koperek - 3011 przepisów (strona:97/201)

Sałatka z pesso 176

Kolejna propozycja konkursowa..tym razem sałatka z wykorzystaniem pesso.. kawałek polędwicy drobiowej pesso pszenno-gryczane Wodzisław kostka rosołowa papryka [ różne kolory] ogórek  pomidor szczypiorek, koperek sok i starta skórka z 1 pomarańczy  2-3 łyżki  octu winnego Jamar saszetka oleju kujawskiego ze smakiem pomidory, czosnek, bazylia sól, pieprz Pesso zalać wrzącym rosołem i odstawić aż napęcznieje(...)Polędwicę, papryki, ogórek, pomidor pokroić w kostkę.Szczypiorek i koperek posiekać.Olej wymieszać z octem  i sokiem z pomarańczy i skórką pomarańczową. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem.  Sałatka  bierze udział w konkursie  "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis  ZpierwszegoTloczenia.pl  na blogu Majanowe Pieczenie. Oświadczam, że akceptuję

Moje domowe kucharzenie
Kalafior zapiekany w sosie serowym 365

masła 1 łyżka mąki kawałek kiełbasy 50 -70 g drobno startego sera żółtego, mozzarelli 1 łyżka serka topionego 50 ml śmietany do sosów (najlepiej 30%, żeby się nie zwarzyła) koperek sól, pieprz, chili, gałka muszkatołowa ½ łyżeczki cukru ulubione zioła Kalafiora podzielić na niewielkie części, włożyć do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem mleka, soli i cukru . Gotować około 8 minut(...)gałki muszkatołowej. Dobrze wymieszać i spróbować, ewentualnie jeszcze doprawić – smak powinien być wyrazisty. W żaroodpornym naczyniu rozłożyć kalafior wymieszany z ugotowanym i odcedzonym makaronem, kiełbasą. Zalać wszystko sosem, posypać koperkiem a następnie resztą startego sera i ziołami. Wstawić do piekarnika i zapiekać bez przykrycia w 180 stopniach około 20 -25 minut (aż ser się ładnie rozpuści a danie będzie gorące

Moje domowe kucharzenie
Szybka sałatka z makaronem :) 537

Rządzi Zdrowo!" :) Przepis jest niezwykle prosty, zdrowy i bardzo pożywny :) Składniki: 150g makaronu w kształcie ryżu 1 papryka czerwona 1 ogórek szklarniowy 1 puszka kukurydzy 2 gałązki koperku 1 łyżka majonezu lekkiego Sól, pieprz do smaku  Makaron wrzucamy do gotującej się wody na ok. 15 minut często mieszając. Po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie(...)kroimy w drobną kosteczkę ogórka, paprykę oraz koperek. Po ostudzeniu makaronu dodajemy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Gotowe! Szybko, smacznie i zdrowo!  Zapraszam do polubienia mojego profilu na faceboook'u :) KLIK Dodaję do akcji:     Poranne wariacje, czyli propozycje śniadaniowe

Emcia Pichci
Sałatka z kalafiorem 395

Składniki: 1 główka kalafiora 1 cebula 100 g szynki konserwowej 4 ogórki małosolne 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Sól, pieprz Przepis: Kalafiora dzielimy na różyczki i zalewamy wrzątkiem. Po ok. 3 minutach  wyciągamy różyczki z wody i je osuszamy. Cebulę, ogórki małosolne oraz szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Ząbki czosnku przeciskamy(...)przez praskę. Koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy sól i pieprz wraz z jogurtem naturalnym i majonezem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut do lodówki. insertCookd("4ebc12b6d091a61543084b0e07f33ade

Emcia Pichci
Sałatka z tuńczykiem vol. 3 430

Składniki na cztery porcje. Składniki: 75 g makaronu w kształcie ryżu 1 ogórek szklarniowy mały 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy konserwowej 3 łyżki koperku świeżego 3 łyżki majonezu Sól, pieprz do smaku Przepis: Do gotującej się i osolonej wody wsypujemy makaron i gotujemy go zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron odcedzamy i pozostawiamy(...)obrać ze skórki), następnie nakładamy makaron, odcedzonego z "sosu" tuńczyka, pozostałą część kukurydzy i majonez (który rozsmarowujemy na powierzchni sałatki). Sałatkę doprawiamy do smaku i całość posypujemy świeżym koperkiem

Emcia Pichci
Chili con carne 261

dwie porcje. Chili con carne po mojemu :) Składniki: 1 woreczek ryżu 200 g mięsa mielonego wołowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1/2 cebuli fioletowej 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki koperku (opcjonalnie) Szczypta gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki chili w proszku Sól, pieprz Olej do smażenia Przepis: Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej(...)smażymy ok. 10 minut ciągle mieszając. Po tym czasie dodajemy kukurydzę oraz pomidory w puszce. Całość dusimy ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy koperku i przyprawiamy całość do smaku chili w proszku, solą i pieprzem. Po zdjęciu chili z ognia, dodajemy do niego ryż (wszystko razem mieszamy

Emcia Pichci
Placki z cukinii 182

przepisu wychodzi ok. 10 placuszków. Składniki: 2 cukinie (ok. 400 g) 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 1 jajko 2 łyżki siekanego koperku Sól, pieprz Olej do smażenia Przepis: Cukinie myjemy i odkrawamy końce. Następnie ścieramy cukinie na najgrubszych oczkach tarki. Całość lekko odsączamy z nagromadzonego soku. Następnie dodajemy mąkę, bułkę tartą, jajko, przyprawy oraz koperek. Całość mieszamy

Emcia Pichci
Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata 166

groszek fasola szparagowa: żółta i zielona ponadto  1/4 świeżej cukinii , pokrojonej w kostkę  łyżka posiekanego pora - jasna część  łyżka posiekanej białej cebuli  łyżka posiekanego koperku  suszone oregano  sól i pieprz do smaku  Przygotowanie:  Pomidory kroimy w kostkę, przekładamy do talerza.  Fasolki kroimy w ukośne plastry i dodajemy do pomidorów wraz(...)resztą warzyw.  Dodajemy kolejno cebulę, por, oregano oraz doprawiamy, mieszamy i posypujemy posiekanym koperkiem. Wkładamy do lodówki na kwadrans

Moja smaczna kuchnia
Barszcz z letnich buraków 154

wywaru z drobiu (może być część rosołowa) 4 buraki 1 marchewka 1 pietruszka nieduży kawałek pora ok. 5cm 100ml śmietany 12% 1 łyżka mąki 4 ziemniaki natka pietruszki, koperek, szczypiorek świeży majeranek (opcjonalnie) świeży lubczyk (po jednej gałązce) sok z 1 cytryny sól, cukier, pieprz ziołowy liść laurowy i 3 ziela angielskie Wykonanie: Ugotować wywar z drobiu, dodając marchewkę, pietruszkę(...)laurowy. Buraczki pokroić w kostkę i dorzucić do wywaru razem z lubczykiem i majerankiem. Gotować aż warzywa będą miękkie. W drugim garnku ugotować 4 ziemniaki. Bardzo drobno posiekać szczypiorek, koperek, pietruszkę. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do gotującej się zupy razem z sokiem z jednej cytryny(wlewać po trochu,aby nie była za kwaśna), gotować jeszcze przez ok. 1 minuty

Gorący kąsek
Rolada schabowa z warzywami w sosie porowo-serowym 162

łyżka masła 1 łyżka mąki 1 por 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 % 1 trójkącik topionego sera śmietankowego lub ziołowego ok. łyżki sera z niebieską pleśnią mała gałązka koperku sól, pieprz, zioła do pizzy, suszony czosnek Schab umyć, osuszyć, rozciąć na szeroki płat, lekko rozbić tłuczkiem. Następnie natrzeć olejem i posypać przyprawami z obu stron. Wyłożyć mrożone warzywa, starty(...)małym ogniu. Dodać mąkę i smażyć kilkanaście sekund. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody, rozprowadzić mąkę, doprowadzając do wrzenia. Dodać śmietankę oraz sery i gotować aż się rozpuszczą. Dodać zioła, koperek, suszony czosnek, na końcu doprawić solą i pieprzem. Gorący schab pokroić i polać sosem

Czerwień i błękit
Surówka z młodych warzyw z rukolą 195

zaprezentować powstała z młodych warzyw. Tak się składa, że wszystkie warzywa są młode, delikatne i kruche. Główny składnik stanowi kapusta, ale dodałam również młodą marchew, cukinię, paprykę, wspomnianą rukolę, koperek i natkę. Wszystkie składniki łączy lekki winegret. Składniki: 1 młoda, niezbyt zwarta kapusta 1 bardzo młoda cukinia (20 cm) garść rukoli 2 młode marchwie pół czerwonej papryki po 2 gałązki(...)koperku i natki pietruszki Sos: 1/2 szklanki zimnej wody sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego kilka łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Marchew obrać, razem z cukinią zetrzeć na grubej

Czerwień i błękit
Warzywa pod rybną kołderką 132

warzyw - u mnie cukinia, marchewka, mix z fasolką i czerwoną papryką * łyżka oleju sezamowego * około 150g ulubionej ryby * sok z połowy limonki bądź cytryny * sól, świeżo mielony czarny pieprz * koperek Przygotowanie :  Warzywa pokroić, dodać przyprawy lub świeże zioła, łyżkę oleju i wymieszać. Przełożyć do woreczka lub zawinąć w folię aluminiową. Można przygotować całe danie na parze. Dokładnie tak samo(...)przygotować rybę. Dobrze skropić sokiem z cytryny i posypać świeżym koperkiem. Całość piec 20 minut w naczyniu żaroodpornym bądź gotować ma parze

Magiczne Życie Marty
Placuszki drobiowo-cukiniowe z duszoną kalarepką 436

żółtej) 1 jajko 4 łyżki mąki sól ziołowa Kamis do smaku pieprz Kamis do smaku olej do smażenia duszona kalarepka 3 kalarepki masło klarowane do smażenia 2 łyżki posiekanego koperku sól ziołowa Kamis do smaku 5 łyżek śmietanki 30 % Cukinię umyć i zetrzeć razem ze skórka na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić, wymieszać i odstawić na sicie aby puściła(...)czasie kalarepki obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić kalarepkę i smażyć aż lekko zmięknie. Dodać koperek, doprawić do smaku. Na koniec dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Cukinię odcisnąć z soku. Do mięsa mielonego dodać odcisniętą cukinię, jajko oraz makę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem i nakładać po łyżce

Monia miesza i gotuje
Sos (dip) tzatziki 214

Niezastąpiony dodatek do wielu dań a szczególnie do potraw z grilla. składniki: 1 duży kubek jogurtu typu greckiego 10 średnich ogórków gruntowych 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku sól ziołowa i pieprz Kamis do smaku Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie posolić i przełożyć na sito. Odstawić na godzinkę aby puściły(...)Jogurt przełożyć do miski. Dodać posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Następnie dodać odciśnięte z soku ogórki. Wymieszać dokładnie, jeszcze raz doprawić jeśli potrzeba. Odstawić do lodówki na ok 30 minut aby smaki sie przegryzły. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony

Monia miesza i gotuje
Jajka inaczej 192

faszerowane jajka będą jeszcze podsmażane :) Składniki: 5 jajek + 2 jajka do panierowania 1/2 cebuli 15 dag pieczarek bułka tarta sól pieprz Sos: 1 mała Activia 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka majonezu sól pieprz cukier sok z cytryny Jajka gotujemy na twardo. Kroimy na pół i wydrążamy żółtka. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej(...)posypane szczypiorkiem. Ja jednak robię ciepłą przekąskę i panieruję je w jajku i bułce. Podaję je z pysznym sosem jogurtowo-ziołowym.  Jogurt mieszam z majonezem i posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Doprawiam sokiem z cytryny, solą cukrem i pieprzem. *do farszu można dodać natkę pietruszki

Olikowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania