PASTA Z KURZYCH WĄTRÓBEK I SERC 178Dziś potrawa dla wielbicieli podrobów i pasztetów. Pasta z kurzych wątróbek i serc , którą proponuję jest szybszą i łatwiejszą wersją pasztetu. Idealna do kanapek. Składniki: 40
potrawyregionalne
GRILLOWANE MIELONE SZASZŁYKI Z KAPARAMI I SOSEM CZOSNKOWO KOPERKOWYM 183Zamiast tradycyjnych mielonych można pobawić się trochę, dodać kapary,przyprawę do gyrosa i wyjdą pyszne grillowane szaszłyki. Do nich sos czosnkowo-koperkowy z kiszonym
potrawyregionalne
ROLADKI Z KURCZAKA Z ROKPOLEM,SUSZONYMI POMIDORAMI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ 254Zapraszam dziś na ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA nadziewane serem rokpol, suszonymi pomidorami i owinięte szynką parmeńską. Polecam również przepisy na inne nadzienia: z jarmużem
potrawyregionalne
KURCZAK Z KARMELIZOWANYM FENKUŁEM I KAPARAMI 224Można z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Fenkuł czyli koper włoski. Ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do
potrawyregionalne
KRÓLIK W ŚMIETANIE 236Królik jest bardzo delikatnym i miękkim mięsem. Białko mięsa króliczego jest w 90% przyswajalne przez organizm człowieka. Charakteryzuje się małą zawartością cholesterolu w porównaniu do mięsa
potrawyregionalne
ŻEBERKA PIECZONE W SOSIE SŁODKO OSTRYM Z PIECZONYMI WARZYWAMI 310Pieczone żeberka w pysznym, gęstym słodko-ostrym sosie. Zioła, imbir, czosnek, miód, ostra musztarda i wędzona papryka dały wyśmienity smak. Dodanie sosu sojowego i angielskiego
potrawyregionalne
NÓŻKI W GALARECIE 236Nóżki w galarecie , zimne nóżki albo galaretka wieprzowa. Występują pod różną nazwą ale smakują tak samo. Ta świetna, zimna przystawka znana jest chyba wszystkim.
potrawyregionalne
ZAWIJANIEC Z GRILLOWANEJ BIAŁEJ KIEŁBASY 203Dziś wariacja z grillowaną białą kiełbasą. Zazwyczaj jemy ją na Święta w żurku. Można ją też upiec lub ugotować. Proponuję trochę inne i efektowne jej podanie
potrawyregionalne
PIECZONA KACZKA W GLAZURZE ŻURAWINOWO IMBIROWEJ 221Mięso kaczki jest rewelacyjne. Dobrze wypieczona, mięciutka i soczysta z podpieczoną skórką i mięsem odchodzącym od kości. Moja była naprawdę idealnie doprawiona. Wyczuwalna ostrość chili
potrawyregionalne
CZULENT DANIE JEDNOGARNKOWE 314CZULENT to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej. To bardzo wolno gotowany (duszony) gulasz, przyrządzany z koszernego mięsa, z fasolą,ciecierzycą, ziemniakami,cebulą, kaszą jęczmienną lub
potrawyregionalne
RAGU Z KACZKI Z MAKARONEM I PANGRATTATO 278Pieczona kaczka z chrupiącą skórką jest pyszna. Ale jedząc ją w ten tradycyjny sposób, po raz kolejny stwierdziłam, że pora coś zmienić. Zamieniłam tę piękną kaczuszkę
potrawyregionalne
Wołowe policzki w sosie chrzanowym 203Dziś zaproponuję mięśnie policzkowe krowy czyli policzki wołowe . Są bardzo chude, ale twarde. Czas duszenia jednak działa na ich korzyść. Robią się wówczas delikatne i mięciutkie
potrawyregionalne
Siekane kotleciki z kurczaka z ananasem 335To danie sprawdza się zawsze, gdy brak pomysłu na obiad, przy niewielkiej ilości składników, jakie mamy w lodówce można wyczarować smaczny i szybki obiad. Wystarczy mieć
Bernika - moj kulinarny pamietnik
kotleciki drobiowe z cukinią 199Bardzo apetyczne kotleciki drobiowe, z dodatkiem młodej cukinii. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 10 dag żółtego sera, 10 dag pieczarek, 1 mała młoda cukinia, 1
Tradycyjna Kuchnia
Proziaki - podkarpackie smaki. 172Proziaki to kultowe danie z podkarpacia o którym ja nie miałam pojęcia. Mimo iż mieszkam od urodzenia na podkarpaciu. Było to ponoć danie biedoty która
Radość kipiąca uśmiechem.