łyżek quinoa (komosy ryżowej) ugotowanej na sypko (można zamiennie użyć kaszy jaglanej) /komosę ryżową przed ugotowaniem należy bardzo dobrze wypłukać, można też namoczyć ją przed gotowaniem; gotować w stosunku 1:1,5; gotując większą ilość komosy z części można przygotować np. wyśmienity deser , lub orientalne kotlety 1 awokado + sok z cytryny do skropienia 1 – 2 łyżki
Even Better Foodłyżek quinoa (komosy ryżowej) ugotowanej na sypko (można zamiennie użyć kaszy jaglanej) /komosę ryżową przed ugotowaniem należy bardzo dobrze wypłukać, można też namoczyć ją przed gotowaniem; gotować w stosunku 1:1,5; gotując większą ilość komosy z części można przygotować np. wyśmienity deser lub orientalne kotlety 1 awokado + sok z cytryny do skropienia 1 – 2 łyżki pestek dyni
Even Better FoodRozsmakowałam się w bezmięsnych posiłkach. Nie zostałam wegetarianką, ani tym bardziej weganką, ale po prostu nie potrzebuję już mięsa do życia. Tym razem na obiad zrobiłam
chwile dla mnieWege burger jaglany z burakiem to propozycja nie tylko dla wegan. Jedząc to danie wcale nie zobaczycie różnicy. Koniecznie spróbujcie! Przepis na: Hamburger wołowy z dodatkiem mięsa z indyka Składniki na burgera 2 duże buraki 1 szklanka kaszy jaglanej 2 cm imbiru 1 niewielka czerwona cebula 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki mąki pszennej 2 ząbki czosnki odrobina natki pietruszki sól(...)burger jaglany z burakiem – przepis Ja wykorzystuję już kupione gotowane buraki. Jest znacznie szybciej. Ale możecie je ugotować, ostudzić i obrać. Buraki ścieramy na tarce na małych oczkach. Powinniśmy mieć mniej więcej 2 szklanki. Kaszę gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę i imbir ścieramy na tarce. Wszystkie składniki na burgera mieszamy w misce i formujemy kotlety. Smażmy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciecierzycę, podobnie jak kaszę jaglaną mogłabym jeść na tysiąc sposobów, dzisiaj postanowiłam zrobić pastę na kanapkę, która razem z pieczoną i chrupiącą kaszą gryczaną przypomina smalec, z jednej paczki wychodzi cała wielka miska, ja zawsze zostawiam część na kanapki, z części piekę kotlety, które można wziąć do lunchboxa do pracy, a jak jeszcze coś zostanie to można podsmażyć na patelce
zdrowa vege kuchniapodać z sosem. Możecie wykorzystać też inne moje przepisy na kotlety mielone. Składniki: 30 dag mięsa wieprzowego z łopatki, 3 łyżki mąki kukurydzianej 3 łyżki mąki pszennej 1 szt. jajko 1 cebula ze szczypiorkiem 3 łyżki płatków kukurydzianych do smaku sól morska, ognista mieszanka przypraw 1 szklanka kaszy jaglanej Kupiec olej ryżowy do smażenia Mielimy mięso wieprzowe z łopatki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjuż wieprzowina w postaci szynki w sosie i kotleta schabowego. To polecam Wam przygotowanie mojej wieprzowiny z warzywami w aromatycznym imbirze i sosie worcestershire . Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. To idealna receptura na szybki i smaczny obiad. Przygotowane danie możecie serwować z kaszą kuskus, ryżem lub kaszą jaglaną. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt
kulinarnyJamożecie go podać też maluszkom w wersji mniej doprawionej. Taki kotlecik świetnie się sprawdzi przy rozszerzaniu diety metodą blw. Składniki: 200 g ciecierzycy (u mnie od Skworcu) 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 jajo 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 2 łyżki natki pietruszki (u mnie mrożona) 1-2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) po 1/2 łyżeczki(...)ponad poziom ciecierzycy), następnie wylewamy wodę w której się moczyła, wlewamy świeżą i gotujemy ok 40 minut pod przykryciem. Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, zalewamy 2/3 szklanki wody i gotujemy pod przykryciem aż kasza wchłonie całą wodę. Ugotowane ciecierzycę i kaszę blendujemy lub mielimy w maszynce, jak komu wygodniej byle by je rozdrobnić na gładką papkę. Ja zostawiłam sobie trochę wody
Cynamonowe szczęściekaszę jaglaną, której dawno nie pisałam na blogu. Połączyłam ją z brokułem i intensywnymi w smaku i zapachu ziołami. Podałam do nich wyrazistą w smaku wytrawną surówkę owocową. Składniki (na 12 placków): 150 ml kaszy jaglanej ok. 200 g brokuła 15 igiełek świeżego rozmarynu cebula pół łyżeczki chili w proszku łyżka zielonej czubrycy sól pieprz olej do smażenia Kaszę wypłukać(...)połową kaszy jaglanej zmiksować na gładką masę. Zieloną masę połączyć z resztą kaszy jaglanej. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy jaglanej. Rozdrobnić igiełki rozmarynu i też dodać do masy jaglanej. Masę doprawić pieprzem, zieloną czubrycą i chili. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Mokrymi rękoma formować placki jak kotlety mielone. Placki smażyć
Weekendy w domu i ogrodziebrzmi zbyt idealnie? Wcale nie. Takie są właśnie kotlety z kalafiora - mój ostatni kulinarny hit. Minimum składników potrzebnych do przygotowania tego dania dodatkowo zastąpiłam ich zdrowszymi odpowiednikami: masę zagęszczam mąką orkiszową a przed smażeniem obtaczam kotleciki w pełnoziarnistych płatkach kukurydzianych. Dodatkiem mogą być młode ziemniaczki z koperkiem lub kasza jaglana lub kuskus
Milion Smakówprostu odmiana kaszy. Taka sama jak kasza jaglana, jęczmienna czy gryczana. Poniżej wrzucam przepis na podstawowe gotowanie tej kaszy. Jednak jest ona na tyle wdzięcznym produktem, że nie musicie zastępować nią w diecie jedynie kasz, makaronów czy ryżu. Doskonale sprawdzi się jako baza ciastek, deserów, zup czy sałatek a nawet kotletów. Eksperymentujcie i dzielcie się swoimi przepisami na komosę. Dlaczego
Mieszam w GarnkuŚniadanie angielskie to najczęstsza forma podania śniadania w hotelach. Prosto, smacznie i w takim wypadku każdy będzie w stanie wybrać coś dla siebie, więc hotel ma
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!O ile dawniej nie przepadałam za oliwkami, o tyle obecnie mogłabym jeść je nieustannie. W swoim niezaspokojonym apetycie na oliwki postanowiłam uczynić z nich wnętrze wegańskich
Even Better Foodfasoli zmiksować blenderem na pastę, wymieszać z kaszą jaglaną, cebulą, jajkiem. Dodać płatki owsiane, olej, koncentrat, przyprawy, posolić do smaku. Paprykę pokroić w kostkę. Pozostałą fasolę posiekać. Paprykę, kukurydzę i fasolę dodać do masy, wymieszać. Piekarnik nagrzać do 190stC. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi nabierać porcje masy i formować kotlety, obtoczyć w sezamie i wyłożyć na blachę. Burgery
Obiad gotowyblendujemy z ugotowaną kaszą jaglaną. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, jarmuż pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, pastę tahini, pieprz i sól i dokładnie mieszamy. Ze względu na to że nie chciałam dodawać więcej mąki, kotlety średnio dały się uformować. Kotlety układamy na blaszce
Łycha smaków