kotlety ryżowe - 220 przepisów (strona:10/15)

Marchewkowo-orzechowe zrazy z tłuczonymi ziemniaczkami 124

bułką tartą, musisz poświęcić trochę czasu na mieszanie – nie chodzi tylko o to, aby składniki połączyć, ale całość porządnie zagniatać przez dwie trzy minuty – wówczas będziesz mieć pewność, że kotlety się nie rozpadną.  Składniki: Zrazy: 1 łyżka oliwy ½ szklanki posiekanej cebulki dymki 1 ząbek czosnku, posiekany ½ papryczki chili, pozbawionej nasion i posiekanej 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej(...)masła orzechowego (u mnie z orzechów ziemnych) 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry plus jeszcze trochę do podania 100g bułki tartej (pełnoziarnistej lub zwykłej) odrobina mąki do oprószenia deski olej ryżowy do smażenia Ziemniaki: 1 kg ziemniaków, obranych i przekrojonych na połówki ½ szklanki mleka sojowego 2 łyżki wegańskiej margaryny sól i pieprz do smaku Aby przygotować zrazy, na patelni rozgrzej oliwę

Roślinna - blog wegański
Ratujmy klasyki! podsumowanie akcji kulinarnej 126

Ragù alla bolognese - klasyczny sos boloński autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Caffè Shakerato - włoska kawa na upały (bez mleka) autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Cotolette alla Milanese - kotlet po mediolańsku autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Szakszuka شكشوكة‎‎ - bliskowschodnie śniadanie autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Spaghetti alla puttanesca - danie na Międzynarodowy Dzień Seksu ;) autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia(...)PISTACJAMI autorka: apetytnasmaka | blog: Apetyt na Smaka Spaghetti alla puttanesca, czyli makaron włoskiej ladacznicy autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Szyszki autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Klasyczna sałatka ryżowa autorka: PatiGotuje | blog: PatiGotuje Sos z mrożonych grzybów leśnych autorka: kobieta przy garach | blog: domowe gotowanie Pierogi z truskawkami autorka: KOLORgotowania.pl | blog: kolorgotowania.pl SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW autorka: Marcepanowa | blog: Marcepanowa kuchnia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Masło orzechowe Primavika 173

podać zarówno do deserów, jak i do dań wytrawnych. W wersji na słodko, podobnie jak masło sezamowe, doskonale nadaje się do smarowania zwykłych kanapek, pieczywa chrupkiego, andrutów, krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami, a także owsiankami czy muesli. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów(...)łyżeczką :) Nam bardzo posmakowało nam modne na zachodzie połączenie masła orzechowego i dżemu - zrobiłyśmy z córcią z takim nadzieniem pyszne tosty francuskie oraz muffinki. W wersji wytrawnej zrobiłam m.in Kotlety drobiowe z chrzanem i masłem orzechowym. Tosty francuskie z masłem orzechowym i dżemem 4 kromki pieczywa 1 jajko 4 łyżki mleka masło orzechowe dżem truskawkowy lub malinowy olej do smażenia

Kto ugości moich gości?
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 142

spać. Dostaliśmy pokój na drugim piętrze z przecudownym widokiem na Kazimierz - na Kościół, Zamek i na Wzgórze Trzech Krzyży. Z rzeczy, które jedliśmy w restauracji możemy bez wątpienia polecić kotlet schabowy z kością z puree z ziemniaków i kapustą zasmażaną. Nie wiem jak schab, bo głodnemu Mężowi go nie podbierałam, ale puree i kapusta naprawdę smaczne! Ja w tym czasie(...)zestawie, ale przemiła Pani Kelnerka zaproponowała właśnie taką wymianę. Sandacz był przepyszny (nie wiem, czy to zasługa tego, że ostatnio mam dużą ochotę na ryby ;)), za to ryżowi trochę brakowało - nie jestem w stanie powiedzieć czego, ale czegoś mi w nim było brak. Całość jednak - jak najbardziej na plus :) Mam nadzieję, że uda nam się za jakiś czas wrócić

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
SZPINAKOWE PLACUSZKI Z BOROWIKAMI – bezglutenowe – BE FIT! 149

Jak wiecie uwielbiam szpinak i wykorzystuję go w swojej kuchni bardzo często. Dodaję go do makaronów, mięs, a także wykorzystuję jako farsz do naleśników i krokietów

Ostra na Słodko
Rodzaje i typy mąk oraz ich wykorzystanie w kuchni 212

przemiału. Są jeszcze... mąka kukurydziana - nie zawiera glutenu; nadaje się praktycznie do wszystkiego, czyli domowego chleba kukurydzianego, naleśników, ciast (szczególnie ciast kruchych), biszkoptów, placków, bułek, panierek do kotletów i ryb czy zagęszczania sosów i zup; mąka gryczana - otrzymana dzięki zmieleniu nasion gryki, używana jest do produkcji makaronów, ciast, naleśników. Jest często mieszana z mąką pszenną, gdyż sama jest(...)zwykłej mąki pszennej. Możemy z niej przygotować m.in. naleśniki, pierogi, różnego rodzaju ciasta, domowe makarony.  mąka grochowa - mąka bezglutenowa, powstała z przemiału ziaren grochu. mąka ryżowa - bezglutenowa; wytwarzana z brązowego ryżu, delikatna w smaku i lekkostrawna. Stanowi bazę do wypieku makaronu oraz papieru ryżowego. mąka amarantusowa- również nie zawiera glutenu. Idealna dla wegetarian. mąka

Zasmakuj Kuchni
Oszukane gołąbki 146

Takie oszukane gołąbki robiłam już nie raz, były gołąbki z kaszą, płatkami ryżowymi, ryżem..tym razem dodałam i ryż i kaszę owsianą. 1 mała kapusta pekińska 80 dag mielonego mięsa 1 cebula 10 dkg ryżu Cenos 10 dkg kaszy owsianej Cenos 2 jajka bułka tarta sól i pieprz , wegeta, majeranek koperek 1/2 przecieru pomidorowego 1 l wody wegeta susz warzywny(...)łyżka śmietany Kaszę i ryż ugotować.Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać kaszę, ryż, kapustę,cebulę, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać sosem [ z przecieru i wody], dodać susz i przyprawy. Piec

Moje domowe kucharzenie
Kotlety z komosy ryżowej (quinoa) i jajek 127

Przepis autorski (mój). Quinoa, czyli komosa ryżowa idealnie sprawdzi się jako dodatek obiadowy, do różnych dań w wersji wytrawnej oraz tych na słodko. Ma bardzo szerokie zastosowanie i nie zawiera glutenu. Na tle innych kasz wyróżnia się dużo większą zawartością  białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Oprócz tego zawiera wiele cennych składników odżywczych, które mają pozytywny wpływa(...)stan naszego zdrowia. Jest bogata m.in. w mangan, magnez, wapń, żelazo, miedź i fosfor - dlatego jej spożycie poleca się osobom z migrenowymi bólami głowy, cukrzycą, czy miażdżycą. Wracając do kotletów... Smakują rewelacyjnie i mojej rodzinie - od razu przypadły do gustu. Idealnie komponują się ze świeżymi warzywami, ulubionym sosem, a w moim przypadku - zajadałam się nimi bez żadnych dodatków.  Polecam

Di gotuje
Kotlety mielone z grzybów 101

pietruszki oraz sól i pieprz. Po wymieszaniu masy formujemy kotlety, obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na rozgrzanej oliwie ok 3-4 minuty z każdej strony. Na gorących kotletach umieszczamy po kawałeczku masła. Smacznego !   Zastanawiam się nad nową kategorią na blogu. Jak każda kobieta lubię zakupy i chętnie podzieliła bym się informacją na przykład gdzie można nabyć ciekawe(...)Ikea wypatrzyłam całkiem fajną lampę podłogową w cenie – 29 zł . Lampa zapewnia nastrojowe oświetlenie. Jej wysokość to 117 cm. Klosz o średnicy 22 cm wykonany został z papieru ryżowego. Lampa posiada kabel o długości 2, 2 m – czyli sporo. Lubię zmieniać dodatki w mieszkaniu, zwłaszcza gdy nie cierpi na tym mój domowy budżet. Lampa jest tania i praktyczna

Kasia i jej kobiecy świat
Chrupiące kąski z czerwonej fasoli i ryżu 148

Zastanawialiście się kiedyś co zrobić z ryżem, który został po obiedzie? Niektórzy wrzucają go do zupy, inni zjadają na następny dzień zamiast makaronu, ja przygotowuję pyszne

Pełna Lodówka
Burgery jaglane z burakami 153

drobno posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Z masy burczano jaglanej uformuj kulki po czym je spłaszcz na wzór kotleta do hamburgera :). Burgery możesz oczywiście obtoczyć w płatkach owsianych czy tez amarantusie. Ja zrobiłam je bez tzw. panierki. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni. Wegańskie burgery piekłam przez 30 minut(...)autorkę bloga www.smakoterapia.blogspot.com Przepis pani Iwony jest znacznie bardziej bogatszy :) Składniki: 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 upieczone buraki  2 cebule 2 kopiaste łyżki mielonego lnu złocistego mąka ryżowa na wypadek, gdyby masa była zbyt rzadka przyprawy: ½ łyżeczki mielonych nasion kolendry 1 łyżka czarnuszki  ½ łyżeczki mielonego kminku 2-3 szczypty mielonej kozieradki  sól i pieprz do smaku

ClauditteMissCooking
Koreańska sałatka z ogórków 188

wydaniu! Płatki chilli i ziarna sezamu dodają nowego wymiaru. Polecam Składniki: Ogórki: 6 świeżych zielonych ogórków 2 łyżki soli Sos: 3 ząbki czosnku 2 łodygi szczypioru 3 łyżki octu ryżowego 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżka prażonych ziaren sezamu 1 łyżeczka płatków chilli (opcjonalnie) Wykonanie: Ogórki obieramy i kroimy na cienkie plasterki (można zetrzeć na tarce), solimy, dokładnie mieszamy(...)odciskamy ogórki, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Polewamy je sosem i całość mieszamy. Odstawiamy do lodówki, podajemy schłodzoną. Ta sałatka ogórkowa świetnie pasuje do koreańskich naleśników , seleryby czy kotletów sojowych . Smacznego! * Przepis pochodzi stąd .   Artykuł Koreańska sałatka z ogórków pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Kotlety z kaszy jaglanej 186

już chyba trzecia odsłona kotletów z kaszy jaglanej...Każda z nich jest pyszna i inna od poprzedniej... Dziś trochę bardziej kaloryczna no ale od wielkiego dzwonu można sobie pozwolić... Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 3 pieczarki 1/4 cukinii 1 gruby plaster sera żółtego papryczka chilli jajko 2 łyżki maki ryżowej lub innej bezglutenowej pieprz ziarnisty, sól, kurkuma olej rzepakowy

NaKońcuJęzyka
Kotlety z kaszy jaglanej 169

To był mój pierwszy raz ;) z kaszą jaglaną...Pierwszy i na pewno nie ostatni bo kasza wyjątkowo mi posmakowała...Zwłaszcza w takim oto wykonaniu... Wyszły pyszne

NaKońcuJęzyka
Whiskey steak – steki wołowe z rostbefu w marynacie whiskey 144

Najczęściej kiedy mamy ochotę na steki kupujemy je odpowiednio wcześniej – żeby zdobyć dobre, sezonowane mięso albo ładne, równe kotlety. Czasami zdarza się, że w sklepie zostają resztki i wyboru nie ma, bo co dobre – ‚wyszło’ szybko. Kiedy nie mogę mieć najlepszego mięsa staram się temu trochę gorszemu dodać smaku i marynuję je, żeby skruszało. Marynata z whiskey nie ma sobie(...)marynujemy je na kuchennym blacie przez 3-4 godziny, co jakiś czas odwracając mięso. JAK USMAŻYĆ STEKI? Na patelni o grubym dnie rozpuszczamy i podgrzewamy łyżeczkę tłuszczu – oleju rzepakowego, oleju ryżowego, bezsmakowego oleju kokosowego, wieprzowego, gęsiego albo kaczego smalcu. Tłuszczu nie powinno być dużo, ma dawać tylko poślizg na patelni – mięso musi się stykać z jej powierzchnią żeby się zrumienić

Karo in the Kitchen