było jej na stole!" - i poleci do kuchni, żeby ugotować. Czasem się zastanawiam co jest szybciej zrobić: zupę, czy ślęczeć nad mięsem mielonym albo schabowym i formować lub ubijać kotlety? A może na jedno wychodzi? A może jednak wcale na jedno nie wychodzi? :) Zupa jest na pewno po tysiąckroć zdrowsza (dooobra, pomijam już te kostki rosołowe...). Ale warzywa(...)pora - u mnie zielona część 4 ziemniaki 1/2 brokuła 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżki śmietany 18% 1 kostka rosołowa warzywna 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżka świeżych liści bazylii 1 łyżka świeżych liści kolendry pieprz sól - niewiele, można zrezygnować ze względu na podane wcześniej kostki rosołowe Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę Pora myjemy
Szczęśliwa kuchniabyło jej na stole!" - i poleci do kuchni, żeby ugotować. Czasem się zastanawiam co jest szybciej zrobić: zupę, czy ślęczeć nad mięsem mielonym albo schabowym i formować lub ubijać kotlety? A może na jedno wychodzi? A może jednak wcale na jedno nie wychodzi? :) Zupa jest na pewno po tysiąckroć zdrowsza (dooobra, pomijam już te kostki rosołowe...). Ale warzywa(...)pora - u mnie zielona część 4 ziemniaki 1/2 brokuła 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżki śmietany 18% 1 kostka rosołowa warzywna 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżka świeżych liści bazylii 1 łyżka świeżych liści kolendry pieprz sól - niewiele, można zrezygnować ze względu na podane wcześniej kostki rosołowe Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę Pora myjemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWracam powoli do blogowania więc bądźcie czujni. Szykuję trochę świątecznych przepisów, tymczasem polecam kotleciki z piekarnika. Składniki : 50 dag mielonego mięsa drobiowego ( u mnie indyk) 1 szklanka ciecierzycy 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1 jajko sól,pieprz, papryka wędzona bułka tarta sezam Ciecierzycę opłukać, zalać wodą i odstawić, najlepiej na noc. Po tym czasie odlać ziarna,przełożyć(...)ciecierzycy i wymieszać razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę . Do masy z ciecierzycy dodać mięso mielone, sól,pieprz, paprykę, jajko oraz bułkę tartą ( tyle by dało się formować kotlety). Z tak przygotowanej masy formować kotlety,lekko je spłaszczać, panierować w sezamie,lekko dociskając. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia,ułożyć kotlety i piec
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki: pierś kurczaka 1 podwójna duża, przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, olej rzepakowy - ile potrzeba, jajka 2 sztuki, mleko 3/4 szklanki, mąka pszenna 4-5 łyżek
W Mojej Kuchni LubięWczoraj i dziś mamy na obiad roladki drobiowe z papryką i serem feta. Bardzo smaczne, szybkie do zrobienia, a co najfajniejsze można je przygotować na kilka sposobów. Teraz usmażyłam je w panierce z jajka i bułki tartej, ale następnym razem mam zamiar upiec je w piekarniku bez panierki, a jeszcze kiedy indziej zrobić na parze również w wersji saute(...)przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka panierka: 1 jajko + bułka tarta Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i przekroić wzdłuż na dwie części. Każdą z nich rozklepać jak na kotlety. Od strony, która będzie na zewnątrz roladki posypać solą, pieprzem i papryką, a od strony wewnętrznej tylko pieprzem i papryką (feta jest wystarczająco słona). Paprykę umyć, oczyścić i pokroić
Simply FoodDzisiaj na obiad będzie mięsko - a dokładnie kulki indycze podawane z dipem. Kulki są zrobione z chudego mięsa z dodatkiem warzyw, także moje kochane czytelniczki o
pieprzny smaczekRoladki z kurczaka w sosie sojowym Roladki drobiowe kryjące w swym wnętrzu serek śmietankowy z bazylią i wędzonym boczkiem oraz zanurzone w aromatycznym sosie to pyszne danie obiadowe, które wspaniale sprawdzi się zarówno na co dzień jak i od święta. Polecam! Składniki: 3 filety z kurczaka – pojedyncze ok. 7 łyżeczek serka śmietankowego (typu Turek, Almette…) Dwie(...)łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia *** Filety z kurczaka przecinamy wzdłuż na dwie połówki i dość cienko rozbijamy *** *** Każdy rozbity kotlet smarujemy łyżeczką serka śmietankowego. Następnie na każdym płacie mięsa układamy kilka listków bazylii oraz po jednej łyżce cienko pokrojonego boczku wędzonego *** *** Następnie mięso dość ciasno zwijamy w roladki i oprószamy solą
Blog z Apetytemsentymentem, kojarzących się z dzieciństwem czy przywołujących miłe wspomnienia. Dla Włocha będzie to spaghetti bolognese , dla Francuza zupa cebulowa, a dla Polaka m.in. rosół, pulpety w sosie pomidorowym czy kotlety mielone . Chciałabym więc dziś przypomnieć, znany zapewne większości z Was, przepis na pulpety w sosie pomidorowym, które kojarzą mi się z czasami studenckimi. Przygotowywaliśmy je w akademiku w setkach wariantów(...)przyrządzam. Czy pulpety w sosie pomidorowym znane też jako klopsiki w sosie pomidorowym to także Wasze comfort food? Pulpety w sosie pomidorowym - składniki 1 kg chudego mięsa mielonego (drobiowe, wieprzowo - wołowe lub wieprzowe) 2 duże cebule (białe lub czerwone) 2 jajka 5-6 łyżek bułki tartej lub duża czerstwa bułka namoczona w mleku 2 łyżki masła sól, pieprz
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś na obiad były pyszne i całkiem szybkie do wykonania roladki drobiowe wypełnione ciągnącym się serem mozzarella i aromatycznymi suszonymi pomidorami w oleju, dzięki którym mięsko było delikatne i wilgotne w środku. U nas roladki były w wersji panierowanej i smażonej, ale można je trochę odchudzić i na przykład usmażyć bez panierki na patelni grillowej, albo zrobić jeszcze bardziej dietetyczne(...)suszonych pomidorów w oleju panierka: 1 jajko + bułka tarta Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i każdą pojedynczą pierś podzielić na dwa kawałki (większy i mniejszy). Roztłuc jak na kotlety, ale nie za cienko, żeby się nie porozrywała i oprószyć z obu stron przyprawą do kurczaka. Mozzarellę pokroić na plasterki, a pomidory na mniejsze kawałki. Na każdym kawałku
Simply FoodSzybkie w przygotowaniu i do złudzenia przypominające w smaku klasyczne gołąbki. Choć oczywiście w 100% nie zastąpią nam znanego tradycyjnego dania ;) Idealne na sycący obiad. Zapraszam
Tagebuch po polskubotwinki (liście – ok.200 g + buraczki – ok. 60g) 3 łyżki oleju rzepakowego do podsmażenia kurczaka 1 czubata łyżka masła do smażenia 1 duży ząbek czosnku 3/5 szklanki bulionu drobiowego (np. przecedzonego rosołu) – ok. 150 ml 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny 125 g sera mozzarella(...)stron solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i podsmażyć kurczaka z obu stron na rumiano. Po usmażeniu ściągnąć kotlety z patelni i odstawić na bok. Czosnek obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach lub przecisnąć przez praskę. Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać je i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach
Kulinarne PrzebojeSkładniki: mielone z kurczaka na pulpety 50 dag 1 opakowanie, jajka 1 sztuka, bułka moczona w wodzie 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, pieprz mielony 3/4
W Mojej Kuchni LubięNie wiem czy wiecie ale ze względu na swoje właściwości zdrowotne powinniśmy jeść ryby co najmniej 3 razy w tygodniu. Właśnie dlatego tym razem przygotujemy pyszne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeśli nie macie już pomysłu na obiady, polecam takie proste i szybkie drobiowe roladki:) Nadziewam je płatkami owsianymi i wędliną. Używam wędzonej wędliny, co nadaje roladkom ciekawy smak. Z braku czasu zazwyczaj piekę roladki, jednak można je obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć lub ugotować na parze. Składniki: 500g filetu z kurczaka, 2 łyżki masła(...)mięsa. Ciasno zrolować i spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (nie trzeba natłuszczać). Piec około 25 minut w temp. 180-200st. Można również obtoczyć tak jak na kotlety i usmażyć roladki
Z miłości do słodkościKebab i falafel to jedne z najbardziej typowych dań kuchni arabskiej. Chociaż łączy je pochodzenie oraz bogactwo smaków i aromatów, są to dwie różne potrawy. Na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!