dania, doskonale rozgrzeje nas od środka. Oprócz tego z soczewicy polecam zupy, pasztety, kotlety, pierogi oraz różnego rodzaju pasty kanapkowe. Zapraszam na kilka moich przepisów: Spaghetti z pulpetami z soczewicy (wegańskie) Dahl z soczewicy z brokułem i pomidorami Mini kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej Zupa krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki z prażonym słonecznikiem Wegański pasztet
kulinarne odsłony patiOstudzić i obrać. Do dwóch szklanek gotującej, posolonej wody wsypać szklankę kaszy jaglanej i gotować ok 15 min. Suszone pomidory pokroić i zmieszać z jajkami i kaszą. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Wbić jajko, wsypać łyżkę bułki tartej, zagnieść i formować kotlety. Smażyć na oleju kokosowym po kilka minut z każdej strony. Do garnka wlać sok z cytryny
Gaździnka warzyzetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do warzyw d odać kaszę jaglaną, mieszankę ziaren, sok i skórkę z limonki, kakao, sezamki, czosnek, mąkę, bułkę tartą i posiekane zioła, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Z powstałej masy mokrymi rękoma zlepiać okrągłe kotlety i smażyć na rumiano po 3-4 minuty z każdej strony. Podać
SzczyptaSmaQbędzie miękka (ok. 50 min). Pozostawiamy do ostudzenia. Następnie blendujemy z ugotowaną kaszą jaglaną. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, wyciśnięty czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, sezam i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 20 min. w 200 st., następnie przewracamy
Łycha smakówcurry, ziemniaki po węgiersku (bez papryki). Jak zrobić nuggetsy? Składniki: 1 filiżanka kaszy jaglanej 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka przyprawy do kurczaka lub kebeb-gyros 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę Ugotuj kaszę. Dodaj pozostałe składniki. Formuj małe podłużne kotlety i smaż z obu stron na złoto. Kolejna produkcja HBO, mroczny Detektyw (2014-, Nic Pizzolatto
Qlinarnie i Qlinarnietradycyjnych kotletów. I tak powstały nasze fasolaczki. Doskonałe na ciepło i zimno. Można je podać jako dodatek do np. ziemniaków i surówki lub jako samodzielne danie. Dzieci oczywiście pomagały przy przyrządzaniu a potem zjadły ze smakiem. 2 szklanki ugotowanej fasoli typu jaś pół cebuli ząbek czosnku 4 łyżki ugotowanych płatków ryżowych (równie dobrze mogą być owsiane, kasza jaglana lub ryż(...)żółtko, płatki ryżowe, sól, pieprz, majeranek. Wszystko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby można doprawić do smaku. Masa fasolowa jest dość rzadka więc można ją zagęścić bułką tartą kotlety formować mokrymi dłońmi. Każdy kotlet posypać odrobiną bułki tartej. Zapiekać w gorącym piekarniku ok 20 minut. Smacznego! Mimo, że troszkę popękane ale bardzo smaczne Dzieciom najlepiej smakowały z keczupem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezapraszam do udziału w kolejnej edycji akcji :) Zgrana para - królik z marchewką Kotlety marchewkowo-selerowe Bułki marchewkowe na kanapki Wegańskie aromatyczne prawie-puree z marchwi i kalafiora Chleb marchewkowy na zakwasie Marchewka w pomarańczowym sosie Marchewka na ostro Sernik marchewkowo - pomarańczowy Rolada marchewkowa z nadzieniem kremowym Kasza jaglana z karmelizowaną w miodzie marchewką Chleb z marchewką i jabłkiem Gotowana młoda(...)obiadu Zdrowe marchewkowe muffinki (bez cukru, glutenu, mleka) Kuleczki mięsne w sosie paprykowo-marchewkowym Ciasto marchewkowe z mleczną czekoladą i pistacjami Marchewkowy krem z kluskami lanymi Pasta na bazie kaszy jaglanej, marchewki i kokosowa Szybki torcik marchewkowy. słodki a zarazem kwaskowy poprostu niebo w gębie. Meliskowy pęczak z marchewką i groszkiem (245 kcal) Tort marchewkowy Kremowa zupa marchewkowa Ciasto marchewkowo
Weekendy w domu i ogrodzieMoje zamiłowanie do bezmięsnych kotletów, burgerów i klopsików staje się coraz trudniejsze do ukrycia Cóż poradzić, że są bardziej różnorodne, a często zdrowsze i bogatsze w składniki odżywcze. W poniższym wydaniu cała moc korzystnych właściwości kaszy jaglanej spotęgowana jest przez dobroczynny wpływ dużej gamy przypraw oraz cenne tłuszcze. Wszystko to ma formę małych, niezwykle smacznych i wyrazistych klopsików, które
Even Better Foodniedzieli. dom. tortilla z sałatką colesław(z majonezem z kalafiora) z pieczonymi kotletami z batatów i ciecierzycy z sosem z tahini (vegan) dom. tortilla z pure z dyni, z pieczonymi falafelami batatowymi, z sosem z pieczonej papryki i pomidorów (vegan) pieczony batat faszerowany, kaszą jaglaną z podsmażoną cebulką z suszonymi śliwkami (vegan) cukinia faszerowana czerwoną soczewicą z cebulką
More food, love and dreamswielu potraw, np. do gulaszów. Pyszną oraz sycącą potrawą są bakłażany faszerowane, np. kaszą jaglaną, pęczakiem lub drobnym makaronem z pomidorami i mozzarellą bądź ryżem i mięsem mielonym. Z grillowanego bakłażana można przygotować wegetariańskie gołąbki. Z oberżyny możemy również przyrządzić panierowane w bułce tartej i jajku kotlety, pyszne przetwory na zimę, np. bakłażany marynowane w oliwie, a także pastę
ProstePesto.plostudzenia. Buraki obieramy ze skórki i blendujemy z ugotowaną kaszą jaglaną. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, sezam, pieprz i sól i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 20 min. w 200 st., następnie przewracamy
Łycha smakówzasługą kaszy owsianej, która jest dość twardawa. Początkowo wydawało mi się, że kotlety po upieczenieu się rozpadną, ponieważ przez to że kasza ta jest sypka i mało "kleista", źle się je formowało i trzeba było je bardzo mocno docisnąć, żeby sie trzymały. Pewnie z ryżem czy kaszą jaglaną sprawa byłaby prostsza, a kotleciki równie smaczne. Jeszcze nie robiłam
Healthy food explorerniewielką ilością pieprzu (łagodny sos powinien być przeciwwagą dla pikantnych i aromatycznych kotletów). Smacznego! Uruchamiając piekarnik dobrze jest wykorzystać go do przygotowania większej ilości warzyw, np. przez upieczenie większej ilości batatów na proste curry , buraków na sałatkę czy choćby warzyw korzeniowych do pysznego pasztetu z kaszą jaglaną
Even Better Foodnasza ulubiona wersja kotletów. Są pyszne, proste i same się pieką :). Do podania w bułce, z ziemniakami, frytkami, jak to lubi. Znakomicie smakują z domowym pesto pietruszkowym . Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 10 Składniki: 1 batat (ok. 400 g), 500 g płatów z dorsza, 80 g wędzonego boczku, 1 jajko, 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 1/2 czerwonej cebuli, 3 łyżki(...)cebulę smażyć jeszcze 5 minut, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na sitku. Dorsza oczyścić, usunąć skórę i ości, mięso posiekać nożem lub rozdrobnić mikserem. Kaszę zmiksować, dodać pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Uformować kotlety, wyłożyć na papier do pieczenia posmarowany oliwą. Piec 30-40 minut w 200 stopniach, 10 minut przed końcem ostrożnie przekręcić na drugą stronę. Podać
SzczyptaSmaQkapusty z kaszą jaglaną i serem mozzarella / 2 foremki o rozmiarach 12x25cm, lub jedna większa /, można zrobić z połowy składników. Potrzebujemy 1500g schabu karkowego lub łopatki i piersi z indyka / pół na pół /, 2 cebule, papryczka chili, 1 mała cukinia, Smalec lub olej, 100g oliwek zielonych lub czarnych, albo jednych i drugich, 200g ugotowanej kaszy jaglanej, 4 jajka(...)cukinię, podsmażamy chwilę, studzimy i wrzucamy do mięsa. 3. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, jajka, pokrojoną natkę pietruszki i pokrojone igiełki rozmarynu oraz sól i pieprz. 4. Wszystko mieszamy dokładnie aż mięso będzie kleiste. 5. Aby sprawdzić czy doprawiliśmy dobrze do smaku, można usmażyć na patelni nieduży kotlet i po prostu spróbować. 6. Na koniec dodajemy do mięsa oliwki
Leśny Zakątekjaglany. Miałam przyjemność przetestować trzy z nich:) Burger buraczany Składniki: buraki, kasza jaglana, cebula, czosnek, mąka z cieciorki, olej rzepakowy, majeranek, cząber, papryka wędzona, sól, pieprz. Jak pierwszego spróbowałam burgera buraczanego, którego przed zjedzeniem podsmażałam na patelni z odrobiną oleju. Po podgrzaniu przygotowałam go z bułką, ogórkiem konserwowym, sałatą i pomidorem. Całość była pyszna, a sam kotlet był bardzo(...)wyczuwalny, co według mnie jest plusem, bo nie lubię gdy smak burgera roślinnego znika po dodawaniu warzyw. Buraki też były dość wyczuwalne,choć nie przytłaczały całego burgera. Podsumowując, kotlet był bardzo smaczny i świetnie sprawdził się jako typowy burger w bułce. Burger a'la kurczak Składniki: soja, ryż brązowy, mąka z ciecierzycy, mąka z tapioki, olej rzepakowy, czosnek, sól, pieprz
wegujemyłyżek quinoa (komosy ryżowej) ugotowanej na sypko (można zamiennie użyć kaszy jaglanej) /komosę ryżową przed ugotowaniem należy bardzo dobrze wypłukać, można też namoczyć ją przed gotowaniem; gotować w stosunku 1:1,5; gotując większą ilość komosy z części można przygotować np. wyśmienity deser , lub orientalne kotlety 1 awokado + sok z cytryny do skropienia 1 – 2 łyżki
Even Better Foodłyżek quinoa (komosy ryżowej) ugotowanej na sypko (można zamiennie użyć kaszy jaglanej) /komosę ryżową przed ugotowaniem należy bardzo dobrze wypłukać, można też namoczyć ją przed gotowaniem; gotować w stosunku 1:1,5; gotując większą ilość komosy z części można przygotować np. wyśmienity deser lub orientalne kotlety 1 awokado + sok z cytryny do skropienia 1 – 2 łyżki pestek dyni
Even Better Food