kotlety ziemniaczane - 1657 przepisów (strona:45/111)

PODWÓJNY SCHABOWY Z PANKO 99

Rodzinny kotlet z czosnkiem i szalotką w pysznej panierce z panko. Panko jest delikatniejsza i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca niż bułka tarta. Kotlety najlepiej smakują z ziemniakami i kaparami.    schab 700 g ( 4 plastry ) 1-2 jajka panko 8 -10 łyżek 2 spore ząbki czosnku 1 spora szalotka mąka pszenna 3-4 łyżki sól, pieprz    Wychodzą(...)połóż drugi plaster schabu i jeszcze raz roztłucz mięso. Kotlety panierujemy w * mące *roztrzepanych jajkach * panko Na patelni rozgrzej smalec, kotlety smaż z obu stron na złoty kolor. Ja smażyłam około 10 minut. Po usmażeniu kotlety osącz na ręczniku papierowym, ewentualnie dopraw solą i podawaj. Idealnie smakują z puree ziemniaczanym z czosnkiem i kaparami

Smaczne moje
Zapiekanka z brukselką i kotlecikami 103

Brukselka to jedno z warzyw które są niedocenione. Zachęcam do wykorzystania tego warzywa w Waszych posiłkach. Przygotowanie ziemniaków – ziemniaki obrać i pokroić na cztery części

Kuchnia Pokoleń
Kalafiorowe kotlety z trzech składników 108

/szafkę i zastanawiamy się co się da z tego zrobić... Taką genezę miały między innymi poniższe kotlety.  Składniki (na 6 kotletów): - 1 szklanka rozgniecionego ugotowanego kalafiora - 1 szklanka rozgniecionych ugotowanych ziemniaków - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - sól, pieprz Opcjonalnie: - 1 starta cebula - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - natka pietruszki Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, smażymy na małym ogniu po kilka

Smakuje zdrowo
Marynowane kotlety schabowe 194

polecam! Składniki: 1 kg schabu bez kości sól, pieprz olej do smażenia Marynata: 3 jajka 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki keczupu 4 ząbki czosnku 1 płaska łyżka musztardy 5 łyżek oleju Sposób wykonania: 1. Schab kroimy na kotlety grubości 1,5-2 cm. Lekko rozbić tłuczkiem. Kotlety posolić i popieprzyć wedle uznania. 2. Składniki marynaty dobrze połączyć

Kuchnia domowa Ani
KOTLETY Z ZIEMNIACZANE 130

cebulką i czosnkiem oraz posiekanym koperkiem i opcjonalnie także różowym pieprzem. Do ich przygotowania najlepiej użyć ziemniaczanego puree pozostałego z obiadu. Jeśli jednak gotujecie ziemniaki specjalnie do tego dania, pamiętajcie o ich dokładnym wystudzeniu przed formowaniem. Zimne i zbite puree zagwarantuje odpowiednią strukturę kotletów. Sprawi, że nie będą rozpadały się podczas smażenia i przewracania na patelni. Udadzą się nawet

cool and minty
Kotlety siekane z piersią kurczaka, brokułami i żółtym serem 254

mielone, spaghetti, rosół itp.... Może zrobicie siekane kotlety z piersi kurczaka? Proste, szybkie do zrobienia, a zawsze jakaś nowa forma obiadu :) Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 200 g brokuła, 2 garście startego żółtego sera, kawałek kiełbasy z orzechami Tradycyjne Jadło , 1 jajko, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz. Przygotowanie:  Brokuł gotujemy(...)małe różyczki. Dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i kiełbaskę. Dosypujemy starty żółty ser. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, majonez, musztardę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką  na patelnię, nadając kształt kotleta. Smażymy z obu stron

Aga w kuchni
SZNYCLE Z KURCZAKA 105

wybrałam kilka przypraw, jeśli chcecie możecie doprawić kotlety solą i pieprzem, klasycznie, będzie równie pysznie. Zdarza się, że kotlety z piersi kurczaka smażę na złoto bez panierki, także rewelacyjnie smakują! Sznycle z chrupiącą i złotą panierką podaję z puree ziemniaczanym oraz marchewką z groszkiem. Świetnie pasują wszelakie surówki, buraczki, sałata ze śmietaną/jogurtem lub mizeria. Sznycle z kurczaka SKŁADNIKI(...)pojedyncze piersi z kurczaka sok z połowy cytryny sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy, lubczyk, słodka i ostra papryka 2 jajka + bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia lub masło klarowane PRZYGOTOWANIE: Mięso myję i osuszam na papierowym ręczniku. Każdą pojedynczą pierś kroję na pół. Można tę grubszą część przekroić jeszcze wzdłuż na pół, powstaną dwa kotlety. Mięso przyprawiam

Zasmakuj Kuchni
Gdzie zjeść i co zjeść w Bieszczadach? Bieszczady - subiektywny przewodnik kulinarny z najlepszym jedzeniem 77

kaszą gryczaną (Przedbieszczady) 2. Pierogi z grzybami i kapustą (Muzeum i Karczma w Młynie - smakują jak mojej babci) 3. Placki ziemniaczane ze śmietaną lub po bieszczadzku (Karczma Karnasów - idealnie chrupiące) 4. Hreczanyki - to takie trochę kotlety mielone, ale z dodatkiem kaszy gryczanej 5. Klepak Młynarzowej (Muzeum i Karczma w Młynie - te danie znajdziecie tylko tam) - malutkie kluseczki z owsa(...)przepiękny widok na stawik - warto przyjechać do tego miejsca nawet na kawę jeżeli nie macie już miejsca w brzuchach.  Karczma Karnasów (Cisna 48A) Idealnie chrupiące i pyszne placki ziemniaczane - to moja pierwsza myśl gdy przywołuję wspomnienie z obiadu w tym miejscu. Przemiła obsługa, szybki czas przygotowania dań. Polecałam to miejsce znajomym, którym również tam bardzo smakowało.  Polecam

Czarnawisienka
Schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi 110

łyżka masła kluski śląskie: 2 kg ziemniaków ugotowanych 500g mąki ziemniaczanej Jak zrobić schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi: Schab: Mięso kroimy w plastry jak na kotlety. Każdy kotlet oprószamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Mocno rozgrzewamy patelnię i obsmażamy plastry mięsa z obu stron po pół minuty na oliwie. Razem z mięsem podsmażamy cebule pokrojoną w ćwiartki(...)sosu z mięsa i mieszamy, zagotowujemy, doprawiamy do smaku. Kluski śląskie: Ziemniaki ugotowane i ostudzone przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy zwarte ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kluki wielkości orzecha włoskiego – w każdym robimy dziurkę za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody

Dorota Smakuje
Siekane kotlety z kurczaka z cukinią i koperkiem 1701

Siekane kotlety z kurczaka to odmiana dla tradycyjnych kotletów. Smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecam ! Dodatkowo można dosypać do masy starty żółty ser :) Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy(...)cukinia będzie gotowa. Z cukinii pozbywamy się nadmiaru wody i dodajemy do kurczaka. Dodajemy jajko, dwie łyżki mąki ziemniaczanej i posiekany koperek. Wszystko razem mieszamy. Z przygotowanej masy smażymy kotleciki na rozgrzanym oleju przez kilka minut na średnim ogniu. Kotlety nakładamy łyżką na patelnię. Jeden kotlet do czubata łyżka przygotowanej masy. Smacznego

Kulinarne przygody
Placki z białej kapusty 135

Niedawno na blogu Weganona zobaczyłam przepis na białostockie kotlety z białej kapusty. Przypomniały mi się wtedy kulki kapuściane smażone w głębokim oleju w jednej z warszawskich, wegetariańskich restauracji. Kiedyś bardzo je lubiłam. Ich zapach czuję niemal codziennie i zatęskniłam za ich smakiem. Na wzór Weganona podałam je z pure ziemniaczanym z dużą ilością kopru i marchewką z groszkiem. Składniki(...)przy gryzieniu placków). Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Mokrymi dłońmi formować placki (wielkości podobnej do kotletów mielonych). Układać na patelni i smażyć na palniku o średniej mocy na ładny kolor. Wykładać na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki podawać z pure ziemniaczanym (z masłem i dużą ilością kopru) oraz marchewką z groszkiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Wegańskie kotlety sojowe z białą fasolą i suszonymi pomidorami 147

przyprawami.  Wegańskie kotleciki  Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: - 50 g (pół opakowania) kotletów sojowych - pół puszki białej fasoli - kilka suszonych pomidorów w oleju - czubata łyżka płatków drożdżowych (jak ktoś nie ma można bez) - łyżka zmielonego siemienia lnianego - odrobina mąki ziemniaczanej (ok. łyżeczki) - panierka z mąki kukurydzianej (lub mąka kukurydziana) - łyżka oleju/oliwy - łyżeczka czarnuszki - odrobina kurkumy - odrobina(...)pieprzu ziołowego - łyżeczka bazylii (suszona lub żywa) - koperek - natka pietruszki - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Kotlety sojowe ugotuj z dodatkiem odrobiny soli. 2. Fasolę przełóż  do sitka i opłucz ją. 3. W między czasie pokrój w drobne kwadraciki suszone pomidory.  4. Ugotowane kotlety pokrój na mniejsze kawałki. 5. Fasolę i pokrojone kotlety wkładamy do blendera z ostrzem

Bananowe Pole
Pierś w płatkach migdałowych 318

prostu doskonała. :D. Ja wiem, to brzmi trochę nieskromnie, ale cóż ja poradzę, że ja tak świetnie gotuję! :)))) A gdzie leżał pies pogrzebany? Otóż zamiast zalać sosem gotowe kotlety, uczyniłam z niego marynatę. Mięso wyszło niesamowicie soczyste i delikatne, idealnie połączyło się smakiem z migdałową panierką. Zresztą, jestem pewna, że jeśli zrobicie sobie pierś w migdałach według mojego przepisu(...)rozbijałam. Plastry pokryłam marynatą, odstawiłam na 1h do lodówki. Rozrobiłam w miseczce jajko z ciemnym piwem i łyżeczką mąki ziemniaczanej (dzięki temu płatki migdałów nie odpadają od smażonego mięsa, to naprawdę działa! Mnie odpadły z panierki 6-u kotletów tylko 4 płatki!:)))  Nastawiłam piekarnik na 180°C.  Do dwóch płaskich talerzy wysypałam mąkę i płatki migdałowe. Panierowałam

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania