Wczoraj był królik na kapuście, to dziś królik z marchewką ;) Marchewkę gotowaną serwuję rzadko, bo choć bardzo lubię, to biorę pod uwagę jej zbyt wysoki indeks glikemiczny. O wiele częściej marchew pojawia się na moim stole na surowo z różnymi dodatkami. Składniki (na dwie porcje): 4 marchewki łyżka masa pół łyżeczki domowego magi ćwierć łyżeczki soli pieprz świeża kolendra Marchewki(...)miękkości. Pod koniec gotowania dodać masło i magi. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Marchew wyłożoną na talerz posypać dużą ilością posiekanej kolendry. Podawać np. z pieczonym królikiem , kotletami
Weekendy w domu i ogrodziepudru 1 łyżeczka octu winnego + 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu i ciut chili w młynku Kotanyi 1 łyżeczka ostrego chrzanu Z kapusty wykrawamy głąb, a następnie szatkujemy ręcznie na tarce o dużych oczkach albo mechanicznie (ja w szatkownicy robota FP 270 Kenwood). Marchewki również ścieramy w szatkownicy, a cebulę kroimy w bardzo(...)wlewamy do poszatkowanych warzyw i dokładnie mieszamy. Wstawiamy surówkę do lodówki na 2-3 godziny. Najlepiej jednak surówka smakuje jak się ją przygotuje dzień wcześniej. Surówkę przygotowałam do grillowanych kotletów z pietruszką. The post Surówka Colesław appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZostały z obiadu ziemniaki, albo kasza? Nigdy, ale to nigdy nie wyrzucajcie ich. Należy je do ostatniego okruszka wykorzystać. Kotlety mają to do siebie, że można zrobić je praktycznie ze wszystkiego. Można zrobić z nich najsmaczniejszy obiad, bogaty w zioła, w różne smaki, ale, co najważniejsze, bogaty w witaminy i odżywcze związki mineralne. Idealne na lekki lunch w pracy(...)Ziemniaki są łatwostrawne, dostarczają dużo energii. Mogą go spożywać diabetycy i otyli, jest powlekający. Sprzyja pracy jelit. Jest przeciwwrzodowy dzięki zawartości witaminy U , która występuje również w soku surowej kapusty, ma właściwości gojące, uspokaja śluzówkę przewodu pokarmowego. Ze względu na dużą zawartość potasu i magnezu działają przeciwskurczowo i moczopędnie, regulują one bowiem wapń, tworzą sole rozpuszczalne w wodzie, dzięki czemu
Naturalna Kuchniaprzystało na mięsożerną rodzinę proponuję dzisiaj przepis na pyszny schab, ale nie tradycyjnego kotleta schabowego, tylko schab w sosie śmietanowym. U nas w domu na to danie mówiło się sztuka mięsa. W stołówce do której chodziłam na obiady w dzieciństwie sztuką mięsa nazywano szynkę wieprzową w sosie . Sztuką mięsa nazywa się też duszoną wołowinę, ale my pozostańmy przy dzisiejszym schabie(...)zrazy wołowe zawijane , czy też wieprzowe , a tak przygotowany schab w sosie jest pyszny. Polecam Schab w sosie śmietanowym : 1 kg schabu 2 szklanki wrzącej wody włoszczyzna bez kapusty 1 cebula 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego sól i pieprz do smaku 50 ml słodkiej śmietany olej do smażenia Schab wieprzowy myjemy i kroimy w dość
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędarmo ugotowałam katsu sos . Miałam już w planie przyrządzić japońskie hamburgery Menchi Katsu, do których ten sos świetnie pasuje. Menchi katsu to tradycyjny japoński obiad. Menchi oznacza mielone kotlety , obtoczone w panko i smażone w głębokim tłuszczu. Panko to japońska tarta bułka grubo mielona. W odróżnieniu od tartej bułki, którą uciera się na sucho, panko przyrządza się ze świeżego pieczywa(...)użyć mięsa o około 30% zawartości tłuszczu. Hamburgery będą wtedy soczyste. Menchi katsu podaję w hamburgerowej bułce posmarowanej sosem śliwkowym i musztardą . Można również przyrządzić frytki i surówkę z kapusty. Pierwszy raz przyrządziłam hamburgery z wieprzowiny. Mięso z wieprzowiny jest o wiele tłuściejsze niż z wołowiny. Burgery wieprzowe są bardzo soczyste. Znikoma ilość przypraw, biały pieprz, sól i cebula wystarczą
codojedzeniajajek. Jeśli chcecie mieć pewność, że nie rozpłyną się podczas smażenia, radzę dodać 1-2 jajka. A jeszcze bardziej polecam polane sosem koperkowym i podane z surówką z młodej kapusty. Składniki: 1 nieduża cukinia 1 szklanka ziaren ciecierzycy ząbek czosnku sól, pieprz, kminek, słodka papryka, tymianek, oregano olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia Surową ciecierzycę namoczyć na całą(...)smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Placuszki są delikatne, więc jeżeli damy za dużo oleju, to olej wsiąknie w kotlety i mogą pękać. Nie próbowałam wersji z surowym jajkiem, ale przypuszczam, że byłyby twardsze i bardziej zwarte
Czerwień i błękittaki przysmak. A wy macie korzyść w postaci przepisów. Tym razem nie zrobiliśmy frytek, z którymi zwykle właśnie pochłaniamy nasze domowe burgery. Ja zajadałem się surówką z pora i kapusty pekińskiej (jedna z moich ulubionych), a Madzia zadowoliła się samym burgerem. bułki hamburgerowe (z TEGO przepisu) 150 g mielonego antrykotu na osobę 1 pasterki sera cheddar na osobę(...)Średnica burgerów powinna być ok. 2 cm większa od bułek. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie zniknie i burgery będą idealnie płaskie. Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 4-5 minuty z każdej strony. I odkładamy na talerz
Marder&Marder ManufactureSchabowy-typowe, polskie danie, najczęściej podawany z kapustą. Wszystko pięknie i smacznie ale ile można jeść schabowego-czasem mam już dość i wtedy eksperymentuję. Może Ameryki nie odkryłam ale ten schaboszczak z pomidorami bardzo przypadł mi do gustu:) SKŁADNIKI:4 porcje 4 ładne, duże kawałki schabu bez kości cebula sól pieprz jajko mąka tarta bułka NA SOS: 1,5 puszki(...)lodówki (najlepiej na noc). Przygotowujemy sos. Na rozgrzaną oliwę dodajemy posiekaną cebulkę, po chwili czosnek w plasterkach-podsmażamy przez 2 minuty, dodajemy pomidory, bazylię cukier, sól, Następnie , kotlety panierujemy (mąka/jajko/bułka tarta). Obsmażamy na złoty kolor.Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Na schabowe nakładamy sos pomidorowy, posypujemy czarnuszką oraz parmezanem. Do podania: Ryż szałwiowy np. z tego przepisu
Kopystką po garachschabowe śliwki suszone 1 cebula 10 dkg sera żółtego sól,pieprz,do smaku 1 łyżka musztardy 2 łyżki mąki 1 łyżka oliwy do smażenia Wykonanie Krok 1 . Kotlety rozbić tłuczkiem na cienkie płaty . Każdy płat oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Krok 2 . Na płat mięsa dać trochę musztardy i rozsmarować ją . Następnie położyć plasterki sera żółtego(...)solą ,pierzem można papryką ( zależy co kto lubi) Ponieważ jest sos można podawać nie tylko z ziemniakami ale i z ryżem ,kaszą również . Tu są podane ze smażoną białą kapustą
Eli Gotowaniecynamonem autorka: Bilcia | blog: malpandom.blogspot.com Szynka ze śliwką w musztardowo -cytrynowej skórce autorka: Bilcia | blog: malpandom.blogspot.com PIECZONA KARKÓWKA W ZIOŁACH autorka: JestesmyTymCoJemy | blog: Jesteśmy tym, co jemy... Pieczone kotlety schabowe autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl pieczona karkówka autorka: 6niebo | blog: szóste niebo Curry z kurczakiem na ostro autorka: Kulinarne Inspiracje | blog: Kulinarne Inspiracje Łopatka pieczona po staropolsku autorka: Aneta S | blog(...)Białagłowka | blog: Kuchenna Kontrrewolucya Pieczeń z szynki wieprzowej autorka: swojska baba | blog: Kulinarne Wariacje Szynka pieczona z miodem i goździkami autorka: Trochę Smaku | blog: Trochę Smaku Kassler z kiszona kapusta pieczony w rekawie autorka: Gotuj zdrowo!kolorowo! | blog: Gotuj zdrowo!kolorowo! Amerykańskie żeberka (NAJLEPSZE!) autorka: gotuj się | blog: gotuj się do gotowania Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym autorka: Natka gotuje
Kuchenna Kontrrewolucyaolej do smażenia kotlecików natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: 1. Kaszę jaglaną gotujemy al dente wg opisu na opakowaniu (ok 10 minut). Przelewamy zimną wodą i dobrze odcedzamy. Kapustę drobno szatkujemy, zaparzamy wrzącą wodą ok 2 minuty, a następnie dokładnie odcedzamy z wody. Drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem przekładamy na rozgrzany tłuszcz i delikatnie rumienimy(...)czas sos i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Możemy doprawić do smaku przyprawami. 4. Kilka łyżek sosu rozprowadzamy na spód naczynia żaroodpornego. Układamy na nim ciasno obok siebie kotlety i ponownie zalewamy sosem do 2/3 ich wysokości. Zapiekamy w rozgrzanym do 180st C piekarniku ok 45 minut. Gotowe posypujemy natką pietruszki. Kotlety można przygotować sobie dzień wcześniej
Kuchnia w czekoladzieprzygotowania gołąbków używamy najczęściej liści kapusty, a ja tym razem zrobiłam gołąbki w papierze ryżowym. A dodatkiem był pyszny sos pomidorowo-śliwkowy. Składniki: papier ryżowy 20 dag mięsa mielonego 20 dag pieczarek 10 śliwek węgierek - świeżych 2 cebule, 5 ząbków czosnku jajko duże puszka pomidorów krojonych sól, pieprz, majeranek, bazylia, ewentualnie bułka tarta cukier, olej do smażenia, sos sojowy Przygotowanie(...)bułki tartej i mieszamy do połączenia składników Po przestudzeniu masy pieczarkowej dodajemy do niej mięso mielone, sól, pieprz, majeranek i pół łyżeczki sosu sojowego ,jajko - wyrabiamy tak jak na kotlety mielone Płat papieru ryżowego moczymy chwilę w letniej wodzie, wyjmujemy na duży talerz , a na niego wykładamy łyżkę farszu i zwijamy W rondelku przesmażamy 3 ząbki utartego czosnku, pokrojoną cebulę
Proste Potrawydiecie dr Ewy Dabrowskiej! Surówka z kalafiora jest bardzo prosta do przygotowania, wystarczy tarka i nóż. Muszę powiedzieć, że uwielbiamy ją wszyscy na równi z surówką z młodej kapusty . Surówki przeważnie doprawiam domowym octem jabłkowym (można go zastąpić sokiem z cytryny lub octem winnym), odrobiną oliwy, solą i pieprzem Surowego kalafiora zawsze podjadam, gdy przygotowuję go z bułką tartą, albo(...)liści i głąba Pierś kurczaka faszerowana kalafiorem Zupa krem z kalafiora Sałatka z kurczakiem i kalafiorem Zupa krem kalafiorowa Zupa kalafiorowa z kaszką kukurydzianą Sałatka z kalafiorem i majonezem Kotlety mielone z kalafiorem Sałatka z kalafiora Kalafior marynowany z marchewką Surówka z kalafiora i warzyw a’ la tabbouleh krok po kroku. Składniki: ½ surowego kalafiora 1 duży pomidory 1 ogórek gruntowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięopcjonalnie szczypiorek lub natka pietruszki Wybierając kapustę pamiętajmy, ma być kiszona, a nie kwaszona. Ta druga to tylko poszatkowana kapusta i ocet, a przecież nie o to chodzi. Odciskamy kapustę z soku i kroimy, aby nie była taka długa. Obraną cebulę kroimy w kostkę, solimy aby lekko zmiękła. Jabłko można zetrzeć ze skórką lub obrać. Tak jabłko(...)pół tygodnia. Ta surówka nie tylko jest smaczna, ale także zdrowa. Duża dawka witamin, zwłaszcza C, błonnik są wskazane o każdej porze roku, a zimą najbardziej. Do tego prosty kotlet i obiad pełen wypas. 😊 Można też dodać rodzynki, a olej zastąpić majonezem, to też fajna odmiana
Dieta moja pasja