kotlety jajka - 1000 przepisów (strona:38/67)

smaczne kotlety z kaszy jęczmiennej łamanej i jajek z pesto peperoncino... 128

jęczmienna łamana-taką użyłam, kaszę ugotować w nie solonej wodzie i odsączyć na sitku - wsypać do miski, dodać posiekane jajka na twardo, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę pesto peperoncino i wszystko dobrze wyrobić na gorącym oleju smażyć nie za grube kotlety na rumiano z każdej strony kotlety są chrupiące dzięki kaszy, smakują na ciepło i na zimno, można je podać

W Mojej Kuchni Lubię
Kotleciki mielone z morelami 142

mąż, który lubi bardziej tradycyjne jedzenie, zajadał się nimi, więc to najlepszy dowód na to że są pyszne. Kotlety mielone z morelami SKŁADNIKI: 300 g dowolnego mięsa mielonego  100 g moreli suszonych 1 cebula olej do smażenia  1 jajko bułka tarta sól  pieprz Mięso mielone przekładamy do miseczki. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oleju

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kotleciki mielone z pęczakiem 197

chwilę wykorzystałabym ją pewnie w kutii, ale to jeszcze trochę czasu ;) Do tego cała reszta jak do klasycznych kotletów mielonych. Wyszło lepiej niż się spodziewałam! Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowo-wieprzowego) 1szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak  1 jajko ok. 3 łyżki bułki tartej   ½ szklanki ciepłego mleka (lub wody) 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku(...)drewnianej łyżki) i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.  W rękach formujemy kotleciki, obtaczamy w niewielkiej ilości bułki tartej  i smażymy na złoty kolor (do smażenia wszelkich kotletów używam oleju rzepakowego pół na pół z masłem klarowanym). Jako dodatki proponuję sałatkę z buraczków albo z kiszonej kapusty. Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE

bistro mama
Pierś z kurczaka z masłem ziołowym 186

kurczaka na wzór kotletów dewolaj (de volaille) , ale bez rozbijania mięsa. Mięsko wyszło soczyste, delikatne z wypływającym masełkiem po przekrojeniu. Idealne danie na sobotni czy niedzielny obiad. Podałam z frytkami i mizerią. Przepis na mizerię znajdziecie tutaj Składniki 4 pojedyncze piersi z kurczaka 100 g masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki(...)trzeciej bułkę tartą. Piersi oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące , jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rumiano na oleju. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15-20 minut (czas pieczenia zależy od wielkości kotletów) Podajemy z plasterkiem masła na kotlecie. Pierś z kurczaka z masłem ziołowym

O kuchni z uczuciem
Kotlety mielone z łososia 130

skórkę. Mielimy go maszynką, wykorzystując średnie oczka. Do zmielonej ryby dodajemy odciśniętą nieco bułkę, jajka, oliwę, pieprze i sól. Dobrze mieszamy, aż konsystencja ryby nieco się zmieni, stanie się gładka. W razie potrzeby podsypujemy nieco tartą bułką. Masa będzie dość luźna. Delikatnie formujemy z niej kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie lub - lepiej - oliwie z odrobiną

Życie zamknięte w smaku
Kotlety mielone z twarogiem 192

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Za inspirowałam się przepisem ze strony: vegeta.pl.   Oczywiście kotlety zrobiłam "po swojemu", z własnymi proporcjami składników i dodatkami. (około 8 sztuk) 300g mięsa mielonego 100g twarogu (użyłam z wiaderka, może być w kostce) 1 cebula (posiekana) 1-2 ząbki czosnk 1 jajko 1/2 suchej bułki namoczonej w mleku lub wodzie (użyłam grahamki) 2 łyżki bułki

Di gotuje
Kotlety twarogowo-gryczane 200

słonecznik, pestki dyni). Coś pozytywnego do posłuchania w trakcie gotowania :) -->  Olivia Anna LiIvki - Abby Abby ! Kotlety twarogowo-gryczane Składniki: - 1 duża cebula - 1 ząbek czosnku - 500 g twarogu - 300 g suchej kaszy gryczanej - garść czarnych oliwek - 4 łyżki mąki - 2 jajka - sól, pieprz, 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżka suszonej bazylii i inne ulubione przyprawy - olej rzepakowy/oliwa

Corner With Recipes
Kotlety mielone z suszonymi pomidorami 206

sprawiają, że mięso jest wilgotne i bardzo , bardzo smaczne. Do tego kotletów proponuję surówkę z pora    oraz ziemniaki  i obiadek gotowy. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 1 kajzerka 6 kawałków suszonych pomidorów 3 łyżki startego sera żółtego 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki posiekanej pietruszki sól pieprz olej do smażenia 1 Cebulę

O kuchni z uczuciem
Złociste kotlety rybne z koperkiem 242

Piątek to dzień, w którym nie jem mięsa. Zazwyczaj na obiad smażę rybkę. Jednak lubię czasem tą zwykłą rybkę zamienić na pyszne złociste kotlety rybne z koperkiem, które są świetną alternatywą i do tego wszystkim smakują! A i na pewno dzieci nie pogardzą "domowymi paluszkami rybnymi" :-) Składniki:Dwa średniej wielkości filety z białej ryby (ja użyłam Solę, ale może(...)Rybę kroimy na bardzo małą kosteczkę wyciągając przy tym ości. Wrzucamy do tego jajko, 3 łyżki bułki tartej, posiekaną na bardzo drobno lub startą na tarce cebulkę, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą i na samym końcu dodajemy koperek. Wszystko razem mieszamy. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na patelni na oleju aż kotlety się

Anielska Kuchnia Ani
Kotlety mielone wieprzowe 214

udanych kotletów mielonych (nie tylko wieprzowych) tkwi w doborze dobrego gatunku mięsa, bardzo dokładnym wyrobieniu masy mięsnej i odpowiednim jej doprawieniu. Najlepsze przyprawy, to oczywiście własne kompozycje, a nie gotowe mieszanki.     Składniki: - 1,2 kg mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka) - 2 czerstwe bułki + mleko do ich namoczenia - 2 średnie cebule - 4 ząbki czosnku - natka pietruszki - 2 jajka(...)masę z mięsem mielonym, dodajemy sól, pieprz, mieloną paprykę, musztardę, posiekaną pietruszkę i jajka. Dokładnie wyrabiamy. Pokrojone w kostkę cebule przesmażamy na patelni, aż się zeszklą, dodajemy do masy mięsnej. Ponownie bardzo dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na ok. 15 minut. Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie formujemy owalne kotlety, panierujemy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiano

mojewypiekiinietylko
kotlet z piersi z warzywami na parze... 147

widelcem i włożyć pierś na 10 minut pierś z jajka obsypać panierką do kurczaka i na gorącym oleju smażyć na złocisto tartą bułkę wsypać na suchą patelnię i z 1 minutę podgrzewać, wlać olej rzepakowy i chwilę zrumienić - tak przygotowana tarta bułka nie wchłonie za dużo tłuszczu - bułką polać warzywa kotlet podać z warzywami, obiad jest syty i smaczny............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety mielone z grzybami. 164

sól, pieprz, olej. Przygotowanie: Grzyby obgotować w osolonej wodzie, odcedzić i pokroić w kostkę. Do mięsa mielonego dodać grzyby, jajko, pokrojoną w kostkę cebulę, garść bułki tartej, zioła prowansalskie, majeranek, wyciśnięty lub posiekany czosnek, sól i pieprz. Dobrze wymieszać, uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, ze wszystkich stron do zarumienienia.   Przepis od mojej

W kuchni u Moniki
Kotlety z łososia z pietruszką i koperkiem z puree ziemniaczanym 166

Dziś przełamuję swoje wspominania o szkolnym "rybnym kotlecie mielonym" :) Mam nadzieje ze zastąpię je tym smakiem :D Klasycznie kotlet musi być podany z ziemniaczkami i surówką SKŁADNIKI: 650 g łososia 1 łyżeczka musztardy garść suszonego koperku i pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, pikantny ogórek korniszony 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki jogurtu naturalnego

MarciochaKucharzy
Kotlety ziemniaczane z koperkiem 169

Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i ubijam tłuczkiem. Ziemniaki przekładam do miski. Dodaję jajko, bułkę, posiekany koperek oraz przyprawy. Dokładnie mieszam masę, aby wszystkie składniki się połączyły.  2 Z masy formuję owalne kotleciki. Przygotowane kotlety smażę na rumiano na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu tłuszcz odsączam na papierowym ręczniku

Tradycyjna kuchnia Kasi
KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ W KILKU ODSŁONACH 154

Kolejne kotlety na smakowity i zdrowy obiad. Na ten przepis natknęłam się na stronie Smakoterapii . Z małymi modyfikacjami zastosowałam go u siebie. Bardzo nam zasmakowały, choć z początku co poniektórzy kręcili nosem. To takie małe urozmaicenie dań obiadowych. Smakują zarówno na ciepło, u mnie podane z sosem pieczarkowym, jak i na zimno- jak chrupiąca kanapka, wytrawne ciacha. Polecam, może zauroczą(...)pieprz do smaku (u mnie kolorowy) - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1 jajko (w wersji wegańskiej zamienić na zmiksowane jabłko) - 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej - olej kokosowy do podsmażenia cebuli i czosnku - kumin (można pominąć) - kozieradka (pominęłam) +dodatkowo: - ziarna do obtoczenia kotletów: słonecznik, siemię lniane, sezam, itp. - szczypior do posypania - ulubiony sos, u mnie pieczarkowy *szklanka 250ml Na suchej

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania