Już dawno mówiłam Wam, że jestem ogromną wielbicielką zarówno soczewicy , jak i kaszy jaglanej. Połączone razem zawsze tworzą fajne i smaczne danie. Dziś przygotowałam dla Was
Ostra na Słodkomalakserze i kilkoma pulsami rozdrabniamy – nie robimy z niej rzadkiej gładkiej papki jak na hummus, to mają być grubsze kawałki, w przeciwnym wypadku masa będzie za rzadka i kotlety nie dadzą się uformować. Przekładamy do ciecierzycy pozostałe składniki i przyprawy, jeszcze bez mąki i łączymy je ze sobą kilkoma pulsami melaksera. Masę wyjmujemy do miski i dosypujemy tyle mąki, żeby(...)soli 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kuminu 2 łyżki soku z cytryny lub limonki 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej ½ szklanki mąki (użyłam orkiszowej, można użyć dowolnej, byle nie skrobiowej – ryżowej czy ziemniaczanej) olej rzepakowy do smażenia
Karo in the Kitchenziołach zapiekany z warzywami autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Łopatka wieprzowa zapiekana z ziemniakami autorka: Białagłowka | blog: Kuchenna Kontrrewolucya Roladki schabowe z gruszka autorka: pinkyyy | blog: Kucharka w baletkach Zapiekanka ryżowa z warzywami autorka: La Gusteau - Luna | blog: RATATOUILLE Szaszłyki z kurczakiem, arbuzem i halloumi autorka: aga - mój przepis na życie | blog: mój przepis na życie Szaszłyki wołowe na grillowej patelni(...)natalia0404 | blog: Za kubkami talerzami Teksański? Czemu nie! A może frytki do tego? autorka: bastalena | blog: bastalena grillowane kotleciki cielęce z szałwią i chilli autorka: slodziutkamama | blog: Słodziutka mama kotlet schabowy bez smażenia w panierce z mąki z amarantusa autorka: slodziutkamama | blog: Słodziutka mama Jeżynowo-pomarańczowa kaczka autorka: Tycjanowa | blog: Smakowite Jadło Lula kebab. autor: Lukash | blog: Kuchnia Łukasza
Kuchenna Kontrrewolucyadarmo ugotowałam katsu sos . Miałam już w planie przyrządzić japońskie hamburgery Menchi Katsu, do których ten sos świetnie pasuje. Menchi katsu to tradycyjny japoński obiad. Menchi oznacza mielone kotlety , obtoczone w panko i smażone w głębokim tłuszczu. Panko to japońska tarta bułka grubo mielona. W odróżnieniu od tartej bułki, którą uciera się na sucho, panko przyrządza się ze świeżego pieczywa(...)kapusty po japońsku 350 g białej lub pekińskiej kapusty 1 łyżeczka tahini 1 łyżka jasnej soi po 1 łyżeczce nasion białego i czarnego sezamu 1 łyżeczka majonezu 2 łyżki ryżowego octu 2 łyżeczki sezamowego oleju kawałeczek świeżego imbiru, drobno pokrojonego, ok. 2cm Mięso, cebulę, pieprz i skrobię wymieszaj na jednolity farsz. Podziel na 4 lub 8 porcji i uformuj hamburgery
codojedzeniachcą.. ALE... dużo zdrowiej i mniej kalorycznie :) układ idealny! Dietetyczne wrapy. Naleśniki osoby na dietach odstawiają, ale dlaczego? Nie widzę powodu. Również bezglutenowcy sobie radzą. Mają mąkę i ryżową i kukurydzianą itd. Naleśniki więc też jedzą :) Moje naleśniczki dzisiejsze były chyba najbardziej dietetycznymi w całej karierze naleśnikarskiej! :) Mój jeden naleśnik ma tylko ok. 110 kcal! (normalna tortilla pszenna(...)odchodzić". Przewracamy naszego naleśniora i smażymy znowu kilka chwil. Zsuwamy na odwrócony talerz. Podajemy z FIT dodatkami. A u mnie wrapy z: 1. Ugotowany szpinak z kotlecikami sojowymi 2. Kotlety sojowe, papryka, pomidor i sałata Bezglutenowe najmniej kaloryczne tortille
CzarnawisienkaPrzez folię spożywczą (streczową) lub przez foliowy woreczek rozbijamy wołowinę na cienkie kotlety. Posypujemy pieprzem z obu stron (nie solimy). Smarujemy wierzch każdego kotleta musztardą sarepską. Odstawiamy kotlety co najmniej 30-60 minut, aby mięso skruszało od musztardy (warto zostawić je tak nawet na kilka godzin lub całą noc – do lodówki). Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub półplasterki(...)zielonego pieprzu Polędwiczki to jedne z moich ulubionych rodzajów mięs. Są de... Makaron z sosem cytrynowym Makaron z sosem cytrynowym to danie z kuchni włoskiej, którą... Papryka faszerowana komosą ryżową Papryka faszerowana komosą ryżową to idealne jarskie danie. ... Tajemnice wołowiny "Panie, moja wołowina jest najświeższa - ta krówka jesz... Post Zrazy wołowe – roladki śląskie pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuskładników, podane na ciepło i odpowiednio doprawione sprawdzi się także na chłodniejszą porę, racząc smakiem i ujmując prostotą. Zaserwowane samodzielnie posłuży za lekki lunch lub kolację, dopełnione np. wegańskimi kotletami czy klopsikami będzie wartościowym elementem większego posiłku. Składniki na 2 – 4 porcje: 1/2 szklanki suchej kaszy pęczak 1 nieduży bakłażan 1 czerwona papryka 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 małe(...)czarnym pieprzem, czarnuszką, octem balsamicznym i ewentualnie solą do smaku. Dodać podprażone orzeszki i oliwki, na koniec wmieszać grubo posiekane/porwane listki bazylii. Smacznego! Zamiast pęczaku można użyć również komosy ryżowej, kaszy jaglanej czy makaronu. Danie można spożywać również na zimno, np. jako lunch do pracy czy szkoły
Even Better Foodmamy ochotę ;) Praktykuję to nie tylko w czasie wyjazdów, ale również na co dzień. Żeby nie kupować bezsensownie jakiegoś zapychacza, wolę przynajmniej na trochę zaspokoić głód zdrową przekąską. Wafle ryżowe - mój drugi przegryzacz. Jak wiadomo są bezglutenowe, lekkostrawne, więc również noszę je w pogotowiu w plecaku. A dostępne są w prawie każdym sklepie. Można skorzystać także z batoników wegańskich(...)takie zwykłe gotowane ziemniaki (tak, tak - ziemniaki, niby nic takiego, a będąc na jednym z wyjazdów nigdzie żadna knajpa nie serwowała ich osobno - były zazwyczaj w zestawie obiadowy z kotletem itp.)- najedz się porządnie! Oczywiście nie można się najeść na zapas, ale ważne, żeby najeść się dość, tak aby za chwilę nie chodzić głodnym. Zwłaszcza, że nie wiemy, kiedy taka
Bananowe Polezlepienia. Odważam identyczne porcje mięsa (w tym wypadku cztery o wadze 125-127g, czyli standardowej dla burgerów wielkości). Wycinam z papieru do pieczenia kwadraty na które odłożę uformowane kotlety – inaczej ciężko byłoby je przenieść na patelnię. W dłoniach jeszcze masuję i wyrabiam chwilę każdą porcję, spłaszczam w dłoniach i formuję na papierze. Mięso to nic innego jak mięśnie(...)pomijajcie tego genialnego sosu! SKŁADNIKI NA 4 BURGERY 500g mięsa z udźca indyka – u mnie gulasz udźca 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka oleju ryżowego lub rzepakowego (nie więcej!) 1 łyżeczka suszonej mielonej cebuli ½ łyżeczki suszonego mielonego czosnku ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu ½ łyżeczki soli 1 łyżka oleju do smażenia papier do pieczenia SKŁADNIKI mojej opcji podania
Karo in the Kitchenwiem jak Wy, ale ja bardzo lubię kotleciki ryżowe. Zawsze mi smakują, niezależnie od dodatków, choć czasami przy ich formowaniu zarzekam się, że nigdy więcej ich nie zrobię;) Do czasu jednak – bo gdy zapomnę o zalegającym w zlewie ryżu, który ląduje w siteczku za każdym razem, gdy przepłukuję ręce, a przypominam sobie o ich smaku, zawsze ponownie nabieram(...)oraz rozbełtanymi jajkami (początkowo radzę dodać 2 jajka, a gdyby masa nie chciała się dobrze lepić dodać jeszcze jedno jajo). Doprawiamy solą, pieprzem, posypujemy koperkiem. Dokładnie mieszamy. Formujemy owalne kotlety. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto. Cebulę drobno siekamy. W dużym rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Chwilę smażymy
Smaki Na TalerzuUwielbiam wegetariańskie kotleciki, z dodatkiem warzyw, ryżu, soczewicy czy kaszy. Są dobre zarówno na domowy obiad, jak i do zabrania w pudełeczku do pracy. Wciąż poszukuję
Pasja SmakuHej kochani :) Pogoda delikatnie mówiąc nie najlepsza nam się zrobiła, więc chęć na wyjście gdziekolwiek jest minimalna. Pomyśleliśmy zatem, że możecie znaleźć więcej czasu na zrobienie
vegetanie