robiłam to danie miał być schabowy well pizza ,ale się okazało ,że zamiast bułki tartej panierowałam kotleta w sezamie.Ze znajomymi zastanawialiśmy się jak nazwać ten kawałek kotleta i wyszło ,że pizzeta schabowo-sezamowa.Nawet nie wiem czy takie słowo jak "pizzeta"istnieje ,ale co mi tam grunt ,że dobre i pizze w smaku przypomina ,a sezam nawet nieźle się z dodatkami komponuje.Zapraszam.Przepis(...)robiony ot tak sobie bez miar i ilości,a reszta to inwencja już tylko Wasza.:) np.4 kotlety schabowe jajko przyprawa do pizzy sezam do panierowania czarne oliwki papryka czerwona ser żółty starty czosnek granulowany plastry pieczarek olej do smażenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kotlety płuczemy i osuszamy.Posypujemy przyprawą do pizzy .Jajko roztrzepujemy i obtaczamy w nim kotlety ,potem obtaczamy je w sezamie.Smażymy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDziś proponuję Wam całkiem fajny obiad. Schabowa kieszeń , to płat schabowego nadziewany pieczarkami w cieście naleśnikowym. Dzięki temu, że kotlety zapiekają się w naczyniu żaroodpornym, mięso jest mięciutkie, a ciasto naleśnikowe delikatne i rozpływające się w ustach. Składniki na kieszenie (na 4 porcje): 4 grubsze kotlety schabowe bez kości, 40 dag pieczarek, 1 średnia cebula, oliwa, sól, pieprz, możemy jeszcze(...)drobno i włożyć ją na patelnię do pieczarek. Doprawić dość intensywnie solą i pieprzem. Smażyć do całkowitego odparowania płynu, aż masa stanie się gęsta. Ostudzić. 3. Mięso opłukać. Każdy kotlet rozbić bardzo cienko na duży płat mięsa Ja przykrywam folią spożywczą każdą część i rozbijam( kształtując na prostokąt bądź kwadrat). Dzięki temu mamy czysto w kuchni, a mięso mniej się
Pysznosci Babci Basizamyśle miały być wegańskimi kotletami, ale podczas pieczenia wyszły placki. Za drugim podejściem liczyłam więc na placki, ale wyszły bardziej kotlety. Tak więc nie wiem jak je nazwać, bo faktycznie i za placki i za kotlety mogą robić. No to robią! Ale dziś kotletoplacki podawane z batatami, które ostatnimi czasy robią furorę w mojej kuchni (wciąż i niezmiennie przepisy nadganiam(...)mąkę, dodajemy olej i całość mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, przyprawy i ponownie dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki, podobnie jak kotlety mielone, i wykładamy na wyłożoną pergaminem blachę. Smarujemy pędzelkiem silikonowym zanurzonym w oleju, wierzch każdego „kotletoplacka” i posypujemy ziarnami słonecznika lekko dociskając. Wkładamy do nagrzanego na 220 stop
gutfuttargach. W okresie od lata do jesieni masowo wykorzystuje cukinie w wielu przepisach. Od gulaszy, leczo, placków, po przez makaron czy dania deserowe. Ostatnio naszła mnie ochota na kotlety z cukinii, dlatego lekko zmodyfikowałam mój sprawdzony przepis na placki. Kotlety wyszły pyszne, chrupiące na zewnątrz, a w środku miękkie. Kotlety z cukinii Składniki (na 8 średnich kotletów(...)odciśnij wodę z cukinii i przełóż do miski. Do cukinii dodaj wszystkie przyprawy, mąkę, bułkę tartą i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej. Smaż na średnim ogniu patelni do zarumienienia. * Trzeba sprawdzać skład bułki tartej - niektóre mogą być niewegańskie. Ja swoją kupuję w Auchan. ** Odciśniecie
wegujemyDziś zamieszczam przepis na bezglutenowe kotlety inspirowane trochę kuchnią Podlasia. Dla mnie jest to też sposób na wykorzystanie miodu z tamtego roku, zwłaszcza że czeka na mnie miód tegoroczny :) Składniki (na 15 kotletów): 250 ml kaszy jaglanej 300 g ziemniaków łyżka-dwie mąki ziemniaczanej sól dymka (zielona część) 400 g kapusty kiszonej 2 łyżki miodu olej do smażenia Kaszę wypłukać(...)tyle, by masa nie była zbyt mokra) i pokrojoną zieloną część dymki. Wymieszać. Porcję masy rozpłaszczyć w dłoniach. Na środek wkładać kapustę. Skleić brzegi "ciasta" i uformować w płaski kotlet. Kotlety smażyć w rozgrzanym oleju na jasno brązowo. Podawać z surówką lub chutneyem (u mnie z chutneyem z zielonych pomidorów ). ----- Podobne: Pasztet jaglano-grzybowy Kotlety selerowo-jaglane Kotlety jaglano
Weekendy w domu i ogrodzieWracamy do prostych, szybkich i przepysznych przepisów. Tym razem skłaniamy się ku słonecznym i śródziemnomorskim klimatom. Nie zabraknie pomidorów, oliwek i świeżej bazylii, a wszystko to dzięki przepysznym ziemniaczanym kotletom. Zróbcie je na obiad, a obiecujemy, że nie pożałujecie! Do dzieła! Śródziemnomorskie kotlety ziemniaczane Przepis na ok 13-15 kotletów Potrzebujemy: ok. 6 średniej wielkości ziemniaków ok. 15 sztuk(...)pieprz Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki ostudzamy i ugniatamy. Pomidory suszone i oliwki kroimy w kosteczkę. Bazylię siekamy. Dodajemy do ziemniaków. Dodajemy oliwę, mąkę oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, układamy na blasze i pieczemy w 180*C ok. 20 minut (w międzyczasie obracając je). Kiedy kotlety będą ładnie zarumienione zabieramy się za jedzenie :) Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe PolePamiętam taki kotlet z dzieciństwa, czy on mi wtedy smakował? no właśnie chyba nie bardzo bo był jakiś taki mdły i bez smaku. Dzisiaj jednak przedstawiam Wam kotlety z chrupiącą skórką, dobrze doprawione i pyszne, na pewno nikt po takim kotlecie nie będzie miał traumy o nie. Można je również podać dla wegan ale wówczas masło zastąpić wystarczy olejem(...)jajo do panierki mlekiem. Do kotletów podałam botwinkę, źródło witamin wszelakich i pyszną przystawkę. Zachęcam do smażenia tych wybornych kotletów. Wegetariański kotlet z selera z chrupiącą botwinką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebyłam mała to nienawidziłam jajek! No chyba, że były w postaci kotletów jajecznych, które często w dzieciństwie przygotowywała mi babcia i mama. Ostatnio wracając do domu poczułam znajomy zapach, który przywrócił mnóstwo miłych wspomnień. Zaciekawiona co tak pachnie, poszłam do kuchni i zobaczyłam moją mamę robiącą masę na kotlety jajeczne. Później zaczęłam przygotowywać składniki na nuggetsy z kaszy jaglanej, które(...)chciałam zrobić na obiad. Jednak zachęcona zapachami z dzieciństwa stwierdziłam, że spróbuje zrobić wegańską wersję kotletów jajecznych. Wszystkim w domu kotlety bardzo zasmakowały, a moja 5-letnia siostra powiedziała nawet, że są lepsze od tych zrobionych przez mamę, więc myślę, że mi się udało :). Wegańskie kotlety jajeczne z kaszy jaglanej Składniki ( na ok. 15 sztuk
wegujemyKotlet Devolay to jedno danie kojarzone w Polsce z weselami i komuniami. Doskonale sprawdzi się jednak również w roli obiadu dla rodziny bez szczególnej okazji. Do przygotowania mini kotletów potrzebujemy: Filet z indyka Masło Czosnek Jajko Bułka tarta Przyprawa do drobiu Ja zdecydowałem przygotować się devolay w wersji mini, dlatego potrzebowałem niedużych porcji mięsa. Małe kotlety są trudniejsze do przygotowania(...)ponieważ trudniej je dokładnie zawinąć. Mięso myjemy i suszymy. Rozbijamy na dość cienkie kotlety. Starajmy się rozbić je tak, by szerokość i długość były do siebie zbliżone. Mięso nacieramy czosnkem (można ten krok pominąć, w tradycyjnym devolayu czosnku nie ma). Do środka wkładamy kawałek twardego masła i dokładnie zawijamy. Możemy posłużyć się wykałaczką, ale wbijając ją pamiętaj, by nie ułatwiła
MarcinChefbardzo syty. Panieruje się go trochę inaczej niż zwykłego schabowego, ale dzięki temu uzyskujemy fajny efekt końcowy. „Up-gradtujcie ” swojego schabowego składniki: dla 2 osób: 2 grube kotlety schabowe ( najlepiej z kością ) 3 jajka bułka tarta do panierowania sól,pieprz tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec) wykonanie: Kotlety schabowe solidnie rozbijamy bardzo cienko. Dwa jajka rozdzielamy – osobno żółtka(...)osobno białka. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do żółtek dodajemy jajko i roztrzepujemy widelcem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kotlety solimy,pieprzymy i panierujemy kolejno: w bułce tartej, żółtkach z jajkiem. Następnie na jedną stronę kotleta nakładamy szpatułką ubitą pianę i smażymy stroną z białkiem na złoto-brązowy kolor ( na druga stronę kotleta nie nakładamy białka). Kotleta delikatnie przekładamy na drugą
Sezonowy GarnekKotlet smażony w grubym cieście naleśnikowym. Smakuje przepysznie, zdecydowanie różni się smakiem od klasycznego schabowego w panierce z bułki. Ogromnym plusem tej panierki jest to, że bez problemu możemy usmażyć kotlety wcześniej, a przed podaniem odgrzać je w piekarniku. Panierka nie zmienia swojego wyglądu. Kotlet na zdjęciach był usmażony kilka godzin wcześniej i czekał właśnie w piekarniku. Składniki: 6 kotletów(...)schabowych 2 jajka 100ml mleka 50ml wody gazowanej 6-7 łyżek mąki papryka słodka sól i pieprz Kotlety rozbijamy, doprawiamy z obu stron papryką, solą i pieprzem. W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i wodą, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany 18% - dość gęste. Olej rozgrzewamy, kotlet wkładamy do ciasta naleśnikowego
Gotowanie i blogowanieKotlety mielone w sosie serowo-porowym to propozycja podania standardowych kotletów mielonych z mięsa wieprzowego lub wołowego lub też z koźliny czy jagnięciny w sosie serowym z porem. Przepis na tradycyjne kotlety mielone lub kotlety mielone z koźliny znajdziecie na mojej stronie w dziale Dań mięsnych lub Dań obiadowych, lecz kotlety mielone które przygotowałam do tego dania, przygotowałam trochę inaczej(...)post Kotlety mielone w sosie serowo-porowym appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekWegetariańskie, lekkie i pyszne kotlety z jajek i kaszy jaglanej w towarzystwie kremowego puree z ziemniaków i ogórków kiszonych - to pomysł na smaczny i tani obiad dla całej Rodziny. Oryginalny przepis Grzegorza z MniamMniam.pl troszeczkę zmodyfikowałam i wyszły naprawdę dobre, bezmięsne kotlety, którymi nie pogardził nawet mój mięsożerny Mąż(...)zawiera potas, żelazo oraz cynk i krzem, które wzmacniają nasze włosy i paznokcie. Nic, tylko jeść kaszę jaglaną! SKŁADNIKI (na 11-12 kotletów): 6 jajek ugotowanych na twardo 0,75 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 1 surowe jajko 1 średnia cebula 2 łyżki oleju (użyłam kokosowego) 1 pęczek szczypiorku, natki pietruszki
Słodko-Słony Świat Ilonyświątecznych obfitych posiłkach przyda się trochę oddechu. Jako lekkie danie obiadowe świetnie sprawdzą się kotlety z kaszy gryczanej i ziemniaków. To danie ma jeszcze dodatkowy plus, do ich przygotowania można wykorzystać produkty, które pozostały nam z poprzednich dni. U mnie kasza bywa w lodówce do 4-5 dni, ziemniaki na drugi dzień lądują na patelni lub niestety w koszu. Ostatnio(...)pozostała mi i kasza i ziemniaki, by nie marnować tyle jedzenia wykombinowałam pyszne kotlety. Oczywiście dodatki i ilości są dowolne, ja wykorzystałam to co miałam, stąd takie a nie inne ilości, drugi raz miałam tylko ziemniaki, kaszę gotowałam specjalnie do kotletów, podaję również i te ilości. tak dla orientacji. Warto więc wykorzystać to co nam pozostaje i przygotować coś nowego
Smaczne ZdrowePamiętacie, jak pisałam kiedyś, dlaczego nie robię kotletów lepionych z różnych składników? Kto nie pamięta lub nie zna tego wpisu, może zajrzeć TUTAJ , przy okazji łapiąc przepis na kotlety z kaszy i soczewicy. Kto czytał i pamięta, ten wie, nie robię i już ;) Ostatnio jednak miałam ambicję popełnić takie GOŁĄBKI Z JARMUŻEM BEZ ZAWIJANIA , ale okazało się: - najpierw(...)zawinęłam dobrze, obchodziłam się ostrożnie na patelni ale to nie dla mnie po prostu, nie nadaję się! No dobra kurde, to co z tym zrobić teraz ? Chyba już tylko kotlety... Więc: - POKROIŁAM JARMUŻ NA DROBNE KAWAŁKI, usuwając wcześniej grube łodygi; ile go było wagowo nie wiem, kilka liści, na oko, żeby proporcjonalnie pasował do reszty, - DODAŁAM JARMUŻ DO RYŻU
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE