koperkowa - 1496 przepisów (strona:85/100)

Pulpety wieprzowe z marchewką w sosie śmietanowo-koperkowym 130

Smakowite i aromatyczne dzięki przyprawom i świeżemu koperkowi. Podaję je z młodymi ziemniakami (trzeba korzystać póki są), sałatką colesław, ogórkami kiszonymi lub z buraczkami. Pulpeciki są delikatne, dlatego warto podawać je z jakimś ostrzejszym, bardziej wyrazistym akcentem, np. z wcześniej wspomnianą sałatką colesław, ogórkami kiszonymi, z sałatką szwedzką. Składniki: 500 g mięsa wieprzowego mielonego 1 większa cebula

Zasmakuj Kuchni
Puree chrzanowo - koperkowe 174

Bardzo aromatyczne dzięki koperkowi. Z dodatkiem mleka i chrzanu. Chrzan jest wyczuwalny i dodaje niesamowitego smaku do tego dania. Chrzanowe, czyli zdrowe - chrzan w niektórych krajach jest uznawany za lek. Możecie też zrobić kolorowe puree;) Jak? Do ugniecionych ziemniaków oprócz mleka dodajcie zmiksowany zielony groszek - będzie zielone, lub buraka - będzie bordowe, kukurydzę - będzie żółte, marchewki - będzie pomarańczowe. Jest to fajna

Zasmakuj Kuchni
Sałatka Agi 177

oliwki pomidory suszone - kroimy w paski oliwa z suszonych pomidorów sól, pieprz,  czosnek - przeciskamy przez praskę (możecie do sałatki zamiast oliwy z pomidorów dodać  sos włoski, cezar, koperkowy) Wszystkie składniki wymieszać.  Gotowe! Przepis, wykonanie i zdjęcia

Kuchnia smaków
Drobiowe pulpeciki w lekkim sosie koperkowym 170

miękkości marchewki (u mnie z rosołu) 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki bułki tartej 1 bułka namoczona w wodzie i odciśnięta sól, pieprz do smaku Sos koperkowy: 1 litr wody 1 malutka łyżeczka masła 1 pęczek koperku 1 łyżka mąki sól do smaku Sposób przygotowania: 1. Mięso drobiowe łączymy z jajkami, mąką, bułką tartą, posiekaną drobniutko ugotowaną

Kuchnia w czekoladzie
ŁOSOŚ SMAŻONY Z SOSEM KOPERKOWYM 77

filetu z łososia  1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju sól, pieprz  Sos 20 dag śmietany  1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego koperku sól Sos koperkowy  Wymieszaj śmietanę ze zmiażdżonym czosnkiem, dodaj koperek przypraw do smaku. Wstaw do lodówki.  Przygotowanie ryby  Rybę umyj, osusz, podziel na porcje. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą

Kukuleczki
Sałatka ze szparagami, szczawiem i młodymi ziemniaczkami 127

porcje) 2 duże pęczki szczawiu 8-10 młodych ziemniaczków 500g białych szparagów 4 jajka Pęczek koperku Płatki słodkiej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody Sos sałatkowy koperkowy Sposób przygotowania: Szparagi myjemy i dokładnie obieramy. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru aż będą półmiękkie. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Szczaw myjemy

Pyry na Gaz
Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami 241

kostkę – ani za drobną, ani za dużą.   W garnku rozpuszczamy i podgrzewamy klarowane masło. Cebulę obieramy i niekoniecznie najdrobniej kroimy, wrzucamy ją na masło i zaczynamy szklić. Koperkowi odcinamy grube łodyżki – kroimy je drobno i dorzucamy do szklącej się cebuli – nic się nie marnuje! Resztę kopru bardzo drobno siekamy, odkładamy do miseczki na później.   Do cebuli i łodyżek

Karo in the Kitchen
Sos koperkowy na gorąco 239

koperkowy podawany na gorąco jest niezastąpionym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, ale ja bardzo lubię go również jako dodatek do kotletów warzywnych, albo ryżu z warzywami. Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 500 ml zimnego bulionu (może być z kostki) 1 pęczek posiekanego koperku 150 ml śmietany (18%) szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka

Trzeci talerz
JADŁOSPIS NA 6 I 7 DZIEŃ DIETY 1500 KCAL. 126

Pierwsze ŚNIADANIE : ***************************** - Muesli z Jogurtem i Kanapka z Serem - 6 dzień diety - Kanapki z Jajem i WĘDLINĄ- 7 dzień diety Drugie Śniadanie : ***************************** - Koperkowy koktajl - 6 dzień diety - Kanapka z Serem Topionym - 7 dzień diety Obiad :  *********************** - Pstrąg z Grilla z Ziemniakami - 6 dzień diety  - Kotlet panierowany z Piersi Kurczaka - 7 dzień diety Podwieczorek :  *************************** - Pierniczki z mlekiem - 6 dzień

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pstrąg łososiowy z sosem koperkowym 119

Polecam, smakuje rewelacyjnie :) 300 g pstrąga łososiowego przyprawa do ryb w młynku do smaku łyżka soku z limonki świeżo zmielony pieprz do smaku 2 łyżki oleju do smażenia Sos koperkowy: 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki posiekanego koperku odrobina soli i pieprzu do smaku Rybę umyć i osuszyć. Pokroić na ok 4-5 pasków, usunąć ości. Skropić

Smakołyki Asi
CHRUPIĄCA SAŁATKA 142

rzymskiej, 2 jajka, 1 pomidor, 150 g sera feta, 2 łyżki łuskanego słonecznika, kawałek zielonej papryki, Na grzanki: 2 łyżki masła, 2 kromki chleba, 1 łyżeczka bazylii suszonej Sos koperkowy: 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki wody, 1 łyżka posiekanego koperku, sól, pieprz WYKONANIE Roszponkę układamy na półmisku, sałatę rzymską rwiemy na kawałki. Jajka gotujemy na twardo, po ugotowaniu

słodki bratek
Sos chrzanowy 161

chrzanowy jest równie pyszny jak sos koperkowy . Też przygotowuje go na dwa sposoby- na ciepło i na zimno. Oba sosy przygotowuje w wersji łagodnej więc nie daje bardzo dużo chrzanu ale oczywiście jak ktoś lubi bardziej ostry smak może tego chrzanu dać więcej. SOS CHRZANOWY NA ZIMNO składniki: 200 g jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2-3 łyżki tartego chrzanu

Monia miesza i gotuje
Prosty makaron z warzywami w koperkowym sosie 186

goszczą na naszym stole ze względu na łatwość przygotowania i różnorodność. Poniższy przepis to swojego rodzaju przedsmak zbliżającej się wiosny – kolorowe kąski soczystych warzyw w towarzystwie kremowego, delikatnego sosu koperkowego i chrupiących migdałów. Lekka i prosta propozycja na obiad. Składniki: 1 brokuł (500 g) 10-12 sztuk pomidorków koktajlowych 2 łyżki płatków migdałowych 1 ząbek czosnku ½ szklanki mleka kokosowego

Roślinna - blog wegański
Lunchbox - dietetyczna sałatka z kurczakiem i orzechami 447

proporcje innych składników i sosu przeznaczone są dla jednej osoby. Składniki: - gotowana pierś z kurczaka - dwie garście sałaty roszponki - ok. 8-10 pomidorków koktajlowych - garść orzechów włoskich Sos musztardowo - koperkowy: - 1 łyżeczka ostrej musztardy - pół łyżeczki sosu sojowego - 1 gałązka świeżego koperku - 1 łyżeczka oliwy z oliwek / oleju tłoczonego na zimno - sól, pieprz - woda Jeśli mamy w domu ugotowane mięso

Kulinarne zapędy Kokosa
3 sposoby na najlepsze frytki 14234

majonez, sos curry, a Wielkiej Brytanii nawet ocet. Inne, choć może nie tak często dodawane, sosy do frytek robione są na bazie śmietany lub jogurtu. Jedni wolą sos czosnkowy, koperkowy albo pomidorowy. Do posypania stosuje się najczęściej sól (najlepiej morską, świeżo zmieloną), ale też grubo mielony pieprz, łagodną lub ostrą paprykę. W tym miejscu warto wspomnieć o jednej kwestii

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia