kotlet. Dlatego dziś wersja bezmięsna tej sałatki oparta na ziemniaku, który został z obiadu Składniki: sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki musztrdy i ze świeżo mielonego pieprzu garść sałaty lub młodego szpinaku jajko na twardo – pokrojone w ósemki awokado pokrojone w kostkę i skropione łyżka soku z cytryny, żeby nie ściemniało ser
Ugotowane pozamiatanekotleta... po czym widząc jak ja jem, skusił się na tortillę... Wyrocznia moja twierdzi że "dobreee" :D Ps. I weź tu zrób coś pojedynczo, jak jemu się zaraz "zachce"... Składniki: Na 2 tortille: 2 duże placki- tortille (u mnie o śr. 30cm) 1/3 główki sałaty lodowej 1 pomidor 1/2 ogórka świeżego 1/2 małej puszki kukurydzy 10 dkg sera żółtego
Kuchnia w czekoladzieWczorajsze kotlety w delikatnym pomidorowym sosie są przepyszne!! SKŁADNIKI: wczorajsze schabowe trochę masła lub margaryny 3- 4 łyżki koncentratu 3/4l wody sól, pieprz, przyprawa Kamis - bazylia,suszone pomidory i czosnek WYKONANIE: na maśle lub margarynie smażymy cebulę, dodajemy czosnek i wszystkie przyprawy ( łącznie z koncentratem), dolewamy wodę, wkładamy schabowe- gotujemy 15 min., wykładamy na półmisek, możemy posypać startym serem żółtym
Kuchnia BeatyZnudziły się już Wam tradycyjne, oklepane kotleciki , te mielone, pulpeciki? Dziś chciałam Wam przedstawić przepis na kotleciki w zupełnie innej formie niź dotychczas. Kotleciki z
Gotowanie PatkiBędąc z wizytą u Przyjaciółki spróbowałam takich kotlecików. Niewielka ilość składników, a smak był naprawdę świetny. Oczywiście od razu spytałam o przepis i przygotowałam je w
Pasja Smakuśredniego kalafiora 4 nieduże ziemniaki (objętościowo powinno być mniej więcej tyle co kalafiora) 2 cebulki szalotki 1 łyżka posiekanego koperku 1 jajko tarta bułka - 2 łyżki do kotletów i więcej do panierowania 1 łyżka startego na drobnych oczkach parmezanu 1/2 łyżeczki soli, pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki i kalafiora ugotować do miękkości - jak pisałam, mogą(...)być z obiadu z poprzedniego dnia. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, kalafiora rozdrobnić widelcem i połączyć z ziemniakami. Na łyżce oliwy zeszklić posiekaną drobno szalotkę. Dodać jajko, bułkę tartą, ser, koperek. Dodać przestudzoną szalotkę, sól i pieprz. Formować w dłoniach nieduże kulki mocno je ściskając, dzięki czemu nie będą się rozpadały podczas smażenia. Spłaszczyć na kotleciki
Kulinarne Inspiracjemące lub w jajku i bułce tartej. Jeżeli chcemy, aby danie było mniej kaloryczne, możemy plastry ugrillować lub upiec. Wbrew oczywistym skojarzeniom, nazwa parmigiana nie wywodzi się od sera parmezan (Parmigiano Reggiano) i nie ma nic wspólnego z kuchnią Parmy (leżącej na północy Włoch). Parmezan był popularny w całych Włoszech już od XIV w. Z wielu teorii dotyczących pochodzenia(...)siebie niczym plastry bakłażana w zapiekance :) Podobno Sycylijczycy mają problem z wymawianiem litery "l", stąd otrzymaliśmy parmigianę. Kolejną ciekawostką są nowoczesne odmiany parmigiany, zawierające zamiast bakłażana panierowane kotlety z kurczaka (chicken parmigiana) lub cielęciny (veal parmigiana), spopularyzowane przez włoską emigrację w USA i Kanadzie. Zapiekankę z kotletami cielęcymi, pod nazwą cotolette alla bolognese przygotowują również rodzimi Włosi, jednak klasyczna
Chilli Czosnek i Oliwaceliakię nie mogą spożywać orkiszu. * * * Składniki na pulpeciki (proporcje dla 4-5 osób): ok. 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 ząbek czosnku ok. 2 łyżek stołowych startego sera np. grana padano 3 łyżki orkiszowej kaszy manny 1 łyżeczka soli sporo pieprzu ok. 1 łyżki oregano Składniki na sos: 1 litr sosu pomidorowego (używam zwykle dwóch kartoników z Lidla(...)makaron kukurydziany. Wykonanie: 1. Zaczynam od produkcji makaronu. W czasie gdy płaty ciasta makaronowego się suszą, mielę mięso. 2. Następnie składniki na pulpeciki mieszamy w misce (jak na kotlety mielone). 3. Następnie "kulamy" w dłoniach małe pulpeciki, wykrawamy sobie porcję mięsa za pomocą łyżeczki od herbaty. Ukulane pulpeciki chowamy do lodówki na pół godziny. Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy
Kawa z mlekiemszpinaku, dość drobno posiekanego 2 łyżki ziaren czarnego sezamu 3 łyżki ziaren słonecznika sól, pieprz do smaku olej do smażenia W dużej misce umieścić ugotowaną komosę, płatki jęczmienne, jajka, ser feta, szpinak, sezam, słonecznik, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie wmieszać do masy ekspandowane(...)ziarno komosy ryżowej i startego buraka. Przemieszać wszystko łyżką. Sprawdzić doprawienie- masa powinna być dobrze doprawiona, aby kotleciki nie wyszły mdłe. Zwilżyć dłonie i z masy formować okrągłe, płaskie kotlety. Jeśli kotleciki będą się rozpadać można dodać jeszcze jedno jajko. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju roślinnego. Smażyć kotleciki na niewielkim ogniu po kilka minut z każdej ze stron, aż będą
olalacookingDziś mam pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego, zamiast tradycyjnych smażonych kotletów polecam takie mięciutkie pulpeciki z piekarnika. Składniki; 50 dag mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 4 łyżki płatków owsianych sól i pieprz do smaku (ok, pół łyżeczki), przyprawa do mięsa mielonego - opcjonalnie czerwona papryka bazylia, oregano po pół łyżeczki 1 cebula 2 ząbki czosnku mąka do obtoczenia(...)pomidory 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego sól, pieprz 5 dag sera żółtego Przygotowanie; Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko. Wsypujemy płatki owsiane, posiekaną cebulę i starty czosnek a także zioła i przyprawy. Wszystko wyrabiamy kilka minut na gładką masę. Jeśli jest za rzadka dosypujemy jeszcze płatków owsianych. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, cebulę
Radość kipiąca uśmiechem.Pyszny kotlecik z piersi kurczaka..tym razem bez żadnych dodatków [ pieczarek, sera ] ..tylko pierś z kurczaka i przyprawy.. 1 podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki majonezu z czosnkiem Kielecki 2 łyżki ketchupu śliwkowego Kielecki 3 jajka sól ,pieprz, wegeta przyprawa do kurczaka Pierś z kurczaka pokroić w kostkę.Dodać pozostałe składniki(...)wymieszać, doprawić do smaku.Tak przygotowane ciasto schłodzić. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać porcje kotletów i smażyć z obu stron na wolnym ogniu
Moje domowe kucharzenieSałatka ze świeżego szpinaku. Idealny dodatek do obiadu. Szybka do zrobienia, kolorowa i bardzo smaczna. Podałam ją z ziemniakami i kotletami z piersi kurczaka. Więcej przepisów na surówki i dodatki do obiadów znajdziecie na moim blogu w zakładce SURÓWKI. Jeśli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu. Będzie mi również bardzo miło jeśli dołączycie(...)tego swoje zdjęcie dania. Składniki 2 garście świeżego szpinaku 6 rzodkiewek 1/2 żółtej małej papryki kawałek czerwonej papryki 4 plasterki sera żółtego 1 sos włoski do sałatek 4 łyżki oleju 2 łyżki przegotowanej wody Sos włoski wsypać do miseczki i wymieszać z wodą i olejem. Doprawić solą i pieprzem. Liście szpinaku ułożyć na półmisku, a następnie pokrojoną w cienkie paski
O kuchni z uczuciempyszne i proste przepisy np. na naleśniki panieńskie czy też perduty w śmietanie. Trzeci rozdział to już coś słodkiego czyli przedwojenne desery np. takie jak krem szodonowi, legumina z sera czy też kruche ciasteczka cukrowe do herbaty które osobiście przygotowałam, posmakowałam i całym serduchem je wam polecam. Czwarty rozdział to obiady wystawne w których znajdziemy przepisy na mięsa, dziczyznę, ryby(...)wytrawne placuszki z kawiorem. Piąty rozdział to obiady powszednie. Kilka z przepisów jest mi znanych i myślę że wam też będą znane a nawet lubiane ;) Są to np. kotlety pożarskie, leniwe czy też pierogi z czarnemi jagodami. Przedostatni szósty rozdział to spis przepisów które przygotujemy w sposób oszczędny ale bardzo smaczny. Znajdziemy tutaj przepisy np. na postną zupę miszkulencję
Gotowanie...to proste !Czerwiec to również sezon kalarepy. Mam wrażenie, że jest to lekko zapomniane warzywo, a pojęcia nie mam dlaczego. Może w wersji dzisiejszych kotlecików zachęce kalarepkowych niejadków
Tradycyjna KuchniaKasza manna często kojarzy się wyłącznie z potrawkami dla małych dzieci. Ja ją jednak używam często do przygotowania dań głównych (np. knedle serowe z kaszą manną
Tradycyjna Kuchnia