kotlety z jajka - 5069 przepisów (strona:115/338)

Kotlety (burgery) z czerwonej soczewicy i pieczarek 203

Poznałam nowe kombinacje smakowe, które urozmaicają moje codzienne posiłki. Weganką bym nie mogła zostać, za bardzo kocham sery i jajka, ale zmniejszenie spożycia mięsa przyszło mi zadziwiająco łatwo. Cieszy mnie także szersza wege oferta produktów dostępnych w sklepach. Te kotlety powstały w ramach czyszczenia lodówki. Kupiłam ostatnio opakowanie pieczarek, zużyłam z niego kilka sztuk, a bardzo nie lubię marnować jedzenia(...)łyżce oleju z odrobiną soli. Odstawić do ostudzenia. Do miski przełożyć soczewicę, podsmażone pieczarki, dodać jajko, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Dodać mąkę owsianą, ponownie wymieszać. Masę lekko zblendować – nie na papkę, tak żeby było widać kawałki pieczarek i soczewicy. Lepić kotlety. Ułożyć je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 25 minut

Fabryka pomysłów
Schabowe poduszki po flamandzku 135

średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżka słodkiej , mielonej papryki 4 łyżeczki czerwonego pesto 1 mozzarella sól , chilli do smaku dodatkowo : 2 jajka bułka tarta do obtoczenia smalec wieprzowy do smażenia Schab rozklepujemy , na kotlety dość cienko , lekko solimy, możemy ale nie musimy doprawić mielonym chilli . Pieczarki , cebulę i paprykę kroimy drobno Czosnek wyciskamy praską . Podsmażamy na odrobinie smalcu(...)minutkę , odstawiamy do ostygnięcia . Każdy plaster schabu smarujemy jedną łyżeczką pesto , układamy na nim farsz i plaster mozzarelli . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zamykamy jak książkę i obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku , a następnie w bułce tartej , lekko dociskając . Schładzamy 30 minut w lodówce, wtedy lepiej się trzymają . Smażymy na smalcu z obu stron na złoty kolor , na niezbyt dużym ogniu ,żeby

Ogrodnik w podróży
obłędne kotleciki curry z tuńczka 177

Największe 'ale' miałabym do ziemniaka, a niepotrzebnie, gdy próbowałam ich pierwszy raz w ogóle nie przyszło mi do głowy, że się tam znajduje. A to on sprawia, że kotlety są cudownie kremowe, wręcz rozpływające się.  Straciłabym wiele, to hit imprez, ulubiona przekąska mojego M, coś co można 'złapać' w locie z lodówki i zatrzymać się na chwilę rozpływając się(...)siły, masa powinna odstawać od patelni i stworzyć jedną, zwartą kulę). Jeżeli jest potrzeba dodajemy więcej soli (ja zwykle dosalam na tym etapie, kotlety pochłaniają sporo soli) 4. Gotową masę studzimy, następnie formujemy małe kuleczki. 5. Jajko roztrzepujemy z mlekiem. 6. Kotleciki maczamy w jajku, następnie obtaczamy w bułce tartej, smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Pyyyszne

Cook&Love
KOTLETY Z BROKUŁA I PIERSI Z KURCZAKA 2698

diecie. Lubicie smak brokuła? Ja bardzo, a kotlety z brokuła i piersi z kurczaka to jedno z ulubionych dań moje córki KOTLETY Z BROKUŁA I PIERSI Z KURCZAKA: 1 brokuł 2 piersi z kurczaka 2 jajka 3 łyżki mąki (ja użyłam ryżowej ale orkiszowa czy pszenna też nie będzie zła) sól i pieprz olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia Brokuł(...)kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. W większej misce roztrzepujemy jajka razem z mąką, solą i pieprzem, po czym dodajemy do nich brokuł i mięso. Wszystko razem dokładnie mieszamy i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Takie kotlety z brokuła i piersi z kurczaka, możesz podać z kaszą lub ryżem ale równie dobrze

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
kotlety rybne z dorsza 181

kostkę lub mielimy przez maszynkę. Dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, natkę pietruszki i startą na drobnych oczkach marchewkę. Dodajemy odciśniętą bułkę kajzerkę oraz jajka.  Na koniec doprawiamy solą i pierzem. Całość mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotlety w obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni na niezbyt dużym ogniu na złocisty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :) Zapraszam

Kulinarne przygody
Burgery drobiowo-jaglane 145

nowych pomysłów na obiad wymyśliłam sobie takie burgery lub kotlety jak kto woli z mięsa drobiowego z dodatkiem kaszy jaglanej. Z powodzeniem można ich użyć do domowych hamburgerów lub podać z ziemniakami i ulubiona surówką. 300 g filetu z piersi kurczaka 1/2 szkl.  kaszy jaglanej 1 marchewka 1 jajko 1 cebula 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 łyżka(...)miękkości. Filet zmielić,dodać wystudzoną kaszę,startą marchewkę na drobnych oczkach tarki,posiekaną i zeszkloną na maśle cebulę,starty czosnek i koperek. Wbić jajko,doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Z mięsa formować kotlety,każdy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z obu stron na rumiano. Podawać na ciepło

Kolorowa kuchnia Elki
Kotlety mielone z brokułem 155

Nasz ulubiony brokuł trafił do kotletów mielonych. Mięsne kotleciki z dodatkiem brokuła są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Można podawać z różnymi dodatkami, na ciepło i na zimno. składniki: 500 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 1 brokuł ( ok 400 g różyczek ) 1 jajko 1 bułka kajzerka namoczona w mleku sól,pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia(...)prawie się rozpadać. Ugotowanego brokuła dobrze osączyć i wystudzić. Następnie brokuła przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać mięso mielone, odciśniętą bułkę i jajko. Masę dokładnie wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować kotlety, u mnie wyszło 10 sztuk. Panierować w bułce tartej. Smażyć na ciemnozłoty kolor z obu stron

Monia miesza i gotuje
Kotlet drobiowy pod pierzynką 186

Zwykły kotlet drobiowy a dla urozmaicenia pierzynka z pieczarek i sera. Taki bogaty kotlecik razem z ziemniaczkami i surówką stanowią bardzo sycący obiadek. Ja podałam z surówką z czerownej kapusty, marchewki i jabłka . składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 250 g pieczarek sól ziołowa oregano 1 cebula olej do smażenia 1-2 jajka bułka tarta ser żółty do posypania(...)ziołową i oregano. Każdą pierś rozkroić na dwa płaty mięsa i lekko roztłuc. Mięso oprószyć z obu stron solą ziołową. Następnie panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na kotletach ułożyć podsmażone pieczarki, na wierzchu posypac startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Kotlety mielone z cukinią 588

cukinią będą nie tak zwarte (nie, nie rozpadają się), lżejsze i bardziej soczyste. Spróbujcie koniecznie. KOTLETY MIELONE z CUKINIĄ Składniki: 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 nie za duża cukinia  3 łyżki posiekanego szczypiorku 3 lyżki bułki tartej (plus trochę do panierowania) 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 szczypta pieprzu do smaku 1 szczypta soli do smaku Przygotowanie: Cukinię(...)dużych oczkach, odstawiamy aby puściła soki, a następnie lekko odciskamy z ich nadmiaru. Mięso mielone łączymy z namoczoną i odciśniętą bułką tartą, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startą cukinią oraz odrobiną soli i pieprzu. Całość wyrabiamy, robimy kotlety. Kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy na tłuszczu

Bon appetit mon amie
Kotlety schabowe z ananasem i serem 202

Tradycyjne kotlety schabowe z dodatkiem ananasa i sera żółtego. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 2 Składniki: 2 plastry schabu 2 plastry ananasa z puszki 4 plasterki sera żółtego jajko 2 łyżki(...)mąki 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie: Plastry schabu ubić i panierować w mące, jajku i bułce tartej. Piec na rozgrzanym oleju. Po przewróceni na drugą stronę położyć na kotlety plastry ananasa, a na nie ser żółty. Upiec kotlety z drugiej strony, po upieczeniu włożyć

KuchniaWeDwoje.pl
Zagubione Schabowe 458

Zagubione Schabowe Często zostają nam kotlety schabowe, rozgrzewane na drugi dzień, nie są już takie smaczne. Proponuję zanurzyć w aromatycznym sosie, żeby kotlet nadal miał swoje walory smakowe. Składniki: ·        ½ kg schabu ·        Olej do smażenia ·        Sól ·        Pieprz(...)Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. 2.   Panierujemy w mące pszennej, zanurzamy w roztrzepanym widelcem jajku i następnie panierujemy w bułce tartej. 3.   Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. 4.   Połowę kotletów układamy na dnie naczynia. 5.   Robimy sos pieczarkowy: Cebulę obieramy, drobno kroimy i prażymy na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojone

Kulinarna Chwila
Kotlet ziemniaczany 129

żywności . Takie kotlety to nie jest mój pomysł . I nie powiem czyj , myśle że jest stary jak co najmniej dania ,które można nazwać daniami . W moim przypadku , nauczyłam się je robić od mamy ,ona od swojej babci i tak w tył idąc można by rzec z pokolenia na pokolenie , tylko dodatki zmieniają się . Orginał to gotowane ziemniaki ,jajko i skwarki(...)kroję w kostkę i podsmażam do miękkości . Ziemniaki jeśli jeśli nie były tłuczone to je tłukę lub przepuszczam przez praskę , dodaję do nich jajko,sól(szczypta),pieprz,podsmażoną paprykę cebulę i skwarki , dokladnie mieszam . Formuję kotlety i smażę je z obydwu stron na rozgrzanej patelni po 2-3 minuty . Podaję z ostrymi dipami lub śmietaną , keczupem albo jakimś sosem

Eli Gotowanie
Drobiowy kotlet po parysku 223

theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ile domów pewnie i tyle przepisów. Chciałam podzielić się więc moim sposobem przygotowania kotleta po parysku. U mnie jest to kotlet z piersi kurczaka, bo taki właśnie bardziej nam smakuje ale również dobrze możecie przygotować go ze schabu. Przyjemnie chrupiąca panierka z soczystym wnętrzem. 16.00 Normal 0 21 false false false(...)Olej lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Każdy filet przekroić   wzdłuż na pół, lekko rozbić ( nie tak mocno jak na tradycyjne kotlety), każdy kawałek mięsa dość dobrze przyprawić.   Przygotować mąkę oraz w osobnym naczyniu jajka, które dobrze rozbełtać. Przyprawione kawałki mięsa zanurzać najpierw w mące potem w jajku i znów powtarzamy te czynności mąka i jajko

W garach u Gosi
Jedzenie do pracy na zimno - Proste obiady na 7 dni # 5 (PDF do pobrania) 193

papryczkę chilli bez pestek oraz natkę pietruszki. Zmiksuj na masę, w której nadal widoczne są małe grudki. Dodaj kuskus, jajka i 3 łyżki bułki tartej. Dopraw solą i pieprzem i opcjonalnie kuminem. Wymieszaj. Otrzymana masa powinna się kleić w kotlety. W razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej. Uformuj 12 małych kotlecików i usmaż je na oliwie na złoty kolor(...)naturalny i ząbek czosnku. Dopraw solą i pieprzem oraz opcjonalnie płatkami chilli. Zblenduj na gładki dip. Kotlety z kalafiora podawaj z dipem z awokado.  Środa - Sałatka nicejska Najsławniejsza francuska sałatka - lekka, kolorowa i sycąca. Apetyczne połączenie węglowodanów (ziemniaki), białka (tuńczyk i jajka ugotowane na twardo) oraz warzyw (sałatka, zielona fasolka, pomidory) stanowi zdrowy i kompletny posiłek do pracy

Chilli Czosnek i Oliwa
Schab z ananasem 204

Planowałam rozklepać kotlety i usmażyć tradycyjne schabowe. I już sięgałam po wytłoczkę z jajkami, kiedy w rękę wpadła mi napoczęta puszka ananasa. Pierwsza myśl - schabowy zapiekany pod ananasem i plasterkiem sera, druga myśl - tłuc, panierować, smażyć, zapiekać... za dużo roboty. Zwyciężyło moje lenistwo i powstało szybkie i naprawdę rewelacyjnie smaczne danie. Przygotowałam je w wersji bezglutenowej, w wersji tradycyjnej proponuję(...)pieczony ze śliwkami i morelami ,  schab z jabłkami i pieczarkami ,  kaczkę pieczoną z jabłkami i pomarańczami ,  wątróbkę z czereśniami i rozmarynem . SKŁADNIKI NA 2 PORCJE: 2 kotlety ze schabu środkowego ( promocja klik  lub  klik ) sól pieprz łyżka klarowanego masła łyżka oleju z pestek winogron 4 plastry ananasa z puszki ( promocja klik  lub  klik

Kuchenne zapiski Edyty

Proponowane wyszukiwania