kotlet z kapusty - 614 przepisów (strona:34/41)

Schabowe roladki ze szpinakiem duszone w sosie śmietanowym 231

obiadu. Nadchodzi   także sezon wiosennych owoców i warzyw, dlatego warto go wykorzystać i włączyć te specjały do naszego codziennego menu.   Stragany będą nas teraz kusić m.in.: młodą kapustą, szczawiem czy szpinakiem, dlatego to ostatnie jest królem naszej dzisiejszej potrawy. Wykorzystałam go jako farsz do mięsa z dwóch powodów. Po pierwsze, ostatnim czasem zauważyłam, że na nowo odkrywam niektóre(...)pokroić, mrożony poczekać aż się rozmrozi). Dusić kilka minut. Na koniec dodać jedną dużą łyżkę śmietany. Posolić i popieprzyć do smaku i jeszcze chwilę dusić. Schab rozbić na cienkie kotlety. Opruszyć solą i pieprzem z obu stron. Nakładać   na brzeg kotleta farsz szpinakowy i zwijać. Obtoczyć w mące. Roladki obsmażyć z obu stron na złoty kolor (na oleju). Przełożyć

Fabryka pomysłów
Falafel i recenzja "Kuchni wegetariańskiej" Wiesławy Rusin 187

nasion. W przeciwnym razie będą się rozpadać. I ma rację – masa ma idealną konsystencję, kotleciki łatwo się formuje i się nie rozpadają. Z podanych składników wychodzi około 20 małych kotletów. Robiłam z ½ porcji. Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 mała cebula 2 ząbki czosnku ½ pęczka natki pietruszki ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżki soli 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry szczypta chili(...)znajdziemy wiele ciekawostek żywieniowych, np. kasza jaglana odkwasza organizm, olej kokosowy (i to pewnie wiele osób zdziwi) odchudza, ananas pomaga w gojeniu złamań, migdały mają działanie wykrztuśne, a surowa kapusta niszczy wirusie i bakterie! Na ostatnich stronach jest też alfabetyczny indeks potraw. Dania opisane w tej książce są przeważnie proste, mało pracochłonne i tanie, a przy tym odżywcze. Wiele

Qlinarnie i Qlinarnie
Schab z warzywami i makaronem 117

jasnego 1 łyżka octu ryżowego MARYNATA: 1 jajko 4 łyżki wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego Schab kroimy jak na kotlety, a następnie w paski. Wrzucamy do miseczki, dodajemy jajko, wodę, sos sojowy oraz mąkę i mieszamy. Dopiero po oblepieniu przez składniki marynaty mięsa dolewamy olej i ponownie mieszamy. Wkładamy(...)gotujemy makaron i kiedy będzie aldente, odcedzamy, nie przelewamy wodą i od razu dodajemy do woka. Mieszamy i podajemy. Danie smakuje zarówno samo, jak i z surówką z białej kapusty. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Mizeria – taka jaką lubię, czyli lekko słodka 182

Mizeria to chyba najbardziej polska surówka, zaraz obok surówki z kiszonej kapusty. Świetnie orzeźwia w lecie, pysznie smakuje i zimą. Ile domów, tyle sposobów na to, jak zrobić mizerię. Ja lubię tą, w której smaki przenikają się delikatnie i miękko. Z jogurtem zamiast śmietany i z nutą słodyczy. Ogórki dokładnie myję i nie do końca obieram je ze skórki nożem(...)kwaskowy, idealnie współgra z ostrością cebulki i szczypiorku. Takie mocno wilgotne surówki jak mizeria najbardziej pasują do obiadów które zawierają w sobie coś panierowanego – czy to klasycznego schabowego, czy kotlet z kurczaka albo klopsy czy mielone kotlety. SKŁADNIKI 0,5kg dużych ogórków gruntowych (smaczniejsze) lub wężowych szklarniowych (w zimie) 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (bez żadnych dodatków – mleko i bakterie

Karo in the Kitchen
Krótka seria - Wrocław - Łubu Dubu 159

polskiego w zalewie octowej z cebulką. Smakowite, a za śledziami na ogół nie przepadam.  Pora karmienia czyli obiad. Wracamy do Łubu Dubu na obiad. Zamawiamy schabowego z zasmażaną kapustą, placki ziemniaczane ze śmietaną, pierogi radzieckie ze śmietaną oraz żeberka. Trzy placuszki za 8 zł to w porządku przekąska, trochę mało śmietany ale wtedy widocznie nie przelewało się. Same placki(...)właśnie taki schabowy czy placek ziemniaczany. Przecież schab był tak soczysty i delikatny, że smak tego wynalazku tylko zaburzył tą prostotę, za którą my Polacy tak przepadamy w klasycznym kotlecie schabowym... I kto by pomyślał, że w takim miejscu, za przyzwoite pieniądze można zjeść coś dobrego, prostego i świeżego? Kto by dał wiarę, że oprócz galarety i chleba ze smalcem

Right Behind The Kitchen
Pieczony, prasowany boczek 169

częstotliwością , ale też uważam ,że nie wolno rezygnować ze wszystkich przyjemności , nawet jeśli ich zdrowotność jest dyskusyjna . Popatrzcie sami , pyszny , soczysty mięciutki i po prostu pyszniutki … żaden kotlet sojowy tak nie pachnie i nie smakuje Składniki : 1,5 kg chudego świeżego boczku bez skóry 3 łyżki słodkiego sosu sojowego 1 łyżka sosu worcester 1 łyżka miodu 1 łyżeczka , granulowanego(...)delikatnie podlać wodą , ale dosłownie tylko tyle ,żeby się nie przypalał ( około 50-100 ml ) . . Serwujemy na gorąco , idealnie smakuje z leśnymi grzybami , ale równie dobra będzie kiszona kapusta Post Pieczony, prasowany boczek pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Test patelni do grillowania linii Positano, firmy Ballarini 165

przygotowane potrawy? Dzięki szybkiemu nagrzewaniu się i optymalnemu utrzymaniu temperatury, potrawy grillują się szybko. Chudy indyczy hamburger po usmażeniu w środku był niesamowicie soczysty i smaczny. Tak jak karkówkowe kotlety na palec. Podobnie zachowywały się brzoskwinie, choć tu przedłużyłam troszkę czas grillowania, przy czym odpowiednio zmniejszyłam moc płomienia.  Jak potrawa zachowuje się podczas grillowania, czy dno patelni ma tendencję(...)uszy. Podczas grillowania potrawy nie przywierają do dna, dlatego nie ma problemów z myciem. Patelnia świetnie się sprawdziła w roli tostera. Otóż zakupiłam drożdżowe paszteciki nadziewane mięsem i kapustą. Nie miałam pod reką piekarnika, aby je podgrzać. Wrzuciłam więc je na ciepłą patelnię i opiekłam z każdej strony. Wyszły pysznie chrupiące, ale nie suche. Niestety nie mam zdjęcia,  więc

Mia Cucina Sofieta
Wyniki Konkursu z Folwark 131

BASI za ten przepis Karkówka w sosie czosnkowym Składniki: 4 plastry karkówki, 4 duże pieczarki, 1 cebula, sól, pieprz, 8 łyżek sosu czosnkowego Folwark http://folwark.com.pl/produkty/sos-czosnkowy-d/ Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około pół godziny. W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki, cebulę(...)Kapsalon Składniki: foremki aluminiowe 6-8 średnich ziemniaków olej do smażenia 1 pojedyncza pierś kurczaka 1 łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros) 10 dag żółtego sera 1/2 kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 ogórek świeży sos czosnkowy Folwark http://folwark.com.pl/produkty/sos-czosnkowy-m/ Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą kebab shoarma i włożyć do lodówki na godzinę

Z Kuchni Do Kuchni
Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową 151

Dodajemy czarnuszkę, musztardę, estragon, serek mascarpone, olej sezamowy – ręką wyrabiamy masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem – ponownie wyrabiamy. Z umytych liści sałaty rzymskiej ścinamy grubszy nerw (jak przy kapuście). Zagotowujemy w czajniku wodę, wrzątek wlewamy do miski – wkładamy liście na kilka minut (dosłownie). Wyjmujemy i przekładamy do zimnej wody (najlepiej z lodem) do zahartowania, aby nie straciły swojej pięknej(...)wszechstronnym produktem, a jej delikatny smak, wspaniale komponuje się z wieloma daniami. Może być spożywana na ciepło, zimno, jako dodatek do dań słonych i słodkich, do sałatek, zup, zapiekanek, kotletów wegetariańskich, a nawet deserów. Błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Z dodatkiem sosów (np. tajski sos chili) lub bez. Sałatę rzymską

mojewypiekiinietylko
Wegańskie meatballs - pulpety 161

Jak zawsze proste do przygotowania i bardzo pyszne pulpety :) Składniki na 12 szt: - 1 tofu (180 g) - użyłam marynowanego, ale może być naturalne, - ok 400 g

Co na wege obiad?
Rafaello z cielęciny 118

Składniki dla 4 osób: • 500 g mielonej cielęciny • 1 kajzerka • 1 cebula • 1 łyżka masła • starta skórka z 1 cytryny • 1 jajko • gałka muszkatałowa, sól

To co kocham
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO I DIETETYCZNIE 158

Wieprzowa , plasterki - 20 gram - 50 kcal Szynka Drobiowa ,plasterek - 20 gram - 24.5 kcal Szynka Wołowa , plasterek - 20 gram - 21.5 kcal Kotlet Schabowy  Panierowany , sztuka - 100 gram - 357 kcal Kotlet z Piersi Kurczaka Panierowany , sztuka - 100 gram - 248 kcal Pierś Kurczaka Pieczona bez skóry - 100 gram - 180 kcal Klopsiki Cielęce , 2 sztuki z sosem - 140 gram - 275 kcal Udko Kurczaka(...)kcal Maliny , szklanka - 150 gram - 43.5 kcal Porzeczki Czarne , szklanka - 150 gram - 52.5 kcal Dżem niskosłodzony, łyżeczka - 20 gram - 31 kcal Groszek konserwowy , 0.5 szklanki - 70 gram - 44 kcal Kapusta Pekińska , ćwierć główki - 125 gram - 12.5 kcal Marchew , sztuka - 50 gram - 10 kcal Ogórek , sztuka - 10 gram - 10 kcal Pomidor , sztuka - 150 gram - 21 kcal Rzodkiewka , sztuka - 10 gram

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kalafior gotowany i zapiekany pod gęstym, serowym beszamelem 203

drażniących olejków zapachowych i przede wszystkim – pozwoli zachować biały kolor warzywa. Na każdy litr użytej wody dodajemy po pełnej łyżeczce cukru i soli.   Kalafiora gotujemy tak samo jak kapustę – bez przykrycia, aby pomóc mu się pozbyć nie zawsze przyjemnego zapachu. Średni kalafior, jeśli nie chcecie go zapiekać tylko wykorzystać jako główne danie lub dodatek do obiadu, wymaga około(...)się zapiecze, w naczyniu będzie mocno bulgotał i całość się zezłoci. Tak podany kalafior może stanowić samodzielne danie obiadowe. Może też być dodatkiem do wołowego mięsa po gotowaniu rosołu, kotleta. My zjedliśmy go z dodatkiem sadzonego jajka i koniecznie – sosu lekko zaostrzającego jego smak . Gdy już zsuniecie z patelni sadzone jajka, rozgrzejcie na niej 2-3 łyżki masła, zmiażdżcie

Karo in the Kitchen
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 255

wacie szklanej "pomidory o smaku arbuza" można i tak.. hehe :) Teraz jest czas przedświątecznych przygotowań więc dzisiejsza tematyka bazarowa na tym polegała, wszędzie pełno orzechów, suszonych grzybów, kwaszonej kapusty na świąteczny bigos. choinek, jemioły, stroików, pięknie pachnącego suszu na wigilijny kompot (podobno dobry na trawienie), nawet były żywe karpie (ja osobiście wolę już rybkę wypatroszoną, bo jednak ryba też(...)rozpadły.... PRZYGOTOWANIE:    Łopatkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na dość grube i długie plastry, jak już poporcjujemy mięso, musimy je rozbić tłuczkiem. Każdego kotleta nacieramy sola i pieprzem i odstawiamy na 20 min żeby przeszło solą, w tym czasie możemy pokroić cebulę w piórka i ogórka w ćwiartki. Następnie każdego kotleta smarujemy musztardą, kładziemy

Zainspiruj się kuchnią