Szybko i sprawnie zrobimy pyszne kotlety/placuszki z kurczaka. Do tego najprostsza sałata i sos pomidorowy lub inny ulubiony i danie gotowe. Polecam na obiad czy wczesną
Moje Małe CzarowanieZapewne niejednokrotnie zdarzyło Ci się, ze została ci jajecznica po śniadaniu? Zimna, niedobra nie nadaję się do ponownego zjedzenia. Sytuacja szczególnie popularna gdy wśród domowników są
Tradycyjna KuchniaBardzo lubię jajeczne kotlety do obiadu. Składniki: 25 dag kaszy manny 1 biała cebula 1 łyżka masła 2 szklanki mleka 6 jajek sól i
Tradycyjna KuchniaSkładniki: (na 8 kotletów) 8 jaj (7 ugotowanych na twardo i 1 surowe), 3 łyżki mleka, bułka tarta, duża garść natki pietruszki, sól, pieprz, olej, 30g startego sera żółtego, 1 łyżeczka tartego chrzanu. Przygotowanie: 7 jajek ugotować w osolonej wodzie - gotować 7-8 minut od zagotowania się wody. Po ugotowaniu ostudzić, obrać ze skorupki i pokroić w kostkę
W kuchni u MonikiDziś przedstawiam Ci kolejną wariację n temat schabu- tym razem kotlet schabowy zapiekany pod serem i jajkiem. Składniki: rozbite na kotlety mięso 1 cebula 1 szklanka mleka sól, pieprz olej do smażenia bułka tarta, mąka i jajo do panierki jaja- tyle ile kotletów plastry żółtego sera- tyle ile kotletów Przygotowanie: mięso na kotlety przełóż do miski, zalej mlekiem(...)papierowym ręcznikiem, posyp solą i pieprzem do trzech misek wsyp: mąkę, bułkę, a do ostatniej wbij i rozbełtaj jajo obtaczaj mięso w mące, jaju i bułce ( w tej kolejności) i smaż na dobrze rozgrzanym oleju usmażone kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego na każdym kotlecie połóż usmażone sadzone jajko oraz plaster serca żółtego wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni
Oka w rosole czyli KaFka gotujeSkładniki: 4 plastry schabu o grubości 1,5 cm; 3 średnie cebule; Bułka tarta do obtoczenia kotletów; Mąka pszenna do obtoczenia kotletów; 1 duże jajo; 1 czubata łyżka musztardy (u mnie sarepska); 3 szklanki wody; 1/2 szklanki zimnej wody + 1 czubata łyżka mąki pszennej; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. 1 szklanka = 250 ml, 1 łyżka = 15 ml Sposób przygotowania: Cebule
Gospodyni MiejskaŚwiątecznych smakowitości ciąg dalszy! Dziś przedstawię Wam przepis na danie, które idealnie sprawdzi się jako wielkanocny, rodzinny obiad. Do przygotowanie kotletów najlepiej użyć jaj przepiórczych lub małych kurzych. Będą one wtedy dość zgrabne i niewielkie. Sam sos przygotowałam na bazie chrzanu ze słoiczka ale zachęcam by zrobić go na świeżym. Ma wtedy zupełnie inny smak i aromat. Zaraz(...)oraz sól, pieprz i majeranek. Masę wyrabiamy by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Na dłoni rozkładamy placek z mięsa, na którym kładziemy jajko i formujemy je tak by powstał kotlet. W ten sposób postępujemy do wykończenia składników. Gotowe kotlety obsmażamy na patelni by powstała na nich chrupiąca skórka. Przygotowujemy sos: w garnku roztapiamy masło i wrzucamy mąkę. Zasmażkę zalewamy bulionem
Życie ze smakiemKotlety tak przygotowane są aromatyczne, delikatne w smaku, soczyste i znikają szybko. Zajadają je ze smakiem dzieci i dorośli. Do panierowania użyłam płatków kukurydzianych. Robię często
Moje Małe CzarowanieDoskonała imitacja mięsa. Kotlety bez dodatku jaj, a wszystko za sprawą płatków żytnich (można użyć również bardziej popularnych - owsianych). Struktura zalanych wrzątkiem płatków żytnich bardzo przypomina mięso, nie wymagają dodatku jajka, bo "klej" zawarty w ziarnach doskonale skleja całość. Mięsnego, wędzonego posmaku dodaje im wędzony oscypek, który swoją rolę spełnia znakomicie. Żeby dobrze zjeść, wcale nie trzeba zjadać
MamaOskarkatemu :) Studia to dopiero były czasy! Do tej pory z nostalgią wspominam kulinarną mekkę i ostoję pokarmową ka żdego studenta - uniwersytecką stołówkę - z nieśmiertelnym sznyclem ziemniaczanym z jajem sadzonym, albo kotletem pożarskim z ziemniakami z wody. Kiedy godziny wykładów nie pozwalały jednak udać się do tego przybytku studenckiej rozpusty kulinarnej, trzeba było napełnić żołądek w inny sposób. Akademicka lodówka
Grunt to przepis!sezon na jajka trwa przez cały rok. Szybki, smaczny i tani obiadek w postaci kotletów mielonych z niespodzianką w postaci jajka to Nasza propozycja na dziś. Kotlety mielone z jajem Składniki: 300 g mięsa mielonego 4 jajka 1 czerwona cebula 1 łyżka kaszy manny sól, pieprz suszona natka pietruszki olej
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDla wielbicieli kapusty mam dziś nie lada gratkę. Kotlety z kapusty smakują wybornie, są miękkie w środku i chrupiące na brzegach. Podałam je z sosem chili
Moje Małe Czarowaniemnie, też do dziś nic o nich nie wiedziałem, że tych dżentelmenów, różne źródła podają za twórców znanego na świecie Hamburger. Dlatego, że historia powstania najsłynniejszej bułki z kotletem jestem mglista. Godne uwagi w tej historii jest to, że wszystkie historie sięgają początków XIX wieku, a dokładnie Hamburga. Gdzie wołowina z niemieckich krów, była łączona czosnkiem, cebulą, solą(...)dodaj sok z limonki. W moździerzu ugnieć czosnek, chili i miód, teraz oczywiście połącz zawartość moździerza z avocado i wymieszaj. Teraz zajmiemy się królem, czyli kotletem, mięso włóż do miski, dodaj jajo, mąkę, papryki i dobrze ugnieć i wymiesza, uformuj kotleta. W międzyczasie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej łyżkę oliwy z oliwek, wiesz już zapewne skąd i jaką
RafalCookzdrowego można zrobić ze schabu? Nie, nie smażone kotlety! Proponuję roladki schabowe nafaszerowane czymś zdrowym. Co powiecie na rzeżuchę i paprykę? W święta nasiałam rzeżuchy i ostatnio jedliśmy ją do niemal wszystkiego. Na kanapkach, z twarożkiem, z pastą jajeczną, posypywaliśmy obficie sałatki i surówki. Oczywiście robiłam też zupę z rzeżuchy , więc nie powinno Was zdziwić, że postanowiłam dalej eksperymentować(...)polędwicy lub łopatki. Wybieram w miarę możliwości najchudsze kawałki i przygotowuję w sposób możliwie najzdrowszy. Myślę, że to zdecydowanie lepsza propozycja niż smażony w oleju, upaćkany w jaju i bułce tartej kotlet schabowy. Składniki na 4 porcje : 4 plastry schabu bez kości (po 150g każdy) 1 niewielka czerwona papryka lub pół dużej 4 łyżki kiełków rzeżuchy 1 cebulka (może być
Dietolog