kremówkę, odrobinę soli , pieprzu i… gotowe! Będąc zabieganym, czasami trzeba pójść na łatwiznę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Kotlety: 200 g kaszy bulgur 200 g świeżego szpinaku parmezan 2 jajka 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła(...)kilka łyżek wody sól pieprz Sos: 1 koncentrat z przyprawami „Winiary” – pomidorowa 100 g śmietany kremówki 30 % sól pieprz Przygotowanie: Kotlety: Kaszę bulgur ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić. Następnie dodać jajka, mąkę, bułkę tartą, sól, pieprz, czosnek granulowany i wodę. Dokładnie wymieszać. Gdyby masa była za sucha i się nie kleiła, dolać odrobinę wody
Oryginalny smakpieczarek 200 g kapusty kiszonej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz 1 czubata łyżeczka majeranku 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Instrukcje Schab rozbijamy na cienkie kształtne kotlety, oprószamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy na drobne kawałki i rumienimy na maśle. Kapustę odciskamy z nadmiaru wody, kroimy na drobne kawałki i smażymy(...)minut. Na koniec odparowujemy nadmiar płynu. Kapustę mieszamy z grzybami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Farsz nakładamy na wcześniej rozbite kotlety i składamy na pół. Brzeg przybijamy tłuczkiem. Oprószamy mąką, maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Artykuł Schab faszerowany kapustą i grzybami pochodzi z serwisu
To co lubię - gotuję i polecamSkładniki: 1 bułka pszenna, czerstwa 1 szklanka mleka 1 duża cebula 500 g mielonej wieprzowiny np. z łopatki lub karkówki 1 jajko 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia kotletów 5 łyżek oleju roślinnego do smażenia Czerstwą bułkę namocz w mleku do miękkości, następnie odciśnij z nadmiaru mleka(...)Mięso przełóż do miski, dodaj do niego: rozdrobnioną bułkę, podsmażoną cebulę, jajko, majeranek, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wyrabiaj mięso z dodatkami dłońmi do połączenia składników, najlepiej kilka minut (3-4 minuty). Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj kotlety, następnie obtocz w bułce tartej. Smaż na oleju na średniej
kuron.com.plBoczniaki jak schabowe Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni. Dzisiaj zapraszam was na kotlety a la schabowe z boczniaków, niezwykle delikatne w smaku, wegetariańskie. Przepis warto wypróbowania! Kotlety podałam w towarzystwie kaszy jęczmiennej perłowej i prostej sałatki z ogórka, rzodkiewek, sałaty i sosu jogurtowego. PRZEPIS NA BOCZNIAKI JAK SCHABOWE Składniki: 300g boczniaków sól pieprz 2 jajka bułka tarta mąka olej(...)umyłam je delikatnie pod strumieniem bieżącej wody. Następnie boczniaki osuszamy lekko na kuchennym ręczniku. Potem oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Następnie każdy kotlet obtaczamy w mące potem w rozkłóconym jajku a potem w bułce tartej. Potem smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron. Artykuł Boczniaki jak schabowe pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeMortadela to rodzaj kiełbasy. Przygotowałam dzisiaj z niej kotlety w płatkach kukurydzianych z nadzieniem z botwiny i serkiem feta. Składniki: 600 g kiełbasy mortadeli 1 pęczek botwiny 100 g sera feta 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego 1 szklanka płatków kukurydzianych 1 jajko pieprz sól Wykonanie Kiełbasę pokroić w 1 cm plasterki. W każdym zrobić kieszonkę,( plasterek naciąć przez(...)Smażyć kilka chwil. Doprawić pieprzem i odstawić z palnika. Ser feta pokroić w drobną kostkę i wymieszać z podsmażoną botwinką. Każdą kieszonkę kotleta napełnić farszem z botwiny i fety i obtoczyć je w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Kotlety z mortadeli z botwiną i serem feta
O kuchni z uczuciemKotleciki ziemniaczane z czerwoną fasolą i brokułowym sosem (4 osoby) Kotlety : 8 średnich ziemniaków puszka czerwonej fasoli pęczek szczypiorku lub dymki 1 jajko otręby żytnie bułka tarta oliwa z oliwek przyprawy: pieprz, liść lubczyku, tymianek, ostra papryka Sos: pół świeżego brokuła mały jogurt naturalny typu greckiego świeża mięta ząbek czosnku przyprawy: świeżo starta gałka muszkatołowa, pieprz Przygotowanie sosu: Brokuły(...)Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę. Przepłukaną fasolę rozgnieść widelcem, wraz z pokrojonym szczypiorem dodać do ziemniaków. Dodać surowe jajko, przyprawy, dobrze wymieszać. Można dosypać trochę bułki tartej, jeśli ciasto będzie zbyt luźne. Formować średniej wielkości kotlety, panierować w bułce zmieszanej z otrębami. Smażyć na złoty kolor na oliwie. Gorące kotleciki polać sosem, posypać pokrojonym szczypiorem. Podawać
vegetanienieco bardziej czasochłonny obiad niż ostatnio. Zebranych niedawno grzybów jeszcze nie zdążyłam w całości przerobić, więc te, które zostały, zużyłam do usmażenia pysznych kotletów mielonych. Składniki (na 7 kotletów): 400 g gotowanych grzybów pół cebuli jajko 6 łyżek bułki tartej pół łyżeczki pieprzu ziołowego pół łyżeczki mielonego kminku 2 szczypty ostrej papryki w proszku sól olej do smażenia Cebulę obrać(...)pokroić w kostkę. Grzyby i cebulę zmiksować w malakserze. Do masy grzybowej dodać jajko, przyprawy i 3 łyżki bułki tartej. Masę dobrze wyrobić rękoma. Masę podzielić na 7 części. Każdą z nich uformować w podłużny kotlet o grubości ok. 1,5 cm. Kotlety obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć z obu stron. Podawać z puree ziemniaczanym
Weekendy w domu i ogrodzieprzygotowania kotletów inaczej: 1 podwójny filet z kurczaka (około 50 dag), 30 dag pieczarek, 20 dag żółtego sera, 4 jajka, około 8 łyżek mąki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia. Sposób przygotowania kotletów inaczej: Płuczę mięso, myję pieczarki. Żółty ser, pieczarki i mięso kroję w kostkę. Do miski wybijam jajka, dodaję mąką
Gotuj Się Kto Możepyszne. Na przepis natrafiłam na blogu Smak-zdrowia szukając inspiracji. Składniki: 100g kaszy jaglanej suchej 200g pieczarek 2 marchewki 2 cebule 1 jajko sól pieprz 1-2 łyżki bułki tartej do obsypania kotletów Kaszę przepłukać na sitku zimną wodą i przelać wrzątkiem żeby pozbyć się goryczki. Następnie ugotować według przepisu na opakowaniu (porcja kaszy na dwie porcje wody(...)marchewkę zetrzeć na grubej tarce. Przełożyć na patelnię, podlać delikatnie wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Kaszę połączyć z warzywami, dodać jajko i przyprawy. Masę dobkładnie wyrobić żeby składniki dobrze się połączyly. Formować nieduże kotlety i każdy delikatnie obsypać tartą bułką (nie obtaczać). Kotlety smażyć na rumiano na patelni lekko posmarowanej olejem. Odwracać ostrożnie, ponieważ są dość delikatne. Smacznego
kuchnia doskiwodzie. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie mielimy w maszynce mięso, odciśnięte z wody bułki i cebule, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy surowe jajka i wyrabiamy masę jak na kotlety. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem (dno i boki) i posypujemy bułką tartą. Wkładamy 1/3 masy, a na niej układamy rzędem, jedno za drugim obrane
Czary - gary w kuchniszafce soczewica. Lubię robić takie eksperymenty z takimi produktami. Był to strzał w dziesiątkę! W smaku przypominały mięsne, ale zdrowsze i wegetariańskie. ;) Składniki: Kotlety: (6 sztuk) kostka tofu marynowanego 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej natka pietruszki pieprz sól jarzynka bez soli olej Surówka: 1 twarde, kwaśne jabłko 1 marchewka(...)płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy do miękkości (ok 15 minut). Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. W misce zgniatamy tofu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, posiekaną natkę pietruszki, wystudzoną soczewicę i przyprawy. Formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron. Jabłko i marchewkę myjemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach razem z jabłkiem
Truskawkowa Fiestapieprz, papryka do smaku 2 jajka + mąka + bułka tarta do panierowania PRZYGOTOWANIE : Mięso należy umyć i pokroić na kotlety, ubić tłuczkiem na cienkie kotlety(...)każdej strony. Serki topione mieszamy widelcem z posiekanym szczypiorkiem. Na każdy kotlet nakładamy po łyżce farszu i rozsmarowujemy na jednej połowie mięsa. Kotlety składamy i lekko dociskamy. Panierujemy w mące, rozmąconym jajku i bułce tartej z każdej strony. Smażymy na oleju z każdej strony na złoto. Sakiewki podajemy cieple z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolipierwszy...i jak dla mnie jeszcze lepsze niż z ryżem..Podczas przygotowań tegoż obiadu miałam małą wpadkę..no nie tyle wpadkę, ale poparzyłam się i to porządnie...Po usmażeniu kotletów chciałam zlać olej z patelni i jakoś ..nie wiem jak..ale wylał mi się na rękę..masakra...pierwszy raz tak się oparzyłam..prawie cała ręka spuchła jak bania..a ból(...)wody wegeta susz warzywny 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać płatki ryżowe, kapustę,cebulę, ryż, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać sosem [ z przecieru i wody], dodać
Moje domowe kucharzenieformie pulpecików w sosie. Za jakiś czas wypróbuję i na pewno podzielę się z Wami przepisem. Póki co, zapraszam na kotlety :) Składniki: 1 pierś kurczaka 350 g 150 g. pieczarek 1/2 cebuli 1 bułka kajzerka 1 jajko sól, pieprz majeranek papryka słodka i ostra Dodatkowo(...)masło do smażenia pieczarek bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia kotletów Wykonanie: Pierś zmielić. Pieczarki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle. Dodać pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut. Następnie, pieczarki z cebulą dodać do mięsa. Wbić jajko i dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą
Agusiowe smakołykimarchew. Wrzucić oba składniki do dużej miski, dodać 2 jajka, kromkę namoczonego chleba, trochę bułki tartej i czubrycy. Wszystko wymieszać, aby powstała konsystencja masy (jak na kotlety mielone). Uformować kotleciki, zamoczyć je w jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na patelni z dwóch stron. Nie potrzebują długiego smażenia wystarczy chwila. Można ja podać z surówką z buraczków lub kiszonej
Smaki Przyprawy i Kolory