tradycja. Danie jak przystało na zapiekanki może i nie wygląda, ale smakiem może mile zaskoczyć naszych domowników i gości. Polecam Wam też przepis na łososia z piekarnika z frytkami, kotlety z łososia, oraz pikantnego łososia z curry i pieczarkami. Składniki na Łososia w śmietanie dla 3-4 osób: 4 dzwonka łososia bez ości, sok z ½ cytryny, ok. 300 ml słodkiej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczosnek. Następnie wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą i ugotowaną kaszę gryczaną. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką oraz czosnkiem granulowanym. Z mięsa wyrabiamy jednolitą, zwartą masę. Formujemy okrągłe kotlety, obtaczamy w mące. Mięso obsmażamy na patelni, na rumiano z każdej strony. Gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na osobnej patelni lub tej po smażeniu mięsa przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę
VioletoweKucharzenieniedzielny obiad (zamiast smażonych kotletów drobiowych) polecam przygotować piersi z kurczaka duszone wraz z pieczarkami, szpinakiem w sosie śmietanowym. Danie proste, smaczne i szybkie do przygotowania. Świetnie smakuje podane z ziemniakami jak i ryżem. Składniki na porcję dla 4 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka (wagowo około 0,5 kg) 350 g pieczarek 150 g mrożonego szpinaku w liściach
UgotowaćKilka rzeczy mnie mile zaskoczyło, co do innych miałam uwagi. Jedzenie było dobrej jakości, urozmaicone, były dania, których samej nie chciałoby mi się robić np. faszerowana papryka, cukinia czy kotlety z kalafiora i kiszonej kapusty. Posiłki były urozmaicone. Dla mnie absolutnym mistrzem był ich zakwas buraczany, który nie wiadomo dlaczego nie znalazł się w torbie weekendowej 😕 W pieczonych jabłkach
Cytryna&Co.bardzo podobna do kapusty zasmażanej z boczkiem, aczkolwiek bardziej delikatna w smaku i nieco szybsza w wykonaniu. Jest też super sałatką na ciepło do obiadu, a zwłaszcza do drobiowych kotletów i młodych ziemniaczków. Dzięki dodatkowi śmietanki kapusta ta jest bardzo delikatna w smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta z koperkiem i śmietaną – Składniki: 1 średnia główka młodej kapusty
Kulinarne Przebojepowidłami i kremem orzechowym Sernik z jogurtów greckich Sernik wiedeński z rodzynkami Zrazy z karkówki Pieczona polędwiczka wieprzowa Pieczony kurczak na butelce Karkówka z pieczarkami Schab w sosie chrzanowym Kotlety schabowe według Magdy Gessler Polędwiczki w kremowym sosie własnym Zobacz też przepis na domowy majonez Artykuł Przepisy na Wielkanoc pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliismakuje tak dobrze w święta jak domowa wędlina. Na Wielkanoc polecam Necówkę, czyli pieczeń z polędwiczki otoczonej mięsem mielonym. Upieczona wygląda jako ogromy kotlet mielony, po przekrojeniu ukazuje w środku niespodziankę. Necówkę kroimy w grube plastry i podajemy z ćwikłą lub chrzanem. NECÓWKA Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 700 g karkówki 1 cebula 4 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku
Bon appetit mon amieburakiem z sosem koperkowym Pieczone mielone z warzywami to mój ulubiony pomysł na obiad. Mogę w łatwy sposób przemycić warzywa, które podane osobno mogłyby dzieciom nie smakować. Pieczona wersja kotletów nie wymaga ode mnie grzania się przy patelni, ani tłuszczu do smażenia. 4 porcje: 2 większe pasternaki (ok. 200 g) 2 ziemniaki (ok. 200 g) 1 mniejszy burak
KucharzycaKurczak ze szparagami w kremowym sosie – Składniki: 2 pojedyncze filety z piersi z kurczaka – ok. 400 g pęczek szparagów – ok. 500 g mąka pszenna do oprószenia kotletów 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego 1 łyżka masła 150 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100 ml śmietanki 30% lub 36% pół łyżeczki przyprawy curry sól i pieprz, papryka słodka
Kulinarne Przebojełyżki bułki tartej, 1 jajko, sól, pieprz świeżo mielony, 3 - 4 łyżki siekanego koperku, 3 – 4 łyżki siekanego szczypiorku, cukier, olej/oliwa do smażenia, bułka tarta do oprószenia kotletów Cebule pokroić w kostkę. Poddusić, nie rumieniąc na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru. Kajzerkę namoczyć. Odcisnąć. Rybę, cebulę i bułkę zemleć w maszynce do mięsa. Dodać zieleninę (koperek i szczypiorek). Doprawić
królestwo garówZauważyliście pewnie u siebie, że najzwyklejsze kotlety schabowe, choć przygotowywane w ten sam sposób, raz smakują lepiej, raz gorzej. Wniosek? Kwestia mięsa. Ostatnio udało mi się kupić ładnie wyglądający, świeży schab, który postanowiłam przygotować wg poniższej receptury. Przepis znalazłam kiedyś w czasopiśmie kulinarnym i czekał na wypróbowanie. Co prawda oryginalny przepis zakładał wykorzystanie szynki wieprzowej, ale uznałam, że schab też
Smaki Na Talerzupodzieliłabym już między nikogo, z jednej kiełbasy białej pieczonej na grillu oraz... Zobaczcie sami! Składniki gęsta zupa z 18 rodzajów warzyw na rosole porządny kawałek sera BRIE 1 kotlet mielony z indyka 1 biała kiełbasa z grilla około 150 g świeżego szpinaku (pozostałość po paczce 250 g) bazylia świeża z doniczki duża ilość tartego parmezanu makaron penne oliwa z oliwek
Z Kuchni Do Kuchni