smakiem ryby, maskując tymsamym nielubiany przez dzieci zapach. Gdy robiłam je po raz pierwszy tylko mąż zgadł, że to ryba, a niejadki stwierdziły krótko "pyyyycha to mięsko":-) Składniki na kotlety z ryby dla niejadków: 0,8-1 kg filetów z ryby (ja robię je z dorsza, nie polecam mintaja, bo ponoć kotlety wychodzą wodniste i się rozwalają podczas smażenia
Rozpustne gotowaniebrakuje nam pomysłu na obiad i nie mamy zbyt wiele czasu, a na półce w kuchni znajduje się puszka białej fasoli, to warto zrobić te prościutkie i szybciutkie kotleciki. Kotlety z białej fasoli z rukolą Przepis na ok. 10 kotletów (zależy od wielkości) Potrzebujemy: - puszka białej fasoli - garść świeżej rukoli - pół dużej cebuli - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka pokrojonego drobno
Bananowe Polepoprosiłam Królewicza ;) o przygotowanie dla mnie obiadu. Miał być schabowy ale nie tradycyjny. Danie wyszło bardzo smaczne i już ie mogę doczekać się powtórki :) składniki: 4 kotlety schabowe 2-3 łyżki mąki 2 duże cebule garść świeżej lub zamrożonej żurawiny ziele angielskie liść laurowy sól pieprz sok z połowy cytryny 2 łyżki masła szklanka bulionu 2-3 łyżki(...)oleju Kotlety oczyścić z błonek, delikatnie posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące i obsmażyć chwilę na oleju. Dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz żurawinę. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając bulionem. Jak mięso i cebula zmiękną dodać masło. Na koniec skropić sokiem z cytryny i jeszcze ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać
Jemy PijemyKotlety nietypowo- z grzybów zamiast mięsa. Składniki: 70 dag świeżych grzybów leśnych ½ szklanki mleka 2 czerstwe bułki 1 cebula 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej 2 jaja sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Grzyby oczyścić, poszatkować i udusić na maśle, do odparowania wody. Bułki namoczyć(...)mleku, wycisnąć i zmielić razem z grzybami i cebulą. Przyprawić do smaku, wsypać kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, posiekaną natkę pietruszki i jaja. Dokładnie wymieszać składniki, formować owalne kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać polane dowolnym sosem z ziemniakami i surówką
Tradycyjna Kuchniasmaku solą oraz pieprzem i dobrze wyrabiamy. Kromki chleba tostowego pozbawiamy skórek i jak na zdjęciu - kroimy w cieniutkie, krótkie paski. Z gotowej mięsnej masy lepimy niezbyt grube, owalne kotlety. Każdy z nich moczymy najpierw w roztrzepanym jajku, po czym obtaczamy w pokrojonych kawałkach chleba. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim kotlety do zrumienienia. Podajemy z pomidorami, surówką
Kuchenna KontrrewolucyaLubicie połączenia makaronowo - miesne ? Jeżeli tak to ta potrawa jest właśnie dla Was . Ostrawy smak powoduje , że jest to przysłowiowe " niebo w gębie ". Składniki ( 6 porcji ): młoda kapusta - 1główka kotlet karkowy - 3szt grubości 2cm słonina - 10-15dkg makaron "łazanki" - 0,5kg cebula - 2 duże szt sól , pieprz Sposób przygotowania: Młodą kapuste szatkujemy na wiksze paseczki. W dużej misce układamy(...)warstwe poszatkowanej kapusty , solimy i pieprzymy , następną warstwę kapusty - solimy i pieprzymy i tak do wyczerpania kapusty . Tak przygotowaną kapustę wrzucamy do dużego garnka. Kotlety karkowe kroimy w kostkę 2cm grubości. Solimy i pieprzymy. Cebulę kroimy w większą kosteczkę. Słoninę kroimy w drobną kosteczkę. Pokrojoną słoninę wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy. Dodajemy do niej porkrojone mięso i smażymy
Bazylia kontra RozmarynCieszą oko i podniebienie. Kolorowe, drobiowe kotlety są pieczone w piekarniku, bardzo zdrowe i bez sezonowych składników, czyli możliwe do zrobienia przez cały rok. Filety zamiast mielić, drobno siekam. Konsystencja jest wtedy dużo przyjemniejsza niż w mielonym mięsie a pieczenie w piekarniku czyni je zdrowymi. Do ich przygotowania użyłam produktów od Orzech. :-) 2 filety z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy(...)drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy przyprawy, jajko, bułkę tartą, kukurydzę, paprykę i szczypiorek. Masa nie jest zwarta, ale po upieczeniu nie powinna się rozpadać. 3. Formujemy kotlety wielkości standardowego mielonego, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni, przez 25 minut, do zarumienienia
Szefowa kuchniKotlety z wieprzowiny i kapusty- czyli mielone trochę inaczej... Składniki: 30 dag tłustej wieprzowiny 1 główka kapusty 1 cebula 2 jaja 1 szklanka tartej bułki sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Kapustę poszatkować, obgotować w posolonej wodzie i dobrze odcisnąć. Mięso, kapustę i zrumienioną na tłuszczu cebulę zmielić, dodać żółtka, połowę tartej bułki, sól, pieprz i ubite na sztywno białka(...)Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obydwu stron na oleju na rumiano
Tradycyjna KuchniaW mojej kuchni prym wiodą kasze. Kasza jaglana i kasza gryczana to moje ulubione. Dziś pomysł na wykorzystanie jednej z nich nieco inaczej. U nas podczas
IzaGotujekilka łyżek bułki tartej Oleofarm Schab pokroić na ok.1,5-2 cm plastry i lekko pobić tłuczkiem[nie za cienko].Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać Kotlety obtoczyć marynatą i przykryć i wstawić do lodówki na 2-5 dni.Wyjąc z marynaty , panierować w bułce tartej.Smażyć kotlety na rozgrzanym oleju
Moje domowe kucharzenieKotlety mielone polane sosem cebulowym przyrządzonym z esencji sosu Knorr ..Sosik pyszny , gęsty..polecam od czasu do czasu wykorzystać taką gotową esencję do sosu. 50 dkg mięsa mielonego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Oleofarm cebula 1-2 łyżki ketchupu sól przyprawa gosposi Rafex esencja do sosu cebulowego Knorr cebula 1 łyzka oleju 200 ml wody(...)Mięso wymieszać z jajkiem, dodać pokrojoną cebulę. Dodać ketchup i przyprawy.Dokładnie wymieszać, uformować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić, zeszklić na oleju.Dolać wodę , dodać esencję do sosu cebulowego.Wymieszać i gotować około 5 minut. Esencja stworzona na bazie bulionu oraz suszonych przypraw i ziół, swój niepowtarzalny smak zawdzięcza również ekstraktowi z czerwonego wina. Pozwoli przygotować gęsty
Moje domowe kucharzeniepikantnego aby wyostrzyć smaki, poprawić sprawność działania tarczycy, itd. ... Tym jednak razem pomysł padł na schabowego i pikantnym pesto z własnoręcznie robionych w zeszłym roku suszonych pomidorów. Składniki : 4 kotlety schabowe opakowanie (9szt) szynki szwarcwaldzkiej sól, pieprz 0,5 l bulionu Pesto z suszonych pomidorów Przygotowanie : Kotlety rozbijam i smaruję przygotowanym wcześniej pesto z suszonych pomidorów . Zwijam je w roladki
Mechanik w kuchniWitamy we wtorkowe popołudnie :) Dzisiaj klasycznie, letnio i smacznie :) Każdy z nas chyba lubi młode ziemniaki z surówkami i kotletem. U nas oczywiście wersja wegetariańska i równie smaczna :) Zróbcie u siebie to danie i pochwalcie się jak Wam smakowało. Młode ziemniaki z kotlecikami z jajek i pieczarek (4 osoby) Składniki: 6 jajek tarta bułka zmieszana z otrębami żytnimi(...)pieczarkami oraz cebulą zemleć w maszynce lub posiekać w drobną kostkę. Dodać żółty ser, szczypiorek, wbić 1 jajko, przyprawić do smaku, dodać bułkę tartą, aby uzyskać ścisłą konsystencję kotletów. Masę dobrze wyrobić, formować kotleciki i obtoczyć w bułce zmieszanej z otrębami. Smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Polać sosem. Podawać z młodymi ziemniaczkami i surówkami z czerwonej kapusty
vegetanieKotleciki szarpane już kiedyś Wam pokazywałam ( wersję z kurczakiem i kukurydzą ). Są to takie kotlety , które zajadają z przyjemnością zarówno dzieci, jak i dorośli. Łatwe w przygotowaniu … bardzo szybkie i niezwykle sycące. Dziś mam dla Was przepis na kotlety szarpane z kurczaka z marchewką. Podane z ziemniakami, frytkami czy też ryżem są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Włożone
Ostra na Słodkowykałaczką, oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pomidorki, podsmażamy Podsmażone pomidorki przekładamy do dwóch niewielkich naczyń żaroodpornych, zalewamy ciastem piekarnik nagrzewamy do 200"C w międzyczasie myjemy i osuszamy kotlety, lekko je rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem umyte jabłka kroimy w kosteczki, podobnie jak pomidory, cebulę szatkujemy, wszystkie składniki salsy wrzucamy do miseczki, oprószamy posiekaną kolendrą, doprawiamy solą i pieprzem(...)około 15 minut oliwę mieszamy z miodem, dosypujemy oregano, sosem zalewamy naszą salsę, odstawiamy aby wszystkie składniki mogły się "przegryźć" ze sobą na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy układamy kotlety, które smażymy z obu stron po około 3 minuty Serwujemy po kawałku gorącego clafoutis z porcją schaby przykrytego porządną warstwą salsy. SMACZNEGO
Luźna Kuchnia