... Ależ ten czas pędzi! Jeżynowy wpis dedykuję A. z krainy mirabelek - pamiętasz pytałaś mnie kiedyś o jeżyny i co z nich zrobić jeśli ma się ich dużo, za dużo. To moja druga odpowiedź:) CROSTINI Z JEŻYNOWĄ PASTĄ Z KOZIM SEREM

KUCHARNIA
Wakacje. Tort czy naleśniki? Crepes Suzette. 137

duchami " może skończyć się inaczej?!  I wielka chęć na podróż autostopem, jak Poldek i Duduś z odkrywanej znów po latach " Podróży za jeden uśmiech " (pamiętacie?).  Lody. Mnóstwo lodów. Pysznych, domowych.  O smakach nowych, wymyślanych, ulubionych. Zjadane późną nocą wprost z maszynki, która na próżno chce odpocząć.  Zmęczenie.  Ogromne i pełne szczęścia od wszystkich przygód, zabaw(...)paterę i kroić jak tort. Sos cudownie przenika naleśniki, których brzegi od zapiekania są rozkosznie chrupiące, a środek rozpływa się w ustach. Polane dodatkową porcją pomarańczówki przenoszą w krainę wielkiego szczęścia;) * cytat z czasopisma KUCHNIA, nr 7(137)/lipiec 2006 ** inspiracją był przepis znaleziony w KUCHNI, nr1(131)/2006

KUCHARNIA
Sambucus nigra L. - syrop z kwiatów 193

Witajcie! Zapraszam Was dziś do Ziołowej Krainy . Rośnie w niej wiele ziół, których mocy i znaczenia nie jesteśmy w stanie sobie wyobrazić. Podążamy ścieżką pośród wielkich drzew, których rozłożyste liście dają cień przed promieniami słońca. Lekki wiaterek muska naszą twarz i wplątuje się we włosy....Idąc wąską ścieżką, mijamy rośliny małe i duże. O kwiatach żółtych, owocach białych lub czerwonych(...)momentu zagotowania. Gotowe! Propozycja podania: Do kieliszka wkładamy plasterek cytryny i plasterek limonki, kilka listków mięty. To delikatnie dusimy łyżeczką, aby cytryna i mięta puściły soki. Dodajemy kilka kostek lodu. Dolewamy troszkę soku z czarnego bzu i wody mineralnej (najlepiej lekko gazowanej). Całość wieńczymy odrobiną Prosecco!* www.steak-company-berlin.de Dolce Vita! * białe włoskie wino musujące

Kuchnia smaków
Madera, raj na Oceanie Atlantyckim 172

bardziej świadomie. Jednak wracając do sedna, piszę ten post by podzielić się z Wami wrażeniami z wakacji, na które wraz z Najukochańszym wyjechaliśmy z początkiem paźdzernika na Maderę, nazywaną krainą wiecznej wiosny i podzwrotnikowym rajem, co w pełni potwierdzamy! Choć pobyt na wyspie oferuje wiele biur podróży, z wielkiej niechęci do wyjazdów zorganizowanych w dwa dni zaplanowaliśmy go sami(...)Smażone szprotki Fot. Estepada, czyli szaszłyk z mięsa wołowego marynowanego w czosnku, liściach laurowych i maderze (winie) Fot. Sałatka z McDonald's ;) Fot. I deser - uwielbiane przeze mnie lody!!! Obok jedzenia, podziwiania przyrody, najprzyjemniejsze w naszym pobycie były bezcelowe, niespieszne spacery (nie)utartymi szlakami i poznawanie tego miejsca. Fot. Widok z restauracji w marinie, Funchal Niestety wszystko co dobre szybko

Taste Of My Day
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 143

których spróbowałem starałem się Wam, choć pokrótce przybliżyć. Położenie Restauracji na kulinarnym szlaku Opolski Bifyj. NIEMODLIN I KRAINA KARPIEM PŁYNĄCA Niemodlin to niewielkie miasteczko położone na skraju Borów Niemodlińskich — krainy obfitującej w jeziora pełne karpi. Ryba, która kojarzy nam się głównie z obchodami Bożego Narodzenia, tutaj jadana jest nie tylko od Święta. Stawy hodowlane w tym regionie były już obecne(...)tylko na kawę, a mogliśmy spróbować lokalnych łakoci: szpyrek — popularnych na Śląsku ciastek robionych ze słoniny,   szpajzy   z kakao oraz z cytryną — pianki z białek, przypominającej ciepłe lody, kulek mlekowych z mleka suszonego i makówek — wigilijnego deseru z maku i bułki na mleku z miodem. Mieliśmy też niepowtarzalną szansę posłuchać gwary śląska białego i dowiedzieć się czegoś więcej

Food Square
Tajlandia od kuchni 177

Tajlandia zwana także Krainą Uśmiechu kojarzy się z gorącym klimatem, rajskimi plażami i pysznym jedzeniem. Niedawno wróciłam z 3-tygodniowej wyprawy do tego pięknego kraju, gdzie miałam okazję osobiście spróbować słynnych tajskich przysmaków i przekonać się, czy rzeczywiście są takie pyszne i takie pikantne, jak je opisują ;) Jeśli jesteście ciekawi co i jak jada się w Tajlandii-zapraszam do lektury(...)opcje z ananasem, mango, kokosem, a nawet jajkiem czy szynką i serem), na wierzchu z nutellą, skondensowanym mlekiem lub inną słodką polewą. Bomba kaloryczna. Ale jaka pyszna! No i lody, koniecznie trzeba wspomnieć o lodach. Największe wrażenie robią te podawane w łupinkach kokosów, z dodatkiem kokosowego miąższu i orzechów, dla chętnych również z polewą. Fajne są też tzw. „tajskie lody

Zawsze głodna!

Proponowane wyszukiwania