Kotlety mielone to klasyka, którą znają praktycznie wszyscy. Jednakże nie każdy potrafi przygotować takie soczyste, idealnie doprawione, nie spalone i bez surowego mięsa w środku... Tak, tak, bo czasami dostaję wiadomości z pytaniami co poszło nie tak, że kotlet wychodzi twardy, nie dosmażony, czy po prostu... niesmaczny... Kilka wskazówek umieściłam w opisie przygotowania(...)resztę na końcu przepisu, więc wierzę, że po przeczytaniu tych informacji już nie będziecie mieli problemu w usmażeniu pysznych kotletów. A wracając do tych prezentowanych... Pieczywo graham nie jest w nich wyczuwalne, ale za to zdrowsze od pszennego. Śmietana sprawiła, że kotlety wyszły bardziej soczyste i delikatniejsze w smaku. Natomiast por zamiast cebuli zdecydowanie nadał całości bardziej lżejszego charakteru
Di gotujeKotlety mielone faszerowane pieczarkami to pomysł na szybki i tani obiad. Kotlety wyszły soczyste i bardzo smaczne. A tu zapraszam na faszerowane fetą lub cukinią . Składniki: 500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 2 cebule 1 jajko 1 czerstwa mała bułka bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Bułkę namoczyć(...)cebulę dodać do mięsa, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić masę. Zwilżonymi rękami odrywamy kawałek mięsa, robimy kulkę, spłaszczamy i nakładamy pieczarki z cebulą. Zlepiamy formując kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu aż ładnie się zrumienią. Smacznego
magiczna kuchnia Kasikotlety mielone to tylko z buraczkami! Składniki: 500g mięsa mielonego 2 czerstwe bułki 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku Sól, pieprz, bazylia, oregano 100 g bułki tartej Olej do smażenia Buraczki tarte firmy Krokus Przepis: Czerstwe bułki namaczamy w wodzie aż do całkowitego rozmięknięcia. Następnie porządnie odsączamy. Do miski dodajemy mięso mielone, odsączone bułki
Emcia PichciKotlety mielone są lubiane i te w wersji podstawowej bardzo popularne. Jedak czasem jest tak, że standard się nam przyjadł i chcemy odmiany, czegoś innego. Robię mielone z różnymi dodatkami: śliwki, feta, sezam, grzyby, ser....itd, lista byłaby długa. Teraz sięgnęłam po morel ..... 0,5 kg mielonej łopatki kajzerka jajko średnia cebula(...)postępujemy jak w przepisie wyżej. Słodko - pikantne nadzienie, zmienia zwykłego mielonego w coś wyszukanego, innego. Ilość pieprzu jak i czosnku można regulować według własnych upodobań smakowych. Może one być bardziej lub mniej pikantne, ale musi być wyraźne, aby fajnie się komponowało ze słodką morelą. Kotlety wybornie smakują w towarzystwie buraczków z jabłkiem, ale także nieźle się prezentują
Dieta moja pasjapyszną pieczeń rzymską, której w ogóle nie planowałam zrobić. Przygotowałam za to pyszne mięso mielone na kotlety. Kiedy chłopcy wstali rano, pokręcili się po kuchni i zapytali, co będzie na obiad. Gdy powiedziałam, że zrobię kotlety mielone, zobaczyłam „byle jakie” miny. Znaczy się – kotlety nie zostały zaakceptowane. Nie to nie, zrobiłam co innego, ale mięso mielone
W mojej kuchniKotlety mielone to jedno z ulubionych naszych dań. Poniżej przedstawiam podstawowy przepis, który pozwoli na przygotowanie wielu obiadów. Z mięsnej masy można uformować malutkie pulpety, które sprawdzą się idealnie w pomidorowym sosie do makaronu. Można też przygotować kotlety, nadziane usmażonymi pieczarkami (takie, jak widać na powyższym zdjęciu). Wystarczy usmażyć pieczarki z pieprzem, cebulą i odrobiną soli. Z mięsnej
Przepisy AleksandryZapraszam na usmażenie kotletów bez dodatku namoczonej bułki, w wersji bezglutenowej, z ryżem. Są naprawdę bardzo smaczne. Polecam. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 szklanka ugotowanego ryżu 2 cebule 3 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz, oregano bezglutenowa bułka tarta 1 łyżka masła Wykonanie: 1. Zaczynamy od pokrojenia cebul w kosteczkę i usmażenia ich na złoto na oliwie razem
Kawa z mlekiempowoduje, że mamy bardzo ładne kwadratowe kotlety :] Efektownie się prezentują i dobrze smakują. Dla mnie do mielonych muszą być domowe buraczki i ziemniaczki z wody! Ten zestaw najlepiej się sprawdza w roli porządnego i nadaje się nawet na rodzinne spotkania. KOTLETY MIELONE W WAFLU. / źródło: http://ulubioneprzepisy.wordpress.com/2013/08/12/kotlety-mielone-w-waflu/ / 600g kiełbasowego mięsa mielonego (przez uprzejmość(...)mielone. Tak przygotowane mięso wykładam na wafel, przykrywam drugim, przygniatam i zostawiam na chwilę, aby nieco wafle zmiękły. Następnie kroję na kwadraty (mogą być owszem inne kształty - np. trójkąty czy romby). Roztrzepuję jajka z odrobiną mleka. Panieruję mięso w waflu, najpierw mocząc w jajku, po czym obtaczając w bułce tartej - można dwukrotnie, panierka będzie grubsza. Smażę kotlety
W kuchni Karmel-itkiwszystkich wielbicieli szpinaku i dla tych , którzy szpinaku nie znają , albo nie lubią mam dzisiaj propozycję na kotlety mielone ze szpinakiem. Szpinak nie tylko bardzo fajnie smakuje w kotletach to jeszcze pięknie wyglądają jego zielone kawałki w mięsie :) Aż chce sie jeśc :) Polecam. Składniki dla 4-6 osób: 50 dag mięsa mielonego wieprzowego kajzerka ząbek czosnku cebula(...)kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Liście szpinaku podsmażamy przez chwilkę na maśle. Mięso mieszamy z cebulką , czosnkiem , szpinakiem, otrębami , jajkiem i przyprawami do smaku. Z masy formujemy kotlety , obtaczamy w bułce tartej i smażymy
Słodkości i nie tylkoKotlety mielone na bogato, czyli trzy w jednym. Kotlety z komosą ryżową, brokułem i parmezanem zapiekane w piekarniku. Do tego sos pomidorowy i posiłek gotowy :) 500 g mięso mielone z indyka 300 g brokuły gotowane 30 g tartego parmezanu 150 g komosy ryżowej 1 jajko kurkuma, czubryca, sól – do smaku Komosę gotujemy
KucharzycaOstatnio postanowiłam wypróbować, wypatrzony w jednym z czasopism kulinarnych, przepis na kotlety mielone z dodatkiem grzanek oraz parmezanu. Szczerze mówiąc zdecydowałam się na niego, bo nie miałam w domu innych składników, a chciałam spróbować czegoś innego. Była to też okazja do wykorzystania resztek parmezanu jaki zalegał w lodówce, a którego finalnie i tak okazało się za mało;) Mielone(...)dodajemy masło, mieszamy i zdejmujemy z palnika. Cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce masła. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy cebulkę, jajko, grzanki oraz parmezan. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy. Z mięsnej masy formujemy okrągłe kotlety. Otaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano
Smaki Na TalerzuKotlety mielone to smak mojego dzieciństwa. Często królowały w moim rodzinnym domu. Dlatego nieprzerwanie kontynuuję tę tradycję. Jednak mięso wieprzowe zamieniłem na indycze. To zdecydowanie lżejsza i zdrowsza wersja od klasycznych mielonych. Do usmażenia kotletów(...)najlepiej sprawdzi się patelnia z powłoką nieprzywierającą. Znacznie podniesie komfort pracy w kuchni. SKŁADNIKI na 10 kotletów: 400g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 cebula bułka tarta natka pietruszki koperek majeranek sól, pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone z indyka przekładamy do miski. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej, jajko, drobno posiekaną cebulę, koperek
kulinarnyJaPopularne kotlety mielone, u nas po prostu klopsy. A że w wersji mini to klopsiki. Każdy ma swój własny sposób na to danie, u mnie od lat jest jedna wersja , która nam bardzo odpowiada, niekiedy zmienia się tylko ich wielkość ale i to rzadko , bo moja rodzinka uwielbia małe klopsiki. Niekiedy przygotowuję większą ilość , smażę wówczas część większych
Smaczne Zdrowe