łączymy z mielonym sadłem, dodajemy startą skórkę z cytryny, limonki które rozcieramy razem z cukrem. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto napowietrzając je. Rozwałkowujemy wyrobione ciasto na stolnicy o grubości 0,5 cm delikatnie przewałkujemy wałkiem do rozbijania kotletów, smarujemy roztrzepanym jajkiem, kroimy radełkiem prostokąty, posypujemy grubym cukrem. Układamy ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
kgwjanczewoznudzą się nam zwyczajne (suche) kotlety z piersi kurczaka w panierce z bułki tartej, możemy zrobić je w cieście. Najlepsze według mnie mięso kurczaka to udka. Mają zupełnie inny smak. Czytaj więcej
Ana Mari's worldkotlety ziemniaczane nadziewane farszem jajecznym. Składniki: 1 kg ugotowane ziemniaki , 6 szt jajka , 1 szt cebula , 100 gram mąka pszenna , 2 łyżki mąka ziemniaczana , do smaku Sól , do smaku pieprz , do smażenia olej , do panierowania bułka tarta , 1 łyżka majonez Sposób wykonania: Farsz: 4 jajka ugotować na twardo , przestudzić , pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i łyżką majonezu. Ciasto(...)wbić 2 jajka,dodać sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Gdyby ciasto było za rzadkie można dodać jeszcze troszeczkę mąki pszennej. Ciasto podzielić na 14 równych części. Każdą część spłaszczyć, na środek położyć pastę jajeczną, złożyć i formować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu , na rumiano. Można podawać z sosem
Darcia w kuchniKolejna odsłona schabowego..tym razem w cieście. schab, polędwica 1 szkl. mąki tortowej Młynomag 1/3 szkl.mleka 1/3 szkl.wody gazowanej 2 jajka sól, pieprz , majeranek Mięso
Moje domowe kucharzenieDania z makaronem w roli głównej są zawsze idealna alternatywą dla monotonnych obiadów z kotletem i ziemniakiem. Z racji tego, że lubuję w makaronach, to często
kulinarnyJamięsa mielonego1 opakowanie Fix Pikantne Bolognese z chili firmy Knorr1 cebula1 marchewka200 g ugotowanych ziemniaków1 opakowanie ciasta francuskiego3 łyżki margaryny4 łyżki startego, żółtego sera (np. cheddar)100 ml śmietany30 ml oliwyKiedy już przejedzą się nam tradycyjne obiady w stylu kotlet z ziemniakami, możemy z powodzeniem zaserwować to właśnie danie. Bolońskie niespodzianki, to połączenie zapiekanki, tradycyjnego obiadu i oryginalnej formy
Świat Domowej Kuchniszynka, łopatka) i zmielić je sami. Ja maszynki nie mam, więc mięso kupuję już paczkowane. Na kotlety najlepiej nadaje się mieszanka wołowiny i wieprzowiny – odpowiednio tłusta i krucha . Kotlety z samej wieprzowiny są zdecydowanie za tłuste, z samej wołowiny – za suche i wymagają długiej obróbki cieplnej. Mielone mięso ogrzewamy do temperatury pokojowej, umieszczamy w misce. Dużą pszenną bułkę, najlepiej(...)wrzucamy przyprawy, kaszę mannę, wbijamy całe umyte jajko. Dodajemy 2-3 łyżki zimnej wody i wyrabiamy masę ręcznie, zagniatając ją jak ciasto, aż połączy się dobrze, utworzy jedną całość i zacznie odchodzić od dłoni – około 5-6 minut. Kotlety mają to do siebie, że im dłużej się je wyrabia tym są lepsze . Masa – mimo że dość ciężka – przez tak długie
Karo in the KitchenKończą się Wam pomysły na wykorzystanie dyni? Zupa, ciasto, curry, ... Mi też zaczęły się kończyć i w poszukiwaniu inspiracji trafiłam na przepis na kotlety jajeczne z dynią na blogu kwestiasmaku.com. Okazało się to strzałem w dziesiątkę bo kotleciki nie dość, że pyszne to jeszcze proste do przygotowania. W towarzystwie ulubionej sałatki na pewno zadowolą każdego smakosza
Milion Smakówwegańskie naleśniki Szybkie i proste danie można zrobić z naleśników. Przepis jest banalny. Do środka możemy wpakować nasze ulubione warzywa, sosy, tofu, kotlety sojowe, falafel itp. Do wyboru, do koloru :) Przepis: Najprostsze wegańskie naleśniki 7. Paszteciki z ciasta francuskiego Gotowe ciasto francuskie nadziewamy farszem z kaszy jaglanej (bądź innej) i ulubionymi warzywami. Robimy farsz, lepimy i pieczemy chwilę. Obiad gotowy
Bananowe Poledużej czerwonej kapusty, a na dnie misy na owoce smętnie poniewierały się dwie przejrzałe śliwki i pół jabłka, nie wykorzystanego do ciasta. Dołożyłam do tego dwie suszone śliweczki, cebulkę, przyprawy, i… powstał pyszny dodatek do mielonych kotletów wieprzowych J To taka moja wersja na dzisiaj – skromna, bez wina i goździków. Nie będę się wymądrzać i nie powiem, że to tradycyjna
Kuchenne zapiski EdytySezon na dynię trwa już od pewnego czasu. Uwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i "kotletów" po wypieki - bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami - delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska na drugie śniadanie, ale także baza
CiastkozercyCóż można zrobić z pozostałych ziemniaków z obiadu? Można usmażyć kotlety ziemniaczane, ugotować kopytka i zapewne wiele innych ciekawych potraw. Ja połączyłam dwa w jednym czyli ciasto jak na kopytka tyle, że nie były one gotowane tylko smażone. I jeszcze jeden ważny element a mianowicie to, że nadziałam je farszem pieczarkowym. Składniki: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
Amatorka kuchennakroimy na kawałki. Urywamy kawałek ciasta rozpłaszczamy dajemy na niego ser oraz szynkę i sklejamy tworząc wałek Tak robimy z całym ciastem. Następnie jajko,wodę ,sól,pieprz oaz mąkę mieszamy ze sobą (tak jak robimy panierkę do kotletów schabowych) Krokiety moczymy w panierce oraz obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na GORĄCYM oleju. To bardzo
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujedna mała, jedna duża) i rozgniatamy na płasko lub wałkujemy. Przed nałożeniem składników czekamy koło 15 minut żeby ciasto trochę "napuchło". Ciasto smarujemy lekko oliwą, nakładamy sos i ulubione składniki. U mnie były to: ser, cebula, papryka, kotlet z wczorajszego obiadu ;p, a na wersji dla dorosłych jeszcze oliwki i czosnek niedzwiedzi. Pieczemy na jak najwyzszej temperaturze około 15/20 minut
Lubczyk i Waniliagrzyba jadamy kapelusze, gdyż trzonki są według mnie zbyt twarde. Przyrządzenie kani jest bajecznie proste. Najlepiej smakuje potraktowana jak kotlet , czyli smażona w panierce lub bez. Bardzo dobrze smakuje również w jajecznicy lub zrobiona w cieście . SKŁADNIKI kilka kapeluszy kani kilka ziemniaków kilka buraków mała cukinia masło (do smażenia kani) olej (do pieczenia warzyw) sól mieszanka przypraw
Zofiana