kotlety ziemniaczane - 1657 przepisów (strona:30/111)

Kotlety z kaszy jęczmiennej 149

Zapraszam na pyszne kotleciki. Po  ryżowych  i   ziemniaczanych  przyszedł  czas na kaszę. Kotlety są pyszne bezpośrednio po przygotowaniu, ale na drugi dzień też smakują wybornie podsmażone na masełku czy wrzucone do sosu...polecam. Składniki: 40 dag kaszy jęczmiennej grubej 1 duża cebula 1 łyżka masła 2 jajka 2 łyżki posiekanego lubczyku  2 ząbki

Gosia gotuje
Brak tytułu 219

szybki obiad. Znalazłam fajny przepis w miesięczniku Smaki Życia - tym z Biedronki. Warto tu wykorzystać ziemniaczki z dnia poprzedniego . Będzie jeszcze szybciej :)     Kulki mięsno-ziemniaczane z sosem serowym Na kotlety: 1 cebula 500 g ziemniaków 150 g mięsa mielonego 2 jajka 3/4 szkl. bułki tartej pietruszka nać - najlepiej świeża, ale ja u ż ył a m suszoną

kolorowotorcikowo
Jaglane kotlety z brokuła 160

brokuła ugotowanego – zobacz jak ugotować brokuły 4 ugotowane ziemniaki 2 łyżki siemienia lnianego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka skrobi ziemniaczanej sól pieprz 2 łyżki suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka oregano Jak zrobić jaglane kotlety z brokuła: Kaszę jaglaną prażymy a następnie gotujemy w 1 szklance wrzątku – zobacz wpis Jak ugotować kasze jaglaną . Brokuły i ziemniaki ugotowane(...)zalewamy 6 łyżkami wrzątku i zostawiamy na 5 min do zaparzenia. Kaszę (jeszcze ciepłą) mieszamy z brokułami i ziemniakami, zaparzonym siemieniem lnianym, skrobią ziemniaczaną, cebulą, czosnkiem i ziołami, doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy kotlety (jeśli słabo się lepią, możemy odrobinę je zblenderować blenderem ręcznym, jednak nie na zupełną papkę), układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Dorota Smakuje
Kurczak masło-czosnek 783

podwójne nawet niż normalne) albo 1 mała główka czosnku 50-55 g masła (ja dałam 82%) 500 ml bulionu Sól Pieprz 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie:   Pierś z kurczaka pokroić na kawałki. Na kotlecie położyć folię spożywczą i rozbić. Do miski dodać jajka, sól, pieprz , szczyptę cayenne oraz mleko. Wymieszać za pomocą trzepaczaki. Następnie kotlety obtoczyć w jajku(...)maśle. Dodać warzywa. Podlać bulionem. Posolić i popieprzyć do smaku. Dusić kilka minut do miękkości. Zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. Podawać z ugotowanym ryżem. Obok niego nałożyć sos, a na wierzch ułożyć pokrojonego w paski kotleta. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Kotlety z ryby i orkiszu 104

przepis. Jest dość niecodzienny, bo wśród składników jest kasza orkiszowa i boczek. Czas : 20 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 4-6 kotletów kotlet Przepis na kotlety z kaszą to mocno stuningowany przepis na kotlety z karpia. W oryginalnym przepisie wśród składników nie ma kaszy, a jest żurawina. Do tego idzie lekko kwaskowy, winno-śmietanowy sos. No pycha. Ponieważ(...)stały dodatek do burgerów, kotletów, pulpetów i szaszłyków. Zamiast faszerować kotlety bułką tartą dajemy kaszę. Nie dość, że jest zdrowsza, to jeszcze dzięki niej nie trzeba do masy dodawać jajka, gdyż kasza świetnie sprawdza się w roli spoiwa wiążącego masę mięsną. Tak jest też z kotletami rybnymi, które wychodzą zwarte, choć miękkie. Kotlety zapanierowaliśmy w pokruszonych na pył chlebkach żytnich

Niedzielny kucharz
Sznycel schabowy po myśliwsku 113

panierowanym kotletem, czyli sznycel schabowy po myśliwsku. Jak zrobić kotlet po myśliwsku? To wyjątkowo prosty w przygotowaniu przepis. Wystarczy usmażyć tradycyjne kotlety schabowe i odpowiednio przyrządzić sos grzybowy. Idealnym dodatkiem, tak jak do rodzimego schaboszczaka będą np. ziemniaki. Jägerschnitzel, bo o nim dziś będzie kilka słów, to klasyczne danie kuchni niemieckiej. Istnieje wiele odmian tego kotleta. Oprócz mięsa wieprzowego(...)jest mięso z piersi kurczaka oraz cielęcina (Wiener Schnitzel). Do sosu Jäger najczęściej stosuje się ze względu na dostępność pieczarki. Cały zestaw uzupełniają zazwyczaj: szpecle, sałatka ziemniaczana, sałatka z ogórków lub frytki. Kotlet schabowy po myśliwsku to godny uwagi przepis na sobotni lub niedzielny obiad. Dość łatwy w wykonaniu i z prostych składników. Sos możesz przyrządzić wcześniej i potem

Kuchnia Na Wypasie
Kotlety drobiowe Szu Szu 110

Kotlety drobiowe Szu Szu to przepyszne, delikatne i soczyste mięso piersi z kurczaka w chrupiącej ciasto-panierce. Szybkie i proste w przygotowaniu, przepis poleciła mi koleżanka, na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Jedna podwójna duża pierś z kurczaka 3 żółtka jajek 2 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego 4 nie za czubate łyżki(...)papryki, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w poprzek na płaskie kotlety, które lekko rozbijamy tłuczkiem( staramy się aby wszystkie kawałki były mniej więcej tej samej grubości), do szerszego garnka/miski przekładamy wszystkie składniki do ciasto-panierki; ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, mąkę ziemniaczaną, żółtka, śmietanę/jogurt, olej i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do powstania jednolitego ciasta

Blog kulinarny S9.PL
Purée z ziemniaków. Ziemniaczane purée 88

doprawiamy solą, musi powstać ziemniaczana masa o aksamitnej konsystencji. Najczęściej podaję puree z ziemniaków ze świeżym koperkiem. Te ziemniaki to idealny dodatek np. do kotletów mielonych. The post Purée z ziemniaków. Ziemniaczane purée appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Siekane kotlety z kurczaka 62

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Siekane kotlety z kurczaka Przepis na nieskomplikowany, szybki i smaczny obiad, w sam raz dla smakoszy kotletów i dań z drobiu, czyli siekane kotlety z kurczaka, które razem z opiekanymi ziemniaczkami i surówką idealnie sprawdzą się przy rodzinnym obiedzie. Gorąco polecam.   Siekane kotlety z kurczaka Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka (około 500g) 1 cebula 100g(...)natkę pietruszki drobno szatkujemy. Do miski przekładamy pokrojone mięso z fileta, cebulę, ser i posiekaną natkę pietruszki, wbijamy jedno jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną i majonez oraz przyprawy, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Opcjonalnie nasze kotlety możemy urozmaicić dodając inne składniki, takie jak pomidory suszone w oleju, czerwoną paprykę czy np. groszek, lub kukurydzę konserwową. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju

Księga-Smaku
Kotlety rybne z tymiankiem 197

podlewałam zioła chwilę przed wyrobieniem masy na kotlety i zapachniał mi. A , że u mnie od pomysłu do realizacji długo nie trzeba to mam tymiankowe kotlety. Czas : 30 minut Składniki : 1 szklanka puree ziemniaczanego 20 dag filetu rybnego bez skóry i ości ( płat ) 6 łyżek pokrojonego świeżego tymianku 1 cebula 1 jajko 1/2 średniej bułki sól pieprz mielony mąka olej(...)zmiksować z pokrojoną w kostkę bułką. Cebulę usiekać drobno i rumienić na 2 łyżkach oleju . Pokroić drobno tymianek. Zmieszać puree ziemniaczane z jajkiem, rybą, cebulą, usiekanym tymiankiem. Doprawić szczyptą soli i pieprzu . Podzielić masę na kotlety (mnie wyszło 8 małych kotletów) ,a potem panierować w mące. Usmażyć na rumiano na gorącym oleju ( smażę początkowo na dużym płomieniu by zrobiła

Buniabaje w kuchni
Jazowskie kotlety z ziemniaków – kuchnia podkarpacka 251

doświadczenia głodu i niedostatku. W gminie Wiśniowa na Podkarpaciu mówi się, że w najcięższych czasach ziemniaki sadzono z grubszych obierków ziemniaczanych, ponieważ samych sadzeniaków (ziemniaków odłożonych do sadzenia) po prostu brakowało. Zatem czasy, kiedy z ziemniaków zaczęto smażyć kotlety, należy uznać za czasy względnego dostatku. Może nadal rzadko jadano mięso, może nadal na przednówku spiżarnie zaczynały świecić pustkami, jednak(...)sera ). W Jazowej, niewielkiej wiosce położonej w okolicach Strzyżowa (gmina Wiśniowa), do ugotowanych ziemniaków dla smaku dodaje się podsmażoną na maśle cebulkę. Masę ziemniaczaną zagęszcza się mąką, a na koniec dodaje się jajko, dzięki czemu kotlety są zwarte, mimo że są miękkie i delikatne w smaku. Przed usmażeniem kotlety panieruje się w bułce tartej. Najlepszym dodatkiem do tego dania

Trzeci talerz
Kotlety z kapusty kiszonej i kaszy jaglanej 273

jaglaną wsypujemy do garnka i zalewamy 1 szklanką wody. Gotujemy aż kasza będzie miękka. Kapustę kiszoną kroimy na drobno. Dodajemy do ugotowanej kaszy. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. Formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie

Weganka gotuje
Kotlety drobiowo-kalafiorowe 65

Kotlety z kurczaka z kalafiorem to świetny sposób na przemycenie warzyw w codziennej diecie. Nam najlepiej smakują podane z surówką colesław i ziemniaczanym puree.  przepis na około 6 sztuk kotletów 350 g fileta z kurczaka 250 g surowego kalafiora 1 duże  jajko 2-3 łyżki bułki tartej 100 ml mleka sól pieprz mały ząbek czosnku 2 garści

Andzia Pichci

Proponowane wyszukiwania