Makaron ze szpinakiem i szparagami to niecodzienne połączenie „zielonych” składników. Tak, tak będzie tym razem to danie bez mięsa ale myślę, że nie nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Studia to dopiero były czasy! Do tej pory z nostalgią wspominam kulinarną mekkę i ostoję pokarmową ka żdego studenta - uniwersytecką stołówkę - z nieśmiertelnym sznyclem ziemniaczanym z jajem sadzonym, albo kotletem pożarskim z ziemniakami z wody. Kiedy godziny wykładów nie pozwalały jednak udać się do tego przybytku studenckiej rozpusty kulinarnej, trzeba było napełnić żołądek w inny sposób. Akademicka lodówka(...)gorącego posiłku? Ano chlebem smażonym :) Zawsze jakiś kawałek bochenka udało się zachomikować między podręcznikami, a z socjalnej lodówki uratować ostatnie jajko, kapkę mleka i kawałek mocno już podeschniętego sera żółtego. W ten sposób powstawało danie, będące klasyką studenckiego odżywiania w nagłej potrzebie! Do tej pory mam do niego ogromny sentyment i ponawiam od czasu do czasu jego przyrządzanie
Grunt to przepis!Czy wiecie, że popularne wśród studentów zupki chińskie możemy wykorzystać również do przygotowania smacznej sałatki? Pokażę Wam w jaki sposób przygotować sałatkę z zupkami chińskimi –
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo pyszne kotleciki,których głównym składnikiem jest makaron.Nie raz zostawała mi nadwyżka makaronu i szukałam na internecie przepisów co można z nim ciekawego zrobić.A tu
Mała w garnku mieszaLubię kotlety mielone, takie domowe, mojej mamy. Ponieważ jednak od pewnego czasu unikam węglowodanów, stały się one dla mnie niedostępne ze względu na dodatek namoczonej bułki. Zawsze wydawało mi się że bez jej dodatku mięso nie będzie "trzymać się kupy". Postanowiłam spróbować i tak oto powstała przepyszna pieczeń z mielonego mięsa, bez dodatku jakiekolwiek bułki, czy to tartej(...)mielonego mięsa LCHF Dodaj napis Składniki (na długą foremkę, keksówkę): 1 kg mięsa mielonego - ja mielę samodzielnie (np. karkówka, łopatka) 3 jajka 2 cebule średniej wielkości 25 dkg sera żółtego sól, pieprz do smaku Wykonanie: ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach mięso i cebulę zmielić razem w maszynce do zmielonego mięsa dodać jajka, starty ser i przyprawy wszystko
Marta próbujetartej i usmażone, a następnie zapiekane w piekarniku, podane z ziemniakami z masełkiem, oraz na surówkę pomidorki z cebulką, oliwą i przyprawami. Zapraszam ! :) Składniki: 2 filety z kurczaka ser mozzarella (pokrojona na plastry cienkie) masło przyprawy do roladek: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra musztarda (może być jakaś ostra, chyba, że nie lubicie dajcie zwykłą:) ) szynka (tyle plastrów(...)plastry ok. 1,5 cm grubości, a następnie rozbijamy tłuczkiem delikatnie, żeby plastry fileta nie popękały. Przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Następnie na kotlecie smarujemy cieniutką warstwę musztardy, następnie kładziemy plaster szynki, plaster mozzarelli i mały kawałek masła. lewy i prawy bok zwijamy do środka, a następnie zwijamy trochę ściśle w rulon. Taką
Gotuj z Mąkączasie. Posmarowałam je sosem ze świeżych pomidorów z bazylią i oregano. Na to pokroiłam mnóstwo boczku, od groma cebuli, trochę wędliny, a na koniec posypałam toną żółtego sera:) Mniam! Ale co ma pizza do indyka? Ano, do pizzy zrobiłam sos czosnkowy, którego połowa została. I ta połowa właśnie wylądowała na indyku. Na koniec dorzuciłam jeszcze świeżą bazylię i gotowe. Pycha(...)masła - sól, pieprz - kilka gałązek świeżej bazylii Przygotowanie: 1. Piersi z indyka delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy "kotlety" z obu stron. 2. Kiedy już ładnie się usmażą dodajemy wodę i mieszamy. 3. W między czasie w szklance mieszamy śmietanę z solą, pieprzem i suszonymi ziołami oraz wyciskamy
Kraina Tysiąca SmakówLekkie i zdrowe pulpety z indyka a do tego pyszny sos koperkowy - to to co lubię zwłaszcza na obiad:) Polecam. Zapraszam do polubienia mojej
Gotowanie Patkiosoby z firmy PRINCES FOODS (oni produkują olej wielkopolski) zapięła wszystko na ostatni guzik. Było wyjątkowo. Podczas gotowania towarzyszył nam Damian Kordas. Na początku czekały na nas przekąski. Deska serów, kanapki, wytrawne babeczki, suflet i inne pyszności. Później zabraliśmy się za wspólne gotowanie. Przygotowaliśmy Dorsza w panierce orzechowo-migdałowej i musztardzie podanego z sosem groszkowo - chrzanowym i jadalnymi kwiatami(...)przepadam za humusem to danie nie będzie należało do moich ulubionych. Ale tylko i wyłącznie dlatego, że nie jest to mój smak. W domu pokombinuje i spróbuje zrobić podobne kotlety tylko użyje czegoś innego niż humus. Na deser były gryczane placuszki z sosem borowikowym i siemieniem lnianym. Całe danie przygotowane na bazie mleka jaglanego. Do dekoracji użyliśmy kwiatów. Jest
Kuchnia w oparachdawno dzieliłam się pomysłem na niestandardową panierkę do kotleta , dziś przy piątku postanowiłam ją nieco zmodyfikować i wykorzystać do obiadu z rybką w roli głównej. Szczegóły poniżej: Dorsz w ziołowo - otrębowej panierce Składniki: filety z dorsza - 5 szt jajko - 1szt mąka - 1 łyżka posiekana natka pietruszki - 1 łyżka posiekany tymianek - 1 łyżka otręby owsiane - 5-7 dużych łyżek(...)łyżek Filety z dorsza doprawić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć mąką. Jajko rozbić, dodać łyżkę wody. Rybę posypać obficie ziołami z jednej strony, nakryć plastrem sera, panierować w jajku i otrębach i smażyć na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Zastosowałam dziś taki wariant, ale myślę, że fajnie sprawdziłaby się wersja bez sera z ziołami dodanymi do jajka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZaryzykowałam z tymi kulami! Podjęłam kulinarne wyzwanie z Olejem Wielkopolskim i przełamałam konwenanse, że na obiad musi być mielony lub zwykłe kotlety ryżowe, kiedy zobaczyłam akcję wiedziałam już co zrobię…postawiłam na kule…nie, nie do rzucania :D tylko takie do jedzenia, chciałam aby było inaczej niż zawsze, wyjątkowo. Przyznam, że denerwowałam się czy to połączenie wyjdzie smaczne. Niepotrzebnie(...)innym nie wyjdzie) Szczypta szafranu 3 szklanki rosołu 4 łyżki oleju Wielkopolskiego z bazylią 1 duża cebula 50 ml białego wytrawnego wina 1 jajko 3 łyżki startego drobno sera grana padano lub cheddara Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Nadzienie: 12 dag mielonej wołowiny ½ gotowanego małego buraczka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 2 łyżki oleju
Wanilia i Kardamonprzeróżnych potraw. Może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem. Tym razem pokażę go w tej drugiej wersji. Przyznam szczerze, że bardzo go lubię z takimi kotlecikami jak dziś, z kotletami rybnymi, a także sam. Dlatego gorąco go Wam polecam. Ryż z warzywami Do jego przygotowania potrzebujemy: 1,5 filiżanki ryżu 1 puszkę kukurydzy 1 dużą paprykę pokrojoną w kostkę(...)nieco chrupiąca. Ryż odcedzamy i mieszamy z warzywami. Prawda jakie proste? A jakie dobre. Pasuje do wielu rzeczy, a kiedy dodamy do niego sos, np. beszamelowy lub na bazie sera pleśniowego typu "Lazur" (albo podobnego, z zieloną/niebieską pleśnią) może stanowić samodzielne danie. Nasz pyszny obiadek :) Dzisiejsze pomysły są smaczne, tanie i szybkie, więc takie, jak lubię najbardziej
Ratunku obiadWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 3 kotlety schabowe, 1/2 dużej papryki czerwonej, 2-3 korniszony (u mnie z dodatkiem chili), 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 4 średniej wielkości pieczarki, 3 czubate łyżeczki mascarpone, przyprawa do wieprzowiny Cykoria , 2 łyżki oleju. Przygotowanie: Mięso myję i osuszam. Każdy plaster przekrawam wzdłuż(...)mięso solidnie oprószone przyprawą do wieprzowiny. Smażę około 10 minut na średnim ogniu często mieszając. Po tym czasie dodaję warzywa i smażę przez kolejne 5 minut. Na koniec dodaję ser mascarpone, dokładnie mieszam. Smażę do momentu dokładnego połączenia się wszystkich składników. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Gotowe danie posypuję natką pietruszki
JejKuchniazamierzam zrobić coś konkretnego, a w trackie przygotowywania zmieniam koncepcję i wychodzi coś zupełnie innego. Miały być patisony faszerowane mięsem mielonym z pieczarkami. Zamiast tego, wyszły prawie kotlety mielone pieczone na pieczarkach. Na 4 porcje użyłam: 400 g dużych pieczarek (na grilla lub samych kapeluszy do faszerowania) 3/4 szklanki ryżu 1 jajko 500 g mięsa mielonego (dowolnego, ja użyłam(...)doprawiamy do smaku. Ryż gotujemy al dente, dodajemy do mięsa. Do masy mięsnej wbijamy jedno jajko i wyrabiamy dłonią. Lepimy kulki i układamy na kapeluszu pieczarki. Można posypać tartym serem. Pieczemy ok. 20-25 minut w temp
Kucharzycacelowo pominęłam główny składnik tradycyjnego hamburgera- jakim jest oczywiście kotlet z wołowiny to chciałabym przy tej okazji przytoczyć kilka ciekawostek na temat tego pysznego mięsnego wynalazku. Początki najsłynniejszego "kotleta" sięgają już początku XIX wieku. Przypadkowo na pomysł wpadli Tatarzy, którzy podczas podróży wkładali wołowinę pod siodła, w ten sposób rozgniatając ją na miazgę. Żeby ją zjeść musieli ją najpierw zeskrobać(...)Dopiero w 1903 roku podano pierwszego hamburgera w bułce, a w 1921 roku powstała pierwsza restauracja w której podawano głównie hamburgery. Składniki: 1 opakowanie bułek „Hamburger”- 4 szt. ½ kg sera żółtego salami 1 duży mięsisty pomidor 2-3 jajka Małe opakowanie oliwek (polecam z pastą paprykową) Pęczek natki pietruszki Mała główka czosnku Zielona sałata Mleko Ziarno sezamowe Wykonanie: Bułkę podpiec
Tradycyjna KuchniaZnalazłam fajny przepis w miesięczniku Smaki Życia - tym z Biedronki. Warto tu wykorzystać ziemniaczki z dnia poprzedniego . Będzie jeszcze szybciej :) Kulki mięsno-ziemniaczane z sosem serowym Na kotlety: 1 cebula 500 g ziemniaków 150 g mięsa mielonego 2 jajka 3/4 szkl. bułki tartej pietruszka nać - najlepiej świeża, ale ja u ż ył a m suszoną z torebki(...)jeśli masa jes zbyt rz adka - dodać więcej bułki tartej . Formować okragłe kotleciki, obtoczyć w pozostałej bułce i sma zyć na z łoto. Na sos: 3/4 szkl. śmietany 18% ser gorgonzoli - opakowanie szczypiorek 1 łyżka majonezu - ja użył a m Majonez czosnkowy Kętrzyński Śmietanę podgrzać na patelni, dodać pokruszony ser - roztapia ć . Do masy serowej wsypać posiekany szczypior
kolorowotorcikowo