kotlety bez mięsa - 1786 przepisów (strona:46/120)

Kotlety mielone w sosie ,domowy obiad ze słoika na wyjazd 511

minut , żeby bułka w mięsie wchłonęła wodę . Po tym czasie formujemy kotlety , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na smalcu . Usmażone kotlety na gorąco przekładamy do słoików . Sos doprowadzamy do wrzenia , dodajemy do niego siekany koperek i zalewamy nim słoiki z kotletami . Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia . Tak przygotowane wytrzymują bez szwanku dwa miesiące w lodówce

Ogrodnik w podróży
PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM 107

pieprzem. Dobrze wyrobić. Z mięsa uformować małe kule. Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju  podsmażyć kotlety z obu stron. Podsmażony kotlety przełożyć do garnka, zalać bulionem. Gotować ok 5-6 minut pod przykryciem. W połowie gotowania delikatnie pomieszać kotlety aby nie przykleiły się do garnka. Dodać Passatę klasyczną Jamar i zagotować. Gotować bez przykrycie ok 10 minut

Kuchnia w oparach
mielone drobiowe z serkiem topionym na ostro... 192

mleka bułką szwedką z porcji mięsa formować placek, nałożyć porcję serka topionego, nakryć drugim plackiem i formować owalne duże kotlety, obtaczac je w mące pszennej na mocno gorącym oleju smażyć rumiane kotlety z każdej strony, następnie pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić z 10 minut i raz je w połowie duszenia obrócić, następnie bez przykrycia na dużym ogniu

W Mojej Kuchni Lubię
Sos pieczarkowy 101

Świetny sosik, bez dodatku śmietany więc idealny dla naszego alergika. Generalnie nie podaję dzieciom grzybów ale staram się przygotowywać dania obiadowe w taki sposób,  aby w razie potrzeby wszyscy mogli je zjeść. Sos robiłam specjalnie do  papryki faszerowanej,  ale z powodzeniem można go wykorzystać jako dodatek do różnych kotletów, mięsa pieczonego lub czegokolwiek chcemy

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Łopatka wieprzowa w czerwonym winie 348

Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej bez kości 2 szklanki czerwonego wina pół cebuli 5-6 ząbków czosnku 1/4 szklanki octu jabłkowego 5-6 łyżek mąki kilka łyżek oleju 2 łyżki cukru kilka listków świeżej szałwii i majeranku,(lub po 1 łyżka suszonej) pieprz szczypta soli Mięso umyć, osuszyć, podzielić na dość grube kotlety. Oprószyć pieprzem i solą, obtoczyć

Apetyczna babeczka
Gołąbki bez zawijania 73

minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Gołąbki są soczyste i dosłownie rozpływają się w ustach . Bardzo polecam ten sposób przygotowania. Gwarantuję zachwyt ! Gołąbki bez zawijania 400 g kapusty białej 400 g mięsa mielonego 100 g ryżu białego 500 g przecieru pomidorowego 300 ml bulionu warzywnego ((można zastąpić gorącą wodą)) 2 jajka 1 duża cebula przyprawy: 2 ząbki czosnku, pieprz(...)minut i następnie odcedź wszystko na sitku. Do miski włóż surowe mięso, surowy ryż, odcedzoną kapustę oraz jajka i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i następnie formuj z masy kotlety. Uformowane kotlety przesmaż na patelni z każdej strony i następnie układaj w naczyniu żaroodpornym. Pamiętaj, żeby zachować odstępy między kotletami. Przecier pomidorowy wymieszaj ze szklanką bulionu lub wrzątku. Jeśli dodajesz wrzątek

Przepisy na widelcu
Kotlet schabowy zapiekany z ananasem 152

Kotlet schabowy podany inaczej niż zwykle. Wygląda bardziej efektownie, soczysty przez dodanie ananasa, a całości smaku dopełnia rozpuszczony i zapieczony ser. Nie mówię, że jest lepszy

O kuchni z uczuciem
Karkówka z rodzynkami i morelami 108

Składniki: 700 g karkówki bez kości 2 łyżki masła klarowanego 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki rodzynek 10 szt suszonych moreli 3/4 szklanki wody sól

O kuchni z uczuciem
Dietetyczne wege-burgery z pieczarek i rzeżuchy (jeden kotlet 35 kcal!) 281

Jestem wręcz zakochana w wege-burgerach! Po co zajadać się mięsnymi kotletami (pełnymi tłuszczu), hamburgerami z byle budki czy "maka". W domu można zrobić jeszcze lepsze, smaczniejsze i sprawdzone burgery. Zajmie nam to chwile, fakt.. łatwiej jest wyskoczyć do knajpki niedaleko lub zadzwonić i zamówić cheeseburger'a, ale czy wiemy na pewno(...)jemy? No właśnie, niestety nie.Zachęcam do wykonania tych burgerów, są mega niskokaloryczne,  mają kilka razy mniej kalorii niż ich "przyjaciele z mięsa" (zwykły hamburger ma ok. 800 kcal, ten z "maka" bez dodatków: 255 kcal - ale który bardziej Cię nasyci? Ten z maka, czy domowy? Odpowiedź chyba jest oczywista.). Składniki na ok. 10 kotlecików (całość

Czarnawisienka
Jak przygotować siekane kotlety warzywne z kurczakiem?- czyli test noża szefa kuchni Zwilling® Artis 254

Dziś na moim blogu pokażę Wam jak w prosty i szybki sposób przygotować pyszne kotlety warzywne z kurczakiem. Przygotowując potrawę testowałam nóż szefa kuchni Zwilling® Artis. Każdy, kto lubi gotować wie o tym, że dobry, ostry nóż to podstawa szybkiego przygotowania potrawy. Wielokrotnie miałam problem z szybko tępiącymi się nożami. Po naostrzeniu za kilka dni problem powracał. Nóż szefa(...)wyślizgnie mam się z dłoni, czy po dłuższym krojeniu będziemy mieli odciski na dłoniach. Nóż  szefa kuchni Zwilling® Artis  doskonale poradzi sobie z każdym zadaniem. Bez trudu pokroi mięso, warzywa, czy posieka twarde bakalie. Nóż szefa kuchni Zwilling® Artis powinien być niezastąpionym wyposażeniem każdej kuchni. U mnie zajmuje zaszczytne miejsce. Odkąd pojawił się w moim domu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zrazy po nelsońsku 173

pieczarki. Składniki: 500 g wołowiny bez kości 500 g pieczarek 2 cebule 1 kg ziemniaków 400 ml gęstej śmietany 2 łyżki mąki sól pieprz 2 łyżki masła klarowanego Wołowinę opłukać, osuszyć i podzielić na kotlety.Każdy kotlet rozbić  cieniutko, a następnie obtoczyć w mące. Na patelni  rozgrzać masło i smażyć kotlety na rumiany kolor. Ułożyć(...)naczynia żaroodpornego. Na czystej patelni rozgrzać masło i zeszklić cebule drobno posiekane, dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć aż odparuje woda z grzybów. Doprawić solą, pieprzem i wyłożyć na mięso. Ziemniaki obrać i pokroić na cieniutkie plasterki, które ułożyć na pieczarkach. Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem. Polać wierzch zapiekanki .  Przykryć naczynie folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym

O kuchni z uczuciem
Zupa marchewkowa fit 142

dzieci, dla osób na diecie lekkostrawnej, a osoby na diecie odchudzającej mogą ją jeść bez wyrzutów sumienia. Moja zupa marchewkowa to prosta zupa z marchewki i soku z pomarańczy z dodatkiem warzyw, kilku przypraw, bez udziwnień. Zupa jest nie tylko dietetyczna , bo bez tłuszczu ale i wegetariańska z samych warzyw. Przygotowana na lekkim warzywnym wywarze z dodatkiem(...)się jako dodatek do głównych dań: marchewka z groszkiem , surówka z marchewką , jako składnik ciasta . Dodaję je do mięsa i staje się wtedy składnikiem dania głownego, a nie tylko dodatkiem : Kotlety drobiowe z marchewką , Kotlety z indyka z cukinią i marchewką , Kotlety wołowe z marchewką z piekarnika Zupa marchewkowa fit jest pyszna, do tego ma taki słoneczny kolor! Polecam moje

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schabowe w cydrze 119

uwielbiają schabowe, a jeszcze bardziej kotlety w sosie. Pomysł na schabowe w cydrze wziął się stąd, że przyrządzam podobne danie ale z jabłkami . Bardzo lubię cydr zwłaszcza jabłkowy. Jest delikatny w smaku, lekko musujący. Wytrawny najlepszy. Do mięsa idealny. Schabowe w sosie cydrowym wyszły bardzo smaczne. Przepis na schabowe Składniki: 800 g schabowych bez kości 1 duża cebula

codojedzenia