koperek - 3011 przepisów (strona:95/201)

Wiosenny rosołek z kiełkami 166

makaron a kiełki w tej zupce mieszają się z kluseczkami. Jeśli nie robimy sami klusek to gotujemy jakiś drobny makaron. Składniki : skrzydełko z indyka por cykoria natka pietruszki koperek szklanka wykiełkowanych nasion np. 4 dniowa fasola mung sól i pieprz czosnek lub cebulka mały makaron Na skrzydełku z indyka gotujemy rosół: wpierw mięso obgotowujemy ok. 15 minut, wodę z szumowinami(...)cebulę, pora, liście cykorii lub kapusty, ulubione przyprawy.  Gotujemy jeszcze kwadrans i dosalamy. Wyjmujemy z zupy mięso i warzywa a wrzucamy kiełki. Gotujemy przez chwilę, posypujemy natką lub koperkiem. Zupę podajemy z drobnym makaronem typu muszelki (podobnej wielkości co kiełki fasolki

prawdziwe jedzenie
Obiad z patelni 345

Szybkie, smakowite i chrupiące danie na obiad. Doskonałe z mięsem jak i jako potrawa wegetariańskia. Składniki : kilka ziemniaków 3 cebule ćwiarka białej kapusty papryka sól, pieprz, majeranek koperek lub szczypiorek, rzeżucha olej Na oleju podsmażam poszatkowaną kapustę, cebule i paprykę. Dodaję łyżeczkę soli, majeranku i sporą szczyptę pieprzu. W tym czasie podgotowuję ziemniaki (ok.10 minut). Ziemniaki odlewam, chwilę odparowuję(...)przykrycia i dokładam do warzyw. Smażę wszystko razem do miękkości. Na koniec dodaję poszatkowany szczypiorek i/lub koperek i ewentualnie jeszcze doprawiam solą i pieprzem.  Podaję z mięsem lub jako samodzielne danie. Na wierzch posypuję rzezuchę

prawdziwe jedzenie
Obiad bez mięsa 244

tylko gotowany na parze. Oczywiście latem używamy młodej kapusty. Oczywiście można też w tradycyjnych garnkach. Składniki: opakowanie suszonego grochu (łuskanego) główka kapusty przyprawy: sól, pieprz, cząber, majeranek, liść laurowy koperek olej Groch płuczemy i namaczamy przed gotowaniem na minimum 12 godzin. Kapustę myjemy, obieramy z wierzchnich liści. Kilkoma dużymi liśćmi układamy dno pojemnika do gotowania na parze. Resztę kapusty szatkujemy(...)Nastawiamy maszynę na godzinę. Gdy warzywa zaczną mięknąć możemy dodać trochę soli i delikatnie zamieszać. Dokładamy resztę kapusty. W razie potrzeby czas gotowania wydłużamy. Podajemy z młodymi ziemniakami i koperkiem

prawdziwe jedzenie
ZUPA BOUILLABAISSE 210

mule..) - 2 marchewki - 2 duże cebule - kilka ząbków czosnku (u mnie cała główka) - biała część pora - 500g pomidorów - 1 szklanka białego wytrawnego wina - 1/2 szklanki dobrej oliwy z oliwek - koperek, szafran (szczypta) - sól, świeżo mielony pieprz - ok.1,5-2l wody lub wywaru rybnego (ja daję wodę) - skórka otarta z ok.1/8 pomarańczy (ja daję gotową Oetkera) - 2 łyżki soku(...)gotowania się zupy przygotować sobie grzanki. Kawałki bagietki posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku i podsmażyć na patelni na oliwie z masłem lub w piekarniku. Podawać z grzankami, posypane obficie świeżym koperkiem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
25 dań z pomidorami! 339

świeżymi ziołami Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Duszone warzywa śródziemnomorskie Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Duszone warzywa z włoskim(...)Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri i pomidorkami z dodatkiem suszonego oregano, doskonałej oliwy z pierwszego tłoczenia i świeżego koperku Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Zielona soczewica

Moja smaczna kuchnia
Chłodnik ogórkowy z nasturcją 181

trzeba gotować. Wystarczy pokroić ogórki i zieleninę, dodać jogurt i doprawić do smaku. Proste i pyszne:) składniki: 7-8 dużych ogórków gruntowych 600 g jogurtu naturalnego pęczek zieleniny-koperek,szczypiorek czosnkowy i natka pietruszki kilkamaście kwiatów nasturcji do smaku sól ziołowa i czosnkowa Ogórki obrać ze skórki. Następnie pokroić w drobną kostkę, moje ogórki były duże ale młode i pokroiłam(...)razem z pestkami. Pokrojone ogórki przełożyć do miski. Zieleninę drobno posiekać, ja dałam mieszankę koperku, szczypiorku i natki pietruszki. Dodać do ogórków i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jogurt naturalny, wymieszać doprawić do smaku. Ja użyłam mieszanki soli ziołowej i czosnkowej. Na koniec dodać płatki nasturcji i ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki do schłodzenia

Monia miesza i gotuje
Naleśniki koperkowe z jajkiem i warzywami 1402

tego są efektowne, będą ozdobą stołu. Składniki: - 2 naleśniki wg tego przepisu: 1/2 szklanki kefiru 1 jajko szczypta soli 4 łyżki mąki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka siekanego koperku 1 łyżeczka oleju rzepakowego + 1 łyżeczka do smażenia Przygotowanie: Jajko ze szczyptą soli roztrzepujemy za pomocą trzepaczki. Wlewamy kefir, dodajemy oba rodzaje mąki, dokładnie mieszamy masę za pomocą trzepaczki. Wsypujemy(...)posiekany koperek i wlewamy łyżeczkę oleju, mieszamy za pomocą trzepaczki. Smażymy naleśniki na patelni posmarowanej łyżeczką oleju z obu stron, odwracamy za pomocą łopatki, smażymy szybko (ok 30 sekund z 1 strony) bo naleśniki szybko się smażą. Studzimy. Składniki na farsz: - 100 g ser typu feta - 2 jajka ugotowane na twardo - mix sałaty z buraczkami - 2 łyżki jogurtu greckiego - chili

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Terrina z łososiem 149

Sylwestra. Terrina z łososiem na pumperniklu będzie pyszną sylwestrową przystawką. Składniki: plastry gravlaxu z łososia 250 g sera ricotta 100 ml śmietanki 30% garść posiekanego szczypiorku trochę świeżego koperku do dekoracji 2 kromki chleba pumpernikel 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżki żelatyny 50 ml wody pieprz z solą w młynku Kamis do smaku Przygotowanie: Przygotowany domowym sposobem gravlax(...)wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy folią, wstawiamy do lodówki i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wyjmujemy, rozwijamy z folii i kroimy na małe kwadraty. Dekorujemy cienkimi plasterkami gravlaxu i świeżym koperkiem Terrina z łososiem jest pyszna. The post Terrina z łososiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasta jajeczna 186

Keczup ·        Koncentrat pomidorowy ·        Sól i pieprz Wykonanie : Ugotuj jajka na twardo, ostudź i obierz Pokrój koperek i cebulę na bardzo drobno Rozbełtaj jaja widelcem w głębszym naczyniu Dodaj cebulę i koperek oraz wymieszaj Dodaj 2 łyżeczki koncentratu, 3 łyżeczki keczupu i 1 łyżkę majonezu Wymieszaj Popieprz i posól

Bonapetit2xM
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem 208

zasmażanej dodaję do niej trochę wędzonego boczku. Składniki : 1 główkę białej kapusty 1 cebula ok 10 dag boczku  pół kostki rosołowej pół łyżeczki kminku zmielonego łyżka siekanego świeżego koperku pieprz w ziarnach łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie : Kapustę przecinam na 4 części i siekam. Pół kostki rosołowej rozpuszczam w szklance wrzątku, całość gotuję  pod przykryciem na małym ogniu(...)dodając w trakcie ziarna pieprzu, kminek i koperek. Boczek i cebulę kroję w kosteczkę, podsmażam aż cebulka będzie szklista. Gdy kapusta zmięknie a wywar nieco odparuje dodaję 1 łyżkę mąki i dobrze mieszam. Dodaję boczek z cebulką i jeszcze chwilkę gotuję. Doprawiam solą i pieprzem - w zasadzie to tylko pieprzem. Rada : Jeśli nie mam młodej kapusty to używam starszej, trzeba

Mechanik w kuchni
Pieczone ziemniaki z ogórkiem 180

mleczka kokosowego 1 niepełna łyżka mąki pszennej 1 niepełna łyżka mąki ziemniaczanej kilka kropel oliwy z oliwek (nie jest konieczna, bez niej ziemniaki będą bardziej suche z wierzchu) Przyprawy: koperek papryka słodka czosnek rozmaryn zioła prowansalskie sól Przygotowanie:      Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy je w osolonej wodzie, lecz nie do końca. Nie możemy dopuścić(...)gotować, wlewamy pozostałość i trzymamy całość na ogniu ok. 5 minut, stale mieszając, aż mieszanina zgęstnieje. W międzyczasie doprawiamy ją solą. Po pozostawieniu sosu do ostygnięcia, dodajemy do niego koperek (najlepiej świeży). Maczamy w nim plasterki ogórka i podajemy razem z upieczonymi ziemniakami.      Byliście krytykowani w dzieciństwie? Ja nie. Przynajmniej wydaje mi się, że niewystarczająco

Weganizm infantylny
Zupa szczawiowa 95

ziarna ziela angielskiego liść laurowy 4 ziemniaki pokrojone w kostkę sól, pieprz, czosnek granulowany łyżka oleju rzepakowego pół szklanki mleka jajka ugotowane na twardo, jogurt grecki i świeży koperek do podania Przygotowanie: W garnku rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim marchewkę, pietruszkę, pora, czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Podsmażone warzywa zalałam 1,5 l zimnej wody, dorzuciłam ziemniaki(...)doprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym i gotowałam na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut. Do gotowej zupy wlałam mleko i dokładnie wymieszałam. Podawałam z jajkiem na twardo, świeżym koperkiem i kleksem jogurtu greckiego

Kulinarny Pamiętnik
Surówka z białej kapusty 240

Składniki: pół główki małej białej kapusty, drobno poszatkowanej średniej wielkości marchewka, starta na tarce o grubych oczkach mały por (biała część), pokrojony na półplasterki łyżka koperku sól pieprz sos: łyżka soku z cytryny, łyżka koncentratu pomidorowego, łyżka oliwy z oliwek, pół łyżeczki musztardy, pół łyżeczki cukru Przygotowanie: Poszatkowaną kapustę przełożyłam do foliowej torebki i kilkanaście razy uderzyłam w nią tłuczkiem(...)mięsa, aby zrobiła się miękka. Pora przelałam wrzącą wodą, aby zmiękł. Składniki na sos wymieszałam. Kapustę, marchewkę, pora i koperek przełożyłam do miski, zalałam sosem i wymieszałam. Doprawiłam solą i pieprzem do smaku

Kulinarny Pamiętnik
Ogórkowo-koperkowy serek wiejski 160

Pyszny i pięknie zielony serek wiejski z ogórkiem i świeżym koperkiem - idealny na lekką i zdrową kolację. Polecam :-) Składniki: jeden serek wiejski 7 cm kawałek ogórka, pokrojony w drobną kosteczkę mała cebulka dymka, drobno posiekana łyżka posiekanego świeżego koperku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem do smaku

Kulinarny Pamiętnik
Pstrąg pieczony 152

Składniki: 2 pstrągi skórka otarta z jednej cytryny posiekany pęczek natki pietruszki 2 łyżeczki posiekanego koperku pół cebuli pokrojonej w kosteczkę 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła sól, pieprz Przygotowanie: Rybę dokładnie umyłam i osuszyłam. Cebulkę wymieszałam z pietruszką, koperkiem i masłem, doprawiłam solą i pieprzem. Powstałą mieszanką nafaszerowałam ryby. Pstrągi ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, skropiłam delikatnie oliwą

Kulinarny Pamiętnik

Proponowane wyszukiwania