też zdarza się usmażyć za dużo kotletów mielonych? Na drugi dzień nie smakują już tak dobrze jak prosto z patelni. Ale mam na to sposób:). Polane sosem koperkowym zyskają nowe życie i nowy smak. Kotlety: 500g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko L 5 łyżek bułki tartej + 1/4 szklanki do obtaczania 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku(...)łyżki masła sól, pieprz, papryka słodka 1. Cebulę kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, cebulę, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy. 2. Formujemy sporej wielkości kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, smażymy z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju przez 10-15 minut. 3. Przygotowujemy sos: bulion zagotowujemy z solą, pieprzem i papryką
Szefowa kuchniTradycyjne kotlety mielone w troszkę bogatszej wersji – z ryżem, marchewką i groszkiem. Dodatkowo daniu smaku nadają ziemniaczki z cebulką. 400 g mięsa mielonego wieprzowego Sól Pieprz 1 cebula 50 g ryżu 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 100 g marchewki z groszkiem (mrożonych lub świeżych) Dodatkowo: 500 g ziemniaków 1 łyżeczka soli 2 cebule Ryż(...)gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z ryżem, cebulką, mieszanką marchewki z groszkiem, jajkami, 2 łyżkami bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym oleju na rumiano. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, doprawiamy solą. Gotujemy
VioletoweKucharzeniepory kotlety mielone smażyłem. Tym razem zdecydowałem się je upiec. Wyszły o wiele delikatniejsze i bardziej soczyste niż te smażone. Nie były też tak tłuste. Zdecydowanie będę częściej przyrządzał je w ten sposób. Składniki (na ok.7 kotletów): 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej 1/4 szklanki mielonej bułki 1 jajo 1 spora cebula 1 łyżka granulowanego(...)mielonej bułki, jajo, przestudzoną cebulę z czosnkiem oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Z doprawionego mięsa uformować kule, obtoczyć w mielonej bułce i przełożyć do naczynia do zapiekania. W każdym kotlecie zrobić palcem niewielkie wgłębienie i włożyć w nie nieco klarowanego masła. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza
W SMAKwersją - tak popularnych na naszych stołach - kotletów mielonych. Nie deprecjonuję kotletów , bo również mi smakują, ale uważam, że pieczeń rzymska daje więcej możliwości na szaleństwo kulinarne i sposobność wyeksponowania wszelakich dodatków, a jak wiemy aspekt wizualny ma również duże znaczenie w sztuce kulinarnej :) SKŁADNIKI 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1-2 jajka 1 czerstwa bułka, namoczona(...)sera feta 1 puszka kukurydzy sól cynamon zioła prowansalskie papryka w proszku pieprz czarny pieprz ziołowy czosnek pietruszka tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy WYKONANIE Mięso mielone łączymy z bułką lub bułką tartą, dodajemy jajko, kukurydzę i pokruszoną fetę. Następnie 1 łyżeczkę cynamonu, paprykę, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek i sól. Całość mieszamy i przekładamy
ZofianaZapiekane mielone z papryką Kiedy się Wam znudziły tradycyjne kotlety mielone, proponuję przygotować aromatyczne kotlety wieprzowe z dodatkiem papryki. Możemy przygotować na różne uroczystości lub rodzinny obiad. czytaj
Kulinarna ChwilaKotlety ryżowe z mięsnym nadzieniem... Soczyste, ryżowe i złociste. Wypełnione mięsem mielonym. O delikatnym, koperkowym aromacie. Pychota! Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 3 szklanki surowego ryżu; 4 jaja (2 do masy ryżowej i 2 do mięsa); 2 małe cebule (1 do masy ryżowej i 1 do mięsa); 1 łyżka masła; 1/4 szklanki(...)dobrze wyrobić (ręką). Z masy ryżowej formować kotlety, wkładając do środka każdego po odrobinie masy mięsnej. Tak przygotowane kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety przełożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody (do 1 cm wysokości) i parować pod przykryciem przez 10 minut. Kotlety można również parować przez 10 minut w przeznaczonym
Gospodyni Miejskamięsa mielonego Kotlety z jagnięciny . Pikantny stek wieprzowy Mięsne gniazdka z pieczarkami Mielone pieczone z boczkiem Pieczeń z dzika z grzybami Sznycel po włosku Najlepsza kaczka na obiad Pierś kaczki z tymiankiem Kalafior z boczkiem i mięsem mielonym. Mózg z kalafiora. Kotlety z kurczaka w panierce Kurczak w sosie grzybowym kurczak w sosie cebulowym Kurczak Caprese
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzyprawy (sól, pieprz, słodka papryka) – majonez i ketchup Przygotowanie : Mięso na kotlety doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Formujemy kotlety o średnicy ok. 7 cm. (średnica nie powinna być większa niż średnica bułek). Patelnię grillową smarujemy olejem rzepakowym. Smażymy kotlety ok. 3 minut z każdej strony. Następnie podsmażone mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez(...)hamburgerów kroimy na pół i układamy na patelni grillowej i zdejmujemy z patelni lekko zarumienione. Na dolne części bułek kładziemy sałatę rzymską, krążki cebuli, plaster pomidora, plasterek sera, kotlet mielony, sos i plaster boczku. Artykuł Domowe burgery pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEDziś mam dla Was bezmięsne kotlety a'la mielone z kalafiora. Są przepyszne! Powiem Wam szczerze, że za samym kalafiorem to ja nie przepadam, owszem zjem go, ale bez jakieś szczególnej ochoty. Za to te kotleciki mimo, że z kalafiora smakują całkiem inaczej. Dzięki panierce z płatków kukurydzianych są złociste i chrupiące na zewnątrz, a w środku delikatne(...)rozgotować. Cebule obieramy i drobno siekamy. Płatki kukurydziane mielimy w rozdrabniaczu. Ugotowanego kalafiora odcedzamy, wrzucamy do miski i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę, posiekane zioła, jajko, mąkę i kaszę mannę oraz przyprawy: pieprz, sól i sos sojowy. Dokładnie wszystko mieszamy dłonią, jak na kotlety mielone i formujemy kotleciki. Gotowe kotleciki obtaczamy w zmielonych płatkach
Kuchnia MagdaLenyKotlety : ½ kg mięsa mielonego, ½ kg kaszy gryczanej , 3 jajka, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli ,1 łyżeczka pieprzu , oliwa do smażenia ....... Sos grzybowy : 100g grzybów suszonych 1 łyżeczka soli 1 łyżka masła ½ łyżki mąki 2 łyżki śmietany(...)Hreczanyki to tradycyjne danie kuchni kresowej, przygotowuje się je prawie tak jak kotlety mielone, tyle że nie ma w nich ani grama bułki. Kasza gryczana sprawia, że są bardzo sycące, a jednocześnie zdrowe. Sos, który do nich przygotowałam nie był tradycyjnym składnikiem dania, najczęściej podawano sos czosnkowy z koperkiem. Kaszę przebrać Kaszę liczymy na szklanki – powinno wyjść
w mojej kuchniSkładniki : 0,5 kg mięsa mielonego 1/4 główki kapusty 200 g bułki tartej 2 jajka 1 kostka rosołowa 1 cebula mały słoiczek koncentratu sól,pieprz majeranek mąka - do obtoczenia olej - opcjonalnie Przygotowanie : Kapustę drobno poszatkować w kostkę.Cebule pokroi,c w kostkę: cebulę jajko- połączyć z mięsem mielonym.Wymieszać. Formować jak na kotlety mielone. tak uformowane kotlety
Garnkowe fanaberielubią lub po prostu za nią nie przepadają. Dla nich własnie mam dzisiejszy przepis, który raczej przypomni czas letni. Kotleciki z brokuła to doskonała alternatywa dla standardowych kotletów mielonych. Podobnie jak kotlety z kalafiora , placki z kalafiora czy placuszki z dyni doskonale sprawdzą się jako lunch do pracy. Można przygotować z nimi sycącego burgera wegetariańskiego czy podać jako samodzielny(...)duży brokuł, ugotowany na pół twardo 2 jajka ugotowane na twardo 1 surowe jajko maka pszenna sól, pieprz cytrynowy, skórka otarta z jednej limonki łyżka posiekanej mięty Przygotowanie: Brokuła mielimy w maszynce lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków i przekładamy do dużej miski. Jajka ugotowane na twardo drobno siekamy i dodajemy do brokuła. Dodajemy surowe jajko, sól, pieprz, skórkę z limonki
Życie ze smakiemJeśli znudziły wam się tradycyjne kotlety mielone, proponuję przygotować aromatyczne kotlety z dodatkiem farszu zapiekane w piekarniku. Smakują o wiele lepiej i są mniej tłuste od tych smażonych. Kotleciki mielone z jajkiem na twardo sprawdzą się doskonale na rodzinny obiad. Przepis jest prosty, a samo wykonanie jest dość łatwe i nie powinno sprawić trudności nawet osobom(...)stawiającym pierwsze kroki w kuchni. Kotleciki są delikatne i bardzo soczyste. Farsz dodaje im dodatkowego aromatu. Zapraszam do zapoznania się z przepisem! KOTLECIKI MIELONE Z JAJKIEM NA TWARDO – PRZEPIS Składniki 400 g mielonego mięsa 1 cebulka 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Farsz: 2 jajka ugotowane na twardo 150 g sera
Alle Dobre!odciśniętą z niej bułką, tartą bułka, pieprzem z tej ilości mięsa uformować 3 duże owalne kotlety i na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony i przełożyć na talerz do garnka po mielonych włożyć pokrojoną młodą kapustę, zamieszać i włożyć mielone kotlety pod przykryciem dusić z 20 minut, mielone wyjąć na talerz, dodać koperek(...)maggi do smaku, wsypać mąkę i szybko zamieszać zagęszczając kapustę kotlety pokroić na grube plastry i podać na kapuście, można zjeść z ziemniakami, pieczywem.............SMACZNEGO!!! czubrica mielona Royal Brand: zawiera naturalne składniki - skład: cząber, lubczyk, kozieradka, sól - zastosowanie: dodaje się do ciężkostrawnych potraw, takich jak fasola i soczewica, do dań z baraniny i jagnięciny - doskonała na dolegliwości żołądkowe - opakowanie
W Mojej Kuchni Lubię