wołowej przystawki przygotował obiad dla wygłodniałych mięsożerców. Rumsztyk z cebulką to konkretny obiad dla głodomorów. Do przyrządzenia rumsztyku wołowego został wykorzystany udziec wołowy. Rumsztyk wołowy to są pyszne siekane kotlety z wołowiny, a dodatek podsmażonej cebuli dopełnia ich smaku. Przy tym, robi się je niezwykle szybko. Najlepiej jest poszatkować w szatkownicy lub nożem chudą wołowinę, w ostateczności ją zmielić, potem(...)sztuki Przygotowanie: Cebulę białą i czerwoną drobno siekamy i podsmażamy, studzimy. Mięso wołowe drobno siekamy, dodajemy wodę, jajko, świeżo zmielony pieprz, sól do smaku, podsmażoną cebulkę, dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Moczymy ręce w wodzie, formujemy średniej wielkości okrągłe kotlety. Układamy je na przygotowaną deskę i delikatnie naciskamy je tępą stroną noża, (powinny wyglądać tak jak na zdjęciu poniżej). Smażymy kotlety
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędigotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Kotlety smakują rewelacyjnie i są doskonałą propozycją na danie obiadowe lub po prostu przekąskę - podawaną na ciepło lub zimno. Ich ł agodny smak wspaniale komponuje się z zimnymi sosami, surówkami, czy sałatkami. Pasują również do frytek. (5 sztuk) 200g paluszków surimi 1 jajko 1 łyżeczka mąki pszennej (opcjonalnie) 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku 1/3 łyżeczki(...)mozzarelli Dodatkowo: mąka do obtaczania (opcjonalnie) masło/olej do smażenia Paluszki surimi dokładnie podusić widelcem. Dodać jajko, posiekany szczypiorek, opcjonalnie odrobinę mąki oraz curry i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Masę podzielić na pięć równych porcji. Z każdej uformować kotlet nadziewając go kawałkiem mozzarelli. Kotleciki można obtoczyć w mące (nie jest to konieczne) i smażyć
Di gotujeKolejne na moim blogu typu: kotlety ziemniaczane. Przepis ten pochodzi z Pomorza i Kaszub ( znalazłam go w książce Kuchnia Polska – H. Szymanderskie j ). Ciekawe połączenie ziemniaków i wędzonych śledzi. A smak bardzo interesujący. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 30 dag wędzonych śledzi Ok. 800 gram ugotowanych ziemniaków 2 jajka Sól, pieprz Bułka tarta Olej Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach(...)ziemniaki obieramy i przepuszczamy przez praskę, dodajemy do nich zeszkloną na oleju drobno pokrojoną cebulę, dodajemy jajka oraz śledzie obierane ze skóry, pozbawione ości i drobno pokrojone. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy wałek, który kroimy na kawałki. Z kawałków formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. SMACZNEGO
Smaki Ewydodatkiem wiosennych warzyw. Burger wcale nie musi ociekać tłuszczem, aby uchodził za tego "mniam" :) Składniki na 6 burgerów: Kotlety: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 ząbek czosnku Szczypta papryki ostrej w proszku Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta rozmarynu 1 jajko Sól Pieprz Sos: 1 średni ogórek kiszony ½ - ¾ łyżeczki musztardy sarepskiej – do smaku 1 łyżeczka drobno pokrojonej cebuli 2 łyżki(...)rzodkiewki Pół pomidora 1 większy ogórek konserwowy ¼ małej cebuli – może być czerwona Dodatkowo: 6 plastrów sera żółtego - może być light 6 bułek pełnoziarnistych- u mnie kupne kajzerki fit Przygotowanie: Kotlety: Podane wyżej składniki na kotlety do burgerów połączyć ze sobą. Formułować z mięsa kulki, które następnie rozpłaszczyć. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do zrumienienia
Fabryka pomysłówSmaczne delikatne kotlety z mięsa wieprzowo-wołowego z młodą kapustą i kaszą manną. Sos koperkowy idealnie pasuje do tego wiosennego dania. Z podanych proporcji można przygotować około 14 kotlecików. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1/2 niewielkiej główki młodej kapusty 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania 2 płaskie łyżki(...)nadmiar soku. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce masła. Do kapusty dodać mięso, cebulę, kaszę mannę, jajka, 2 łyżki bułki tartej, sol i pieprz. Wyrobić masę i uformować niewielkie kotleciki. Panierować je w bułce tartej, wymieszanej pół na pół z mąką. Kotlety usmażyć, a później zalać na patelni wrzątkiem (około 2 szklanki). I dodać rozdrobnioną kostkę rosołową (jeśli kotlety
Trzeci talerzsolą i pieprzem i włożyć do lodówki na godzinę (lub więcej). Następnie na każdym kotlecie ułożyć plasterek żółtego sera, pokrojone suszone pomidory i zwinąć w roladkę. Każdą roladkę obtoczyć najpierw w mące, ściskając w ręku żeby nam się nie rozpadła podczas smażenia, następnie w rozkłóconym jajku doprawionym solą i pieprzem, a potem znów w mące. Usmażyć z każdej strony. Smacznego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieDziś niedziela, a więc w większości domów na obiad będą kotlety schabowe. Ja postanowiłam troszeczkę je wzbogacić i przygotowałam schabowe zapiekane z pieczarkami i serem. To połączenie było strzałem w dziesiątkę. Spróbujcie, a nie pożałujecie!!! SKŁADNIKI: 400g schabu bez kości, 1 jajko, bułka tarta, 250g pieczarek, 1 cebula, 100g sera żółtego, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Schab kroję(...)porcje, rozbijam cienko tłuczkiem i oprószam solą. Mięso maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę z dwóch stron na rumiano na oliwie. 2. Pieczarki oraz cebulę kroję w drobną kostkę. Smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą oraz pieprzem. 3. Na usmażone kotlety nakładam porcję pieczarek. Wierzch posypuję startym żółtym serem. Schabowe układam w naczyniu żaroodpornym
Tradycyjna kuchnia KasiJuż kilka razy dodawałem posty, w których były nietypowe dania z piekarnika. Dzisiaj kotlety z mielonej szynki wieprzowej, z nietypowymi dodatkami. Skład: 500 g mielonej szynki, duży surowy i utarty na drobnych oczkach ziemniak, utarta 1 marchewka, pokrojona w kostkę cebula, jajko, duża szczypta soli, szczypta pieprzu, czubata łyżka majeranku, 5-6 łyżek bułki tartej- jak masa
chleba naszegofilet z kurczaka 16 szt zielonych szparagów ok. 80 g sera feta sól pieprz panierka: 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 2 łyżki bułki tartej 5 łyżek płatków kukurydzianych olej do smażenia Filet z kurczaka umyć,osuszyć i podzielić na 4 kotlety. Każdy płat mięsa oprószyć solą i pieprzem. Przygotować szparagi. Odłamać z każdego szparaga twarde
Kolorowa kuchnia ElkiKapuściane Kotlety Siekane drobiowe kotlety z papryką, przykryte młodą kapustą, zapiekane w piekarniku Składniki: · ½ główki kapusty młodej · 1 marchew · ½ łyżki Vegety · ½ łyżeczki octu · 5 łyżek mąki pszennej(...)Mięso kroimy w drobno kostkę, przekładamy do miski i wbijamy jajka, wsypujemy mąki (4 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 łyżki maki pszennej), sól, paprykę ostrą, dodajemy drobno pokrojoną paprykę czerwoną oraz wlewamy ketchup. Dokładnie mieszamy 4. Dużą łyżką nakładamy na rozgrzany olej w kształcie kotleta schabowego i smażymy z obu stron 5. Po usmażeniu układamy
Kulinarna ChwilaKotlety mielone z kalafiorem i kapustą pekińską to smaczna alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Takie kotleciki podane z ziemniakami i surówką stanowią pyszne oraz pożywne danie obiadowe dla całej rodziny i będą świetną propozycją na urozmaicenie monotonnego jadłospisu. składniki na około 20 sztuk 500 g mięsa mielonego 1 średni ugotowany kalafior 3 duże liście kapusty pekińskiej 1 cebula(...)pekińskiej bardzo drobno siekamy. Cebulę również drobno siekamy. Następnie do mięsa mielonego dodajemy rozgnieciony kalafior, posiakaną kapustę, cebulę, jajko oraz bułkę tartą , wszystko doprawiamy według uznania solą oraz czarnym pieprzem, masę starannie wyrabiamy dłonią. Z masy wilgotnymi dłońmi formujemy niewielkie kotlety i panierujemy je w bułce tartej. Mielone smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoto-brązowy
Smakowite DaniaKotlety mięsno-warzywne w sosie tzatziki – to pyszne kotlety, dzięki którym łatwo można przemycić do obiadu porcję warzyw :) Nam bardzo zasmakowały i często goszczą na
Kulinarne PrzebojeSkładniki: 1 kg szynki wieprzowej 2 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 kromki czerstwego chleba sól, pieprz słodka i ostra papryka zioła prowansalskie 1/2 pęczka
czarrna od kuchnisera żółtego zawinięta razem z kurczakiem i pieczarkami. Delikatne i bardzo smaczne mięso, które rewelacyjnie sprawdza się na świątecznym stole lub innych uroczystych obiadach. 500 g sera żółtego 3 jajka 1 łyżka majonezu 2 filety z kurczaka 300 g pieczarek 1 cebula 4 łyżki ketchupu łagodnego 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz czarny przyprawa gyros masło klarowane do smażenia Oczyszczone(...)pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli wymieszać razem z pieczarkami doprawiając solą i pieprzem. Fileta z kurczaka pociąć na kotlety i cienko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Ketchup rozmieszać z sosem sojowym. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej i wymieszać z jajkami oraz majonezem. Wyłożyć na blachę o wymiarach 23 x 33 cm z papierem do pieczenia na dnie. Wstawić
https:KKuchniaMniamSkładniki: 1 szklanka ryżu puszka tuńczyka 1 jajko 1 cebula 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2 ząbki czosnku olej do smażenia bułka tarta sól, biały pieprz Wykonanie
magiczna kuchnia Kasi