zrównania wioski z ziemią, po latach Buk znów została zasiedlony. Przetrwały też inne dobra, dobra tak zwanej kultury niematerialnej, choćby przepis na kuricę z Buka. Kurica to lekkie, puszyste kotlety, czy może raczej placuszki z mielonych filetów z kurczaka. Ich delikatność jest dowodem na kunszt bukowskich gospodyń, ale też na ich gospodarność. Z dwóch niewielkich filetów potrafiły wyczarować kilkanaście smacznych(...)Bieszczadu, czyli to, co jedli i pili Łemkowie i Bojkowe ponad 100 lat temu”, którą serdecznie polecam. Kurica z Buka - kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g filetów z kury (piersi) 1 bułka 200 ml mleka 2 jajka 2 łyżki masła do smażenia (proponuję dodać również trochę oleju) sól, pieprz do smaku Bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Mięso mielimy
Trzeci talerzkurczaka – tyle, ile zjecie Płatki owsiane – kilka garści, na panierkę 1 jajko Olej kokosowy do smażenia Sól i pieprz listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='Filet z piersi kurczaka Płatki owsiane 1 jajko Olej kokosowy Sól Pieprz'; document.write(" "); Mięso myjemy, oczyszczamy ze zbędnych błonek i kroimy na cieńsze płaty, a następnie solimy i pieprzymy z dwóch stron. Jajko(...)następnie obtaczamy w płatkach. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oleju kokosowego, a następnie smażymy mięso po kilka minut z każdej strony, aż do lekkiego zarumienienia się panierki. Wyjmujemy kotlety na talerz, nakładamy dodatki i wcinamy. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest zdrowy. Według tabel wartości odżywczych filet drobiowy zawiera aż 22% białka przy znikomej ilości węglowodanów
Proste-przepisy.plSkładniki na 6 sztuk: 450 g mięsa mielonego z piersi indyka 1 duże jajko ok. 70 g ze skorupką 1/3 czerwonej papryki ok. 100 g 3 małe ogórki kiszone ok. 150 g 1 ząbek czosnku 1/2 małej cebulki ok. 50 g Zetrzyj ogórka na tarce i odciśnij z nadmiaru wody. Paprykę i cebulę drobno posiekaj (ewentualnie możesz też zetrzeć(...)dodatku soli ze względu na dodatek ogórków kiszonych. Mięso jest mało zwięzłe, jeśli zupełnie nie da się z nich uformować burgerów można dodać bułki tartej. Po uformowaniu kotletów, włóż je do żaroodpornego naczynia i zapiekaj około 30 min w 180 st. C pod przykryciem. Po upieczeniu zostaw je jeszcze na kilka minut w naczyniu. Burgery ewentualnie
Vroblewska-fitlifebyliśmy z Anią i jej Arkiem na andrzejkowym wyjeździe w Poznaniu. Było baardzo fajnie, byliśmy w knajpce, w której Magda Gessler przeprowadzała Rewolucje "Francja Elegancja" i było smacznie. Jadłam kotlety wieprzowe w towarzystwie polskich jabłek z francuskim winiakiem Calvados podane z zasmażanymi ziemniakami z boczkiem. Najbardziej smakowały mi właśnie te ziemniaki z boczkiem i sos z sera pleśniowego, którego niestety(...)Dziadka i u przyszłego Teścia. :) Ale mam nadzieję, że znajdę chwilę dla Was w ciągu tych dwóch dni. Tym czasem zapraszam Was na pyszny obiad! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1/2 słoiczka fasolki szparagowej konserwowej przyprawa do fajity (u mnie SKWORCU ) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego opcjonalnie garść startego sera żółtego ryż
TrufelkowoUpalnie, duszno i burzowo. Nic się nie chce i szczerze przyznam pisać też mi się nie chce. Jednak mięsko wyszło tak pyszne, że postanowiłam się tym
Dieta moja pasjaJakiś czas temu publikowałam szaszłyka ukrytego w piersi z kurczaka, smażonego. Dzisiaj przedstawiam wersję w warzywnym sosie z cukinią. Może będzie dla Was inspiracją na obiad. Składniki: Dowolna ilość mięsa mielonego ( wieprzowego lub woł-wp ) Vegeta Czerwona słodka papryka Czosnek granulowany Dodatkowo: Pieczarki ( małe ) Młoda cukinia Papryka czerwona Papryka zielona Pomidory w puszce krojone Sól Pieprz Patyczki do szaszłyków olej(...)czosnkiem. Mieszamy. Cukinię kroimy w kostkę ok 1 ½ - 2 cm, podobnie jak paprykę. Na patyk do szaszłyków nadziewamy kolejno papryki, cukinie i pieczarki. Z części mięsa mielonego formujemy płaskiego kotleta, układamy na nim patyk z warzywami i zawijamy / obklejamy ( jeżeli mięso lepi się do rąk wystarczy zwilżyć ręce wodą ). Na patelni rozgrzewamy olej ( ok. 2 łyżek ) obsmażamy szaszłyki
Smaki EwySkładniki /4 porcje: – 1 pierś z indyka (ok. 320 dag) – 8 cienkich plastrów szynki długo dojrzewającej (ok. 10 dag) – 1 pęczek szparagów (ok. 16 sztuk) – 1 łyżka oleju – sól – świeżo mielony czarny pieprz Sos musztardowy – 1 łyżka musztardy np. gruboziarnistej lub zwykłej stołowej – 1 łyżeczka oliwy z oliwek – 1 łyżka(...)odłam twarde końcówki (zegnij szparaga w około 1/3 długości od grubszego końca i wtedy sama złamie się w odpowiednim miejscu). Indyka przekrój na 8 równych plastrów (tak jak na kotlety) połóż na desce i rozbij płaskim tłuczkiem na cienkie kotlety.Każdy kotlet dopraw solą i pieprzem z obu stron. Na każdym sznyclu układaj po 3 szparagi. Zwiń w roladki
I LOVE LIFEKotleciki Szu Szu - skąd ta nazwa? Przyznam szczerze, że sama poszukiwałam pierwotnego przepisu i niestety nie znalazłam na to odpowiedzi. Mimo wszystko te drobiowe kotleciki
Di gotujeMacie już pomysł na dzisiejszy obiad ? Jeśli nie zapraszam na drobiowe placki J Botwinka niekoniecznie nadaje się tylko do chłodnika, doskonale podkreśla smak delikatnego mięsa jakim
Wanilia i Kardamonorganizmu. Dzięki połączeniu z ryżem kotleciki nabierają fajnej struktury i są naprawdę pyszne! Kotleciki z kurczaka i ryżu - przepis Do przygotowania kotlecików będziesz potrzebować: torebkę ryżu Basmati, filet z piersi kurczaka, cebulę, 2 jajka, sól i pieprz do smaku oraz pół łyżeczki ziół prowansalskich, olej rzepakowy (do smażenia), tarta bułka (do panierowania). 1. Wsyp ryż do garnka, zalej wodą(...)Filet z kurczaka pokrój w drobną kostkę. 3. Posiekaj cebulę. 4. Połącz ryż z mięsem, cebulą, 1 jajkiem i przyprawami, po czym dokładnie wyrób masę. 5. Z masy uformuj kotlety, obtocz je w jajku i bułce tartej, po czym usmaż na rumiano na rozgrzanym oleju - pamiętaj, nie wkładaj kotletów na zimny olej, ponieważ wchłoną wtedy znacznie więcej tłuszczu podczas smażenia
Z notatnika dietetykaPierś drobiowa znów w roli głównej, niespodzianką jest wypełnienie roladki przyrządzonej z fileta. Im bardziej kolorowy makaron, tym atrakcyjniejsze w kolorze danie. Stawiamy, jak widać na kolory, by kubki smakowe współgrały z walorami wizualnymi naszych potraw... S kładniki: 2 duże filety drobiowe 100 g makaronu kolorowego rurki 1 ser mozzarella kilka listków bazylii sól i pieprz świeżo mielony(...)łyżki mąki krupczatki 3 łyżki bułki tartej 1 jajko olej do smażenia pęczek kopru Wykonanie: Filety opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekrawamy po długości dzieląc na cztery kotlety. Każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy z obu stron solą, papryką i pieprzem świeżo mielonym, odstawiamy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu studzimy. Ostudzony makaron kroimy w 1 cm kawałki, dodajemy
kgwjanczewoW tym tygodniu kaszę jaglaną wykorzystamy nie jako dodatek do obiadowego dania, ale jako jego główną część. Kasza posłuży nam jako baza do stworzenia pysznych kotlecików
ChilliJemyDelikatne i mięciutkie kotleciki drobiowe z mielonego mięsa kurczaka. Z dodatkiem smażonej cebulki, czosnku i mielonej kolendry. W panierce z tartej bułki, parmezanu i odrobiny czarnego
cool and minty