lodówce zalegało tofu, a w szafce soczewica. Lubię robić takie eksperymenty z takimi produktami. Był to strzał w dziesiątkę! W smaku przypominały mięsne, ale zdrowsze i wegetariańskie. ;) Składniki: Kotlety: (6 sztuk) kostka tofu marynowanego 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej natka pietruszki pieprz sól jarzynka bez soli olej Surówka(...)gotujemy do miękkości (ok 15 minut). Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. W misce zgniatamy tofu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, posiekaną natkę pietruszki, wystudzoną soczewicę i przyprawy. Formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron. Jabłko i marchewkę myjemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach razem z jabłkiem. Kapustę pekińską kroimy w kostkę
Truskawkowa FiestaKotlety schabowe z ziołami . Składniki : schab wieprzowy ( 1 porcja około 10 dkg ) 1 jajko pieprz czarny mielony sól majeranek bazylia olej do smażenia Sposób wykonania : Mięso dzielimy na porcję i rozbijamy tłuczkiem. Następnie solimy,pieprzymy i posypujemy przyprawami z obu stron. Jajko rozbijamy w szklance lub innym naczyniu i pędzelkiem cienko smarujemy nasze kotleciki po obu stronach. Tłuszcz wlewamy(...)patelnię,rozgrzewamy i smażymy kotlety na jasno złoty kolor z obu stron. Możemy oczywiście dodawać inne zioła w zależności od gustu. Tutaj możesz obejrzeć film jak przygotować te kotleciki : http://youtu.be/0sOoMXJiy8U
Przepisy i porady kulinarneKotlety mielone z pieczarkami. Składniki : 60 dkg mięsa wieprzowego ( łopatka,karkówka ) 1 całe jajko 1 średnia cebula 10 dkg pieczarek 1 czerstwa bułka przyprawa do mięsa mielonego majeranek pieprz sól 3 gałązki zielonej natki piertuszki 4 ząbki czosnku 6-8 dkg bułki tartej olej do smażenia Sposób wykonania : Pieczarki oczyścić, opłukać, przekroić na połówki i ugotować. Ugotowane odcedzić(...)desce do krojenia. Wszystkie składniki wsypać do miski, dodać całe jajko i wyrobić na jednolitą masę. Jeśli nasza masa jest zbyt rzadka możemy wsypać trochę bułki tartej. Uformować 6 kotletów, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym wcześniej tłuszczu. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Zaraz po usmażeniu podajemy na stół, aby nie ostygły. Możemy je polać sosem
Przepisy i porady kulinarnemielonymi był wyzwaniem. Przerobiłam już tyle przepisów na "inne" mielone, że nie wiedziałam, co zrobić tym razem. Pomysł pojawił się, gdy w lodówce znalazłam pomidorki koktajlowe. I wyszły kotlety z pomidorową niespodzianką. Smacznego! Składniki: 500 g mielonego mięsa 1 cebula 1 jajko 1 sucha bułka sól, pieprz pieprz ziołowy 1 łyżeczka ziół prowansalskich opakowanie pomidorków koktajlowych bułka tarta(...)jajkiem, dodać do niego namoczoną i następnie odciśniętą bułkę, ostudzoną cebulę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać zioła, wymieszać i doprawić do smaku. Z mięsnej masy formować kotlety, w każdym umieszczać jeden pomidorek i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Pasja Smakuoddzielamy od kości mięso wkładamy do woreczka foliowego delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa wyciągamy z woreczka i przyprawiamy solą pieprzem oraz papryką i majerankiem odstawiamy na 10 minut. Kotlety panierujemy w jajku i bułce wymieszaną z mąka krupczatką. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron pod koniec smażenia przykrywamy kotlet plastrem sera i przez chwilkę zostawiamy na patelni
kgwjanczewowyciśniętą bułkę, jajka, przyprawy oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy masę mięsną. Z masy zmoczona dłonią formujemy kule. Wielkość dowolna , ale nie za duże. Raczej takie jak na kotlety , tylko nie spłaszczamy. W środek każdej wkładamy oliwkę. Z ciasta francuskiego wycinamy pasy i owijamy nimi kotlety .Wzór owijania dowolny.Ja robiłam na rożne sposoby. Płaty ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy
W kuchennym oknie Ewykremówki 30% 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Sznycle z indyka (lub z kurczaka) rozbijamy z dwóch stron tłuczkiem (tak jak na kotlety schabowe). Lekko solimy, pieprzymy i obsypujemy granulowanym czosnkiem z obu stron. Na wierzchu kotletów układamy 2-3 warstwy umytych liści szpinaku. Na szpinaku układamy kilka pomidorów suszonych odsączonych z zalewy
Poezja smakuSkładniki: 2 plastry schabu na kotlety 1 jajko 1.5 łyżki mąki pszennej 1.5 łyżki bułki tartej odrobina wegety sól i pieprz olej Kujawski z ziołami 300 g kapusty kwaszonej 100 g słoniny 1 cebula 1 łyżka oleju Kujawski z ziołami Przygotowanie: Schabowe Mięso na kotlety tłuczemy tłuczkiem do mięsa. Mięso lekko obsypujemy wegetą. Obtaczamy je w mieszance mąki i bułki
ClauditteMissCookingSkładniki: schab bez kości sól, pieprz, tymianek, rozmaryn czosnek kilka kropel sosu sojowego pieczarki 2 cebule jajko mąka i bułka tarta do panierki pesto z grzybami Przygotowanie: Kotleta rozbić, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem i sosem sojowym. Pieczarki obrać, pokroić na cztery części. Podsmażyć na łyżce oleju. Dodać do nich drobno pokrojoną cebulę. Przyprawić solą, pieprzem(...)pesto grzybowym. Schabowe obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Na gotowe kotlety położyć pieczarki............ Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: kotlet schabowy z kością ząbek czosnku sól, pieprz jedno jajko mąka, bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Kotlet (we woreczku) potłuc młotkiem, zwracając szczególną uwagę na miejsce przy kości. Położyć na talerzu.. Przecisnąć przez praskę czosnek i wetrzeć w mięso, przyprawić solą i pieprzem. To samo zrobić na drugiej stronie. Panierować kolejno w mące, jajku i bułce
Gaździnka warzyZimą jemy bardzo dużo kiszonej kapusty,najczęściej pod postacią surówki.Czasem jednak ku uciesze męża,przygotowuję zasmażaną kapustę kiszoną.Wspaniale smakuje nie tylko z tradycyjnym kotletem schabowym , jest rewelacyjnym zimowym dodatkiem do pieczeni,gulaszy i golonki.Wersja z dodatkiem grzybów i boczku świetnie smakuje z kluskami i kopytkami.Nie siekam kapusty ponieważ używam swojskiej i jest akurat.Dodaję majeranek,jeśli wolisz dodaj(...)wody z gotowania kapusty,wymieszać z kapustą i zagotować doprawić do smaku pieprzem i cukrem.Przed podaniem usunąć listek laurowy i ziele angielskie podawać do wieprzowej pieczeni,golonki,kiełbasy lub kotleta schabowego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!schabu 2 ogórki kiszone 1/2 cebuli sól, pieprz mąka do obtoczenia + 1 łyżka do zagęszczenia sosu 1 kostka rosołowa 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego Sposób przygotowania: 1. Kotlety roztłuc i przyprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. 2. Ogórki pokroić w cienkie plastry a cebulę w piórka. Położyć na przyprawionych kotletach. 3. Mięso zwinąć w roladki i spiąć
A Ty Smakuj Mniewyobrażam sobie obiadu bez kawałka mięsa, więc te kotlety traktuję jak dodatek do niego niż główną część. ;-) Podane z sosem, np. pieczarkowym są jeszcze smaczniejsze. Kasza jaglana to bardzo wartościowe źródło witamin i mikroelementów. Przepis zalegał w zeszycie od dawna, aż w końcu się zdecydowałam. Postanowiłam wprowadzać ją do swojej kuchni również w wersji na słono, nie tylko na słodkie(...)Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy i doprawiamy do smaku. I tutaj musimy zdecydować czy dodajemy surowe jajko - jeśli masa jest zbyt mało klejąca, robimy to. 6. Kotlety smażymy na rozgrzanej, suchej patelni teflonowej, z dwóch stron, do zarumienienia
Szefowa kuchni