Składniki: 4 kotlety schabowe 0,5 szkl płatków migdałowych 0,5 szkl bułki tartej 2 jajka 1 cytryna 4 łyżki mąki 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz ostra papryka Przygotowanie: płatki migdałowe(...)mieszamy z bułką, jajka rozbijamy, roztrzepujemy z solą i sokiem z cytryny kotlety rozbijamy i oprószamy pieprzem, papryką i solą mąkę wysypujemy na talerz i panierujemy kotlety kolejno- najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w płatkach smażymy na złoty kolor. Smacznego! P.S Płatki migdałowe możemy zastąpić mielonymi orzechami włoskimi lub sezamem
Luźna KuchniaSkładniki: plastry karkówki 2 jajka 2 łyżki mleka sól pieprz czosnek bułka tarta olej Wykonanie: kotlety rozbić tłuczkiem, natrzeć solą, pieprzem oraz rozgniecionym czosnkiem. Jajka rozbełtać z mlekiem. Kotlety namaczać a jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na oleju
Pychotkaaadłuższej "burzy mózgów" rozpętanej przeze mnie i przez mojego ukochanego padł w końcu wybór - kotlety schabowe z frytkami i ogóreczkami z pikantnej zalewy. Potrzebne nam:- 4 kotlety ze schabu- jajko- bułka tarta- pieprz, sól, czosnek w pudrze i zioła prowansalskie- frytki- ogórki w zalewie słodko - pikantne- tłuszcz do smażeniaPrzygotowanie: Kotlety(...)rozbić tłuczkiem, przyprawić z obu stron i zostawić na pół godziny. W międzyczasie wstawić frytki do piekarnika. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozgrzać tłuszcz na patelni, rozkłócić jajko, zamoczyć kotlety i obtoczyć w bułce. Smażyć na rumiano. Podawać z frytkami i ogórkami z zalewy
W poszukiwaniu inspiracjiSkładniki: Kotlety 5 jajek ugotowanych na twardo 1 surowe jajko 3 płaskie łyżki tartej bułki 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka startego sera gouda 2 łyżki szczypiorku sól, pieprz, papryka słodka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sos pieczarkowy 1 duża cebula 250 g pieczarek 250 ml śmietany słodkiej sól,pieprz,papryka słodka, papryka ostra 2 łyżki masła klarowanego(...)Wykonanie: Ugotowane jajka drobno posiekać, dodać surowe jajko, 3 łyżki bułki tartej, śmietanę, starty ser, posiekany szczypiorek. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Całość dokładnie wymieszać i formować kotleciki. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kotlet obtoczyć z dwóch stron w bułce tartej i smażyć na małym ogniu. Sos Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, dodać obrane
O kuchni z uczuciemwody. Więc do dzieła. Składniki: pierś indyka sól pieprz słodka papryka w proszku płatki kukurydziane do panierki jajko olej do smażenia Wykonanie: Pierś indyka podzielić na grube kotlety. Kotlety natrzeć przyprawami. Jajko roztrzepać w głębokim talerzu, na inny talerz wysypać trochę płatków. Kotlety maczać w jajku a następnie panierować w płatkach kukurydzianych. Po położeniu mięsa na płatki trzeba go przycisnąć
Mama GotujeKotlet schabowy inaczej- z plastrem szynki i jajkiem sadzonym. Składniki: 4 kotlety schabowe, 4 plastry szynki, 4 jajka, sól do smaku, pieprz do smaku, musztarda, ketchup, tłuszcz do smażenia. Wykonanie: Kotlety opłukać, rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem oraz posmarować musztardą z obu stron. Plastry szynki posmarować ketchupem i ułożyć na kotletach. Tak przygotowane mięso położyć na rozgrzany tłuszcz, podlewać(...)wodą i dusić pod przykryciem. Kiedy mięso będzie miękkie, a woda wyparuje, na górę każdego kotleta wbić po jednym jajku i podsmażyć do ścięcia się białka
Tradycyjna KuchniaSkładniki: schab- 4 kotlety, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, estragon- 2 czubate łyżki, pół szklanki piwa, 2 jajka, śmietana 18%, tarta bułka- do obtoczenia kotletów. Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy tłuczkiem, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy kotlet(...)solimy, pieprzymy i posypujemy estragonem (około 1 łyżka). Kotlety wkładamy do miski i zalewamy piwem. Mięso powinno leżeć w marynacie min. 2 godziny. Jajka doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety obtaczamy w jajku i tartej bułce, smażymy na głębokim oleju. W garnuszku podgrzewamy śmietanę, dodajemy 1 łyżkę estragonu. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos zagęszczamy łyżką mąki rozpuszczoną w wodzie. Podgrzaną śmietaną
Pobite gary Barbarydokładnie je przykryła. Miskę przykryć talerzem i całość wstawić na kilka godzin do lodówki - idealnie jest zostawić mięso do namoczenia w takiej miksturze na całą noc. Kotlety wchłoną prawie całe jajko i to właśnie dzięki temu będą wyjątkowo soczyste. Następnie kotlety pojedynczo panierować po obu stronach w mące razowej wymieszanej z bułką tartą w proporcjach 1:1 - mieszam(...)panierki mi braknie, dobieram kolejne łyżki . Nie polecam używać tu samej bułki tartej, bo bardzo wciąga ona tłuszcz z patelni i skutkuje w nieprzyjemnie nasiąkniętych kotletach. Nie trzeba już używać dodatkowego jajka do panierowania!!! Wystarczy masy jajecznej z moczenia mięsa . Kotlety o bsmażać na rozgrzanym na patelni smalcu dość szybko z obydwu stron na dużym ogniu - mięso zatrzymuje wtedy swoje
Grunt to przepis!miski, dodać jajko, ostudzoną cebulę i zmieloną w maszynce bułkę. Dodać przyprawy, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować kotlety, lekko spłaszczyć, nakładać na środek każdego kotleta ugotowane jajko, dobrze zlepiać. Obtaczać kotlety w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Kuchnia DanusiSkładniki: 4 kawałki schabu, 4 plastry szynki parmeńskiej, 12 listków bazylii, zioła prowansalskie, sól, pieprz, mąka do obtoczenia kotletów, 3 jajka, 5 łyżek tartej bułki, 10 dag żółtego sera, 1 łyżka słodkiej papryki, tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy, solimy, pieprzymy i obsypujemy ziołami prowansalskimi z każdej strony. Na każdym kotlecie kładziemy 3 listki bazylii. Kotlety(...)większa jej część przykryła bazylię, a mniejsza żeby znajdowała się pod spodem. Ser ścieramy na drobnych oczkach na tarce. Mieszamy go z tartą bułką i słodką papryką. Kotlety panierujemy w mące, jajku i tartej bułce z serem. Smażymy na rumiano na każdej ze stron
Pobite gary Barbaryjakiegoś czasu chodziły za mną kotlety z jajek , można powiedzieć że to smaki dzieciństwa , jak byłam dzieckiem to mama często robiła takie kotleciki i nam smakowały :) Dzisiaj ja zrobiłam je swoim dzieciom :) Pyszne z chrupiącą panierką i aromatyczną pietruszką . Kotlety podałam z ziemniakami i pyszną Zasmażaną kapustę czerwoną firmy Orzech http://www.orzech.com.pl(...)Składniki : 9 jajek ugotowanych na twardo 2 surowe jajka pęczek natki pietruszki 4, 5 łyżek bułki tartej do kotletów 1/2 szklanki startego sera żółtego 1 cebula sól, pieprz do smaku olej do smażenia około 1/2 szklanki bułki tartej do obtaczania kotletów jako dodatek Zasmażana kapusta firmy Orzech
Sama słodycz i szczypta chilizimną wodą lekko osoloną i zagotować,następnie grzyby odcedzić, ostudzić.Zmielić je przez maszynkę.Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie.Dodać do grzybów,dodać jajko ,przyprawy,trochę bułki tartej i wymieszać.Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. 8 jajek 1 czerstwa bułka mleko pieprz,sól bułka tarta 7 jajek ugotować
Moje domowe kucharzenieSkładniki: kotlety schabowe 4 sztuki, jajka 3 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 3/4 łyżeczki, mąka pszenna 1 łyżka, płatki kukurydziane 1,5 szklanki/z nutą cynamonu, masło klarowane 5 łyżek DODATKI: ziemniaki ugotowane 1/2 kg, koperek siekany 2 łyżki, kalafior 1 mniejszy, marchewka 6 sztuk, masło 1 łyżeczka, sól - do smaku, bułka tarta 2 łyżeczki kotlety schabowe bez kości(...)cienko jajka roztrzepać z pieprzem, kucharkiem i włożyć schabowe, schować na 30 minut do lodówki płatki kukurydziane z nutą cynamonu wsypać do rozdrabniacza i zmiksować, wymieszac z mąką kotlety wyjąć z jajek i obtaczać w panierce, smażyć na gorącym maśle na rumiano kalafior ugotować w osolonej wodzie, mrachew pokrojoną w kawałki uotować w osolonej wodzie, nadmiar wody odlać, dodać masło
W Mojej Kuchni Lubiękolacji. Dzisiaj jaja w roli głównej wystąpią w kotletach. Dla wielu osób to smaki dzieciństwa, dla mnie wspomnienie czasów studenckich. :) Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji spróbować kotletów z jajek, to podpowiem, że smakują podobnie jak jajka faszerowane . Jeżeli ich też nie próbowaliście, to mogę już tylko zachęcić do przygotowania jednego lub drugiego dania. Kotlety jajeczne można podać na ciepło(...)przestudzenia. Obrane jajka zetrzeć na tarce lub pokroić. Wymieszać z cebulą, śmietaną, musztardą i natkami. Doprawić do smaku. Następnie masę połączyć z surowym jajkiem. Dodać bułkę tartą w takiej ilości, żeby dało się formować kotlety. Masa może być lekko klejąca. Masę na kotlety można również przygotować w malakserze. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i krótko posiekać na małej prędkości, żeby
Pełny talerzzaletach soi pisałam przy flaczkach sojowych . Oprócz tego,że jest zdrowa - to bardzo prosto się ją przyrządza. Zamiast tradycyjnych kotletów schabowych,dziś proponuję sojowe. Składniki: kotlety z soi 2 szt jajek bułka tarta olej do smażenia bulion ziele angielskie,liście laurowe parę ząbków czosnku sól,pieprz Do garnka wlałam wodę- wrzuciłam do niej bulion,starty czosnek(...)przyprawy. Następnie włożyłam kotlety i gotowałam je około 10-15 minut. Wyłowiłam je z wywaru,odsączyłam i doprawiłam jeszcze trochę solą,pieprzem i czosnkiem. Obtaczałam kotlety w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyłam kotlety na rozgrzanym oleju, aż przybrały złoto-brązowy kolor. Można je podawać z dowolnymi dodatkami-jak to kotlety;) A i na zimno nie są złe
potrawyregionalne